Flight Patch, Cheat Engine - instrukcja, porady, pytania |
Author |
Message |
K@t
Spectre
|
Posted: 29-06-2007, 11:19 Flight Patch, Cheat Engine - instrukcja, porady, pytania
|
|
|
Jak obiecałem - instrukcja.
Aby odwiedzić lokacje z filmików, potrzebne będą następujące narzędzia:
Cheat Engine 5.3
TRAFly
Instalujemy obydwa programy i uruchamiamy grę. Minimalizujemy TRA i uruchamiamy Flight Patcha.
Aktywujemy go wciskając F11 (także podczas gry). Klawiszami 1 i 2 "podnosimy" lub obniżamy pozycję Lary. Trzeba uważać, bo jeśli skoczymy lub zostaniemy trafieni przez przeciwnika, spadniemy w głąb levelu. TRAFly musi być aktywny, kiedy będziemy eksplorować miejsca z filmików.
Mając włączoną grę i aktywnego TRAFly, uruchamiamy Cheat Engine.
Wynajdujemy na liście TRA.exe (screen 1, czerwone kółeczko), a następnie klikamy Memory View (zielone kółeczko).
Na podglądzie pamięci klikamy raz na jedną z dolnych wartości (screen 2) i wciskamy Ctrl+G.
W okienku wpisujemy wartość 838348 i OK (Screen 3 ).
Na początku listy powinna nam się ustawić wpisana wcześniej wartość. Następnie klikamy na trzecią od prawej parę zer i zastępujemy ją liczbą 80 (screen 4).
Zostawiamy wszystko jak jest i wracamy do gry. Teraz po wybraniu scenki (z dodatków, czy w trakcie gry) będziemy mogli swobodnie zwiedzać daną lokację.
Wszystko jest bardzo proste i nie zajmuje dłużej niż pół minutki Operację należy powtarzać za każdym razem, kiedy ponownie uruchamiamy grę. Wszystko sprawdziłem, działa na stówę, radzę DOKŁADNIE przeczytać instrukcję, obejrzeć screeny i przeanalizować kroki.
PS. Radzę utworzyć kopie zapasową profilu, bo jak wiadomo często występują problemy z save'ami po aktywacji scenek. |
|
|
Birko
Praktykant
|
Posted: 29-06-2007, 15:18
|
|
|
Proszę nie śmiejcie się, ale jak się robi kopie zapasową profilu? I jak ją później uruchomić?
A tak wracając do tematu to Flight Patch jest super, można zwiedzić mnóstwo dziwnych miejsc (najlepsze było to, że mogłam pobiegać po tyranozaurze... oczywście po żywym tyranozaurze ). I miejsca z filmków też są super . Dzięki K@t, że podałeś jak to zrobić. |
|
|
|
|
Jasmine
Podróżnik
|
Posted: 29-06-2007, 15:21
|
|
|
Trzeba profil skopiować gdzie indziej. A żeby później go uruchomić trzeba przegrać spowrotem na miejsce w którym był. |
|
|
Birko
Praktykant
|
Posted: 29-06-2007, 16:10
|
|
|
Jasmine wrote: | Trzeba profil skopiować gdzie indziej. A żeby później go uruchomić trzeba przegrać spowrotem na miejsce w którym był. |
To znaczy, że ten profil mam w jakimś folderze i wystarczy dać "kopiuj" i "wklej"? Bo tak to zrozumiałam. A raczej próbowałam zrozumieć bo jestem ciężko kapująca.
P.S. Sorry za krótki post, ale nie mogę edytować
|
|
|
|
|
Jasmine
Podróżnik
|
Posted: 29-06-2007, 16:26
|
|
|
Chodzi o profil z savami. Znajduje się on w Documents and Settings... moje dokumenty - Eidos - Tomb Raider Anniversary.
I tak, wystarczy jak go skopiujesz i gdzieś wkleisz, w razie czego jak savy Ci się popsują będziesz mogła je zamienić. |
|
|
Mai
Podróżnik
|
Posted: 29-06-2007, 17:45
|
|
|
K@t, dzięki, że powiedziałeś o tych save'ach bo właśnie usunęło wszystkie save'y mojej siostry . Za pomocą tych programu udało mi się np. znaleźć Sciona w Kalkucie, znaleźc parę sekretów... Dzięki wielkie K@t za te programiki . |
_________________ World is Mine |
|
|
|
|
ciara-harris
Nowicjusz
|
Posted: 02-07-2007, 11:26
|
|
|
Te programy są boskie. Dzięki, K@t
A tak w ogóle to czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak mogę się dostać do lokacji z filmiku rozpoczynającego grę, tam gdzie uderza ten meteoryt, ja próbowałam ale nie wychodzi mi
Będę wdzięczna za podpowiedź |
|
|
K@t
Spectre
|
Posted: 02-07-2007, 14:29
|
|
|
Musisz ściągnąć specjalnego Save Editora, w tej chwili nie mam linka pod ręką.
Należy wczytać cutscenke i dosłownie sekundę przed pojawieniem się load screenu zminimalizować grę i powtórzyć operacje opisane wyżej. |
|
|
tmerlin
Praktykant
|
Posted: 02-07-2007, 15:07
|
|
|
ciara-harris wrote: | A tak w ogóle to czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak mogę się dostać do lokacji z filmiku rozpoczynającego grę, tam gdzie uderza ten meteoryt, ja próbowałam ale nie wychodzi mi |
Meteoryt?? Przegapiłem coś ?? |
_________________ -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
=MERLIN=-> |
|
|
|
|
Szynszyl
Podróżnik
|
Posted: 02-07-2007, 19:00
|
|
|
Można się tam dostać? Przecież ta eksplozja to jest filmik! Przynajmniej w wersji PS2, może na PC jest inaczej.
Na początku myślałem że to scenka z gry, bo jest nawet tak "stylizowana", tzn. brak antyaliasingu itp., ale odpaliłem pliczek PPS z płytki na PieCu (odtwarza go Media Player tylko że bez dźwięku) i okazuje się że to filmik...
Jak odblokuję textureless mode to się upewnię jak to jest |
|
|
|
|
K@t
Spectre
|
|
|
|
|
ciara-harris
Nowicjusz
|
Posted: 03-07-2007, 12:09
|
|
|
Dzięki wielkie K@t, spróbuję
|
|
|
FallenAngel1996
Praktykant
|
|
|
|
|
K@t
Spectre
|
Posted: 03-07-2007, 15:57
|
|
|
Z linka w pierwszym poście ? |
|
|
FallenAngel1996
Praktykant
|
Posted: 04-07-2007, 16:37
|
|
|
OKi....sorry zagapiłam się.....
i jeszcze jedno pytanko; co zrobić żeby on działał w grze i ile czasu powinien się ściągać? (bo tak jakoś za szybko to trwało)
EDIT___
Acha, i co powinno być po rozpakowaniu bo u mnie jest tylko jedna ikonka
|
|
|
|
|
K@t
Spectre
|
Posted: 04-07-2007, 16:40
|
|
|
Boże...
To ma być jedna ikonka.
Po za tym po co ja pisałem tą instrukcję w ogóle ? |
|
|
BeyonceK
Praktykant
|
Posted: 04-07-2007, 17:09
|
|
|
Ja kiedyś próbowałem zainstalować ten Flight Patch, ale po wciśnięciu F11, wywalało mnie do windowsa i zamykało grę :609: . |
|
|
|
|
FallenAngel1996
Praktykant
|
|
|
|
|
K@t
Spectre
|
|
|
|
|
FallenAngel1996
Praktykant
|
|
|
|
|
Domino14
Student
|
Posted: 20-11-2007, 22:15
|
|
|
ej a daloby się tak smao zrobic w TRL? odrazu mowie ze takiego topica tam nie znalazlem i wole sie upewnic niz zakladac nowy topic... |
|
|
|
|
Neona
Podróżnik
|
Posted: 21-11-2007, 17:14
|
|
|
Domino14 wrote: | odrazu mowie ze takiego topica tam nie znalazlem |
A mi się zdawało ze jest topic Programy do TR Legend
Domino14, przecież przesyłałam tobie kiedyś TRLfly na PW, były dwie wersje i obie mi działają (na polską), to dlaczego tobie miałyby nie działać? Znajdź tę wiadomość na skrzynce PW i podążaj za wskazówkami.
Tylko nie idź w stronę światła...
EDIT:
No! Masz chłopie placek! :
Quote: | Domino14, działa na polską wersję wersja 1.2 . trzeba tylko uważnie poczytać na tym forum jak sięzna angielski. Nie wolno tobie włączać TRLFly przed rozpoczęciem gry-bo wtedy na pewno nie zadziała. Musisz włączyć grę, wyjść za pomocą Alt+Ctrl+Delete. Wchodzisz do programu zostawiasz go na pulpicie i klikasz na zminimalizowaną wcześniej grę. Właśnie sobie latam . I pamiętaj żeby włączyć przycisk F 11 (muszę kopiować cyferki bo mam włączonego Fly'a) Na 100% zadziała jak zrobisz tak jak opisałam |
Z góry przepraszam za OffTopa ale musiałam wytłumaczyć... |
|
|
|
|
Domino14
Student
|
Posted: 21-11-2007, 19:29
|
|
|
mi chodzilo o to czy da sie w TRL wejsc w te filmiki tak jak w TRA ^^
|
|
|
|
|
Ciumcialumcia
Nowicjusz
|
Posted: 19-03-2008, 11:05
|
|
|
Hej! Jstem tu nowa i mam pytanie.
Robię wszysciutko jak K@t napisał, i gdy wybiorę w dodatkach scenkę to ona po prostu się wyświetla, a potem znowu jest menu. Nie mogę ich eksplorować. Co robić?
I czy przy włączonym FlightPatchu lara ma być w pozycji stojącej? |
_________________ Onen i-Estel Edain,u-chebin Estel a nim
Quel ra, mallon! Elen sila lúmenn omentielvo! Aa' menealle nauva calen ar' malta
www.rivendell.ddl2.pl Fani Tolkiena, rejestrować się! |
|
|
|
|
TUSIA
Praktykant
|
Posted: 26-08-2008, 16:08
|
|
|
K@t wrote: |
Aby odwiedzić lokacje z filmików, potrzebne będą następujące narzędzia:
Cheat Engine 5.3
TRAFly |
Mam pytanie... Jak chcę ściągnąć TRAFly to mój Avast mówi, że znalazł Trojana.
Czytałam gdzieś, że co niektóre "takie" programy są wykrywane jako wirusy, ale chcę mieć pewność... Czy aby na pewno tam jest jeszcze TRAFly?? |
_________________ "Lucy I'm back!!" |
|
|
|
|
|