Problem z grą |
Author |
Message |
Arti
Praktykant
|
Posted: 25-08-2007, 13:12
|
|
|
Mam problemo... Otóż przy włączaniu TR:A wziąłem złą rozdzielczość, i teraz nie wiem jak ją zmienić. Proszę o pomoc |
_________________ Guest? Guest's dead! What the hell you know about Paraiso?! |
|
|
|
|
Szynszyl
Podróżnik
|
Posted: 25-08-2007, 13:50
|
|
|
Arti, w menu Start > Programy > Eidos > Tomb Raider - Anniversary jest skrót Setup.
W nim możesz od nowa skonfigurować grę.
Poza tym, w samej grze jest w opcjach coś takiego jak Display Mode, tam również można zmienić rozdzielczość |
|
|
|
|
Barbie
Obieżyświat
|
Posted: 25-08-2007, 19:08
|
|
|
Szynszyl, Arti ma jednak problem, jeśli miał tę "niedokończoną" instalację jak niektórzy (wtedy gry w ogóle nie ma w menu start) i jeśli ustawił taką rozdzielczość, że słychać grę, a monitor się na nią nie załapuje i widać czarną dziurę |
|
|
|
|
Szynszyl
Podróżnik
|
Posted: 25-08-2007, 23:43
|
|
|
I na to znajdzie się rada Taki skrót do Setup możemy mieć "domowej roboty"
Wystarczy wejśc do katalogu zainstalowanej gry i utworzyć skrót do pliku tra.exe, po czym kliknać na nasz skrót PPM i w polu Element docelowy dopisać... (po spacji!)
...tak by wyglądało to w ten sposób:
Przykład: Element docelowy wrote: | "E:\Tomb Raider - Anniversary\tra.exe" -setup |
I po odpaleniu go, zawsze będzie się pojawiać okienko z konfiguracją |
|
|
|
|
pawlaczkamonicz
Nowicjusz
|
Posted: 27-08-2007, 12:28
|
|
|
POmocy!!! Musicie mi pomóc Otworzyłam grę i chciałam kontynuwac tam gdzie skonczyłam (własnie przeszłam centaury) i tu nic nie ma ;/ Jest tylko rozpocznij gre, a nie kontynuuj Co mam teraz zrobic??? |
|
|
|
|
Asyenna
Odkrywca
|
Posted: 27-08-2007, 12:32
|
|
|
pawlaczkamonicz, a nie zmieniłaś przypadkiem profilu ze swojego na jakiś inny?? Bo to mi tak wygląda jakbyś weszła w całkiem nowy profil skoro masz tylko rozpocznij grę.
No chyba że przez przypadek ktoś lub coś usunęło twoje save'y. Zajrzyj do katalogu z save'ami w Dokumentach -katalog Eidos i sprawdź czy nadal tam są. |
_________________ Grawitacja to nałóg z którym trudno zerwać. |
|
|
|
|
pawlaczkamonicz
Nowicjusz
|
Posted: 27-08-2007, 12:38
|
|
|
Profil jest mój i właśnie weszłam tak jak kazałaś w katalog Eidos i są wszystkie moje save'y. Tylko, że nie zbyt sie na tym znam, a nie chce nic pokręcic, wiec co mam teraz z nimi zrobic? tak poprostu włączyc? :609: |
|
|
|
|
Asyenna
Odkrywca
|
Posted: 27-08-2007, 12:46
|
|
|
A masz tam taki plik Profile.TRAProfil?? Może ten plik został uszkodzony albo stało sie coś z plikiem autosave'u. Na twoim miejscu zrobiłabym kopię save'ów wraz z plikami profilu i autosave'a. A potem spróbowałabym dać Rozpocznij a potem dać załadowanie save'a. Ewentualnie stworzyć nowy profil a potem do niego wrzucić pliki save'ów -bez profilowego i autosave'a.
Najważniejsze to zrobić kopię twoich oryginalnych save'ów na wszelki wypadek. |
|
|
|
|
pawlaczkamonicz
Nowicjusz
|
Posted: 27-08-2007, 13:04
|
|
|
Wielkie dzięki Asyenna Zrobiłam wszystko jak kazałaś i już jest dobrze. |
|
|
|
|
Arti
Praktykant
|
Posted: 05-09-2007, 21:37
|
|
|
Ej mam pytanko. Jak włączyć komentarze do leweli?? Z chęcią bym posłuchał o levelach |
|
|
|
|
Neona
Podróżnik
|
Posted: 05-09-2007, 21:50
|
|
|
Arti, Komentarze włączasz chyba podczas gry poprzez opcje ale nie pamiętam dokładnie |
|
|
|
|
Jasmine
Podróżnik
|
Posted: 05-09-2007, 23:05
|
|
|
Komentarze właczasz przed grą w opcjach, w grafice "Znaczniki komentarzy". O ile masz je odblokowane. |
|
|
garett19844
Nowicjusz
|
Posted: 06-09-2007, 01:38 mam problem :/
|
|
|
jestem szcześliwym posiadaczem najnowszego tomb raidera czy ktoś mógł by mi pomóc przeszedłem pierwszego bossa z ledwościa mam problem z celowaniem no wiecie w tych wolnych scenkach czy ktoś by mógł mi pomóc chcoiaż troche wytłómaczyc jak przycelować tak ay te 2 oczka zeszły się w 1 co nalezy zrobic ? za pomoc bym był bardzo wdzięczny pozdrawiam |
_________________ Tony Montana |
|
|
|
|
Jasmine
Podróżnik
|
Posted: 06-09-2007, 02:05
|
|
|
Znaczy, że już rozpracowałeś adrenalinę?
ALe wytłumaczę od początku.
Najpierw musisz przeciwnika rozgniewać, kiedy ryknie i zacznie biec w Twoim kierunku, w prawym dolnym rogu ekranu pojawią się niebieskie strzałki, w tym momencie musisz wcisnąć klawisz kucania/turlania (domyślnie SHIFT) i strzałkę w bok. (Jeśli wciśniesz odwrotnie Lara może ukucnąć). Wówczas Lara zrobi przewrót w bok i na ekranie pojawią się dwa szare cele. Musisz chwilę poczekać, aż zmienią się w jeden czerwony, wtedy należy oddać strzał.
Najważniejsze:
Przy wykonywaniu adrenaliny musisz mieć broń stale wyciągniętą. (Dlatego najlepiej zmienić sobie w opcjach tryb walki na "tryb przełączania"). |
|
|
FallenAngel1996
Praktykant
|
Posted: 07-09-2007, 16:18
|
|
|
hej!
mam problem z moją grafką. W pewnym momencie musiałam wyłączyć wszystkie opcje grafki, i od tamtej pory dzieje się coś dziwnego...po pierwsze gra się zacina, wcześniej chodziła jak po maśle. po drugie, przy włączonych efektach wody dzieje się coś takiego jak na screenie. O co chodzi??? |
_________________ " Każdy, kto stanie między mną a tym kamieniem, zginie" Lady L. Croft
www.amylee-blog-o-mnie.blog.onet.pl Mój skromny blog
http://www.funkaromansuxd.ddl2.pl/news.php mała stornka o HP
|
|
|
|
|
Asyenna
Odkrywca
|
Posted: 07-09-2007, 16:23
|
|
|
FallenAngel1996, z tego co zdążyłam zauważyć to wygląda na to że TRA na każdym kolejnym poziomie jest coraz mniej zoptymalizowana i sprawia coraz większe kłopoty. U mnie na przykład gra chodziła super aż do Atlantydy a potem coraz częściej zdarzało jej się zacinać na chwilę. Może spróbuj ściągnąć najnowsze sterowniki do twojej karty graficznej bo wygląda na to że nie wydala. |
|
|
|
|
FallenAngel1996
Praktykant
|
|
|
|
|
Integral
Archeolog
|
Posted: 07-09-2007, 16:55
|
|
|
Asyenna wrote: | U mnie na przykład gra chodziła super aż do Atlantydy a potem coraz częściej zdarzało jej się zacinać na chwilę. |
W moim przypadku było podobnie, chociaż podejrzewałabym raczej dodatkowe efekty graficzne - płomienie, lawy itp. W każdym razie wystarczyło wyłączyć niektóre opcje graficzne i wszystko było ok. |
_________________ ; p ; >> |
|
|
|
|
Asyenna
Odkrywca
|
Posted: 07-09-2007, 16:59
|
|
|
Integral, masz racje każdy dodatkowy bajer coraz bardziej obciąża kompa. Jednak dobra optymalizacja gry też jest ważna bo potem okazuje się że gra chodzi jak paralityk -przykład Gothica 3 na kompie mojego małża. Tragedia!! I co najgorsze wszystkim graczom tak chodzi tragicznie.
FallenAngel1996, może poprostu wyłącz to wszystko co się da i graj bez tych bajerów. Co ci po tych efektach skoro gra tak działa. A tak w ogóle to jakiego masz kompa że coś takiego ci się dzieje?? |
|
|
|
|
FallenAngel1996
Praktykant
|
|
|
|
|
Xenka
Nowicjusz
|
Posted: 07-09-2007, 22:46 Ciężki problem ze scenkami
|
|
|
No właśnie, mam problem z interaktywnymi scenkami. W legendzie działają mi klawisze w czasie, kiedy należy je wciskać aby np. uniknąć ciosu.
W TRA wciskam klawisze (kursor ofc) na wszelkie sposoby i nic... ani nie drgnie. W Legendzie nie miałam takich problemów. Tyranozaur zjadł mnie już chyba ze sto razy. Umiałby mi może ktoś coś doradzić? |
|
|
|
|
Arti
Praktykant
|
Posted: 08-09-2007, 13:11
|
|
|
Pomocy! Wiem, że już takie coś było, ale za cholerę sobie nie przypominam gzie. Skopały mi się save'y! Nie używałem autozapisów, tylko zawsze ręcznie zapisywałem. Proszę o pomoc, jak odzyskać te save'y?? |
|
|
|
|
Neona
Podróżnik
|
Posted: 08-09-2007, 13:50
|
|
|
Quote: | Jeśli się takie coś pojawia to zaczynamy grę od początku, pomijamy filmiki (żeby było szybciej) i gdy już możemy grać Larą klikamy na wczytaj i wczytujemy nasz save. Powinno zadziałać. |
Ten problem jest wyjaśniony w temacie "Wymiana save'ów" trza poszukać |
|
|
|
|
Xenka
Nowicjusz
|
Posted: 08-09-2007, 14:01
|
|
|