FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups RegisterRegister  Log inLog in

 Announcement 

Forum „tylko do odczytu”

Zapraszamy do dyskusji w naszej
Grupie World of Tomb Raider na Facebooku



Previous topic «» Next topic
Tomb Raider 1
Author Message
Julka 
Student



Joined: 07 Dec 2013
Posts: 85
Location: Kielce
Posted: 18-01-2014, 13:33   

Przepraszam za moją upierdliwość, ale na prawdę nie da się nic zrobić z tą muzyką w czasie gry w wersji TRUE? ;( Bo jak oglądam sobie walktroughs różne z jedynki, to mi się płakać chce. :(
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Joined: 18 Dec 2006
Posts: 1755
Location: Z Bulerbyn
Posted: 18-01-2014, 13:43   

Nie wiem czy nie wystarczy płyta audio z wypalonymi wszystkimi utworami z wersji PSX. Edycja TRUE instaluje ci obraz TR1 na dysku. Podepnij go pod wirtuala, zainstaluj i odpal CDaudio z nagranymi utworami (dostępne tutaj: Poradnik dźwiękowy TR1 z Glidosem ).
Nie wiem czy to zadziała.
Pamiętaj, że musisz zainstalowac grę z napędu niższego niż płyta audio.
_________________
 
 
Julka 
Student



Joined: 07 Dec 2013
Posts: 85
Location: Kielce
Posted: 18-01-2014, 15:15   

Dzięki, już się biorę do roboty :)
 
 
Julka 
Student



Joined: 07 Dec 2013
Posts: 85
Location: Kielce
Posted: 18-01-2014, 19:20   

Jest problem. Ściągam tego Audio Packa, z bratem, (zdolna ja sama nie dam rady :hehe: ) i on mi mówi, że jak jest TombRaiderAudio.exe to nie można wypalić płyty. Czy ja czegoś nie rozumiem, czy po prostu jestem głupia? :P ;(

PS. Sorry za zawracanie głowy, ale bez muzyki gra się okropnie ;(
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Joined: 18 Dec 2006
Posts: 1755
Location: Z Bulerbyn
Posted: 18-01-2014, 21:03   

ten program wam wypakuje pliki audio do osobnego folderu. będą chyba w mp3. wrzucacie do jakiejś wypalarki, działacie i zdajecie relację.
_________________
 
 
Julka 
Student



Joined: 07 Dec 2013
Posts: 85
Location: Kielce
Posted: 20-01-2014, 21:17   

(pisane przez brata, nie na mnie krzyczeć za niewiedzę, ja tu tylko sobie spamuje) A więc tak: znaleźliśmy te pliki audio w glidosie, wygenerolwaliśmy obraz płyty ISO, zamontowaliśmy w wirtualnym napędzie. To tyle, jeżel chodzi o ostatnią Twoją instrukcję.
Problemem jest współpraca glidosa z już zainstalowanym TR1 w wersji TRUE. Po kliknięciu start game pokazuje się komunikat: "can't find "C:\Program Files (x86)\Eidos\Tomb Raider 1 Gold\DOSBox-0.73\dosbox.exe" ".\c\tombraid\tomb.exe" -exit -conf ".\DOSBox-0.73\dosbox.conf" -c "imgmount d '.\d\TR1.CUE' -t iso -fs iso". Tomb Raider is not istalled correctly for use with Glidos.". Jak ustawić poszczególne zakładki i czy w ogóle jest sens je ustawiać? (Dodam tylko, że ja tu nie miałam nic do gadania, bo oczywiście mój braciszek wszystko wie najlepiej i w ogóle po co wypalać płytę? :nietak: więc przepraszam za zawracanie głowy, again)
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Joined: 18 Dec 2006
Posts: 1755
Location: Z Bulerbyn
Posted: 20-01-2014, 21:35   

Wypalenie płyty to było kiedyś jedyne wyjście dla osób, które miały wersję z SoldOut i dwa napędy w piecu. Do wyższego wkładało się płytę z grą, do drugiego właśnie płytę CDaudio z dźwiękami. Zawsze pomagało. Nie wiem jak z nowymi systemami, czy się da. Możesz spróbowac też odpalić przez DOSboxa.
_________________
 
 
Julka 
Student



Joined: 07 Dec 2013
Posts: 85
Location: Kielce
Posted: 21-01-2014, 17:12   

Ehh... Zabiję mojego brata. Oczywiście, bo on zna się najlepiej, po co stosować się do rad kogoś mądrzejszego? Powiedział, że to było kiedyś, i że skoro nie wiesz, jak to zrobić, to nie będzie ryzykował... Jak zwykle! Bo jeżeli ktoś nie wie wszystkiego o danym temacie, to mędrkuje, ale przecież on zna się na wszystkim i nigdy się nie myli! Tylko ciekawe czemu chciał cię pytać, skoro sam wie najlepiej? :nietak: Przepraszam za zawracanie głowy. Pięknie.. przez tego idiotę nie będę miała muzyki ;( . Dzięki za dobre chęci. Z moim braciszkiem nic się nie da zrobić... Dobra, kończę to wyżywanie się na nim i przepraszam jeszcze raz za zawracanie głowy.
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Joined: 18 Dec 2006
Posts: 1755
Location: Z Bulerbyn
Posted: 21-01-2014, 19:45   

Zawsze możesz mu kupić dobre piwo (albo kilka) i zaprosić do zapoznania się z tym tematem. Szczególnie z pierwszymi stronami. Niemal na każdej stronie jest jakaś prośba o pomoc z dźwiękami w wersji SoldOut lub dodaniem pozostałych ścieżek z wersji PSX. Niech poczyta rady osób, które siedziały nad tym konkretnym problemem. Zawsze też możesz sama usiąść z piwem (bezalkoholowym w Twoim przypadku) i spróbować dojść do rozwiązania problemu. Myślę, że zdobycie doświadczenia nikomu jeszcze nie zaszkodziło.
_________________
 
 
Julka 
Student



Joined: 07 Dec 2013
Posts: 85
Location: Kielce
Posted: 21-01-2014, 20:19   

Porozmawiałam z nim (o dziwo, obyło się bez krzyków i wyzywania od różnych części ciała :p ) i pyta się Ciebie, Szanowny Menkurze:" No dobra, nawet jak wypalę płytę, to i tak melodie nie będą się uruchamiać w odpowiednim momencie, no bo triggerów się nie pakuje tam, nie?". Wprawdzie czytałam już kilka wcześniejszych postów... ale skoro on nie umie, to ja się nauczę, jeszcze nikt od tego nie umarł! :D
 
 
K@t 
Spectre



Joined: 19 Apr 2004
Posts: 5455
Location: Poproś Tatę
Posted: 21-01-2014, 20:35   

Właśnie sęk w tym, że triggery są :) . Po prostu w oryginalnych TR1 na PC nie wypalano pełnej ścieżki dźwiękowej. Ludzie przecież od kilkunastu lat tak sobie radzili i grało.

Ewentualnie zawsze możecie skorzystać z installera, wyposażonego m.in. w pełną ścieżkę dźwiękową:
http://www.tombraiderhub.com/faq/tr1_adv.html

Program oczywiście dla tych, posiadających pełną wersję TR1.
_________________
 
 
Julka 
Student



Joined: 07 Dec 2013
Posts: 85
Location: Kielce
Posted: 21-01-2014, 21:30   

Dzięki Kacie, ale poszperałam trochę w tym topicu i znalazłam jakąś instrukcje Ceza sprzed ok. 3 lat, gdzie w niej mówi, jak zrobić muzykę w TR1 bez Glidosa itepe. Na razie ją wypróbuje, jak nie zadziała, to użyję tego linku. ;)
A co do triggerów:haha, to się Miruś zdziwi, był przekonany, że trzeba je wypalić:D no cóż, okazuje się, że nie zawsze wie wszystko najlepiej...
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Joined: 18 Dec 2006
Posts: 1755
Location: Z Bulerbyn
Posted: 21-01-2014, 21:40   

Płyty TR1 i TR2 to płyty ze ścieżką audio i plikami gry. Gdy ją włożysz do wiezy to będzie grała muzyka jak przy odtwarzaniu normalnego kompaktu. Bez trigerów ;) Wydanie SoldOut nie zawierało ani jednego pliku audio. Ci, którzy chcieli je dodać mając takie wydanie po prostu wypalali płytę z samymi plikami muzycznymi w formie AudioCD. Gra huczała sobie osobno w jednym napędzie, a muzyka grała z drugiego. Działało zawsze, sam z tego korzystałem. Nie wiem jak z nowymi systemami Windows. Dawno nie grałem w TR1.
_________________
 
 
Artur 
Nowicjusz



Joined: 01 Jan 2012
Posts: 12
Posted: 11-04-2014, 16:46   

Cześć. Gram sobie dzisiaj i coś nacisnąłem - chyba F12 - i gra wyskoczyła mi do okienka.
I tak teraz się męczę, żeby z powrotem dać na full screen i nie mogę...

Sory, pomylił mi się temat - chodzi o TR2
 
 
 
dumb0 
Nowicjusz


Joined: 22 Feb 2014
Posts: 2
Posted: 11-04-2014, 20:35   

Artur wrote:
Cześć. Gram sobie dzisiaj i coś nacisnąłem - chyba F12 - i gra wyskoczyła mi do okienka.
I tak teraz się męczę, żeby z powrotem dać na full screen i nie mogę...

Sory, pomylił mi się temat - chodzi o TR2


Prawdopodobna kombinacja to Alt + F12. W moim przypadku konieczne jest ponowne uruchomienie gry po tym zabiegu.
Jeśli nie działa, odpal plik SETUP.EXE znajdujący się na płycie z grą i ustaw tryb pełnoekranowy. To samo można uzyskać odpalając aplikację Tomb2.exe z parametrem: -setup.
 
 
Artur 
Nowicjusz



Joined: 01 Jan 2012
Posts: 12
Posted: 11-04-2014, 21:11   

Dzięki, zrobiłem w inny sposób: reinstal i w backup przy pierwszym odpaleniu exe jest konfiguracja grafiki i obrazu
 
 
 
kafik 
Nowicjusz


Joined: 20 Feb 2015
Posts: 6
Posted: 22-02-2015, 11:29   

Dawno nikt o nic nie pytał :-) to ja trochę ruszę temat. Kupiłem kolekcję tomb raider ultimate edition. Zainstalowałem TR1, po pierwsze jak polepszyć grafikę ?? bo pikseloza a na YT oglądam gameplaye i są o niebo lepsze. Druga sprawa konfiguracja pada, przypisałęm klawisze programowo xpadderem i teraz tak, robiąc przewrót włącza mi się razem z przewrotem inventory, strzelając lara skacze w tył itp. Jak to poustawiać żeby w końcu pograć ?? ?? ?? Proszę o pomoc, bo grę mam już 2 tyg i jeszcze nie grałęm :P
 
 
kafik 
Nowicjusz


Joined: 20 Feb 2015
Posts: 6
Posted: 23-02-2015, 10:57   

Nikt już tutaj nie zaglada ?? :(
 
 
krtomb 
WoTR Team



Joined: 25 Nov 2006
Posts: 1097
Location: Helheim
Posted: 23-02-2015, 18:42   

Spośród osób czytających regulamin raczej nie...

Reszta aktywnie korzysta ze stronki i forum we wcześniejszych tematach :)
_________________
"In place of a dark Lord you would have a queen! Not dark but beautiful and terrible as the dawn! Treatreous as the sea! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!"
 
 
groza 
Student



Joined: 07 Jun 2007
Posts: 40
Posted: 24-02-2015, 10:07   

kafik wrote:
Dawno nikt o nic nie pytał :-) to ja trochę ruszę temat. Kupiłem kolekcję tomb raider ultimate edition. Zainstalowałem TR1, po pierwsze jak polepszyć grafikę ?? bo pikseloza a na YT oglądam gameplaye i są o niebo lepsze.

można mieć lepszą grafikę w TR1, bo są stworzone packi tekstur polepszających grafikę - ale żeby móc ich użyć, to trzeba mieć program o nazwie Glidos - a on kosztuje 10 dolarów.
Na YT grają albo w wersję na telefony (ona miała polepszoną grafikę), albo grają na PC ale mają przy tym Glidos.

Jeśli chodzi o pytanie o konfigurację pada - to może tu masz odpowiedź: klik
a jak nie tam, to szukaj w tych wynikach przykładowo: klik
 
 
 
groza 
Student



Joined: 07 Jun 2007
Posts: 40
Posted: 24-02-2015, 10:47   

Żle mówię. Glidos można mieć darmowo. Wejdź na tę stronę: http://www.croftgeneratio...patchs&lang=eng
zjedź na sam dół i tam masz linki 2 do ściągniecia Glidosa: zainstaluj pierwszy, potem drugi.
A następnie zrób to, co masz napisane tutaj: http://www.tombraiderforu...ad.php?t=203816
 
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Joined: 18 Dec 2006
Posts: 1755
Location: Z Bulerbyn
Posted: 24-02-2015, 20:52   

Kiedyś była jeszcze opcja grania bez glidosa w bardzo fajnej jakości grafik (bez pikselozy) - coś tam dgvoodoo. Polecam posty Zebiusa gdzieś w dziale Classic TR.
_________________
 
 
kafik 
Nowicjusz


Joined: 20 Feb 2015
Posts: 6
Posted: 25-02-2015, 19:57   

groza wrote:
Żle mówię. Glidos można mieć darmowo. Wejdź na tę stronę: http://www.croftgeneratio...patchs&lang=eng
zjedź na sam dół i tam masz linki 2 do ściągniecia Glidosa: zainstaluj pierwszy, potem drugi.
A następnie zrób to, co masz napisane tutaj: http://www.kittenwar.com/showthread.php?t=203816


Ten drugi link mi nie działa :-)
 
 
kafik 
Nowicjusz


Joined: 20 Feb 2015
Posts: 6
Posted: 25-02-2015, 20:09   

Pobrane mam ale tego drugiego linku brakuje abym wiedział co dalej robić :)
 
 
groza 
Student



Joined: 07 Jun 2007
Posts: 40
Posted: 01-03-2015, 16:14   

Znalazłam w innym miejscu.
http://www.tombraider.ru/...s_download.html

(tu masz tę stronę przetłumaczoną przez google translatora: klik )

wybierz któryś z trzech tych linków pomarańczowych na dole - nie wiem, który masz wybrać, bo nie wiem, jaką masz wersję Glidosa, tam są do trzech wersji, jak zauważysz. Wybierz sobie odpowiedni.
 
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

© 2002 - 2021 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo