FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups RegisterRegister  Log inLog in

 Announcement 

Forum „tylko do odczytu”

Zapraszamy do dyskusji w naszej
Grupie World of Tomb Raider na Facebooku



Previous topic «» Next topic
TR4: The Last Revelation
Author Message
Zedu 
Nowicjusz


Joined: 19 Mar 2015
Posts: 2
Posted: 19-03-2015, 09:12   

Witam serdecznie wszystkich forumowiczow, zglaszam sie do Was z nastepujacym problemem -zakupilem wczoraj paczke ultimate edytion paczka od 1 po Anniversary i w po instalacji 4 Tlr pojawia mi sie okno z ustawieniami poczatkowymi grafiki przez pomylke ustawilem rozdzielczosc na 640x800 i okno gry jest strasznie male.mam nowy sprzet z windowsem 8.1.pytanie brzmi nastepujaco jak ustawic zmienic opcje grafiki ponownie poniewarz opcje gry nie zawieraja takiej. mozliwosci a ponowna instalacja gry nic nie daje-opcja grafiki juz sie nie wyswietla tylko od razu laduje mi gre w tym malym okienku.prosze o pomoc poniewaz nigdzie nie moge doszukac sie podobnego problemu.dziekuje za pomoc
 
 
mateusz12 
Praktykant



Joined: 03 Aug 2008
Posts: 185
Posted: 19-03-2015, 13:53   

@Zedu, nie wiem czy zadziała to na Windowsie 8 bo nie mam możliwości sprawdzenia, ale zakładam że operacja wygląda podobnie jak na 7: wejdź do folderu w którym zainstalowałeś grę, znajdź plik tomb4.exe, utwórz od niego skrót, następnie kliknij prawym klawiszem myszy na utworzony skrót, wchodzisz w właściwości i w polu element docelowy dopisujesz za cudzysłowiem -setup. Po uruchomieniu tego skrótu powinno pojawić się ponownie menu opcji. Miłego grania w Tomb Raider :)
_________________

 
 
 
Zedu 
Nowicjusz


Joined: 19 Mar 2015
Posts: 2
Posted: 19-03-2015, 21:08   

Działa :D :D :D dziękuję pięknie za szybką odpowiedź :D :D :D Jesteś wielki kolego :D pozdrawiam serdecznie zabierając się za czwóreczkę w normalnej rozdzielczości:)
 
 
krtomb 
WoTR Team



Joined: 25 Nov 2006
Posts: 1097
Location: Helheim
Posted: 20-03-2015, 20:36   

Jest też inny sposób bez robienia skrótów - wystarczy w menu start wpisać regedit i uruchomić rejestr.

Wejdź w: HKEY_CURRENT_USER => SOFTWARE => CORE DESIGN => TOMB RAIDER IV => SYSTEM i wyszukać opcję Setup.

Kliknij 2 razy i zmień wartość z 1 na 0, kliknij OK i gotowe - menu opcji wyskakuje od razu po kliknięciu na grę. To samo z każdą częścią klasycznych TR :D
_________________
"In place of a dark Lord you would have a queen! Not dark but beautiful and terrible as the dawn! Treatreous as the sea! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!"
 
 
Anika 
Student



Joined: 27 Nov 2008
Posts: 72
Location: Croft Manor
Posted: 11-05-2015, 09:55   

Okej, mam problem wielkiej wagi. Zmieniłam lapka, mam Windows 7 64 bit i ORYGINALNEGO Tomb Raider 4. Dlaczego Lara dostaje kitajca i klawiatura zaczyna sprawiać problem, w sensie - Lara zaczyna mi się kręcić w kółko? Zmieniałam tryb zgodnosci, nie wiem już jednak co dalej robić, a tęskno mi za grą, od lat nie miałam okazji zagrac normalnie i bez przebojów.
HALP.

PS: Nie, to nie jest wersja z Clicka! ;(
_________________
Kochamy corner bug w Tomb Raiderach *^^*
 
 
 
Mr Macphisto 
Emocjonalny kaktus



Joined: 19 Dec 2003
Posts: 2125
Location: Warszawa
Posted: 11-05-2015, 21:00   

Najlepiej współpracujące z nowymi systemami wersje TR znajdziesz w edycji Ultimate, w Pomarańczowej Kolekcji, za 34,99. Nie gwarantuję, że to pomoże (ktoś się może wypowiedzieć?), ale na pewno jest na to większa szansa.
_________________
C'mon Barbie, let's go party
 
 
Anika 
Student



Joined: 27 Nov 2008
Posts: 72
Location: Croft Manor
Posted: 11-05-2015, 21:54   

Hmm, a ta pomarańczowa kolekcja to jeszcze gdzieś jest dostępna? W sensie - jak się nazywa cały produkt, żebym wiedziała gdzie i jak tego szukać? Wydam ostatnie hajsy, ale cholernie mi zależy. Chyba, że ktoś tutaj ma taki stuff do odsprzedania? Moja desperacja przybiera naprawdę ogromne rozmiary ;(
_________________
Kochamy corner bug w Tomb Raiderach *^^*
 
