FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups RegisterRegister  Log inLog in

Announcement 

Forum „tylko do odczytu”

Zapraszamy do dyskusji w naszej
Grupie World of Tomb Raider na Facebooku

Previous topic «» Next topic
Problem z grą
Author Message
Arti 
Praktykant

Posted: 25-08-2007, 13:12   

Mam problemo... Otóż przy włączaniu TR:A wziąłem złą rozdzielczość, i teraz nie wiem jak ją zmienić. Proszę o pomoc ;(

Szynszyl 
Podróżnik

Posted: 25-08-2007, 13:50   

Arti, w menu Start > Programy > Eidos > Tomb Raider - Anniversary jest skrót Setup.
W nim możesz od nowa skonfigurować grę.
Poza tym, w samej grze jest w opcjach coś takiego jak Display Mode, tam również można zmienić rozdzielczość :p

Barbie 
Obieżyświat

Posted: 25-08-2007, 19:08   

Szynszyl, Arti ma jednak problem, jeśli miał tę "niedokończoną" instalację jak niektórzy (wtedy gry w ogóle nie ma w menu start) i jeśli ustawił taką rozdzielczość, że słychać grę, a monitor się na nią nie załapuje i widać czarną dziurę :p

Szynszyl 
Podróżnik

Posted: 25-08-2007, 23:43   

I na to znajdzie się rada :) Taki skrót do Setup możemy mieć "domowej roboty" :p
Wystarczy wejśc do katalogu zainstalowanej gry i utworzyć skrót do pliku tra.exe, po czym kliknać na nasz skrót PPM i w polu Element docelowy dopisać... (po spacji!)
Code:
-setup

...tak by wyglądało to w ten sposób:
Przykład: Element docelowy wrote:
"E:\Tomb Raider - Anniversary\tra.exe" -setup

I po odpaleniu go, zawsze będzie się pojawiać okienko z konfiguracją :690:

pawlaczkamonicz 
Nowicjusz

Posted: 27-08-2007, 12:28   

POmocy!!! Musicie mi pomóc :( Otworzyłam grę i chciałam kontynuwac tam gdzie skonczyłam (własnie przeszłam centaury) i tu nic nie ma ;/ Jest tylko rozpocznij gre, a nie kontynuuj :aaa: Co mam teraz zrobic???

Asyenna 
Odkrywca

Posted: 27-08-2007, 12:32   

pawlaczkamonicz, a nie zmieniłaś przypadkiem profilu ze swojego na jakiś inny?? Bo to mi tak wygląda jakbyś weszła w całkiem nowy profil skoro masz tylko rozpocznij grę.
No chyba że przez przypadek ktoś lub coś usunęło twoje save'y. Zajrzyj do katalogu z save'ami w Dokumentach -katalog Eidos i sprawdź czy nadal tam są. :)

pawlaczkamonicz 
Nowicjusz

Posted: 27-08-2007, 12:38   

Profil jest mój i właśnie weszłam tak jak kazałaś w katalog Eidos i są wszystkie moje save'y. Tylko, że nie zbyt sie na tym znam, a nie chce nic pokręcic, wiec co mam teraz z nimi zrobic? tak poprostu włączyc? :609:

Asyenna 
Odkrywca

Posted: 27-08-2007, 12:46   

A masz tam taki plik Profile.TRAProfil?? Może ten plik został uszkodzony albo stało sie coś z plikiem autosave'u. Na twoim miejscu zrobiłabym kopię save'ów wraz z plikami profilu i autosave'a. A potem spróbowałabym dać Rozpocznij a potem dać załadowanie save'a. Ewentualnie stworzyć nowy profil a potem do niego wrzucić pliki save'ów -bez profilowego i autosave'a.
Najważniejsze to zrobić kopię twoich oryginalnych save'ów na wszelki wypadek.

pawlaczkamonicz 
Nowicjusz

Posted: 27-08-2007, 13:04   

Wielkie dzięki Asyenna xD Zrobiłam wszystko jak kazałaś i już jest dobrze.

Arti 
Praktykant

Posted: 05-09-2007, 21:37   

Ej mam pytanko. Jak włączyć komentarze do leweli?? Z chęcią bym posłuchał o levelach :)

Neona 
Podróżnik

Posted: 05-09-2007, 21:50   

Arti, Komentarze włączasz chyba podczas gry poprzez opcje ale nie pamiętam dokładnie ;)

Jasmine 
Podróżnik

Posted: 05-09-2007, 23:05   

Komentarze właczasz przed grą w opcjach, w grafice "Znaczniki komentarzy". O ile masz je odblokowane.

garett19844 
Nowicjusz

Posted: 06-09-2007, 01:38   mam problem :/

jestem szcześliwym posiadaczem najnowszego tomb raidera czy ktoś mógł by mi pomóc przeszedłem pierwszego bossa z ledwościa mam problem z celowaniem no wiecie w tych wolnych scenkach czy ktoś by mógł mi pomóc chcoiaż troche wytłómaczyc jak przycelować tak ay te 2 oczka zeszły się w 1 co nalezy zrobic ? za pomoc bym był bardzo wdzięczny pozdrawiam ;)

Jasmine 
Podróżnik

Posted: 06-09-2007, 02:05   

Znaczy, że już rozpracowałeś adrenalinę?
ALe wytłumaczę od początku.
Najpierw musisz przeciwnika rozgniewać, kiedy ryknie i zacznie biec w Twoim kierunku, w prawym dolnym rogu ekranu pojawią się niebieskie strzałki, w tym momencie musisz wcisnąć klawisz kucania/turlania (domyślnie SHIFT) i strzałkę w bok. (Jeśli wciśniesz odwrotnie Lara może ukucnąć). Wówczas Lara zrobi przewrót w bok i na ekranie pojawią się dwa szare cele. Musisz chwilę poczekać, aż zmienią się w jeden czerwony, wtedy należy oddać strzał.

Najważniejsze:
Przy wykonywaniu adrenaliny musisz mieć broń stale wyciągniętą. (Dlatego najlepiej zmienić sobie w opcjach tryb walki na "tryb przełączania").

FallenAngel1996 
Praktykant

Posted: 07-09-2007, 16:18   

hej!
mam problem z moją grafką. W pewnym momencie musiałam wyłączyć wszystkie opcje grafki, i od tamtej pory dzieje się coś dziwnego...po pierwsze gra się zacina, wcześniej chodziła jak po maśle. po drugie, przy włączonych efektach wody dzieje się coś takiego jak na screenie. O co chodzi???

www.amylee-blog-o-mnie.blog.onet.pl <- Mój skromny blog

http://www.funkaromansuxd.ddl2.pl/news.php <- mała stornka o HP

Asyenna 
Odkrywca

Posted: 07-09-2007, 16:23   

FallenAngel1996, z tego co zdążyłam zauważyć to wygląda na to że TRA na każdym kolejnym poziomie jest coraz mniej zoptymalizowana i sprawia coraz większe kłopoty. U mnie na przykład gra chodziła super aż do Atlantydy a potem coraz częściej zdarzało jej się zacinać na chwilę. Może spróbuj ściągnąć najnowsze sterowniki do twojej karty graficznej bo wygląda na to że nie wydala. :)

FallenAngel1996 
Praktykant

Posted: 07-09-2007, 16:41   

no tak, ale ja właśnie mam najnowsze sterowniki.... a z tego co napisałaś wynika że powinni wypuścić jakąś łatkę

Integral 
Archeolog

Posted: 07-09-2007, 16:55   

Asyenna wrote:
U mnie na przykład gra chodziła super aż do Atlantydy a potem coraz częściej zdarzało jej się zacinać na chwilę.

W moim przypadku było podobnie, chociaż podejrzewałabym raczej dodatkowe efekty graficzne - płomienie, lawy itp. W każdym razie wystarczyło wyłączyć niektóre opcje graficzne i wszystko było ok.

Asyenna 
Odkrywca

Posted: 07-09-2007, 16:59   

Integral, masz racje każdy dodatkowy bajer coraz bardziej obciąża kompa. Jednak dobra optymalizacja gry też jest ważna bo potem okazuje się że gra chodzi jak paralityk -przykład Gothica 3 na kompie mojego małża. Tragedia!! I co najgorsze wszystkim graczom tak chodzi tragicznie.
FallenAngel1996, może poprostu wyłącz to wszystko co się da i graj bez tych bajerów. Co ci po tych efektach skoro gra tak działa. A tak w ogóle to jakiego masz kompa że coś takiego ci się dzieje??

FallenAngel1996 
Praktykant

Posted: 07-09-2007, 17:06   

Asyenna, wbrew pozorom mam w miarę przyzwoitego kompa jak do TRA

Xenka 
Nowicjusz

Posted: 07-09-2007, 22:46   Ciężki problem ze scenkami

No właśnie, mam problem z interaktywnymi scenkami. W legendzie działają mi klawisze w czasie, kiedy należy je wciskać aby np. uniknąć ciosu.
W TRA wciskam klawisze (kursor ofc) na wszelkie sposoby i nic... ani nie drgnie. W Legendzie nie miałam takich problemów. Tyranozaur zjadł mnie już chyba ze sto razy. Umiałby mi może ktoś coś doradzić?

Arti 
Praktykant

Posted: 08-09-2007, 13:11   

Pomocy! Wiem, że już takie coś było, ale za cholerę sobie nie przypominam gzie. Skopały mi się save'y! Nie używałem autozapisów, tylko zawsze ręcznie zapisywałem. Proszę o pomoc, jak odzyskać te save'y?? ;(

Neona 
Podróżnik

Posted: 08-09-2007, 13:50   

Quote:
Jeśli się takie coś pojawia to zaczynamy grę od początku, pomijamy filmiki (żeby było szybciej) i gdy już możemy grać Larą klikamy na wczytaj i wczytujemy nasz save. Powinno zadziałać.

Ten problem jest wyjaśniony w temacie "Wymiana save'ów" trza poszukać

Xenka 
Nowicjusz

Posted: 08-09-2007, 14:01   

Neona wrote:

Ten problem jest wyjaśniony w temacie "Wymiana save'ów" trza poszukać

A mój problem? :)

Bubu 
Student

Posted: 08-09-2007, 16:22   Zmiana celu...

Mam taki problem, bo Lara dość często namierza w nie to co ma, stąd moje pytanie, czy jest taka opcja, a jeśli tak to na jakim guziku, by lara zmieniła celownik np: z Guzika na ścianie na biegnącego na niego Misia! Proszę o pomoc! :matrix:

Guest za często prosisz o pomoc :-D

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

© 2002 - 2021 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo