Problem z grą |
Author |
Message |
Checkmate
Nowicjusz
|
Posted: 30-01-2011, 13:37
|
|
|
Teraz ja mam problem. Mianowicie w statystykach gry widnieje nazwa i informacje o levelu poprzednim - przykładowo jestem w Pałacu Midasa, a w statystykach jest Koloseum. Przez to nie mogę kontrolować ilości zebranych relikwii i artefaktów. Jest jakiś sposób na naprawę tego błędu?
Mam angielską, premierową wersję gry. |
|
|
|
|
Madziula
Podróżnik
|
Posted: 30-01-2011, 20:07
|
|
|
Miałam kiedyś ten sam problem, niestety musiałam rozpocząć grę od nowa. Pozostaje Ci chyba pobranie czyjegoś zapisu, albo granie od początku. |
|
|
Reminded
Praktykant
|
Posted: 06-02-2011, 11:51
|
|
|
Pomóżcie Włączyłem przed chwilą grę i nie wiem czemu, ale wszystko muszę zaczynać od początku! Mój profil nie istnieje, a autozapis uszkodzony.
Ah, już się udało. Rozpocząłem grę od nowa i udało się wczytać |
|
|
|
|
K@t
Spectre
|
Posted: 06-02-2011, 12:10
|
|
|
Problem już był poruszany - nie oglądaj odblokowanych w menu filmów i scenek. |
|
|
Kitty
Nowicjusz
|
Posted: 06-02-2011, 15:44
|
|
|
Hejka !
Nie wiem czy problem był już tu opisywany, ale mam pytanie.
Mianowicie : Jak odinstalować TRA ? |
_________________ |
|
|
|
|
Reminded
Praktykant
|
Posted: 08-02-2011, 15:04
|
|
|
Kitty wrote: | Hejka !
Nie wiem czy problem był już tu opisywany, ale mam pytanie.
Mianowicie : Jak odinstalować TRA ? |
To wszystko powinno być w instrukcji.
Jednak jeżeli nie masz z jakiegoś powodu to masz:
(WIN XP)
Start --> Panel sterowanie --> Dodaj/usuń programy
(WIN VISTA)
Windows - Panel Sterowania - Z sekcji "Programy" wybierz do odinstalowania gry. |
|
|
|
|
Chloe
Nowicjusz
|
Posted: 24-04-2011, 11:45
|
|
|
No cóż. Ja mam dość dziwny problem, otóż gdy włączam TRA pojawia się ekran o weryfikacji, czy coś takiego i na tym etapie wszystko się mrozi... Wyskakuje okienko, że program przestał działać i żadnego pomysłu na włączenie gry po prostu nie mam. Wygląda to mniej więcej tak:
http://i56.tinypic.com/2hqea1h.png
Dodam ,że mam Ultimate Edition i Windowsa 7. Może to być jego wina ,bo już miałam problemy z kilkoma grami przez system operacyjny |
|
|
|
|
Rocky
Podróżnik
|
Posted: 24-04-2011, 13:58
|
|
|
Rozumiem, że płyta jest w tym czasie w napędzie?
Windows 7 32 czy 64bit?
Wydaje mi się, że z tej serii wszystkie gry są dostosowane i powinny chodzić bez problemów, ale spróbuj zmienić tryb zgodności na np. Win XP. I uruchom jako Admin.
Jeżeli to nie pomoże spróbuj wyłączyć to raportowanie.
Start>Wpisz gpedit.msc
I teraz kolejno:
Konfiguracja komputera > Szablony Administracyjne > Składniki systemu Windows > Raportowanie błędów systemu Windows > Wyłącz funkcje Raportowanie błędów systemu Windows > Opcja "Włączone" > Zastosuj > OK : - )
Daj znać czy będzie działać. |
|
|
|
|
Chloe
Nowicjusz
|
Posted: 24-04-2011, 20:47
|
|
|
Rocky, nie bardzo rozumiem. Takie pliki wyszukuje mi dwa,a co do dalszej części, w ogóle nie wiem gdzie tego szukać...
~
Płyta w napędzie, 64bit. Zgodność też ustawiłam, nic to nie zmieniło. |
|
|
|
|
Chloe
Nowicjusz
|
Posted: 25-04-2011, 13:03
|
|
|
Przepraszam za post pod postem, ale nie mam możliwości już jego edytowania.
----------------------------------
Z czystej ciekawości zrobiłam reinstall. Nic to nie dało. Potem jeszcze poczekałam co system ma mi ochotę powiedzieć w związku z zamknięciem programu, ale niczego ciekawego się nie dowiedziałam. Kompletnie nie mam już pomysłów co mam zrobić. Zastanawiam się ,czy w ogóle nie dać sobie spokoju... |
|
|
|
|
Rocky
Podróżnik
|
Posted: 25-04-2011, 19:09
|
|
|
Dobra, jeszcze raz.
To jest pokazane na Viscie, ale na Win 7 wygląda podobnie i działa na tej samej zasadzie.
Wpisujesz to polecenie (gpedit.msc) i je wybierasz. Potem po wybraniu tego polecenia stosuj się do kroków napisanych przeze mnie w poprzednim poście. Myślę, że teraz już rozumiesz? |
|
|
|
|
Chloe
Nowicjusz
|
Posted: 25-04-2011, 21:29
|
|
|
Rocky, tylko ,że po wybraniu któregokolwiek z dwóch plików jakie mi wyszukuje ( z resztą po szukaniu w folderze Komputer) pojawia się takie coś:
http://i55.tinypic.com/35ido21.jpg |
|
|
|
|
Rocky
Podróżnik
|
Posted: 25-04-2011, 23:01
|
|
|
Nie dobrze.
Jesteś na koncie administratora?
Wejdź w Komputer > Dysk C (Chyba, że system jest na innej partycji) > Windows > System32 > gpedit.msc
Zobacz czy masz tam ten folder. Jeżeli jest to spróbuj uruchomić plik.
Jeżeli błąd nadal będzie to:
Start > Wpisz polecenie mmc.exe
I teraz kolejno:
Plik > Dodaj/Usuń przystawkę... > Zaznacz Edytor obiektów zasad grupy > Kliknij Dodaj > Kliknij Zakończ > OK
Jak już to zrobisz to ponownie Start > gpedit.msc
Polecenie działa? Jeżeli tak to ponów kroki napisane przeze mnie we wcześniejszym poście.
Z Windows 7 nie miałem zbyt dużo do czynienia, ale polecenia powinny brzmieć tak samo albo bardzo podobnie.
Zadam też bardzo ważne i pytanie, które powinienem zadać na początku - System jest oryginalny? : ) |
|
|
|
|
Chloe
Nowicjusz
|
Posted: 26-04-2011, 10:03
|
|
|
W tym całym Windowsowym folderze znajduje plik "gpedit" , tylko że z jakimś innym rozszerzeniem, a mianowicie .dll . Takiego rozszerzenia mi nie otwiera, tylko każe wybrać program z listy ,który to otworzy. Z kolei w Microsoft Management Console kiedy chcę dodać bądź usunąć przystawkę Edytora obiektów zasad grupy tam... nie ma.
System jak najbardziej jest oryginalny:
Windows 7 Home Premium.
I to właśnie z tą końcówką mam podejrzenie wiążą się moje problemy. |
|
|
|
|
Rocky
Podróżnik
|
Posted: 26-04-2011, 14:01
|
|
|
Chloe wrote: | W tym całym Windowsowym folderze znajduje plik "gpedit" , tylko że z jakimś innym rozszerzeniem, a mianowicie .dll . Takiego rozszerzenia mi nie otwiera, tylko każe wybrać program z listy ,który to otworzy. Z kolei w Microsoft Management Console kiedy chcę dodać bądź usunąć przystawkę Edytora obiektów zasad grupy tam... nie ma. |
Czyli po prostu brakuje tego pliku u Ciebie.
Najlepiej jeżeli ktoś by Ci przesłał ten plik(gpedit.msc) jeżeli ma ten sam system albo jeszcze lepiej będzie jeżeli sama sobie go przekopiujesz. Masz oryginalny system to możesz przerzucić ten plik z płytki instalacyjnej. |
|
|
|
|
Andziaa!
Nowicjusz
|
Posted: 09-07-2011, 20:39
|
|
|
Hej!
Wiem ze powyzej zostal przedstawiony taki sam problem jak moj, ale i tak nie dowiedzialam sie po przeczytaniu tych wszystkich postow jak naprawic ten blad. A mianowicie przypomne go nam wszystkim
Kupilam orginalna wersje tra ok. rok temu. wtedy tez zainstalowalam tra 1 raz i poszlo bez problemow, przeszlam ja i odinstalowalam aby nie zajmowala mi miejsca na kompie. Ostatnio sledzilam posty na glownej stronie naszego portalu i przeczytalam, iz tr9 wydzie dopiero pod koniec 2012 zasmucilam sie i doszlam do wniosku ze zainstaluje od nowa tra. Instalacja odbyla sie bez problemowo dodam ze zainstalowalam takze DirectX . Gdy probowalam uruchomic gre poszukiwala ona pliku tra.exe przeszukalam caly komputer i odnalazlam to na plycie po czym skopiowalam go na dysk. jednak i to nie pomoglo tra.exe nie moglo znalezc binkw32.dll co z kolei bylo na dysku a nie na plycie. probowalam przeniesc na plyte ale bezskutecznie ale gdy ponownie probowalam uruchomic gre wyskoczylo to okienko z napisem ze trwa weryfikacja nosnika, a juz po chwili widnialo to : http://img695.imageshack.us/img695/8812/jkjl.png. odinstalowalam i instalowalam ale to nic nie dalo. nie mam pojecia co zrobic zwlaszcza ze nie znam sie za bardzo na komputerach . pomozcie prosze ;* |
|
|
|
|
Rocky
Podróżnik
|
Posted: 09-07-2011, 21:02
|
|
|
Ale chaos no ale jakoś to ogarniemy.
Andziaa! wrote: | Wiem ze powyzej zostal przedstawiony taki sam problem jak moj, ale i tak nie dowiedzialam sie po przeczytaniu tych wszystkich postow jak naprawic ten blad. A mianowicie przypomne go nam wszystkim |
Jak się nie dowiedziałaś? Chyba dość precyzyjnie pisałem krok po kroku co należy robić ; )
Andziaa! wrote: | Gdy probowalam uruchomic gre poszukiwala ona pliku tra.exe przeszukalam caly komputer i odnalazlam to na plycie po czym skopiowalam go na dysk. |
Chwila, bo chyba czegoś tu nie rozumiem. Jak zainstalowałaś tą grę, że nie było pliku tra.exe?! Plik ten musi pojawić się w folderze, w którym gra została przez Ciebie zainstalowana.
Andziaa! wrote: | jednak i to nie pomoglo tra.exe nie moglo znalezc binkw32.dll co z kolei bylo na dysku a nie na plycie. probowalam przeniesc na plyte ale bezskutecznie |
Na oryginalną płytę nie przenosi się żadnych plików z dysku. Ogólnie zastanawiające jest to jak mogło Ci brakować tych wszystkich plików?
Jesteś pewna, że dobrze to instalujesz?
Więc jeszcze raz teraz od początku - odinstaluj grę, cholera jedna wie co tam masz teraz.
W pierwszej kolejności proponuje oczyścić kompa z tych wszystkich śmieci.
Ściągnij sobie program Glary Utilities - http://www.instalki.pl/pr..._Utilities.html
Jak zainstalujesz, włącz go i przejdź do zakładki Konserwacja
Zaznacz opcje Czyszczenie rejestru, naprawa skrótów, czyść pliki tymczasowe i usuwanie spyware. Kliknij znajdź problemy i potem napraw błędy czy coś w tym stylu.
Idź do zakładki Moduły. Kliknij oczyszczanie dysku, wybierz najlepiej wszystkie partycje i kliknij dalej. Nie są to niezbędne czynności, ale dobrze zrobią Twojemu komputerowi i na pewno pomogą w pozbyciu się większych błędów, problemów.
Program także polecam innym użytkownikom.
Gdy to już zrobisz uruchom ponowie kompa, zainstaluj jeszcze raz TRA i daj znać na forum. Jeżeli będzie dalej problem to będziemy kombinować. |
|
|
|
|
patucha
Nowicjusz
|
Posted: 12-07-2011, 03:02
|
|
|
ja mam natomiast taki problem, że w Egipcie, w Obelisku Khamoon, jak jest to pomieszczenie co zjeżdżalnie potem zmieniają się w schody, to wszystko działą normalnie i wg ale jak już na koniec przeskocze z kółek na kładkę i chce przeskoczyć z wyrw na balkon to Lara haczy barkiem o część filaru i spada ;/ dzieje się tak za każdym razem. . |
|
|
|
|
Asyenna
Odkrywca
|
Posted: 12-07-2011, 06:54
|
|
|
patucha, ten problem był poruszany już setki razy. Wejdź w ustawienia gry i powyłączaj wszelkie efekty graficzne plus do tego zmniejsz rozdzielczość. Powinno pomóc. |
_________________ Grawitacja to nałóg z którym trudno zerwać. |
|
|
|
|
Invicta
Podróżnik
|
Posted: 12-07-2011, 11:23
|
|
|
Ja jakiś czas temu miałam problem z grą (i nadal go często miewam), dosyć denerwujący. W Kopalniach Natli, kiedy rozwaliłam dach tego małego budynku, gdzie są pistolety, gra mi stanęła i chociaż w tle nadal były efekty dźwiękowe, na ekranie ciągle miałam ten budynek i nie mogłam dalej grać... Miałam tak już kilka razy... Chodzi tu o jakiś konkretny błąd? |
_________________ Śmierć z nutką ironii zawsze boli...
|
|
|
|
|
Invicta
Podróżnik
|
Posted: 12-08-2011, 13:58
|
|
|
Poprzedniego błędu już nie mam. Ale jest nowy, i to znacznie gorszy. Chodzi o to, że w ogóle nie mogę zapisać gry... Niby się wszystko fajnie zapisuje, w folderze z save'ami wszystko mam, ale w grze po prostu nie ma żadnego zapisanego stanu gry dokładnie wygląda to tak, że rozpoczynam nową grę, przez jakiś czas gram - powiedzmy do końca pierwszego poziomu - zapisuję grę (pojawia się napis, że gra została zapisana), potem wracam do menu... I zamiast napisu "graj" mam znowu "rozpocznij grę"... I tak ciągle od początku muszę... Wie ktoś, o co tu chodzi? Ratunku!!! |
|
|
|
|
|
Madziula
Podróżnik
|
Posted: 12-08-2011, 14:56
|
|
|
Invicta, a kiedy rozpoczniesz nową grę i dopiero wtedy spróbujesz wczytać save'a? Miałam tak chyba w Legendzie, tylko mi wyskakiwało, że save uszkodzony, ale kiedy wybrałam nową grę i dopiero wtedy spróbowałam wczytać zapis to działało Pamiętam też, że w którejś części save'y się nie zapisywały, jeśli wyszłam z gry przez Alt + F4 (a często mam taki zwyczaj niestety) |
|
|
Invicta
Podróżnik
|
Posted: 12-08-2011, 15:47
|
|
|
Madziula, spróbuję, może zadziała, jeszcze nigdy tak nie próbowałam... Oby zadziałało, bo nie chcę ciągle tylko w Peru siedzieć |
|
|
|
|
|
Sklejka
Podróżnik
|
Posted: 23-01-2012, 20:40
|
|
|
Zainstalowałam grę na innym komputerze i wszystko niby ładnie, tylko jak ją włączam, to sie nie włącza. Nie ma żadnego komunikatu, nic. I mogłabym tak klikac do woli i nic by sie nie działo. Nie wiem, czy to problem z komputerem, bo np. z simsami jest tak samo, czy z TRA. Tzn. kiedys wszystko dzialalo i grałam normalnie, ale potem komp poszedł do naprawy, musiałam instalować wszystko od nowa no. I nie działa |
_________________ |
|
|
|
|
LegendOfDarknes
Student
|
Posted: 11-06-2012, 20:31
|
|
|
Witam,
Mam problem w levelu kopalnie Natli, gdy już chcę rozbić dach nad pistolsami, włącza się cut-scenka, skrzynia opada ale dach się nie niszczy. Wersję gry mam z UE.
Proszę o pomoc! |
|
|
|
|
|