FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups RegisterRegister  Log inLog in

 Announcement 

Forum „tylko do odczytu”

Zapraszamy do dyskusji w naszej
Grupie World of Tomb Raider na Facebooku



Previous topic «» Next topic
INSTRUKCJA: Instalacja Tomb Raidera 1 pod Windows XP/Vista/7
Author Message
Zebius 
Podróżnik



Joined: 29 Sep 2004
Posts: 419
Location: Lovitz
Posted: 08-02-2005, 18:04   INSTRUKCJA: Instalacja Tomb Raidera 1 pod Windows XP/Vista/7

INSTALACJA GRY TOMB RAIDER 1 POD WINDOWS XP.

Potrzebne są dwa darmowe programy:

1. Tomb Raider Advanced Installer v1.03
http://www.tombraiderchro...windowsxp2.html
(kliknij DOWNLOAD przy nazwie Tomb Raider I Installer)

2. VDMSound 2.1.0
http://vogons.zetafleet.com/viewtopic.php?t=2071
(kliknij napis GET IT HERE)

UWAGA :!: Poniżej opisałem instalację wykorzystującą patch dla kart z akceleracją grafiki 3D oraz program dgvoodoo (darmowy odpowiednik płatnego Glidosa), dzięki czemu poziom grafiki jest tylko minimalnie gorszy niż w Tomb Raider 2 (nie ma pikseli). Oczywiście za pomocą Tomb Raider Advanced Installera można też zainstalować zwykłą pikselowatą wersję.


- Po ściągnięciu tych programów, zainstaluj VDMSound, zrestartuj komputer.
- Włóż płytę z grą Tomb Raider do napędu CD lub DVD, jeżeli masz dwa to do tego o niższej (wcześniejszej) literze.

UWAGA :!: jeśli uruchomi się setup gry należy z niego wyjść, bo gra sie źle zainstaluje!

- rozpakuj ściągnięty plik tr1advinst.zip
- teraz instalujemy grę uruchamiając przed chwilą rozpakowany plik tr1setup.exe
- pojawi sie ekran powitalny, klikamy kolejno:
- 'Next'
- 'Tomb Raider Original' oraz 'Next'
- 'I would like to use dgvoodoo (included in setup)'
- 'Next'
- 'Yes, I want the installer to configure my sound card'
- 'Use IRQ 7' oraz 'Next'
- jeszcze raz 'Next'

W następnym okienku działamy w zależności od typu naszej karty graficznej:
- posiadacze kart graficznych ATI muszą zaznaczyć wszystkie trzy opcje, kliknąć 'Finish' a następnie 'OK'
- posiadacze kart graficznych NVidia ( i prawdopodobnie pozostałych) muszą mieć tylko dwie dolne opcje zaznaczone i kliknąć 'Finish'.


Uruchomił się panel konfiguracji dgvoodoo, a w nim:

- u góry 'Platform' przełączamy na DOS
- wybieramy zakładkę 'Glide'
- wybieramy rozdzielczość w jakiej chcemy grać, oraz częstotliwość odświeżania ekranu (Refresh rate). Najlepiej ustawić takie wartości jakich zwykle używamy w grach.
- można jeszcze zaznaczyc opcję 'Force bilinear filtering'
- potwierdzamy zmiany poprzez kliknięcie 'OK'



Teraz możemy spróbować uruchomić grę i tu znów postępujemy w zależności od naszej karty graficznej:

ATI:
- klikamy skrót na pulpicie 'Disable VDD Mode', pojawi się okienko z napisem 'Now you can run DOS-based Glide applications', nie wolno zamykać tego okienka!
- klikamy skrót 'Tomb Raider (Glide)'
- gramy
- po wyjściu z gry można dopiero zamknąć okienko z napisem
- tak postępujemy za każdym razem, tzn. zawsze okienko musi być w tle podczas gry

NVidia:
- klikamy skrót na pulpicie 'Tomb Raider (Glide)'
- gramy



PROBLEMY:

1. Gra wyskakuje do Windowsa przed początkowym filmikiem.
To znaczy, że coś jest nie tak w ustawieniach dźwięku w VDMSound.
- kliknij prawym klawiszem myszki na skrót Tomb Raider (Glide)
- wejdź we Właściwości
- w zakładce VDMSound kliknij Advanced
- kliknij zakładkę Sound Blaster
- DSP ver.: przestaw na 3.02 (Sound Blaster Pro 2)
- kliknij OK
- uruchom grę ponownie
- jeśli filmik intro nadal nie działa, powtórz procedurę tylko spróbuj innych ustawień.

2. Nie widać Lary lub perspektywa jest dziwna.
- wejdź do katalogu C:\tombraid
- uruchom program dgvoodoosetup.exe
- u góry 'Platform' przełącz na DOS
- wybierz zakładkę 'Glide'
- zaznacz opcję 'Emulate W-buffering'
- kliknij OK

3. Kolory tekstur są dziwne, coś a'la negatyw
- wejdź do katalogu C:\tombraid
- uruchom program dgvoodoosetup.exe
- u góry 'Platform' przełącz na DOS
- wybierz zakładkę 'Glide'
- 'Colorkeying method' przestaw na 'Alpha-based'
- kliknij OK

4. Nie słychać utworu tytułowego ani odgłosów środowiska (szum wiatru itp.)

a. Masz wersję Sold-Out, można ściągnąć pliki audio z internetu i za pomocą nagrywarki i programu typu Nero wypalić nową płytkę z grą i ścieżką dźwiękową, instrukcja po angielsku i pliki są tutaj:
http://www.tombraiderhub.com/faq/traudio.html

b. Twój napęd CD/DVD, w którym jest płyta z grą nie jest połączony kabelkiem audio z kartą dźwiękową ani z płytą główną ze zintegrowanym dźwiękiem. Ten warunek MUSI być spełniony, żeby mieć te dźwięki w grze.

5. Gra chodzi za szybko
- kliknij prawym klawiszem myszki na skrót Tomb Raider (Glide)
- wejdź we Właściwości
- w zakładce VDMSound kliknij Advanced
- kliknij zakładkę Performance
- przeciągnij suwak w prawo, im dalej w prawo, tym gra będzie chodzić wolniej, popróbuj metodą prób i błędów

6. Widać linie w miejscach łączenia tekstur
- wyłącz anty-aliasing w sterownikach karty graficznej




TOMB RAIDER UNFINISHED BUSINESS (4 dodatkowe poziomy do TR1):

Można go zainstalować za pomocą powyższej instrukcji, trzeba mieć instalkę UNFINISHED BUSINESS. Jeśli jej nie macie, to można ją ściągnąć np. stąd:
http://www.tombraiderchro.../gold/demo.html
Jeśli zamierzamy grać w wersję software (z pikselami), to ściągamy Unfinished Business
Jeśli zamierzamy grać z użyciem dgvoodoo (czyli bez pikseli), to ściągamy Unfinished Business 3DFX edition.

Zainstaluj Unfinished Business, koniecznie do katalogu c:\tombraid
Dalej wszystko robi się tak samo jak dla zwykłego TR, tylko że podczas instalacji Advanced Installerem zamiast Tomb Raider Original wybieramy Tomb Raider Gold.


Powodzenia. Jak będziecie mieli kłopoty z instalacją to pytajcie w tym wątku.

P.S. Czy można by tą instrukcję przykleić? A może zamieścić na WOTR :?:


MACPHISTO
http://laracroft.pl/tr1xp.htm

[ Komentarz dodany przez: Cez: 09-12-2007, 16:26 ]
Info także w tych tematach:

http://www.tombraiderforu...topic.php?t=131

http://www.tombraiderforu...topic.php?t=178

INSTALACJA na Win7:

http://www.tombraiderforu...p=144728#144728
http://www.tombraiderforu...p=145256#145256
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
dAvv!d 
Praktykant



Joined: 12 Apr 2005
Posts: 183
Location: Białystok
Posted: 13-02-2006, 18:21   

Eh :( mam problem...
Dostałem dziś TR1... Zainstalowałem wszystko zgodnie z instrukcją podaną w pierwszym poście. Przed uruchomieniem gry kliknąłem na 'Disable VDD Mode', pokazało się te okienko, no i kliknąłem na ikonkę z grą... pojawił się czarny ekran i wywaliło mnie do windowsa ;( I tak jest za kazdym razem. Próbowałem już drugi raz instalować, ale nadal jest to samo :(
Czyli to oznacza, że nie pogram sobie w TR1?:(
 
 
 
Zebius 
Podróżnik



Joined: 29 Sep 2004
Posts: 419
Location: Lovitz
Posted: 14-02-2006, 09:45   

Możesz jeszcze spróbować Glidosa lub grać w oryginalną wersję pikselowatą.

Pamiętaj żeby nie instalować gry automatycznie z płyty, tylko poprzez TR Advanced Installer. Przed powtórną instalacją najlepiej wykasować wszystko z katalogu C:\tombraid (savegamy mogą zostać). VDMSound MUSI być zainstalowany, a komputer zrestartowany.

Domyślam się, że masz kartę ATI, skoro klikasz 'Disable VDD Mode'? Jaki konkretnie model?
Jeśli znasz angielski to
TUTAJ znajdziesz dokładny opis instalacji z obrazkami i najczęściej spotykane problemy.
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Elwood_Blues
Guest
Posted: 21-02-2006, 19:00   

Ludzie, skandal!
Jestem troche poddenerwowany wiec moze zaczne od poczatku.
Po zapoznaniu sie z instrukcja powyzej przystapilem do instalacji gry. Zaopatrzylem sie w tym celu w TRAI, VDMSound i Glidosa. Przebieg instalacji zgadzal sie absolutnie do joty i wszystko gralo pieknie do rzeczonego 3 etapu gdzie pojawilo sie logo i cala gra w pupe żbika. Wiec zaopatrzylem sie w dgvoodoo i instalacja od nowa. Wszystko szlo pieknie do czasu... Gra zainstalowana pojawila sie ikonka (oczywiscie nie rozpoznawalna przez system pomimo moich usilnych prob ustawienia programu dgvoodoo do odpalenia go) i w katalogu z gra odpowiednie pliczki. Odpalam Setup ustawiam wszystko, zatwierdzam i odpalam exe. I tu pierwsze zdziwienie. Zamias programu slysze tylko odglos jaki wydaje Windows przy okienkach informacyjnych (takie ping) i nic... I tak trzydziesci razy. Zmienialem wszystko. Ladowalem pliki dgvoodoo do katalogu windowsa, zmienialem, updatowalem, wszystko. Dodam tylko ze gdzies doszukalem sie ze w sklad programu powinien wchodzic pliczek glide.ovl (chyba tak to sie nazywa), a ja po sciagnieciu programu z 10 roznych zrodel nie znalazlem takiego pliku. Owszem glide2x.ovl jest ale glide.ovl nie. Niewiem co robic, spedzilem caly bozy dzien przy tym siedzac i zadnych efektow.
Prosze specow o pomoc!
 
 
Zebius 
Podróżnik



Joined: 29 Sep 2004
Posts: 419
Location: Lovitz
Posted: 21-02-2006, 21:52   

Elwood_Blues -> spokojnie, bez nerwów. ;)

Advanced Tomb Raider Installer (aktualna wersja to 1.05) zawiera wszystkie pliki niezbędne do grania z dgvoodoo, w tym glide2x.ovl, który jest biblioteką Glide dla systemu DOS, a stary Tomb Raider był przecież napisany pod DOS-a. Ponieważ wcześniej grałeś z Glidosem, sugeruję odinstalować całkowicie TR, bo te programy się "nie lubią". Wyczyść cały katalog c:\tombraid, zostaw sobie tylko save-y i zainstaluj od nowa TR Advanced Installer wybierając dgvoodoo. Powinno się udać jeśli będziesz działać według instrukcji.

Napisz tu ewentualnie na jakim grasz sprzęcie, to może pomóc ustalić dalsze działanie.
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Elwood_Blues
Guest
Posted: 22-02-2006, 00:46   

Po pierwsze, dziekuje za zainteresowanie moim problemem :wink:
Po drugie mam ATRI w wersji 1.0.5.48. Instaluje wedlog instrukcji. Program instaluje gre, instaluje rowniez dgvoodoo. VDMSound jest instalowany przeze mnie wczesniej. Jest to wersja 2.0.4. ATRI tworzy skrot na pulpicie nie rozpoznawalny przez zaden program. To po pierwsze, a poza tym, tak jak pisalem wyzej, progrem dgvoodoo.exe po odpaleniu nie powoduje nic poza dzwiekiem systemowym.
Moj sprzet to AMD 2500, 768 RAM, Windows XP SP 1. Ale nie wiem co to ma do rzeczy, raczej nic :)
Pozdrawiam
 
 
Zebius 
Podróżnik



Joined: 29 Sep 2004
Posts: 419
Location: Lovitz
Posted: 22-02-2006, 08:30   

Hm, trudna sprawa. Pytając o sprzęt miałem głównie na myśli kartę graficzną, pewnie masz ATI, skoro próbujesz odpalać voodoo.exe? Poza tym sugeruję użycie najnowszej wersji VDMSound czyli 2.1.0, bo to z nią był testowany ATRI. Jeśli nie wychodzi ci z tą wersją dgvoodoo spróbuj najnowszą 1.40+. LINK
Poniżej są moje ustawienia z jakimi gram.
EDIT: czemu obrazki się nie wyswietlają?
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Guest

Posted: 22-02-2006, 14:02   

No postepy sa. VDMS 2.1.0 dziala perfekcyjnie, tylko ze..... Jest kłopot nr. jeden w liscie klopotow z Twojej instrukcji. Po intrze CORE wywala do windozy. I za cholere nie moge ustawic poprawnie. Nie ma zadnej auto konfiguracji? Albo jakichs ustawien optymalnych? O co wogole chodzi?
 
 
Pavku 
Nowicjusz


Joined: 22 Feb 2006
Posts: 6
Location: Gdynia
Posted: 22-02-2006, 19:14   

Witam. Mam problem, nie wiem jak wypalic gre z utworami muzycznymi, czytałem ta strone po angielsku ale nieiwem dokladnie jak to zrobić :/
1.Przegrałem do katalogu na dysku całą zawartośc płyty na ktorej jest Tomb Raider 1
2.Sciagnąłem utwory muzyczne (jest ich 10 w formacie wma)

1.I teraz problem, do jakiego katalogu ja mam je przegrać ?? Do tego "DATA " ??
2.Czy mam zmieniac nazwy tych utworów czy wrzucic takie jakie sa (sa ponómerowane np. "01 - Track 1.wma")
3. Co zrobic z tymi plikami co sa w tym katalogu DATA ? (skasowac, ale jakie bo jest ich troche, dokladnie 28 w srod nich zdjecia w formacie PCX oraz pliki z formacie PHD , mysle ze to sa te muzyczne ktore nie dzialają, ale nie ma ich 9 tylko kilkanascie)

I na koncu wypalic to w nero o formacie mixed-mode tak?

Prosze bardzo o pomoc! :|
 
 
 
Pavku 
Nowicjusz


Joined: 22 Feb 2006
Posts: 6
Location: Gdynia
Posted: 22-02-2006, 19:49   

Ale ze mnie LOL :shock: , pierwszy raz nagrywałem w tym trybie Mixed Mode i sie troche zamieszałem, ale juz skumałem wszystko, wypaliłem i dziala pieknie :browar:
 
 
 
Boone 
Obieżyświat



Joined: 22 Feb 2006
Posts: 947
Posted: 24-02-2006, 12:24   TR Audio

Jeżeli chodzi o Audio CD do TR1 to warto spróbować nagrac osobna płytę tak ze ścieżkami audio jeśli sie ma dwa napędy na płytę... Ja tak zrobiłem w przypadku TR2 i wszystko działa bardzo dobrze.Gra z muzyka od razu zyskała wiele wiecej...
 
 
szusti 
Nowicjusz


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 2
Posted: 05-09-2006, 09:21   

ja mam taki kłopot ze nie mam głosu w takich krotkich filmikach pod koniec niektorych leveli (nie chodzi o fmv) czy to ma zwiazek z wersją soldout i z tym ze nie ma muzyki ?
 
 
szusti 
Nowicjusz


Joined: 05 Sep 2006
Posts: 2
Posted: 05-09-2006, 10:24   

he he juz jest dobrze i to wszystko przez ta wersje soldout bez dzwieku... a w tr2 wogole mi nie chodzily te krotkie filmiki a jak zrobilem plyte audio i wszystko gra!!
dzieki za info o audio cd !! pozdro.
 
 
Sztepek 
Praktykant


Joined: 12 Apr 2006
Posts: 125
Posted: 05-09-2006, 18:13   

A ja mam tak: gdy gram w TR, zawsze jest taki moment przy starcie (gry lub menu) że z całkowitej ciemności robi się normalnie (takie przejście, żeby było ładniej). No i, jak wiecie, TR ma dwie możliwe rozdzielczości, więc gdy gram na tej wyższej, przy 50 % uruchomień w tym momencie gra się zacinała i pomagał tylko reset. Gdy lara ginęła lub wyłączałem grę, zawsze ustawiałem tą gorszą rozdzielczość, by potem, po wczytaniu, móc spowrotem ustawić na tę wyższą, co zapobiegło tym zwisom. Ale w menu nie da się ustawić gorszej rozdzielczości i w rezultacie 50 % uruchomień TR kończy się zwisem ; /

Ma ktoś na to pomysł?

:pozdro:
 
 
MekCal 
Obieżyświat



Joined: 28 Jun 2004
Posts: 1085
Posted: 05-09-2006, 18:24   

Tak, ale nie wiem czy dobry :P

Może przy użyciu Glidosa gra nie wieszałaby Ci się tak? :P Wtedy rozdzielczość wybiera się jeszcze przed uruchomieniem TR1 i gra działa w trybie hardware'owym :) Jaki masz system? :)
_________________
 
 
 
Sztepek 
Praktykant


Joined: 12 Apr 2006
Posts: 125
Posted: 05-09-2006, 20:07   

XP

Mam nadzieję, że to pomoże... Tamte zwisy doprowadzały mnie do biaałej gorączki xP
 
 
tmerlin 
Praktykant


Joined: 11 Oct 2006
Posts: 147
Location: Szczecin
Posted: 11-10-2006, 20:53   

A ja mam troche inne pytanie, odnosnie sterowania. Standardowo wczesniej (pod WIN9x) jak i w pozniejszych wersjach gry uzywalem klawiszy sterujacych. W przypadku zainstalowania gry wg opisu w tym dziale (nawet po instalacji standardowej) sterowanie klawisazmi kierunkowymi nie dziala poprawnie, tylko sterownie kierunkami na klawiaturze numerycznej, a do tej nie jestem przyzwyczajony. Czy mozna to jakos zmienic ??

Pozdrawiam
_________________
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
<- =MERLIN=->
 
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Joined: 22 Jun 2004
Posts: 4600
Location: Bristol
Posted: 25-10-2006, 10:48   

Próbowałeś zmienić to w opcjach? Włącz grę i wejdź w opcje sterowania, a potem konfigurację usera i tam sobie dopasuj. Chociaż pamiętam, że ktoś kiedyś mimo tego, że próbował ustawić, miał podobny problem. Napisz, czy działa, czy nadal się nie da ;)

:pozdro:
_________________
Miow.
 
 
 
tmerlin 
Praktykant


Joined: 11 Oct 2006
Posts: 147
Location: Szczecin
Posted: 25-10-2006, 11:02   

No sprawa jest taka, ze niby moge sterowac klawiszami kierunkowymi, ale jest problem z kombinacja z klawiszem SHIFT, roznie reaguje, czesto po jakims czasie Lara zwalnia a potem znowu biegnie.
Sterowac mozna poprawnie na klawiaturze numerycznej po wylaczeniu Num Lock'a.
_________________
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
<- =MERLIN=->
 
 
 
darekch 
See you in Valhalla


Joined: 24 Dec 2005
Posts: 331
Location: Ostrowiec Św.
Posted: 21-11-2006, 18:23   

Ja już wcześniej wiele razy instalowałem TR1 pod WinXP i grałem w niego. Zawsze miałem tylko pewien problem, który ignorowałem. Wreszcie chciałbym go rozwiązać.

Instaluję TR1 zgodnie z instrukcją i działa mi bez zarzutu. Problem polega na tym, że nie widzę żadnej scenki FMV (czyli tej z ładniejszą grafiką ;) ). Słyszę dźwięki z tych filmików, np. Jak Lara rozmawia z Natlą przez komputer itp., ale nie widzę obrazu. Nigdy nie widziałem i to jest właśnie ten mój problem. Nie wywala mnie do Windowsa ani razu. Nic się nie dzieje oprócz tego, że Nie widzę obrazu, a słyszę tylko dźwięki w tych scenkach FMV.

Mam kartę graficzną VIA/S3G UniChrome Graphics. Jest to karta zintegrowana.

Grę zainstalowałem jak dla kart ATI, bo tylko wtedy gra wygląda i działa normalnie.

Bardzo proszę o pomoc z tymi filmikami FMV. Z góry dziękuję!
 
 
Zebius 
Podróżnik



Joined: 29 Sep 2004
Posts: 419
Location: Lovitz
Posted: 22-11-2006, 18:59   

Obawiam się, że problem tkwi w tej wbudowanej grafice, bo niestety nie jest to dobry ani kompatybilny chip.

Można popróbować paru rzeczy, ale szczerze mówiąc wątpię, aby to pomogło. Ale spróbuj.

- odpal dgvoodoosetup, kliknij 'Dos', zakładka VESA, zaznacz 'Use built-in Vesa support'. Sprawdź, czy gra się uruchamia i czy widać filmy. Jeśli nie, to odhacz tę opcję w setupie dgvoodoo.

- prawy klik na skrócie Tomb Raider (Glide), zakładka VDMSound, odhacz 'Enable basic Vesa support', ewentualnie zaznacz, jeśli masz tę opcję niezaznaczoną. Sprawdź, czy pomogło, jeśli nie - wróć do poprzednich ustawień.

- jeśli nic z tych rzeczy nie pomogło, ściągnij sobie program ESCAPEplay, jest np. na WOTR w dziale download. Przełącz pulpit w tryb 16-bitowy (ten program tego wymaga), odpal program i wczytaj sobie filmiki z płyty. Po obejrzeniu filmów przełącz się znów w tryb 32-bit.
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Serek 
Praktykant



Joined: 25 Nov 2006
Posts: 191
Location: Z Polski, nie??
Posted: 02-12-2006, 16:21   

Mi tam wszystko działa, tylko tej muzyki nie ma :( . Szkoda, bo jest największym atutem TR1, nie licząc samej Lar(w)y :D . Ale mimo wszystko - dzięki Zebius - przedtem TR1 mi w ogóle nie działał.
 
 
Malwinka 
Obieżyświat



Joined: 13 Sep 2004
Posts: 918
Location: z wykopalisk
Posted: 07-12-2006, 15:23   

Postanowiłam sobie zagrac w TR1 dla odświeżenia pamięci :)
Wcześniej grałam na WMe chyba, a teraz mogłam wykorzystać instrukcje Zebiusa pod XP i pomimo iz mam wersje Sold Out moge grac z muzyka :)
Niedawno przechodzilam TRL z NG i teraz ciezko sie troche przestawic ze sterowaniem. No i Lara tak szybko sie porusza heh pewnie dlatego, ze 10 lat mlodsza :P
_________________
So, how u doinn?
 
 
 
Zebius 
Podróżnik



Joined: 29 Sep 2004
Posts: 419
Location: Lovitz
Posted: 07-12-2006, 15:48   

@Malwinka
Skoro grałaś w TRL next-gen, to chyba masz wypasiony sprzęt? W takim razie polecam Glidosa i zestawy nowych tekstur do TR1. Wrażenie niesamowite. :) Szczegóły w odpowiednim temacie na forum.
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Hemulen 
Podróżnik



Joined: 19 Nov 2005
Posts: 247
Posted: 07-12-2006, 17:10   

Tylko, że Glidosa bez latających napisów nie tak łatwo znaleźć, a przynajmniej mi się to nie udało :)
 
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

© 2002 - 2021 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo