Peru |
Author |
Message |
K@t
Spectre
|
Posted: 02-04-2010, 13:06
|
|
|
A tak bardziej konkretnie? W którym miejscu levelu dokładnie jesteś?
Przydałby się screen z tego miejsca - będąc w grze musisz wcisnąć Print Screen na klawiaturze, włączyć chociażby Painta, wkleić obrazek, zapisać jako jpg i wrzucić na imageshack.us na przykład.
Poza tym kolega wcześniej odesłał Cię do solucji KLIK! Chyba najbardziej wyczerpującej i najdokładniejszej w sieci |
|
|
wiktoria
Nowicjusz
|
Posted: 02-04-2010, 13:13
|
|
|
ja jestem przy takich duzych drzwiach i z jednj strony je otworzyłam a z drugiej nie moge juz od kilku dni próbuje je otworzyc ale jakos nie daje sobie z tym rady |
|
|
|
|
Polo_Gard
Podróżnik
|
Posted: 02-04-2010, 13:21
|
|
|
To tam gdzie otworzyłaś, odwracasz się i idziesz do końca. Po lewej masz drążki. Jak się przedostaniesz tam, to na końcu musisz odbić się od ściany ku drążku, a z drążka na tą... eeee... tą wiszącą kłodę która otwiera drugą część. Wtedy zeskakujesz na dół i stajesz na płycie. voila! |
|
|
|
|
Nighte
Nowicjusz
|
Posted: 14-08-2010, 16:29
|
|
|
Witam.
Mam pewien problem. Jestem teraz przed zamkniętą bramą, gdzie po dwóch stronach znajdują się dwa dodatkowe wejścia z wodą. Mój problem jest w wejściu z lewej. Za nic nie mogę przeskoczyć ze ściany do pułki, dokładnie tu:
http://www.otofotki.pl/im...ez_tytulu_1.jpg
Próbowałam już wiele razy i wciąż się nie udaje i Lara ląduje w wodzie. Czy ktoś z Was miał może podobny problem i pomoże mi go rozwiązać? Niecierpliwie czekam ;] |
|
|
|
|
Rocky
Podróżnik
|
Posted: 14-08-2010, 16:53
|
|
|
Spróbuj na chwilę zmniejszyć ustawienia i wtedy skocz. Nie jestem pewien czy to jedno z tych 'słynnych' miejsc, ale wydaje mi się że tak. Chwilowe zmniejszenie ustawień powinno pomóc. |
|
|
|
|
Force
Nowicjusz
|
Posted: 08-11-2010, 18:39
|
|
|
Mam pewne pytanie związane z Peru, może już takie padło na tym forum ale nie znalazłem.
Dlaczego jak w Peru zaczynamy misje to jest zima, a jak przejdziemy trochę levelu to nagle się lato robi. Jest tam jakiś teleport, przeskok czasowy czy coś innego czego nie zauważyłem? |
|
|
|
|
krtomb
WoTR Team
|
Posted: 09-11-2010, 00:04
|
|
|
Proponuję rozeznać się w geografii. Zgodnie ze stanem faktycznym - Peruwiańskie Andy - czyli tam gdzie zaczyna się rozgrywka TR1 oraz oczywiście TRA - są pokryte śniegiem, lodem i generalnie wieje chłodem. To, że wędrujemy przez skute lodem jaskinie, gdzie jest pełno śniegu, który potem ustępuje stopniowo bardziej przyjaznym i malowniczym klimatom, jest wyłącznie wymysłem autorów, usprawiedliwiającym istnienie Zaginionej Doliny we właśnie takiej formie, jakiej uświadczamy w obydwu grach, gdzie mamy mały Park Jurajski z T-Rexem na czele... Co więcej nie jest to do końca wyssane z palca, biorąc pod uwagę dystans jaki Lara faktyczne pokonuje zanim do rzeczonej doliny dociera... Także tego... |
_________________ "In place of a dark Lord you would have a queen! Not dark but beautiful and terrible as the dawn! Treatreous as the sea! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!" |
|
|
|
|
kondo96
Praktykant
|
Posted: 23-12-2010, 13:18
|
|
|
Witam mam problem, co prawda nie dotyczy on Peru, ale nie mogłem znalezć odpowiedniego tematu.
No więc, gdy odpalam grę po kilku sekundach bardzo tnącego się intro ( nie wiem czemu się tnie przed tem wszystko było cacy ) wywala mi jakiś błąd " Przy obecnych ustawieniach inicjalizacja Direct3d nie powiodła się" nie wiem o co chodzi wcześniej wszystko działało
Ponowne zainstalowanie gry też nic nie daje, proszę o pomoc |
|
|
|
|
ktm
Nowicjusz
|
Posted: 30-01-2011, 12:42
|
|
|
witam jestem tu nowy i mam maly problem jestem w peru na samym poczatku gry i nie moge zdobyc klucza zeby oyworzyc dzwi pomoze ktos |
|
|
|
|
Checkmate
Nowicjusz
|
Posted: 30-01-2011, 13:03
|
|
|
Najpierw musisz wejść na skały po prawej stronie. Przeskocz na kolejną półkę. Następnie używając linki z hakiem przedostań się na skałę po przeciwnej stronie. Teraz po występach skalnych możesz dostać się na platformę nad wrotami. Tam znajdziesz przycisk otwierający owe wrota.
W razie problemów skorzystaj z tej solucji: http://laracroft.pl/tra/solucja.htm |
|
|
|
|
ktm
Nowicjusz
|
Posted: 30-01-2011, 13:11
|
|
|
ale na te skaly gdzie sie schodzi po schodach |
|
|
|
|
K@t
Spectre
|
Posted: 30-01-2011, 13:15
|
|
|
Napisz przede wszystkim w którym miejscu DOKŁADNIE jesteś. Nazwa levelu, najlepiej screenshot z tego miejsca. Dla jednych "początek gry" może oznaczać sam start levelu, a dla innych już 30 min później.
Poza tym nie przypominam sobie, żeby w Peru w TRA używało się jakiegoś klucza, poza tym w Vilcabamba (czyli drugim levelu). |
|
|
ktm
Nowicjusz
|
Posted: 30-01-2011, 13:22
|
|
|
Peru kryształ 1
Może to żałosne ale nie potrafię wejść na kołek w Peru w tej lokacji wioskowej gdzie niedźwiadek grasował i to źródełko było. Proszę powiedzieć jak mam użyć tych klawiszy, bo mnie jasny gwint strzeli |
|
|
|
|
K@t
Spectre
|
Posted: 30-01-2011, 13:57
|
|
|
No to w takim razie mowa o drugim levelu - to już niezupełnie "sam początek gry".
Klucz znajdziesz we wnęce w jednej z chat - zanurkuj do tego jeziorka na środku, wypłyniesz w jednym z budynków. Musisz przeskoczyć do kolejnej chatki i wysunąć z niej skrzynię. W kolejnym pomieszczeniu będzie klucz, a przy pomocy skrzyni wskoczysz na wspomniany kołek (musisz ją podsunąć do niego).
Poza tym Checkmate odesłał Cię do BARDZO szczegółowej solucji. |
|
|
ktm
Nowicjusz
|
Posted: 30-01-2011, 14:13
|
|
|
dzieki wam za pomoc juz doszlem do tego |
|
|
|
|
ktm
Nowicjusz
|
Posted: 30-01-2011, 21:51
|
|
|
K@t,
mam znowu kolejny problem mam nadzieje ze mi pomozesz jestem w peru - zaginiona dolina wiszac na linie bo do tego momentu doszlem gdzi cza skoczyc pozniej z tej liny bo nie moge doskoczyc ani do drewnianego podestu ani zlapac sie sciany |
|
|
|
|
K@t
Spectre
|
Posted: 30-01-2011, 21:55
|
|
|
Jeśli już wisisz na linie, to musisz się rozbujać i doskoczyć (musi się udać ) do gzymsu, po którym z kolei przesuniesz się troszkę dalej i opadniesz niżej. Jeśli wisząc na linie po prawej masz wodospad, a za plecami mechanizm zębatek, to ten gzyms będzie na wprost.
Nie potrafię tego wytłumaczyć dokładnie bez screena, ale tam nie ma innej drogi.
Cytując solucję:
Wdrap się na najwyższy występ, a za plecami Lary zobaczysz sznurek zwisający z sufitu: odwróć Larę i skacz do niego. Teraz obróć Larę na lince o 90 stopni w lewo. Zobaczysz daleko przed sobą jasny występ na ścianie (poniżej niego zaś, na prawo, drewniany mostek postawiony w pionie). Rozbujaj Larę mocno i skacz do tego występu na ścianie. Przeciągnij się na prawo za winkiel i spójrz w prawo. Jest tam mały występ na ścianie – skocz do niego. Potem opuść się na kładkę z mostkiem: pod ciężarem lary mostek odchyli się i ułamie, co stworzy na nim drążek. Nie idź tam. Wejdź do jaskini. |
|
|
Layla
Student
|
Posted: 30-01-2011, 22:03
|
|
|
ktm, korzystałeś z solucji? Wszystko jest tam bardzo dokładnie opisane (są nawet screeny), więc nie powinno być problemu. Możesz jeszcze poszukać jakiegoś walkthrough'a na youtubie. Powodzenia
EDIT
Spóźniłam się . |
_________________ in the darkest recess of every human soul slumbers the shadow of evil |
|
|
|
|
ktm
Nowicjusz
|
Posted: 31-01-2011, 13:53
|
|
|
mam pytanie jestem w peru - zagubiona jaskinia i szukam 3 kola zebaego gdzie go znajde wydaje mi sie ze bedzie gdzies pod wodospadem jest tam jakies wejscie i czy dobrze mi sie zdaje? |
|
|
|
|
Kitty
Nowicjusz
|
|
|
|
|
jolajola1
Praktykant
|
Posted: 03-02-2011, 20:50
|
|
|
po latach wracam do TR1, tym razem w wersji Anniversary
mam kłopot z T-rexem
wpada w furię, biegnie
wiem, wiem, powinnam lewy shift nacisnac i kierunek
naciskam
Lara TYLKO kuca
próbowalam ze strzałkami, próbowałam z WSAD - wciąż to samo
poradzicie? |
|
|
|
|
Madziula
Podróżnik
|
Posted: 03-02-2011, 21:01
|
|
|
jolajola1, Lara cały czas musi celować w T-Rexa, więc trzeba trzymać przycisk celowania (ewentualnie w opcjach zmienić sposób celowania), następnie naciskasz kierunek (najlepiej w lewo lub prawo) i klawisz kucania, przy czym strzałkę można nacisnąć odrobinę wcześniej to chyba tyle |
|
|
jolajola1
Praktykant
|
Posted: 03-02-2011, 22:25
|
|
|
hmmmm
celować tylko
czy strzelać ?
i czy mam stać nieruchomo ? w sensie, ze nie biegac i nie podskakiwać ? |
|
|
|
|
K@t
Spectre
|
Posted: 03-02-2011, 22:32
|
|
|
Możesz biegać - grunt, żeby celować i strzelać. Dlatego warto zmienić sobie ustawienia sterowania tak, żeby Lara nie chowała broni po kilku sekundach. To tyle w kwestii ładowania paska adrenaliny.
Kiedy tylko boss/przeciwnik się wkurzy (co jest zresztą momentem dość charakterystycznym), to wciskasz shift i kierunek jakikolwiek (najlepiej w boki/tył) i czekasz na odpowiedni moment do wykonania headshota.
Ciężko to opisać w sumie - też miałem sporo problemów grając pierwszy raz. Kwestia praktyki i wyczucia - zerknij może na YT, jak takie sytuacje wyglądają "w praniu" |
|
|
jolajola1
Praktykant
|
Posted: 04-02-2011, 13:17
|
|
|
sprawdzałam na YT
celowanie ustawiłam na trzymanie sie celu
a moja Lara wciąż kuca...