Tomb Raider'y Klasyki vs. Tomb Raider'y nowej generacji |
Wolisz grać w: |
TR Klasyki (1-5) |
|
77% |
[ 28 ] |
TR Nowej Generacji (AoD, Legend, Anniversary) |
|
22% |
[ 8 ] |
|
Voted : 36 |
Total Votes: 36 |
|
|
|
Author |
Message |
Roweste
Podróżnik

|
Posted: 09-01-2005, 13:39
|
|
|
Właściwie nie wiedziałam o tych dwóch ostatnich tylko. Ale jak tak próbowałam to ten z endem mi nie wychodzi. Co Lara powinna wtedy zrobić? |
_________________ Leb die Sekunde
Hier und jetzt
Halt sie fest!! |
|
|
|
 |
Zebius
Podróżnik

|
Posted: 09-01-2005, 14:28
|
|
|
Roweste wrote: | Właściwie nie wiedziałam o tych dwóch ostatnich tylko. Ale jak tak próbowałam to ten z endem mi nie wychodzi. Co Lara powinna wtedy zrobić? |
Lara robi wtedy piękny przewrót do przodu, musisz stać przy samej krawędzi.
No akurat pod względem zróżnicowania ruchów, to AOD jest znacznie lepszy od poprzedników. Mi się najbardziej chyba podoba wspinaczka po ścianach (w TR2-TR5 wspinaliśmy się tylko po pionowych), rurach.
Szkoda, że Kurtis jest taki cienki i nie umie prawie nic z tego co Lara.
Ja jak kupowałem kolejne TR-y to w pierwszej kolejności ciekawiło mnie jakie nowe ruchy dołożyli. |
_________________ Nie lubię sygnaturek. |
|
|
|
 |
Kasia Trent
Tomb Raider

|
Posted: 09-01-2005, 16:36
|
|
|
Moze by umiał, ale akurat w lokacjach, w których się nim poruszamy nie ma miejsca na wspinaczkę, pływanie itp. No raz tylko przesuwał się po drucie
A tam się chyba pomyliłam w czwartym. Trzeba biec i wcisnąć klawisz patrzenia (domyślne 0), wtedy Lara robi żurawia czy jak kto woli skok anioła
A co do tego przewrotu, to odkryłam to dopiero w Strahov, jak przesuwałam te śmieszne skrzynki |
_________________ Miow. |
|
|
|
 |
Roweste
Podróżnik

|
Posted: 09-01-2005, 17:40
|
|
|
To wiem że Lara robi przewrót ale ona robi przewrót nawet jak się nie stoi na krawędzi To po co się tak męczyć i szukać tej krawędzi? |
_________________ Leb die Sekunde
Hier und jetzt
Halt sie fest!! |
|
|
|
 |
Kasia Trent
Tomb Raider

|
Posted: 09-01-2005, 19:32
|
|
|
Normalnie robi przewrót o 180 stopni. A jak stoi przy krawędzi, to nie obraca się po wykonaniu przewrotu, tylko spada ładnie przodem. Wypróbuj najlepiej na tych skrzyniach. |
|
|
|
|
 |
shephard
Podróżnik

|
Posted: 09-01-2005, 19:34
|
|
|
Fakt... w TAOD jest więcej ruchów i ta wspinaczka to też mi się podobała A co do żurawia czy tam skoku anioła sam do tego doszedłem Poprostu niewiedziałem co zrobić w strahov i tak sobie biegałem biegałem i mi jakoś wyszedł |
_________________ HALF-LIFE2 RELEASED!!!!!!!!!!:D |
|
|
|
 |
Kasia Trent
Tomb Raider

|
Posted: 09-01-2005, 19:37
|
|
|
Ja tak przypadkiem zrobiłam ten skok z rozbiegu. Niby można go robić jak dostanie się umiejętność sprintu, ale mi wychodzi tylko pod koniec gry |
|
|
|
 |
Frodo_hobbitek
Obieżyświat

|
Posted: 09-01-2005, 22:16
|
|
|
Ja wielkiej różnice w sterowaniu nie odczułam, bo i tak gram z pada. To wygoda. Najbardziej wkurzają mnie zanikające tekstury. Np. woda u mnie w zależności od kata ustawienia kamery jest przezroczystwa i odbija otoczenie lub...jest czarna jak smoła. Czy ktoś wie jak to naprawić? |
_________________ Niech Moc będzie z Tobą, Guest! |
|
|
|
 |
Zebius
Podróżnik

|
Posted: 09-01-2005, 22:41
|
|
|
Frodo_hobbitek wrote: | Najbardziej wkurzają mnie zanikające tekstury. Np. woda u mnie w zależności od kata ustawienia kamery jest przezroczystwa i odbija otoczenie lub...jest czarna jak smoła. Czy ktoś wie jak to naprawić? |
Problem z brakującymi, czy znikającymi nagle teksturami ma każdy, wygląda na to że to po prostu błędy w projektowaniu poziomów. Czarnej wody nie zauważyłem, pewnie to wina karty graficznej i sterowników do niej. A na jakim sprzęcie grasz?
P.S. Poradziłaś sobie z muzyką do TR2? |
|
|
|
 |
Kasia Trent
Tomb Raider

|
Posted: 10-01-2005, 09:42
|
|
|
Czarną wodę też miałam, ale to były z dwa przypadki... |
|
|
|
 |
Frodo_hobbitek
Obieżyświat

|
Posted: 10-01-2005, 16:01
|
|
|
Ja ją mam za każdym razem, choć jak trochę poruszam kamerą, zaczynam widzieć normalnie... Mam ATI Radeon. Może da się coś przestawić w ustawieniach, żeby to poprawić? Na razie nie bawiłam się w przerabianie soldouta w pełną wersję. Nie mam czasu, za dużo roboty, a jeszcze trza ten tekst najpierw pożadnie przetłumaczyć. |
|
|
|
 |
shephard
Podróżnik

|
Posted: 10-01-2005, 21:23
|
|
|
Jaki Radeon? Ja mam 9200 i nie widziałem czarnej wody. U mnie woda ładnie wyglądała |
_________________ HALF-LIFE2 RELEASED!!!!!!!!!!:D |
|
|
|
 |
Frodo_hobbitek
Obieżyświat

|
Posted: 11-01-2005, 21:44
|
|
|
Ja mam chyba Radeon 9000. Jakieś koncepcje na poprawienie tego bubla? Da się z tym żyć, ale wciąż mam wrażenie, że skacze do smoły. Pod wodą jest ok, ale na powierzni... |
|
|
|
 |
Zebius
Podróżnik

|
Posted: 11-01-2005, 22:04
|
|
|
Frodo_hobbitek wrote: | Da się z tym żyć, ale wciąż mam wrażenie, że skacze do smoły. |
To już wiem czemu w całej grze Lara porusza się jak mucha w smole
A na poważnie:
1. Patche, najnowszy v52.
2. Sterowniki do grafy uaktualnione - Catalyst 4.11, czy nawet nowsze.
3. Zawsze można coś pokombinować w ustawieniach gry, jest tam dużo opcji dotyczących grafiki, metoda prób i błędów wskazana.
4. Jak to nie pomoże a masz trochę kasy na zbyciu - kup nową kartę graficzną, twoja już jest trochę starutka, za około 260zł dostaniesz Radeona 5550 - najpopularniejsza obecnie karta, ma bardzo dobry współczynnik wydajność/cena. |
|
|
|
 |
Frodo_hobbitek
Obieżyświat

|
Posted: 17-01-2005, 18:02
|
|
|
Może ściągnę patcha. Mam załadowane dwa patche-poprawiacze (nie licząc spolszczającego). Nie pamietam która wersja, ale chyba nie 52. Może to coś pomoże. Na razie i tak gram w TR1. Ja kupuję nową kartę graficzną, kiedy jakiś Tomb Raider nowy nie chce chodzić Oczywiście nie tylko ze względu na TR, ale kiedy coś przestaje mi działać, jest to znak, że trzeba wyciągnąć kasę z konta i kupić nową ATI |
|
|
|
 |
norman
Student

|
Posted: 29-11-2007, 18:19 Tomb Raider'y Klasyki vs. Tomb Raider'y nowej generacji
|
|
|
Które TR są wg. was lepsze klasyki (1-5) czy "nowej generacji" (AoD, Leged, Anniversary). Moim zdaniem o wiele lepsze są klasyki, może i mają gorszą grafikę itp. ale mi właśnie ta grafika podoba się bardziej. TR klasyki były o wiele ciekawsze, wg. mnie TR nowej generacji straciły na grywalności w porównaniu z TR klasykami. Ja lubie wracać do klasyków, a do NG jakoś mnie nie ciągnie, Legende przeszedłem, ale drugi raz przechodzić nie mam ochoty, a takiego TR II przeszedłem 3 razy (z rzędu). A wy co myślicie?
|
_________________ STOP PIRACKIM TŁUMACZENIOM!
Harry Potter i Insygnia Śmierci już 26 stycznia 2008 .
 |
|
|
|
 |
Aniaa
Obieżyświat

|
Posted: 29-11-2007, 19:00
|
|
|
Mnie jest obojętne czy klasyka, czy nowa generacja. Najważniejsze aby gra miała ciekawą fabułę i żeby przyjemnie się w nią grało. |
|
|
|
 |
MekCal
Obieżyświat

|
Posted: 29-11-2007, 20:00
|
|
|
Podobny temat już został założony: http://www.tombraiderforu...topic.php?t=134 Classic TR jest na pewno dużo lepszy od TAOD, ale czy od TRL, TRA? Ciężko powiedzieć coś na ten temat. Inny developer, inne czasy i do tego dochodzi jeszcze sentyment. Ale jedno jest dla mnie pewne. Części stworzone przez Crystalsów także są świetnymi i wciągającymi grami, do których często się wraca. |
|
 |
--=AngiE=--
Podróżnik

|
Posted: 29-11-2007, 20:05
|
|
|
zagłosowałam na New generation tylko dlatego że jest tam AoD no ewentualnie Legend |
|
|
|
 |
norman
Student

|
Posted: 29-11-2007, 20:41
|
|
|
TR nowej generacji nie są złe, lubię w nie grać, może trochę mniej w AoD (beznadziejne sterowanie ) ale nie ma to jak dobry stary TR |
_________________ STOP PIRACKIM TŁUMACZENIOM!
Harry Potter i Insygnia Śmierci już 26 stycznia 2008 .
 |
|
|
|
 |
Integral
Archeolog

|
Posted: 29-11-2007, 20:46
|
|
|
Zerknęłam, ale wydaje mi się, że tematy nieco różnią się od siebie... No i jest ankieta. Chyba, że ktoś inny uzna to za słuszne, to niech scala .
Co do mnie, to czasy fascynacji TR, powiedzmy sobie szczerze, minęły mi już jakiś czas temu. W nowe kryształki niby gra się przyjemniej ze względu m. in. na grafikę i oprawę muzyczną, ale sama wolę wracać np. do TR2 lub TR4. Mordercze poszukiwanie zaginionego klucza i bieganie od korytarza do korytarza w poszukiwaniu wyjścia to coś, co mnie w samej swojej masochistycznej istocie ujęło. W to jeszcze chcę grać, natomiast w przypadku TRL (czy nawet TRA w pewnym stopniu), to mam nieodparte poczucie zmarnowanego czasu i brak ochoty by przeć naprzód. Nie ma po co się rozglądać, bo przecież i tak przez lokacje w większości tylko przebiegamy, zwłaszcza tyczy się to TRL. Co do TRA to odżałować nie mogę, że wielkie wrota Atlantydy w pochyłej ścianie to krajobraz towarzyszący nam ledwie kilka minut - razem z zebraniem sekretu. Jest to coś, co na mnie wywarło spore wrażenie swoim wykonaniem, a stało się tylko marginalnym efektem. Nie wiem jak to nazwać - marnowanie potencjału? Bardziej pod tym względem podobała mi się Grecja i Egipt.
Aod jakoś pomijam, mało w nim z Tomba i zupełnie co innego mnie tam kręci. |
_________________ ; p ; >> |
|
|
|
 |
Grindy
Obieżyświat

|
Posted: 29-11-2007, 21:18
|
|
|
Ja już kiedyś wspominałam, że w TR1 - 5 wraz z Goldami grałam tyle razy, że sama nie wiem ile i pewnie jeszcze za jakiś czas zagram. Natomiast w TRL i TRA zagrałam raz i już więcej mnie nie ciągnie. Z całą pewnością dla mnie to nie są gry, do których będę wracać wiele razy.
Integral wrote: | W to jeszcze chcę grać, natomiast w przypadku TRL (czy nawet TRA w pewnym stopniu), to mam nieodparte poczucie zmarnowanego czasu i brak ochoty by przeć naprzód. Nie ma po co się rozglądać, bo przecież i tak przez lokacje w większości tylko przebiegamy, zwłaszcza tyczy się to TRL. |
Zabierz się koniecznie za customy, to w tej chwili jeszcze chyba jedyne co pozostało. Ja zaczęłam i póki co nie żałuję |
_________________ :<D
It's not age honey, it's milage |
|
|
|
 |
Szymon_Trent
Obieżyświat

|
Posted: 30-11-2007, 13:48
|
|
|
Większość i ttak powie że TR Classik . Anniversary jest co prawda naprawde niezłe, ale Legend i AoD są takie sobie wiec wybrałem Classick. |
_________________ http://wmojejopinii.wordpress.com/ |
|
|
|
 |
oreiller
Praktykant

|
Posted: 30-11-2007, 15:08
|
|
|
Głosuję oczywiście na classic . Z Next Generation przepadam ewentualnie za AODem, lecz Legenda i Anniversary to zupełne porażki .
|
_________________ NO MORE WOTR!!! Żegnam wszystkich !!! |
|
|
|
 |
Szymon_Trent
Obieżyświat

|
|
|
|