FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups RegisterRegister  Log inLog in

 Announcement 

Forum „tylko do odczytu”

Zapraszamy do dyskusji w naszej
Grupie World of Tomb Raider na Facebooku



Previous topic «» Next topic
TR5: Chronicles
Author Message
Alina 
Student



Joined: 01 Apr 2013
Posts: 96
Posted: 25-04-2013, 21:55   

Ja mam dziwne pytanie. Od samego początku gry w 4 i 5 mam taki problem, że z poziomu gry nie da się wyjść do menu głównego, inaczej niż przez uśmiercenie Lary. Po prostu nie ma takiej opcji pod Escape'em, tak samo jak nie ma opcji wyjścia z gry do systemu. Zazwyczaj zrzucałam grę do paska narzędzi w Windku i klikając prawym na grę wybierałam zakończenie aplikacji. Jest może jakiś "tajny" klawisz, który z poziomu gry ładuje jej główne menu (bez uśmiercania delikwentki, bo wbrew pozorom czasem nie jest to łatwe :P )?
 
 
krtomb 
WoTR Team



Joined: 25 Nov 2006
Posts: 1097
Location: Helheim
Posted: 25-04-2013, 22:15   

Z poziomu gry służy do tego klawisz "P" odpowiadający za menu pauzy i ustawień gry - "Esc" zabiera Cię wyłącznie do inwentarza i punktu zapisu. Rozdzielono te opcje po TR3
_________________
"In place of a dark Lord you would have a queen! Not dark but beautiful and terrible as the dawn! Treatreous as the sea! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!"
 
 
Alina 
Student



Joined: 01 Apr 2013
Posts: 96
Posted: 27-04-2013, 11:02   

Dzięki :P Nigdy bym na to nie wpadła, że pod "P" są ustawienia itd. Ale faktycznie są :P

A co do tematu, to mi też najbardziej się podoba Irlandia. Może dlatego że ogólnie jestem fanką Irlandii za ich muzę... ;)
 
 
mar!o 
Student



Joined: 13 Sep 2012
Posts: 41
Posted: 28-04-2013, 13:50   

Też nie wiedziałem że pod przyciskiem "P" klawiatury są ukryte dla niewtajemniczonych ustawienia, które mi się przydały obecnie do Tomb Raider-a IV, człowiek całe życie się uczy ;)
 
 
Integral 
Archeolog



Joined: 10 Jun 2006
Posts: 2538
Location: Sin City
Posted: 07-05-2013, 09:43   

P jak Pause

Trudne ;)

Tzn może teraz trudne, kiedyś wydawało mi się to najnormalniejsze na świecie.
_________________
; p ; >>
 
 
Yanuary 
Nowicjusz



Joined: 18 Jan 2010
Posts: 22
Posted: 22-08-2013, 19:13   

Mam problem: już na sam koniec gry ten adroid wcale za mną nie idzie, tylko albo sobie skacze tam, albo zeskakuje na dół i tam se łazi :D . Widziałem solucje na YT i tam typek normalnie idzie za Larą... a mój się wcześniej zacina. Robię coś źle, czy moze zwykły bug i dać se spokój, jako że to już końcówka gry?
 
 
MekCal 
Obieżyświat



Joined: 28 Jun 2004
Posts: 1085
Posted: 22-08-2013, 20:08   

To jest bug. Rozwiązaniem powinno być użycie wcześniejszego save'a (przed wypuszczeniem tego androida).
_________________
 
 
 
Bad Monster 
Nowicjusz


Joined: 04 Aug 2012
Posts: 25
Posted: 06-09-2013, 22:27   

Jakiś czas temu przerzuciłem się na laptopa i tutaj pojawił się ogromny problem.. Podczas gry kiedy nacisnę alt i jakąś strzałkę to zmienia mi się rozdzielczość obrazu... Co powinienem zrobić?
 
 
Natla123 
Student



Joined: 09 Dec 2012
Posts: 67
Location: z wypizdowa
Posted: 06-09-2013, 22:55   

mam ten sam problem :( spróbuj pozmieniać klawisze, ja zamiast alta wciskam "x" ;)
_________________
I hate new Tomb Raider
https://www.youtube.com/u...Matter/featured
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Joined: 18 Dec 2006
Posts: 1755
Location: Z Bulerbyn
Posted: 07-09-2013, 12:29   

Miałem podobny problem z rotacją ekranu podczas wciśnięcia alt+ctrl+strzałka. Rozwiązałem go w ustawieniach karty graficznej. Po prostu wystarczyło zmienić ustawienia hotkeys.
_________________
 
 
Natla123 
Student



Joined: 09 Dec 2012
Posts: 67
Location: z wypizdowa
Posted: 07-09-2013, 15:46   

co dokładnie zrobiłeś? ;__;
_________________
I hate new Tomb Raider
https://www.youtube.com/u...Matter/featured
 
 
K@t 
Spectre



Joined: 19 Apr 2004
Posts: 5455
Location: Poproś Tatę
Posted: 08-09-2013, 09:04   

Pewnie je po prostu wyłączył, tak jak ja :p Napisz jakiego masz lapa i z jaką grafiką, bo ciężko strzelać w ciemno.

Na początek sprawdź na pasku zadań, czy po prawej nie masz gdzieś ikonki dostępowej do panelu ustawień graficznych. Tam powinnaś znaleźć opcję/zakładkę/cokolwiek związaną z klawiszami dostępowymi, skrótami, czy też osobną dla rotacji ekranu.
_________________
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Joined: 18 Dec 2006
Posts: 1755
Location: Z Bulerbyn
Posted: 08-09-2013, 15:08   

Ja mam Gforcea. Na pasku koło zegara była ikonka intela (Grafika HD Intel), która uruchamia program do obsługi grafy. Powinno tam być opcja rotation, albo hotkeys se wyłącz po prostu.

http://i37.photobucket.co...llLockedout.jpg
_________________
 
 
Bad Monster 
Nowicjusz


Joined: 04 Aug 2012
Posts: 25
Posted: 08-09-2013, 18:08   

Dziękuję przeogromnie, wychowany na klasycznym ułożeniu sterowania nie byłem w stanie wyobrazić sobie grania z użyciem innych klawiszy, próbowałem dosłownie wszystkiego co znalazłem w internecie, od grzebania w Panelu Sterowania po grzebaniu w rejestrze, a rozwiązanie było tak banalne :gupek: Z tym że u mnie nie było ikonki na pasku zadań, tylko po kliknięciu w dowolnym miejscu ekranu prawym przyciskiem myszy wybrałem "Właściwości grafiki" .
Wielkie dzięki :)
 
 
Natla123 
Student



Joined: 09 Dec 2012
Posts: 67
Location: z wypizdowa
Posted: 09-09-2013, 17:51   

no banalne rozwiązanie xD ''właściwości grafiki'' wyłączyłam te skróty i pulpit już mi nie wali salt :D wielkie dzięki
_________________
I hate new Tomb Raider
https://www.youtube.com/u...Matter/featured
 
 
Bad Monster 
Nowicjusz


Joined: 04 Aug 2012
Posts: 25
Posted: 11-10-2013, 15:11   

Mam dziwny problem, mianowicie... Moja Lara nie celuje :O Miałem już jakieś wątpliwości, kiedy dopiero po dziesięciu minutach ciągłego strzelania udało mi się pokonać hydry przed koloseum, ale w Rosji widzę, że Lara ewidentnie nie celuje w przeciwników, przynajmniej w większość, znajdzie się parę wyjątków. Co robić? :gupek:
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Joined: 18 Dec 2006
Posts: 1755
Location: Z Bulerbyn
Posted: 11-10-2013, 16:31   

Menu pauzy (P) -> ustawienia / automatyczne celowanie (nie pamiętam czy dokładnie taka ścieżka, ale to tam w opcjach zmienia się sposób celowania). Gdy masz ustawione manualne namierzanie, Lara będzie strzelać na oślep aż któraś kula trafi przeciwnika - wówczas dopóki nie straci celu z pola widzenia będzie go nadziewała ołowiem ;)
_________________
 
 
kwiatuszek 
Praktykant



Joined: 21 May 2013
Posts: 140
Location: Hogsmeade
Posted: 03-01-2014, 12:42   

Help!!!!!!! W poziomie Escape with the Iris, jest łańcuch po którym trzeba się wspiąć. Niestety trzeba zrobić skok do tyłu, na platformę ( nie tą ze złotą różą tylko tą, na którą trzeba skoczyć by ukończyć Level.). Tylko że jak na moim Laptopie wcisnę razem Alt i Ctrl zmienia mi się rozdzielczość i gra zawiesza się na chwile i nie łapie przycisków. Dlatego nie mogę przejść poziomu. Liczę na szybką odpowiedź.
_________________
alphabet boy
 
 
Integral 
Archeolog



Joined: 10 Jun 2006
Posts: 2538
Location: Sin City
Posted: 03-01-2014, 14:30   

Jeśli nie możesz wciskać jednocześnie Alt+ctrl to jakim cudem doszłaś aż tam?

Spróbuj zmienić ustawienia klawiszy i przypisać inny pod skok. Ustawienia masz w menu pausy pod P.
_________________
; p ; >>
 
 
kwiatuszek 
Praktykant



Joined: 21 May 2013
Posts: 140
Location: Hogsmeade
Posted: 04-01-2014, 09:59   

Dzięki Integral! wcześniej nie trzeba było tych klawiszy wciskać ( Nie mam paru złotych róż a to tam trza było :) ). Tylko ( co dziwne) mogłam robić ,,Efektowne Zejście" czyli to, gdzie idziemy na czworaka, wciskamy Alt+ Ctrl ( A wtedy mogłam :gupek: ) i Lara robi fikołek na rękach ( :p ). Swoją drogą, fajny ten Level EwtI ( Escape with the Iris), a początek jest czaderski :) .

[spoiler:0dc024a6f3] Zaraz po oddaniu broni widać szkielet Lary ;) . A ta bomba w walizce była niezły ,,Suprisem" :> [/spoiler:0dc024a6f3]
_________________
alphabet boy
 
 
The_Masked_Man
[Deleted]

Posted: 07-01-2014, 22:23   

siema

słuchajcie bo utknąłem pewno wiecie gdzie i zapisałem sobie gre. Tam jak jest ta łódź podwodna, tam po akcji z tym dźwigiem co za larą sie przesuwał i teraz śnieg pada, to spadłem z tych balkonów i jestem po tej prawej stronie jak gdyby bo ta platforma jest przedzielona jakimś murem i wychodzi na to że nie wiem gdzie dalej. Pomocy!
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Joined: 18 Dec 2006
Posts: 1755
Location: Z Bulerbyn
Posted: 07-01-2014, 22:51   

Dodaj jakiegoś screenshota, albo przewertuj solucję z www.laracroft.pl KLIK!.
Możesz też spróbować bliżej określić swoją lokalizację używając krótszych zdań.
Tam ogólnie po prostu trzeba tak ustawić dźwig, żeby móc przeskoczyć na łódź podwodną (o ile dobrze rozpoznałem miejscówkę). Jeśli dobrze pamiętam to trzeba było umieścić bezpiecznik w panelu.
_________________
 
 
Mumia 
Nowicjusz



Joined: 14 Aug 2014
Posts: 27
Location: Zewsząd
Posted: 14-08-2014, 15:38   

Nie możesz :!!: , ale podkreślam Nie możesz! :!!: zapisywać gry po wciśnięciu guzika w pokoju z mini barem! Tak praktycznie radzę dla osób, które nie mogą przejść "Red Alert!"
 
 
Anika 
Student



Joined: 27 Nov 2008
Posts: 72
Location: Croft Manor
Posted: 11-05-2015, 10:09   

Podobnie jak w przypadku poprzedniego mojego posta w dziale z TR4 - zainstalowałam Kroniki na Win 7 64 bit, uruchamia się ślicznie, ale po chwili gry coś się dzieje i klawiatura zaczyna szaleć, w sensie - Lara biega w kółko... Co robić? ;(
_________________
Kochamy corner bug w Tomb Raiderach *^^*
 
 
 
adi 
Nowicjusz


Joined: 19 Jul 2014
Posts: 23
Posted: 28-06-2015, 11:42   

Moze sprobuj sprawdzic ustawienia . Lub sprobuj skonfigurowac sterownie,byc moze jest to wirus.
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

© 2002 - 2021 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo