FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups RegisterRegister  Log inLog in

Announcement 

Forum „tylko do odczytu”

Zapraszamy do dyskusji w naszej
Grupie World of Tomb Raider na Facebooku

Previous topic «» Next topic
Tomb Raider 1
Author Message
Jaunty 
Obieżyświat

Posted: 28-11-2004, 14:54   

TR1 to z pewnością najbardziej mroczna i tajemnicza ze wszystkich części Tomb'a. Posiada niesamowity klimat, którego brakuje większości nowych gier. Co do grafiki, uważam, że nawet dziś w dobie superanckich akceleratorów NVidii i ATI jeszcze nie straszy. Ba, na screenach pod Glidos i z nowymi texturami w hi-res wygląda nawet bardzo ładnie. Oto przykładowy screenik:

Kasia Trent 
Tomb Raider

Posted: 28-11-2004, 17:31   

Quote:
TR1 to z pewnością najbardziej mroczna i tajemnicza ze wszystkich części Tomb'a.

No niewiem :gupek: A co powiesz w takim razie o TAOD :?: Zdaje mi się, że sama fabuła, nie mówiąc już o Larze, w TAOD jest bardziej mroczna.

MekCal 
Obieżyświat

Posted: 28-11-2004, 18:19   

TR1 wcale moim zdaniem nie jest mroczny. Tam wszystko jest przecież jasne, a w TAOD już fabuła & intro są mroczne i ciemne. Nie, TR1 absolutnie nie jest mroczny.

Jaunty 
Obieżyświat

Posted: 29-11-2004, 14:37   

Miałem na myśli klasyczne części Tomb'a. W TAOD jeszcze nie grałem i pewnie nieprędko zagram, bo na moim kompie to raczej nie pójdzie :) . A nawet jeśli, to będzie to raczej męka, niż gra. Chociaż Vice City udało mi się odpalić i chodziło na tyle dobrze, że przeszedłem prawie całe.

BTW. Na PSX klimat TR1 lepiej się czuło, bo audiotracków było znacznie więcej niż na PC - jakieś 40 czy coś (z czego paręnaście i tak było przeznaczonych na "speeche" treningowe, co nie zmienia faktu, że znajdowało się mimo wszystko o parę treściwych kawałków więcej niż na PC) - a co za tym idzie, było więcej klimatycznej muzy, która wprowadzała w odpowiedni nastrój. I w ogóle grało się jakoś tak inaczej... a może to tylko ja tak odbieram TR1 :) .

Kasia Trent 
Tomb Raider

Posted: 29-11-2004, 16:09   

Z pewnością nie tylko Ty, bo chyba każdy w TR1 czuje inny klimat niż w dlaszych częściach. TR1 ma w sobie niepowtarzalny klimacik i za to go lubię :)

Zebius 
Podróżnik

Posted: 29-11-2004, 17:20   

Ja też uwielbiam TR1 ale to chyba tylko ze względu na sentyment. Grałem we wszystkie części po kolei ale największe wrażenie zrobiła na mnie jedynka. Po prostu w tamtych czasach była bezkonkurencyjna.
Pamiętam do tej pory - zostawałem w pracy po godzinach, żeby sobie pograć (na mój pierwszy komp dopiero odkładałem kasę), a mieliśmy tylko czarno-biały (właściwie zielono-biały) monitor :wink: Nie za wiele było widać, ale najważniejszy był klimat: jaskinie, świątynie, zagadki, pułapki... No i te odgłosy w tle!
Utknąłem na długo na trzecim poziomie, a okazało się, że tekstury na tym monitorze zlewały mi się i nie zauważyłem przejścia. Ale nie dałem za wygraną i skończyłem jedynkę bez żadnej pomocy. :lol:
Oczywiście jak kupiłem sobie kompa z akceleratorem voodoo, zagrałem jeszcze raz i znów byłem oczarowany tą grą.

Wiele osób gra w serię TR w przypadkowej kolejności i na pewno wtedy TR1 nie robi na nich takiego wrażenia.

Malwinka 
Obieżyświat

Posted: 29-11-2004, 20:14   

Naleze do tych wlasnie osob, ktore graly w TR w przypadkowej kolejnosci i TR1 byla niestety na samym koncu. I 10000000000(...)x lepiej mi sie gralo niz np. TRAOD. Z wrazeniem bylo podobnie, bo po takiej klapie, jak TR6 znalalam sie w cudownym, istnie tomraiderowym klimacie :guns: . Szlam, jak burza przez ta gre. Jeszcze co bylo dla mnie w zasadzie nowe to brak flar i miejsc, gdzie by sie przydaly, bo np.w TR2 az duzo bylo takich ciemnych miejsc i w dzien w ogole nie moglam grac.

Kasia Trent 
Tomb Raider

Posted: 29-11-2004, 20:45   

Quote:
Szlam, jak burza przez ta gre.

Właśnie, ja też zagrałam w TR1 na końcu i powiem tak... Jak człowiek gra sobie w TAOD, a potem włączy TR1, to wydaje się, że Lara zasuwa jak powalona :shock: A właśnie Malwinka, TR1 przechodzi się szybko, jakoś tak 'energicznie', to nie taka flegma co TAOD. Ale z drugiej strony TAOD też lubię... :roll:

Jaunty 
Obieżyświat

Posted: 30-11-2004, 15:06   

Pamiętam czasy kiedy to na rynku pojawił się pierwszy Tomb. Nie miałem jescze PC ani nawet PSX ( ale za to posiadałem niewątpliwie znaną wszystkim 8-bitową megaplatformę do programów gierkopodobnych - Pegasus :) ), ale już wtedy strasznie emocjonowałem się każdym newsem o tej grze. Znałem na pamięć chyba cały artykuł, który ukazał się tuż przed premierą TR w Secret Service ( numer bodajże 46 ). Ech, 8 lat temu to dopiero był szał. PlayStation miało wtedy sporo lepsze możliwości niż ówczesne blaszaki, no i było nieco tańsze od kompa. Ale za to gry były droższe ( piratów nie kupowałem, bo nie chciałem przerabiać konsoli ). W "jedynkę" zagrałem po raz pierwszy jakieś parę miechów po premierze TR3 (TR2 miałem już wtedy za sobą). Podobała mi się bardzo, ale mimo wszystko wolę drugą część - mam do niej ogromny sentyment, w końcu to pierwsza poważna gra, w którą zagrałem. Rany, jaki to kawał czasu już minął :| ...

BTW. Nie sądzicie, że Natla była zaskakująco cienka jak na głównego bossa gry ?

MACPHISTO
Tak dla ścisłości - SS#46 był już po premierze TR. Recenzja pojawiła się w #42 a solucja w #43 i #44 :)

Kasia Trent 
Tomb Raider

Posted: 30-11-2004, 20:13   

Quote:
BTW. Nie sądzicie, że Natla była zaskakująco cienka jak na głównego bossa gry ?

W sumie była, bo nie trzeba było się z nią wcale męczyć. Wystarczyło pare zgrabnych skoków :roll: Ale w TAOD też końcowy boss jest łatwiejszy od np. Boaz... I nawet widzę w Karelu pewne nawiązania do Natli :p Zwróćcie uwagę, że wykazują podobieństwa :p Chociażby takie, że oboje latają, ciskają w nas pociskami i trzeba przed nimi uciekać, bo normalnie ich się zabić nie da, no i oboje giną w wybuchu :p

Mr Macphisto 
Emocjonalny kaktus

Posted: 30-11-2004, 20:59   

Natla wydaje się prostym przeciwnikiem bo gry po prostu stają się coraz trudniejsze... i dziś, dla kogoś kto przechodzi ducha i Boad w TAOD, Willarda w TR3, misje w GTA Vice City Natla nie jest żadnym wyzwaniem :) Chociaż jak pomyślę o tym jak kiedyś przechodziłem TR1 to też się specjalnie nie nameczyłem :p Po zastanowieniu stwierdzam, że Natla po prostu nie jest głównym bossem tylko deserkiem :p Głównym przeciwnikiem w TR1 jest to COŚ bez nóg.

Kasia Trent 
Tomb Raider

Posted: 30-11-2004, 21:05   

"To COŚ bez nóg", to mój ulubiony przeciwnik w TR1 :mrgreen: Jest poprostu fenomenalny, jeden z najlepszych przeciwników w TR :p

Mr Macphisto 
Emocjonalny kaktus

Posted: 30-11-2004, 21:11   

Nie no, całkiem przyjemny :p A najlepsze jest to, że jak się spada z tej platformy na której on sobie przebiera łapami udając, że chodzi to Lara krzyczy trzy razy zanim wpadnie do lawy... :muhaha:

Kasia Trent 
Tomb Raider

Posted: 30-11-2004, 21:27   

Wiesz, nigdy nie wpadłam tam do lawy :p Zawsze jak już leciałam w dół, to szybko ładowałam :p

Malwinka 
Obieżyświat

Posted: 01-12-2004, 17:55   

To cos bez nog jest paskudne, ale szybko znalazlam na niego sposob. Tak, fajnie sie spada ;)

Kasia Trent 
Tomb Raider

Posted: 01-12-2004, 18:01   

Właśnie mi sie podobało, bo jakimś cudem nie budziło we mnie żadnej odrazy ani strachu :p

Jaunty 
Obieżyświat

Posted: 01-12-2004, 19:11   

Ten beznogi grubcio rzeczywiście jest śmieszny. Nawet mi go trochę żal, bo dopiero co wykluwa się z jaja a już musi ginąć :) . A jaki fryz ma na głowie - po prostu Dennis Rodman, nic dodać , nic ująć :) .

MekCal 
Obieżyświat

Posted: 01-12-2004, 21:49   

Wykluwa z jaja? Wydaje mi sie, że Ci w jajach byli tam już, kiedy Atlantyda istniała wcześniej na lądzie, tylko zostali na zawsze w nich, aż do czasu, kiedy Lara przybywa. Dokładnie nie wiem... Ale pamiętam, że tam był jakiś filmik, jak właśnie ten "piłka zakluwa się" w jaju.

Jaunty 
Obieżyświat

Posted: 01-12-2004, 21:56   

W każdym razie zaczerpnął świeżego ( albo i nie ) powietrza po raz pierwszy od dłuższego czasu :) . Rany, nie czepiaj się słówek :P .

Malwinka 
Obieżyświat

Posted: 02-12-2004, 14:45   

Cos popieprzyles Mek

Kasia Trent 
Tomb Raider

Posted: 02-12-2004, 19:29   

Właśnie :gupek: Ale Mek ma to we krwi :p ;) Kurde, muszę zobaczyć ten filmik, bo teraz już sama niewiem :czubek:

MekCal 
Obieżyświat

Posted: 02-12-2004, 21:36   

Rzeczywiście mogłem coś nie tak napisać, bo w ten poziom grałem i filmik oglądałem 2 lata temu :!:

Malwinka 
Obieżyświat

Posted: 03-12-2004, 15:38   

Nie krzycz

MACPHISTO
Proponowałbym jednak nieco dłużej i troszkę bardziej na temat :p

Kasia Trent 
Tomb Raider

Posted: 11-12-2004, 09:00   

Dzisiaj próbowałam moją głupią siostrę nauczyć grać w TR, ale wiedziałam, że i tak nic z tego nie wyjdzie :lol: Odpaliłam TR1, młoda sama doszła do mostów, gdzie pod spodem są wilki i uznała, że się boi :lol: Więc zeskoczyłam na dół, zabiłam wilki i biegłam, a ta idiotka zaczęła mi przytrzymywać klawisz chowania broni. Powiedziałam jej, żeby puściła, a jak to zrobiła, to Lara cały czas chowała i wyciągała broń :shock: Nie dało się tego przerwać i gra też nie chciała się wyłączyć :|

Jaunty 
Obieżyświat

Posted: 11-12-2004, 15:31   

Jakiś zaciach z klawiszami. To się zdarza w gierkach DOS-owych. Mialem tak kilka razy w przypadku TR.

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

© 2002 - 2021 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo