FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups RegisterRegister  Log inLog in

 Announcement 

Forum „tylko do odczytu”

Zapraszamy do dyskusji w naszej
Grupie World of Tomb Raider na Facebooku



Previous topic «» Next topic
TR5: Chronicles
Author Message
amylum 
Nowicjusz


Joined: 22 Nov 2008
Posts: 13
Posted: 06-01-2012, 15:53   

Dzięki za wszelkie info, na lapku i tak się gra niewygodnie, ale w domku na XP się normalnie zainstalowało, tylko zgodność dopasowałam na 98/Me i rozdzielczość wg ekranu i gra :D Normalnie cud, a wiem że kiedyś miałam problemy na XP, ale jak widać, trochę poczytać w necie, trochę kombinować i się uda :D
 
 
Przemcio 
Nowicjusz


Joined: 23 Apr 2012
Posts: 3
Posted: 23-04-2012, 12:51   

Cześć, po pierwsze, to może się przywitam, bo to mój pierwszy post na forum, więc... siema : D No, to tak, ostatnio grałem w Silent Hill 4: The Room i zauważyłem pewną ciekawą rzecz (przynajmniej dla mnie, bo jestem fanem obydwóch serii), mianowicie w jednym miejscu słychać identyczną muzykę, jaką można usłyszeć w TR Chronicles, dokładniej w SH 4 jest to moment, w którym pierwszy raz widzimy Waltera Sullivana (w dojrzałej 'wersji'), czyli Apartament World 1st time, pierwsza cutscenka - czyli ta w 7:38. W TR tą muzykę można usłyszeć uciekając od Wilkołaka (?) pod koniec labiryntu (drugi level w Irlandii), tutaj filmik z YT (od 5:30, są też jakieś głosy burzy itp. itd., ale słychać dobrze muzykę, o której piszę). Zaciekawiła mnie ta rzecz, może ktoś wie o tym coś więcej? TR: C jest starsze od SH 4, a do SH muzykę komponował Akira Yamaoka (jak zawsze), tyle, że akurat tego utworu nie umiem znaleźć w OST'cie.
 
 
K@t 
Spectre



Joined: 19 Apr 2004
Posts: 5455
Location: Poproś Tatę
Posted: 23-04-2012, 13:55   

Raczej przypadek. Ciężko to nazwać muzyką, po prostu bardzo podobne sample (albo i może pochodzące z tego samego źródła) robiące za ambientowe tło. Podobny dźwięk kojarzę też z paru innych gier czy filmów, ot horrorowy standard :p
_________________
 
 
krtomb 
WoTR Team



Joined: 25 Nov 2006
Posts: 1097
Location: Helheim
Posted: 23-04-2012, 14:33   

Przede wszystkim trzeba zauważyć, że generalnie w mediach stosuje się sample pewnych ogólnodostępnych dźwięków produkowanych przez konkretną wytwórnię lub artystę. Ja złapałem się, oglądając mimowolnie jeden z seriali - bodaj Na Wspólnej TVN - jak dźwięk drzwi otwieranych i zamykanych jest identyczny jak ten w Silent Hill 2 więc generalnie nic zaskakującego że użyto mniej więcej tych samych sampli i dźwięków...
_________________
"In place of a dark Lord you would have a queen! Not dark but beautiful and terrible as the dawn! Treatreous as the sea! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!"
 
 
Przemcio 
Nowicjusz


Joined: 23 Apr 2012
Posts: 3
Posted: 23-04-2012, 15:05   

Widocznie taki ambient można znaleźć gdzieś w necie za darmo i do użytku komercyjnego : P Ja też słyszałem w Afterfall: Insanity (taki żałosny polski horror), w którym użyto tego samego dźwięku, którego ja użyłem w swoim horror modzie do GTA: San Andreas. Dobra, dzięki za odpowiedź, myślałem już, że Yamaoka ma jakiś związek z TR : D
 
 
K@t 
Spectre



Joined: 19 Apr 2004
Posts: 5455
Location: Poproś Tatę
Posted: 23-04-2012, 17:01   

Quote:
Yamaoka ma jakiś związek z TR : D
Niestety (:p) nie, ale za to Nathan McRee odpowiadał za sound design najnowszego SH. Taka ciekawostka.
_________________
 
 
Judas 
Student



Joined: 22 Aug 2011
Posts: 62
Posted: 10-05-2012, 14:04   

Mam problem. ;) Nie grałem w tą częśc chyba od półtora roku i się zgubiłem. Jestem w takim ciemnym pomieszczeniu w levelu The Submarine do którego się wchodzi przez tą wentylację. Sa tam te półki, a na ścianie charakterystyczny przełącznik od prądu. Kompletnie nie kojarzę tego pomieszczenia. Co ja mam tutaj zrobic. I gdzie w ogóle jestem: już na końcu poziomu, czy jeszcze nie? Pomocy :P
_________________

 
 
K@t 
Spectre



Joined: 19 Apr 2004
Posts: 5455
Location: Poproś Tatę
Posted: 10-05-2012, 14:29   

Ja też nie kojarzę, zwłaszcza że takich pomieszczeń jest tam kilka :p Jeśli jednak mówisz o charakterystycznym przełączniku, to oznacza to że jesteś nie w The Submarine, a w Sinking Submarine (chyba że opisujesz zupełnie inne, podobne pomieszczenie). Może dla pewności zrob screena (klawisz print screen i wklej do painta), będzie łatwiej pomóc.
_________________
 
 
Judas 
Student



Joined: 22 Aug 2011
Posts: 62
Posted: 10-05-2012, 14:35   

Tak, tak. Pomyliło mi się, jednak jestem w Sinking Submarine. Jak zrobię screena to go wrzucę. :P

Nie mogę go wrzucic ponieważ ma złe rozszerzenie xd. Ale znalazłem fotę gdzie ja jestem. W ogóle nie pamiętam co mam teraz zrobic. :(
_________________

 
 
ADR 
Podróżnik


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 354
Posted: 10-05-2012, 15:04   

Myślę że trzeba wskoczyć do zaznaczonego kółkiem przewodu wentylacyjnego :p
 
 
K@t 
Spectre



Joined: 19 Apr 2004
Posts: 5455
Location: Poproś Tatę
Posted: 10-05-2012, 16:59   

On już tam wskoczył :p

Należy użyć wspomnianego wyłącznika prądu - spowoduje to odłączenie zasilania w partiach łodzi, które mijałeś wcześniej. Tyczy to pomieszczenia z paroma konsolami oraz długiego korytarza - zwisały tam kable pod napięciem. Teraz można wrócić się i zebrać dwa, potrzebne do ukończenia levelu przedmioty. Można tez przy okazji zaliczyć sekret (trzeba wrócić aż do kuchni). Droga jest krótka i liniowa, więc się nie zgubisz.
_________________
 
 
Judas 
Student



Joined: 22 Aug 2011
Posts: 62
Posted: 10-05-2012, 17:20   

Wielkie dzięki K@t :)
_________________

 
 
Bad Monster 
Nowicjusz


Joined: 04 Aug 2012
Posts: 25
Posted: 04-08-2012, 19:42   

Witam serdecznie. Mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiązać mój problem. Mianowicie w Tomb Raider Chronicles (podobnie było w Tomb Raider The Last Revelation) już w pierwszej planszy, za każdym razem tak jest, że pojawia się jakiś błąd i kiedy wyciągnę na przykład pistolety i oddam jeden strzał, to Lara strzela w nieskończoność, albo gdy spróbuję iść w przód to Lara nie chce się zatrzymać i zatrzymuje się dopiero kiedy wpadnie w ścianę, a później to już kompletnie nie da się nic zrobić. Mam Windows 7. Czy da się jakoś rozwiązać ten problem czy nie zagram już nigdy w TRC na komputerze? ;<
 
 
Player 
Student



Joined: 22 Mar 2012
Posts: 63
Posted: 04-08-2012, 20:32   

Ustaw tryb zgodnosci z np. Win 98
_________________
[spoiler:e40c1b4013] :banan: [/spoiler:e40c1b4013]
 
 
Bad Monster 
Nowicjusz


Joined: 04 Aug 2012
Posts: 25
Posted: 04-08-2012, 20:40   

Gra bez trybu zgodności ze starszym system w ogóle nie chciała odpalić, tak więc tryb zgodności jest ustawiony z Win 95.
A jeśli rzeczywiście to był żart, to bardzo nieładny. xD
 
 
Player 
Student



Joined: 22 Mar 2012
Posts: 63
Posted: 04-08-2012, 20:51   

hmm nie rozumiem :??: :??:
_________________
[spoiler:e40c1b4013] :banan: [/spoiler:e40c1b4013]
 
 
Bad Monster 
Nowicjusz


Joined: 04 Aug 2012
Posts: 25
Posted: 05-08-2012, 07:36   

Aaaa, więc spoiler jest w podpisie, przepraszam. xD
 
 
3dfx 
Nowicjusz


Joined: 21 Jan 2012
Posts: 29
Location: Dolny Śląsk
Posted: 09-09-2012, 21:46   

Właśnie skończyłem Chronicles, bardzo przyjemnie mi się grało (zaglądałem do solucji), zupełnie nie rozumiem narzekań na tę część. Gra się miło, Lara ma fajnie napisane kwestie dialogowe, ciekawe przerywniki filmowe, gra wciąga, bugów nie uświadczyłem, czego chcieć więcej?

Ogromnie spodobała mi się Irlandia i jako level, ale i ze względu na bohaterkę; ogólnie bardzo lubię młodą Larę, zawsze żałowałem, że w "czwórce" skończyło się na treningu, a tu proszę, cały epizod z nastoletnią Lara w roli głównej (polubiłem też ojca Patricka, stanowili zgraną parę z Larą:))

Ktos ma podobne (b. pozytywne) wrażenia z gry?
 
 
K@t 
Spectre



Joined: 19 Apr 2004
Posts: 5455
Location: Poproś Tatę
Posted: 09-09-2012, 22:18   

Quote:
czego chcieć więcej?

Tego, by gra nie przypominała produktu skleconego na kolanie?

Ja ciągle powtarzam - Kroniki to fajny tytuł, ale w porównaniu z poprzednimi częściami wypada ŹLE. Nie byłoby problemu, gdyby gra ukazała się zaraz po dwójce, a tak? Regres i niechlujstwo.
_________________
 
 
Mr Macphisto 
Emocjonalny kaktus



Joined: 19 Dec 2003
Posts: 2125
Location: Warszawa
Posted: 09-09-2012, 23:03   

Teraz to nawet zgodziłbym się z tym, że to niechlujstwo i może też regres.

Ale tak naprawdę, grając pierwszy raz, 12 lat temu... nie miałem tego poczucia. Wtedy Kroniki zawiodły mnie poziomem trudności i długością (czy raczej: krótkością). Ale aż tak surowy to bym chyba dla nich nie był.

Chociaż z drugiej strony - to nie zmienia faktu, że gra rzeczywiście jest robiona na kolanie i widać to po niej - najbardziej ze wszystkich części.
_________________
C'mon Barbie, let's go party
 
 
3dfx 
Nowicjusz


Joined: 21 Jan 2012
Posts: 29
Location: Dolny Śląsk
Posted: 10-09-2012, 10:21   

Ha, sęk w tym, że i ja się odbiłem od Kronik w pierwszym podejściu. Po TLR gra trąciła amatorszczyzną; 11 lat temu nie ukończyłem nawet Rosji.

A teraz odpalam grę i świetnie się bawię, wszystkie zastrzeżenia zniknęły, a gra przecież się nie zmieniła.

Wiecie, to chyba kwestia tej Irlandii, jak pisałem - bardzo przypadł mi do gustu ten poziom a i następny (VCI) nie był zły, IMO stąd ogólne, dobre wrażenie.

Poza tym zawsze to trochę więcej przygód mojej ulubionej Lary (z głosem Jonell Elliott) – i to też zapunktowało.
 
 
K@t 
Spectre



Joined: 19 Apr 2004
Posts: 5455
Location: Poproś Tatę
Posted: 10-09-2012, 11:32   

U mnie jest właśnie na odwrót - początkowo nie wyobrażałem sobie jakim cudem TR może dostawać tak średnie oceny, a teraz im starszy jestem, tym więcej wad dostrzegam. To samo tyczy Irlandii - jej bardzo wysoki poziom (jedne z moich ulubionych leveli w serii) dodatkowo obnaża mocno średnią jakość reszty. Zresztą więcej o tym problemie pisałem w piątej części Definitywnego podsumowania serii - zapraszam do lektury w razie czego ;)
_________________
 
 
3dfx 
Nowicjusz


Joined: 21 Jan 2012
Posts: 29
Location: Dolny Śląsk
Posted: 10-09-2012, 15:24   

Właśnie przeczytałem, dobrze się czytało ten tekst, zgrabnie napisany, wyważony i w zasadzie nie ma tam jednego zdania, pod którym bym się nie podpisał. Irlandia wybija się na pierwszy plan, reszta gry bez wątpienia była klecona bez większego przekonania, wypada blado na tle czwórki, od tej części de facto można mówić o zastoju serii, ale też i warto zagrać, czego nie omieszkałeś zaznaczyć.

Dla Ciebie to średniak, który się niezbyt podoba, a dla mnie średniak, który bardzo się podoba :) Tyle, że zaznaczam, że ewentualnych bugów nie uświadczyłem podczas gry, w przeciwnym razie entuzjazm byłby na pewno mniejszy.
 
 
Andzik 
Nowicjusz


Joined: 24 Apr 2013
Posts: 1
Posted: 24-04-2013, 14:47   

Witajcie, mam dla was pytanie. Ostatnio przeszłam na windows 8 i wzięło mnie na stare tomb raidery. Zainstalowałam mianowicie Chronicles no i pojawił się jeden maleńki problem, otóż, gra wygląda tak

Oczywiście, chodzi o ten pasek jakby gra została uruchomiona w oknie. Próbowałam ustawiać zgodność, ale zmieniał się tylko wygląd owego "paska". Co mogę z tym zrobić?
 
 
K@t 
Spectre



Joined: 19 Apr 2004
Posts: 5455
Location: Poproś Tatę
Posted: 25-04-2013, 07:09   

Spróbuj wcisnąć lewy alt i Tab jednocześnie, a jeśli to nie zadziała, to sprawdź w setupie, czy nie masz zaptaszkowanego trybu okna.
_________________
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

© 2002 - 2021 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo