Wasza klawiszologia :) |
Author |
Message |
WeroniCa
Nowicjusz
|
Posted: 14-08-2007, 16:06 Wasza klawiszologia :)
|
|
|
Jestem ciekawa jak ustawiacie sterowanie bo na pewno większość dostosowuje je do siebie
Ja poruszam się zwyczajnie strzałkami, pod num1 mam kucanie pod num2 mam hak pod num3 mam chowanie broni. prawy przycisk myszy to skok |
_________________ Kiedy tylko potrzebowałam,
aby ktoś dzielił ze mną radość,
lub aby ktoś potrzymał mnie za ręke,
kiedy świat rozpadała się na kawałki,
Ty byłeś przy mnie.
I wiem, że będziesz - jutro, zawsze. |
|
|
|
|
Jasmine
Podróżnik
|
Posted: 14-08-2007, 16:21
|
|
|
Ja poruszam się strzałkami (jakoś nie mogłam się przekonać do WSAD), pod lewym przyciskiem myszy mam strzelanie, pod prawym skakanie, pod 3 przyciskiem mam interakcję (E - ale używam go tylko do łapania, kiedy Lara wisi na jednej ręce), a pod 4 mam kucanie/przewrót (żeby łatwiej wykonywać adrenalinę). Reszty nie zmieniałam, dobrze jest jak jest. Już zdążyłam się przyzwyczaić do takiego położenia i się nie gubię. |
|
|
sarenka2004
Nowicjusz
|
Posted: 14-08-2007, 16:55
|
|
|
ja mam standardowe ustawienie klawiszy. jedynie co zmienilem to kucanie mam na CAps locku przed chwila ukonczylem gre |
|
|
|
|
Neona
Podróżnik
|
Posted: 14-08-2007, 17:16
|
|
|
Ja też mam standardowe ustawienie. Jednak zamieniłam klawisz chowania/wyciągania broni z klawiszam strzału(czyli "G" zamieniłam z "H") aby łatwiej mi było wykonać Adrenalina Mode |
|
|
|
|
fanshit
Podróżnik
|
Posted: 14-08-2007, 18:40
|
|
|
Ja poruszam się strzałkami (musiałabym dostać co najmniej jeszcze jedną parę rąk, żeby sprawnie używać WSAD - poza tym nie potrafię kierować lewą ręką), skok zmieniłam na lewy Alt (ot, przyzwyczajenie) + PPM, przewrót mam na lewym Shift, akcja na LPM i lewy Ctrl, a reszta bez zmian. |
_________________ Si te vas, si te vas, si te marchas
Mi cielo se hará gris
Si te vas, si te vas, ya no tienes
Que venir por mi ! |
|
|
|
|
Yuna
Student
|
Posted: 14-08-2007, 18:50
|
|
|
Ja poruszam się lewą gałką analogową, skakam krzyżykiem, przewrót to kółko, strzelanie R1, akcja na trójkącie, no i lokowanie na L1^^. Czyli standardowo...^^ |
|
|
|
|
siwek509
Praktykant
|
Posted: 14-08-2007, 18:52
|
|
|
a ja sterowanie mam identyczne jak w tr legend..... tak się przyzwyczaiłem i tak gram... |
|
|
|
|
Barbie
Obieżyświat
|
Posted: 14-08-2007, 20:23
|
|
|
WSAD, strzał pod LPM, celowanie pod prawym, chwyt po naciśnięciu "kółeczka" na myszce, zmiana broni przy obrocie kółeczka, E - akcja, Q - hak, F - kucanie, shift - chód, ctrl - skradanie, spacja - skok. O ile pamiętam dobrze |
|
|
|
|
Nepheline
Podróżnik
|
Posted: 15-08-2007, 00:24
|
|
|
Poruszanie się strzałkami, Skok: lewy klawisz myszy oraz lewy shift, strzelanie: prawy klawisz myszy, akcja: Ins (0), kucanie: lewy ctrl, linka: 1 (End) - mam takie ustawienie we wszystkich grach sterowanych myszą i sprawdza się genialnie. |
|
|
|
|
kraju92
Student
|
Posted: 15-08-2007, 14:34
|
|
|
Ja mam standardowe ustawienia, wogóle ich nie zmieniałem. Poruszam się WSAD'em. |
|
|
|
|
rory_me
Nowicjusz
|
Posted: 15-08-2007, 15:03
|
|
|
siwek509 wrote: | a ja sterowanie mam identyczne jak w tr legend..... tak się przyzwyczaiłem i tak gram... |
same here nie mogę miec innych ustawień, choć pamiętam, jak z maniackim uporem próbowałam przestawić klawisze w trl zgodnie z tym, jak były one ustawione domyślnie w trtlr - porażka... |
_________________ this is life.
it breaks your heart. |
|
|
|
|
Barbie
Obieżyświat
|
Posted: 15-08-2007, 21:58
|
|
|
rory_me wrote: | pamiętam, jak z maniackim uporem próbowałam przestawić klawisze w trl zgodnie z tym, jak były one ustawione domyślnie w trtlr - porażka... |
To tak samo jak z kamerą kręconą przez myszkę, chyba większość osób jeszcze przy demie Legendy próbowało chociaż na początku grać bez myszki (ktoś nie próbował?), jak w standardowe TR - no i niestety, kamera coś nie nadąża |
|
|
|
|
Alisasi
Podróżnik
|
Posted: 15-08-2007, 22:00
|
|
|
Przyzwyczajanie się do klawiszy....co za męka! Nie grałam w Legendę(ale posiadam wszystkie poprzednie cześci) i fakt, jest to trudne. Z pierwotnym sterowaniem taką Świątynie Św. Franciszka przeszłabym myk myk a tu... masz racje Barbie, kamera nie nadąża. Cięzko idzie... |
_________________ "From this moment, your every breath is a gift from me"
http://youtube.com/watch?v=mMkI8T7rLlw |
|
|
|
|
rory_me
Nowicjusz
|
Posted: 16-08-2007, 19:31
|
|
|
Barbie wrote: | chyba większość osób jeszcze przy demie Legendy próbowało chociaż na początku grać bez myszki |
jestem jedną z tych osób faktycznie jakas lewizna, myslałam sobie, ale kiedy juz pojęłam co i jak, to śmigałam jak na tym filmiku Ghana w 3 minuty
a jak się z początku dopięłam do demka Anniversary to nawet mi się nie śniło o takich akrobacjach jak skakanie po czubkach belek czy seria skoków rodem z Tekkena - co zrobiłam
jak grizzly zczeznął i przyszło do palików to się na nie wdrapałam i skakałam z jednego na drugi tak jakbym wisiała na linie. i co więcej - UDAŁO MI SIĘ tak doskoczyć do półeczki na przeciwko belek, choć nie wiem, jakim cudem... rozkminiłam mozliwości lary dopiero, kiedy na drugiej mańce zobaczyłam kamienny "chwytacz", zlapałam się go i stwierdziwszy, że do żadnego szczęścia mi on nie potrzebny, odskoczyłam w stronę palika. jakież było moje zdziwienie, kiedy lara staneła na jego szczycie
skoki a la Ling Xiaoyu objawiły mi się przy walce z jaszczurami |
_________________ this is life.
it breaks your heart. |
|
|
|
|
ninti
Obieżyświat
|
Posted: 19-08-2007, 15:59
|
|
|
Ja gram na standardowym ustawieniu. Na poczatku było mi bardzo cięzko ale jednak praktyka czyni mistrza. W sumie to chciałam sobie poprzestawiać na początku klawisze ale jak sobie poprzestawiałam to i tak wcale nie było mi łatwiej.
Ale kiedy pierwszy raz zagrałam w demo TRL ... masakra... myślałam że da sie też sterowac bez myszki ale lara mi się obracała na wszystkie strony jak opętana Oo
No ale jak wspomniałam... wsystko jest kwestią wprawy. Teraz to sama chwilami się dziwie ze tak Lara mi się tak płynnie porusza na ekranie :D |
_________________ Musisz wiedzieć, Guest, że jem mięso, palę, piję alkohol i biorę narkotyki. Jestem wotrowiczem, a wotrowicze takie rzeczy robią. |
|
|
|
|
FallenAngel1996
Praktykant
|
Posted: 30-08-2007, 08:49
|
|
|
Ja poruszam się strzałkami, kucanie mam w prwym Altcie, interakcję mam E, hak Q, unik prawy shift, wyciągnięcie broni G, skok to LPM, a strzał PPM |
_________________ " Każdy, kto stanie między mną a tym kamieniem, zginie" Lady L. Croft
www.amylee-blog-o-mnie.blog.onet.pl Mój skromny blog
http://www.funkaromansuxd.ddl2.pl/news.php mała stornka o HP
|
|
|
|
|
Barbie
Obieżyświat
|
Posted: 30-08-2007, 09:12
|
|
|
FallenAngel1996, to tak biegasz ręką od strzałek do "E" i innych literek jak grasz? To chyba średnio wygodnie. |
|
|
|
|
Szymon_Trent
Obieżyświat
|
Posted: 30-08-2007, 13:04
|
|
|
Ja msm Legendarną konfiguracje. Czyli WSAD - kierunki mysz - kamera e- interakcja - f kucanie i akrobacje .
Co ciekawe nauczyłem się kilka świetnych akrobacji w TR:A np.
Gwiazda: Podczas biegu wciskasz 2 razy F (aby była pełna akrobacja) i spacje. Lara robi w ten sposób gwiazde, ale to nie wszystko:
Jakiś dziwny wygibas w powietrzu. Gdy zrobisz gwiazde naciskaj szybko kilka razy spacje Lara zrobi dwie akrobacje tyłem i skok do góry z dziwnym saltem. |
_________________ http://wmojejopinii.wordpress.com/ |
|
|
|
|
HarryCruise
Gazela
|
Posted: 30-08-2007, 13:31
|
|
|
Ja mam taką klawiszologię:
WSAD - kursory
E - interakcja
Mysz - kamera
LPM - strzał
PPM - skok
Boczny przycisk myszy 1 - kucanie
Boczny przycisk myszy 2 - wyciąganie/chowanie broni
C - chód
L Shift - skradanie się
Q - hak |
|
|
FallenAngel1996
Praktykant
|
|
|
|
|
Jasmine
Podróżnik
|
Posted: 30-08-2007, 15:58
|
|
|
Ja mam wyciąganie bronie standardowo pod G, bo używam go tylko do chowania broni. W ogóle do wyciągania, bo wystarczy wcisnąć przycisk strzału, a Lara sama wyciąga broń.
A chodu - w ogóle nie używam już od czasu legendy. |
|
|
HarryCruise
Gazela
|
Posted: 30-08-2007, 16:04
|
|
|
Ja używam jak chcę zobaczyć, jak Lara wywija tyłkiem.
Poza tym lubię się tak pobawić, że nie wiem co czycha za rogiem i muszę iść powoli D |
|
|
FallenAngel1996
Praktykant
|
|
|
|
|
Integral
Archeolog
|