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Joined: 18 Dec 2006
Posts: 1755
Location: Z Bulerbyn
Posted: 12-05-2015, 21:20   

Mr Macphisto wrote:
Najlepiej współpracujące z nowymi systemami wersje TR znajdziesz w edycji Ultimate,

No właśnie ja tam nie wiem. Mam taką edycję i gra może całkowicie instaluje się na HDD, ale z każdą mam problem natury zacinające się FMV i dźwięki. Nie mam problemu tylko (odziwo) z AoD, Legendami, Solenizantkami i Podświatkami.
_________________
 
 
MekCal 
Obieżyświat



Joined: 28 Jun 2004
Posts: 1085
Posted: 15-05-2015, 08:21   

Anika wrote:
Hmm, a ta pomarańczowa kolekcja to jeszcze gdzieś jest dostępna? W sensie - jak się nazywa cały produkt, żebym wiedziała gdzie i jak tego szukać?


Cały produkt nazywa się dokładnie Tomb Raider: Ultimate Edition. Był on sprzedawany w kilku seriach Cenegi, ale edycja w Pomarańczowej Kolekcji Klasyki jest najnowsza. Tutaj znajdziesz opis tej edycji wraz z okładką na stronie Cenegi:

http://cenega.pl/pc/akcja...e-edition2/1986

Ogólnie wydaje mi się, że nie powinno być dużych problemów z dostępnością tej edycji.
_________________
 
 
 
Anika 
Student



Joined: 27 Nov 2008
Posts: 72
Location: Croft Manor
Posted: 28-07-2015, 10:11   

Działa mi wreszcie Tomb 4 - zmieniłam znowu lapka, mam Windę 8.1, gra zainstalowana z paczki Premium Games (klasyka plus wszystkie po klasyce) i działa mi bez płyty (chyba wmontowany crack). Niemniej jednak mam niewielki, mało przeszkadzający problem, ponieważ gra otwiera mi się w oknie (mam sporą przekątną ekranu), mimo że ustawiona jest najwyższa możliwa rozdzielczość. Ktoś wie, czy to da się naprawić? Bo nagłówek okna przysłania mi lekko pasek życia, a wolałabym go widzieć. :)
_________________
Kochamy corner bug w Tomb Raiderach *^^*
 
 
 
Madziula 
Podróżnik



Joined: 16 Dec 2007
Posts: 672
Location: Kraków / Tarnów
Posted: 28-07-2015, 15:05   

Może w setupie gry masz zaznaczone, żeby otwierała się w oknie? Wtedy wystarczyłoby tylko odznaczyć. Możesz również spróbować w grze nacisnąć kombinację klawiszy Alt + Enter (zmiana widoku z okienkowego na pełny).
_________________
 
 
 
Anika 
Student



Joined: 27 Nov 2008
Posts: 72
Location: Croft Manor
Posted: 29-07-2015, 17:14   

Nie, to nie to - opcje "set in window" mam odhaczoną, więc muszę spróbować z tą kombinacją. Dziękuję za odpowiedź, idę gierczyć :jumper:
_________________
Kochamy corner bug w Tomb Raiderach *^^*
 
 
 
ADR 
Podróżnik


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 354
Posted: 30-07-2015, 01:52   

Ten problem występuje w Windows 8 i nowszych. Nie ma to nic wspólnego z trybem gry w oknie i nie wiem czy da się coś z tym zrobić :p
 
 
madi.81 
Nowicjusz


Joined: 02 Aug 2014
Posts: 6
Posted: 03-02-2016, 00:10   

Mam problem z grą kupioną na Steamie. W trakcie cutscenek wcale nie słychać dialogów. Mam głośność muzyki ustawioną na pół, dialogów na full i do tego nie działa nakładka społecznośći.
 
 
adi 
Nowicjusz


Joined: 19 Jul 2014
Posts: 23
Posted: 15-05-2016, 20:47   

Mam poważny problem z levelem Pharos,temple of Isis.Otóż gram na emulatorze epsxe.W miejscu,gdzie nurkujemy do małego baseniku(wcześniej jest szkielet)są trzy pary drzwi.Te prawe są prawidłowe,ale niestety po ich otwarciu, Lara nie może wpłynąć,bo jest jakaś niewidzialna ściana uniemożliwiająca wejście.Czy ktoś wie o co z tym chodzi i co mogę z tym zrobić?TO BARDZO WAŻNE!!!!Bardzo chcę skończyć grę!!! PS.Gram na telefonie!!!
 
 
Kardashian 
Nowicjusz


Joined: 27 Jun 2016
Posts: 1
Posted: 27-06-2016, 14:25   

Hej ^.^ Mam problem z TR4 , a mianowicie z dźwiękiem w grze . Dźwięk pojawia się tylko podczas cutscenek , a później znika :(
 
 
miron-71 
Nowicjusz


Joined: 21 Dec 2016
Posts: 5
Posted: 21-12-2016, 18:10   

mam problem z TR 4 w Burial Chambers,dozedlem do komnaty z Horusem,wziałem serce,przechodzę dalej do komnaty z mumiami ale nie mohe przesunąc posągu na miejsce drugiej plyty,odsunelem ja raz w przod i w bok nie da rady,mumie kreca sie obok,byc moze musze je wywabic do drugiej komnaty?,choc probowalemklawisz ctrl w innych funkcjach dziala prawidlowo
 
 
Cez 
World of Tomb Raider



Joined: 12 Dec 2003
Posts: 3731
Location: Tczew/3city
Posted: 21-12-2016, 20:37   

Sprawdzałeś w naszej solucji? http://laracroft.pl/tr4sol.htm
_________________
 
 
miron-71 
Nowicjusz


Joined: 21 Dec 2016
Posts: 5
Posted: 22-12-2016, 11:48   

tak i wszystko jest tak zrobione wg solucji,do momentu gdy chce przepchnąć pomnik,udało mi się tylko jedyny raz do przodu a potem ,z której strony nie podchodze Lara nawet nie reaguje by zacząć przepychanie go na drugą platforme
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Joined: 18 Dec 2006
Posts: 1755
Location: Z Bulerbyn
Posted: 23-12-2016, 09:53   

Chodzi ci o ten moment? https://youtu.be/VAM4Jiyk4bY?t=5m (od 05:00) ?? Jeśli nie da się go dalej przesunąć to raczej to jakiś glitch. Spróbuj załadować poprzedni save, albo pobierz jakiś od Stelli
Save
Ewentualnie możesz jeszcze spróbować MULTIPATCH - http://www.tombraider chronicles.com/vista/patch.html (wklej do pola adresu i usuń spację) - on zwyczajnie kopiuje wszystko z płyty na dysk i aktualizuje pliki, by działały na nowym sprzęcie z nowym systemem.
_________________
 
 
miron-71 
Nowicjusz


Joined: 21 Dec 2016
Posts: 5
Posted: 23-12-2016, 11:42   

dziękuje bardzo :) save pomógł :)
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Joined: 18 Dec 2006
Posts: 1755
Location: Z Bulerbyn
Posted: 23-12-2016, 13:39   

Nie ma problemu, zapraszamy częściej :)
_________________
 
 
Szpadel 
Nowicjusz



Joined: 09 Nov 2016
Posts: 17
Posted: 26-12-2016, 21:33   

Przyczajona Lara, ukryty Winston xD

 
 
Shady-Yo 
Nowicjusz



Joined: 21 Jun 2016
Posts: 23
Posted: 06-01-2017, 13:34   

Teraz po trzecim, może czwartym przejściu czwórki utwierdzam się w przekonaniu, że to zdecydowanie jedna z najlepszych części i obok trójki moja ulubiona. Egipt, grobowce... to środowisko, które Tomb Raiderowi jak najbardziej sprzyja. Klimat jest po prostu świetny. Raczej brak tu słabszych poziomów (choć był taki poziom w Kairze, który mnie nieźle wymęczył). Tym razem struktura poziomów jest nieco inna. Na jedną dużą lokację przypada tak jakby kilka leveli, pomiędzy którymi można płynnie przechodzić (można się też do nich cofać). Pomysł ten się sprawdził. Poziomy zostały zresztą fajnie i pomysłowo zaprojektowane.

Gra jest również długa, chyba najdłuższa ze wszystkich klasycznych TR'ów. Tym razem pojawiło się znacznie więcej zagadek (zwykle prostych, ale mimo wszystko sprawiających sporą frajdę) w porównaniu do poprzedników.

Są też spore zmiany w arsenale bo o ile nie pojawiło się zbyt dużo nowych broni, a niektóre usunięto, o tyle pojawiła się opcja wybierania różnych rodzajów amunicji do tej samej broni. Poza tym niektóre przedmioty można łączyć z innymi (na przykład do rewolwera możemy zamontować celownik laserowy), podobnie jest z artefaktami.

Fabuła jest oczywiście prosta, ale i tak wciągająca. Sam motyw potężnych sił i walki dobra ze złem bardzo sprawnie poprowadzony. Cut scenki standardowo stoją na dobrym poziomie.

Tak więc, TRIV to na pewno odsłona warta uwagi, trudno mi powiedzieć czy to najlepszy ze starych TR'ów, być może, dla mnie to podobny poziom do ukochanej trójeczki.

10/10!

Czas na V: Chronicles, w którą jeszcze nigdy nie grałem ;)
_________________
Ukończone:
I 8/10 | Unfinished Business 8/10 | II 9/10 | II: Golden Mask 7/10 | III 10/10 | III: The Lost Artifact 9/10 | IV 10/10 | V 6/10 | Angel of Darkness 5/10 | Legend 9/10

Aktualnie gram w:
Anniversary
 
 
Anna K. 
Nowicjusz


Joined: 09 Jan 2017
Posts: 2
Posted: 09-01-2017, 18:08   

problem :czysto techniczny!
a wiec chodzi o poziom katakumby a dokładnie o miejsce wiecie gdzie trzeba przeskoczyć z jednej liny na drugą?? ktos tak mial, ja mam z tym problem ! ;(
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

© 2002 - 2021 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo