FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups RegisterRegister  Log inLog in

 Announcement 

Forum „tylko do odczytu”

Zapraszamy do dyskusji w naszej
Grupie World of Tomb Raider na Facebooku



Previous topic «» Next topic
Tomb Raider 1
Author Message
Kasiula1611 
Student



Joined: 16 Feb 2013
Posts: 55
Location: Warszawa
Posted: 18-04-2013, 15:36   

Witam! Mam pewien problem. Kupiłam sobie Tomb Raider Ultimate Edition i odpaliłam TR1. Wszystko spoko, żadnych niepowodzeń i wgl. aż pod koniec poziomu "Tomb of Qualopec", gdy Lara strzelała w Larsona i on się podnosił i miał być filmik jak gadają to wyskoczył czarny ekran przez sekundę i cofnęło do początku gry, wyglądało to tak jakby automatycznie wczytał się save! Wczytałam save'a z Tomb of Qualopec i było to samo i znowu tak zrobiłam i nic i znowu i też nic. I pomyślałam, żeby zainstalować go na komputerze mojego taty i tak zrobiłam. Doszłam do tego samego momentu i stało się to samo. Teraz wiem, że płyta jest uszkodzona. Myślałam nad rozwiązaniem i wpadłam na pomysł, żeby pobrać save'a z Grecji, ponieważ po tym filmiku powinna być Grecja i jeśli ominę ten filmik to może będzie dobrze i nie cofnie mnie do początku, ale nie wiem jak to zrobić i gdzie to wgrać. Jeśli moje rozwiązanie jest dobre to proszę o pomoc w zrealizowaniu go, a jeśli nie to proszę o inną alternatywę naprawy tego bo mi zależy na tym. :/
_________________

 
 
 
HarryCruise 
Gazela



Joined: 09 Jun 2007
Posts: 579
Location: Sawanna
Posted: 18-04-2013, 16:19   

Płyta absolutnie nie jest uszkodzona. Wgraj tego patcha: http://laracroft.pl/files/patche/tr1ue.zip
_________________

 
 
Kasiula1611 
Student



Joined: 16 Feb 2013
Posts: 55
Location: Warszawa
Posted: 18-04-2013, 16:33   

Jak go wgrać? Bo już pisałam, że nie umiem robić takich rzeczy... >.<
_________________

 
 
 
Kasiula1611 
Student



Joined: 16 Feb 2013
Posts: 55
Location: Warszawa
Posted: 18-04-2013, 17:04   

Już nie trzeba, poradziłam sobie. Działa!!! Wielkie dzięki :D
_________________

 
 
 
luko 
Nowicjusz


Joined: 27 Dec 2008
Posts: 3
Posted: 29-05-2013, 18:16   

Witam serdecznie,

a ja mam takie pytanie - choć problem już tu się przewijał i podano rozwiązanie, to jednak u mnie to się nie sprawdza. Czy da się poprawić jakość wyświetlanego obrazu - chodzi o wyeliminowanie pikseli. Klawisz F1 nic nie daje.. tzn. zmienia obraz pozwalając wybrać jeden z dwóch trybów wyświetlania, ale na każdym piksele widać, choć faktycznie w jednym z tych trybów jest lepiej, jednak nie do końca zadowalająco. Być może oczekuję niemożliwego... wszak jest to dość stara gra, aczkolwiek wydaje mi się, że w necie na screenach wygląda to lepiej niż u mnie.
Mam wersję z zestawu Ultimate Edition. System Vista 64. Wszystko działa poprawnie, jedynie ten obraz mógłby być nieco lepszy, a nie taki jak komputerze sprzed kilkunastu lat ;)
Ps. Jest sporo lepiej, gdy przerzucę do trybu okienkowego i okno jest wielkości 1/4 ekranu, no ale przyjemność grania jest średnia :)

Są jeszcze jakieś sposoby, aby spróbować "podostrzyć" grafikę?

Łukasz
 
 
mikoss 
Nowicjusz


Joined: 23 Jun 2013
Posts: 1
Posted: 23-06-2013, 11:12   

Witam
Właśnie odświeżam sobie pierwszą część Tomb Raidera - grałem bardzo dawno temu, i mam taki problem
w poziomie Obelisk of Khamoon powinny się pojawić schody z których można przeskoczyć na szczelinę w ścianie by przejść dalej, a ja nie wiem jak je uaktywnić, w solucji jakoś nie mogę do tego dojść
Ktoś pomoże?
 
 
HarryCruise 
Gazela



Joined: 09 Jun 2007
Posts: 579
Location: Sawanna
Posted: 28-12-2013, 00:04   

Ej, Księżniczki, mam problem z uruchomieniem TR1 na win7x64.
Teoretycznie gra startuje, ale tylko do logo Eidosa. Potem wywala mnie do windy i pokazuje się coś takiego:


Mam ustawioną zgodność i uruchamianie jako administrator. Mam wrażenie, że wcześniej nie było problemu na win7, ale nie mam pewności.

Hilfe.
_________________

 
 
HarryCruise 
Gazela



Joined: 09 Jun 2007
Posts: 579
Location: Sawanna
Posted: 28-12-2013, 12:57   

OK, problem rozwiązany. Wystarczyło w pliku dosbox.conf zmienić linijkę output=opengl na output=surface.
_________________

 
 
Menkaure 
WoTR Team



Joined: 18 Dec 2006
Posts: 1755
Location: Z Bulerbyn
Posted: 28-12-2013, 13:10   

Swego czasu instalowałem TR1 wg tego poradnika i hulał na Siódemce aż miło.

http://www.youtube.com/watch?v=Uo0weiJrEFY

Nie bawiłem się w te efuckty 3dG, bo to już wyższa technika (podmiana plików eeee...). Wystarczyło, że gra ruszyła. Była to wersja Premier Collection.

Ogólnie dużo starych gier odpalam za pomocą DOSBoxa. Zawsze skutecznie.
_________________
 
 
HarryCruise 
Gazela



Joined: 09 Jun 2007
Posts: 579
Location: Sawanna
Posted: 28-12-2013, 13:57   

No tak, tylko, że ja posiadam wersję z Ultimate Edition i tam TR1 jest inaczej instalowany i automatycznie konfigurowany z DOSBoxem i za cholerę nie wiem, co już zostało ustawione xD No, ale na szczęście już działa :P
_________________

 
 
Menkaure 
WoTR Team



Joined: 18 Dec 2006
Posts: 1755
Location: Z Bulerbyn
Posted: 28-12-2013, 15:44   

No ale z tego co pamiętam to instalka robi obraz płyty na dysku, więc teoretycznie można go bez problemu podpiąć pod wirtuala i już. Też miałem problem z klasykami z ostatniej Ultimate Edition, więc póki co korzystam ze starych wytarmoszonych płyt. Lekarz mówi, że to dobrze dla moich nerwów.

[ Komentarz dodany przez: K@t: 28-12-2013, 16:54 ]
Co robi dobrze, tarmoszenie? :o
_________________
 
 
nos150 
Nowicjusz



Joined: 03 Jan 2011
Posts: 4
Location: Zielona Góra
Posted: 11-01-2014, 19:53   

Siema ostatnio kupiłem Tomb Raider Collection :D na steam'ie i gdy właczam TR I to po intrze mam czarny ekran po czym gra się wyłącza ;( pomoże ktoś :??:
_________________
 
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Joined: 18 Dec 2006
Posts: 1755
Location: Z Bulerbyn
Posted: 11-01-2014, 21:27   

Przejrzyj ostatnie kilka postów.
_________________
 
 
nos150 
Nowicjusz



Joined: 03 Jan 2011
Posts: 4
Location: Zielona Góra
Posted: 11-01-2014, 23:16   

Już sobie poradziłem :) winą była nakładka steam'a podczas gry ;)
_________________
 
 
 
Julka 
Student



Joined: 07 Dec 2013
Posts: 85
Location: Kielce
Posted: 12-01-2014, 14:46   

Cześć, mam taką sprawę: otóż kupiłam UE w edycji "pomarańczowa kolekcja", no i zaczęłam przechodzić TR1. Czemu grafika jest rozpikselowana i oprócz melodii w menu nie ma w ogóle muzyki? :fire: Z tego co patrzyłam, to są jakieś programy do poprawienia grafiki, ale co z muzyką? Czy jestem po prostu skazana na pirata? ;( Co mogę z tym zrobić? (grafikę jeszcze przeboleję, ale muzyki strasznie mi szkoda). Nie za bardzo jestem rozgarnięta w tych glidosach itp. , więc mam nadzieję, że ktoś mi pomoże i mi to wytłumaczy.
:pozdro:
 
 
Mr Macphisto 
Emocjonalny kaktus



Joined: 19 Dec 2003
Posts: 2125
Location: Warszawa
Posted: 14-01-2014, 10:29   

A jakiej chciałabyś muzyki w menu, poza tą, która tam od zawsze była? Chyba, że chodzi Ci o muzykę w grze. Jeśli tak, to z tego co kojarzę - nie ma jej. A już na pewno na początku gry. Podkład pojawi się w dalszych levelach.
_________________
C'mon Barbie, let's go party
 
 
Julka 
Student



Joined: 07 Dec 2013
Posts: 85
Location: Kielce
Posted: 14-01-2014, 16:54   

Tak, chodzi o melodie w grze.

Mr Macphisto wrote:
nie ma jej. A już na pewno na początku gry. Podkład pojawi się w dalszych levelach.


Czyli, że początek po prostu sobie obcięli z muzyki? :fire: :gupek: Tyle czekałam, żeby usłyszeć muzykę w czasie walki z T-Rexem, a tu kupa. No cóż, pozostaje YouTube :(
 
 
K@t 
Spectre



Joined: 19 Apr 2004
Posts: 5455
Location: Poproś Tatę
Posted: 14-01-2014, 20:36   

Niczego nie obcięli - PeCetowy TR1 nigdy oficjalnie nie miał muzyki w czasie gry (miała ją tylko wersja na PSXa i bodajże Saturna). Można jednak sobie dodać soundtrack do wersji PC samodzielnie; na forum (bardzo możliwe że w tym temacie także) było już niejednokrotnie pisane na ten temat.
_________________
 
 
Julka 
Student



Joined: 07 Dec 2013
Posts: 85
Location: Kielce
Posted: 15-01-2014, 13:13   

ok, dzięki :P . Ciekawe ile Sony zapłaciło, żeby tak było... ale mniejsza o to. :>
 
 
Somlop 
Nowicjusz


Joined: 15 Jan 2014
Posts: 1
Posted: 15-01-2014, 16:11   

Mnóstwo wspomnień mam związanych z pierwszą częścią TR :)
_________________
dodatki do wnętrz
 
 
K@t 
Spectre



Joined: 19 Apr 2004
Posts: 5455
Location: Poproś Tatę
Posted: 15-01-2014, 19:41   

Witamy i na przyszłość zachęcamy do nieco bardziej rozbudowanej wypowiedzi ;) .
_________________
 
 
Integral 
Archeolog



Joined: 10 Jun 2006
Posts: 2538
Location: Sin City
Posted: 16-01-2014, 07:22   

Też mam mnóstwo wspomnień, w tym latanie za dzieciaka z dwoma pistoletami na wodę :p
_________________
; p ; >>
 
 
dyshia 
Nowicjusz


Joined: 17 Jan 2014
Posts: 2
Posted: 17-01-2014, 11:09   

To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich. :)
W tym wątku znalazłam informacje o programie xpadder, to pozwolę sobie opisać problem, jaki wystąpił... Wczoraj kupiłam pada, zainstalowałam xpaddera i zaczęłam grać w the last revelation. Wszystko było cacy, kilkukrotnie odpalałam grę i wszystko cały czas działało. Dzisiaj włączam grę spragniona dalszych przygód i ... zero reakcji. Program chodzi w tle, widzi wszystko, co robię z padem, ale tr jakby go nie dostrzegał, reaguje tylko na klawiaturę. Czy ktoś się zetknął z podobną sytuacją i może mi coś doradzić? Szperałam już w google i nic nie pomogło:/
 
 
K@t 
Spectre



Joined: 19 Apr 2004
Posts: 5455
Location: Poproś Tatę
Posted: 17-01-2014, 11:27   

Wejdź w Options -> Control Configuration, a następnie zobacz, co masz obok Control Method; może zmieniło Ci na klawiaturę.
_________________
 
 
dyshia 
Nowicjusz


Joined: 17 Jan 2014
Posts: 2
Posted: 17-01-2014, 16:41   

Już znalazłam rozwiązanie :gupek: po uporczywym wpatrywaniu się w program w końcu zorientowałam się, że do przycisków na padzie nie są przypisane żadne klawisze... Najwidoczniej nie zapisałam wczoraj tych ustawień. :P Sorry za zawracanie głowy.
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

© 2002 - 2021 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo