FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups RegisterRegister  Log inLog in

 Announcement 

Forum „tylko do odczytu”

Zapraszamy do dyskusji w naszej
Grupie World of Tomb Raider na Facebooku



Previous topic «» Next topic
Glidos - super grafika w TR1
Author Message
Guest

Posted: 08-09-2004, 14:21   Glidos - super grafika w TR1

Witam!
Mam do Was wielka prosbe. Jezeli jest ktos, kto posiada wersje glidosa bez tego latajacego loga to prosilbym o przeslanie na adres robertwpl@interia.pl.

Z gory dziekuje
 
 
MekCal 
Obieżyświat



Joined: 28 Jun 2004
Posts: 1085
Posted: 08-09-2004, 15:11   

Nie ma już wersji bez logo. Została ona usunięta z internetu, a w jej miejsce pojawiła się ta płatna z wielkim logiem Glidosa :p .
_________________
 
 
 
Frodo_hobbitek 
Obieżyświat



Joined: 16 Dec 2003
Posts: 1158
Location: Sieradz
Posted: 08-09-2004, 15:14   

Poza tym ten gówniany program nie działa pod XP.
_________________
Niech Moc będzie z Tobą, Guest!
 
 
 
MekCal 
Obieżyświat



Joined: 28 Jun 2004
Posts: 1085
Posted: 08-09-2004, 15:17   

Nie działa pod XP? To chyba program wydany za czasów Windows 98, więc nic dziwnego :) . A ustawiłaś zgodność z Windows 98?
_________________
 
 
 
Guest

Posted: 08-09-2004, 16:06   

Wiem, ze w necie juz nie ma. Przynajmniej oficjalnie ale wyczytalem na tym forum, ze uzytkownik Cez (administrator) posiada takowa wersje u siebie na kompie. Wyslalem do niego w tej sprawie maila, ale nie odpowiada wiec napisalem tu.
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Joined: 22 Jun 2004
Posts: 4600
Location: Bristol
Posted: 11-09-2004, 09:54   

Żeby Glidos działał pod XP trzeba ponoć zainstalować Tomb Raider I 3dfx Patch. Ja zrobiłam już chyba wszystko co się dało, ale Glidos i tak mi nie działa. Pokazuje się wrong version of "tomb.exe" chociaż plik podmieniłam... A Glidos musi działać pod XP, tylko ja nie bardzo wiem jak to wszystko zrobić. Robiłam wszystko zgodnie z instrukcją ( www.glidos.net/install.html?lang=en ), ale i tak nic z tego nie wyszło :/
_________________
Miow.
 
 
 
MekCal 
Obieżyświat



Joined: 28 Jun 2004
Posts: 1085
Posted: 11-09-2004, 11:11   

Trzeba zainstalować patch do TR1 do kart Voodoo3, ważna jest ta "trójka" inaczej nie będzie działać. I masz rację, że musi działać, chociaż gdyby nie działało możnaby to uzasadnić (pisałem wyżej).
_________________
 
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Joined: 22 Jun 2004
Posts: 4600
Location: Bristol
Posted: 11-09-2004, 11:40   

Mek -> No to właśnie o tym patchu przecież pisałam :P
_________________
Miow.
 
 
 
MekCal 
Obieżyświat



Joined: 28 Jun 2004
Posts: 1085
Posted: 11-09-2004, 11:51   

Wiem, że o tym pisałaś, ale ja tylko chciałem trochę bardziej uściślić :D . Bo, np. jak się pobiera z TRPL to jest opisane jako patch do kart Voodoo3, ale też jest patch do kart Voodoo. Ale to 3dfx jest w 100% dobrze napisane :) .
_________________
 
 
 
Zebius
Guest
Posted: 27-09-2004, 09:10   

Zainteresowanych akceleracją 3d w Tomb Raiderze zapraszam do przeczytania mojego postu w temacie "Kłopoty z TR1 pod XP"
Zebius
 
 
Zebius 
Podróżnik



Joined: 29 Sep 2004
Posts: 419
Location: Lovitz
Posted: 06-10-2004, 18:00   Super grafika dla Tomb Raider'a 1 i Glidosa

Nie znalazłem tu na forum żadnej wzmianki na ten temat, więc pragnę poinformować, że Glidos od wersji 1.26 obsługuje tekstury wysokiej rozdzielczości, tworzone przez fanów TR.
Pod adresem:
http://www.resonantedge.com/trx/
znajduje się projekt stworzenia nowych tekstur dla całego TR1, na razie dostępne jest tylko menu startowe i pierwszy poziom (Caves). Pliki i instrukcję znajdziecie na powyższej stronce.
Po zainstalowaniu, gra wygląda super (zobaczcie porównanie na obrazku), szkoda że to na razie tylko jeden poziom.
Glidos kosztuje 10 dolców, jak się go nie zarejestruje to trzeba oglądać wielkie obracające się logo, ale good news jest taki, że logo pojawia się dopiero od trzeciego levelu, tak więc w upiększone Caves każdy może sobie pograć za darmo. :lol:
(stara darmowa wersja Glidosa nie obsługuje ulepszonych tekstur).
Niecierpliwie czekam na następne poziomy.
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Pati 
Praktykant


Joined: 18 Dec 2003
Posts: 148
Posted: 09-10-2004, 09:22   

Dziwne, czy tam są całkowicie zmienione tekstury? Bo wydaje mi się to zupełnie rózne od tradycyjnego TR1, czyż nie jest tak?
 
 
Zebius 
Podróżnik



Joined: 29 Sep 2004
Posts: 419
Location: Lovitz
Posted: 09-10-2004, 10:12   

Spokojnie, Pati. To nadal nasz ukochany ale o wiele ładniejszy Tomb Raider.
Fakt - niektóre tekstury odbiegają kolorystycznie od oryginału, w innych trochę zmieniono wzór, dla mnie to jednak nie ma znaczenia, bo ogólnie wszystko wygląda bardzo ładnie. Zmienione jest też początkowe menu - tzn. obrazek z Larą i paszport (świetny!).

Szkoda tylko że pracuje nad tym tylko jedna osoba, tak więc na tekstury do kolejnych poziomów przyjdzie nam jeszcze długo poczekać. :/
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Jaunty 
Obieżyświat



Joined: 26 Nov 2004
Posts: 960
Location: Getto Północ
Posted: 28-11-2004, 15:19   

A ja mam z Glidosem naprawdę straszny problem: wszystkie tekstury w grze mieszają się i czasem rozciągają. Cały ekran wygląda jak kolorowa breja :( . Do tego dochodzi jeszcze to cholerne logo, które zasłania pół ekranu. A na deser: muza, którą ściągnąłem z netu do TR1 teoretycznie powinna działać z Glidosem, a tak nie jest. Nowych teksturek z resonantedge nawet już nie chciałem wypróbowywać :) .
 
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Joined: 22 Jun 2004
Posts: 4600
Location: Bristol
Posted: 28-11-2004, 17:26   

Dlatego ja wolę grać bez Glidosa. Niby z nim gra się ładniej, ale jak mam oglądać ślicznie obracające się logo, to dziękuję :/
_________________
Miow.
 
 
 
MekCal 
Obieżyświat



Joined: 28 Jun 2004
Posts: 1085
Posted: 28-11-2004, 18:29   

Co wy mówicie? Przecież starsza wersja 1.6 Glidosa jest bez loga i można bez problemu grać, a grafika jak w TR2. Pisałem już o tym kiedyś.
A ja jak gram z Glidosem nie mam żadnych problemów z teksturami i w ogóle żadnych.
_________________
 
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Joined: 22 Jun 2004
Posts: 4600
Location: Bristol
Posted: 28-11-2004, 19:12   

No dobra Mek, a masz tą wersję? :shock:
_________________
Miow.
 
 
 
Zebius 
Podróżnik



Joined: 29 Sep 2004
Posts: 419
Location: Lovitz
Posted: 28-11-2004, 22:28   

Ja miałem z tą starą wersją Glidosa problem, nie mogłem jej za Chiny odpalić pod XP :(
ale teraz gram z dgvoodoo, które jest za darmo a jakość grafiki taka sama jak w Glidosie,
tylko, że się trzeba dłużej pobawić z konfiguracją.
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Joined: 22 Jun 2004
Posts: 4600
Location: Bristol
Posted: 28-11-2004, 23:08   

Zebius, że tak spytam, jaką masz kartę graficzną :?:
_________________
Miow.
 
 
 
Zebius 
Podróżnik



Joined: 29 Sep 2004
Posts: 419
Location: Lovitz
Posted: 28-11-2004, 23:39   

Cześć Kasiu! Ja mam staruteńką GeForce2 MX, na Gwiazdkę będę miał nową kartę, bo już w niewiele nowości mogę pograć :(
W każdym razie wszystkie TR, również jedynka z dgvoodoo chodzą mi bardzo płynnie.
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Joined: 22 Jun 2004
Posts: 4600
Location: Bristol
Posted: 29-11-2004, 10:52   

Nie łapię się trochę z tym dgvoodoo i mam pytanie. Mam NVIDIĘ GeForce FX 5200, ruszy mi TR1 z tym dgvoodoo :?:
_________________
Miow.
 
 
 
Zebius 
Podróżnik



Joined: 29 Sep 2004
Posts: 419
Location: Lovitz
Posted: 29-11-2004, 11:54   

Kasiu, masz kartę graficzną dużo lepszą od mojej, możesz spróbować, na pewno się uda. Zamieściłem instrukcję po angielsku tu:
http://www.tombraiderforu...11;t=001378;p=1

Już kilka osób zgłaszało, że u nich to działa. Jak będziesz miała problemy, to pytaj, na pewno coś zdziałamy. :lol:
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Joined: 22 Jun 2004
Posts: 4600
Location: Bristol
Posted: 29-11-2004, 12:38   

Dzięki Zebius, pokombinuję :wink:
_________________
Miow.
 
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Joined: 22 Jun 2004
Posts: 4600
Location: Bristol
Posted: 29-11-2004, 13:14   

Zebius, wszystko działa jak należy :!: :520: :520: :520: Dzięki! :lol:

A TR:UB instalować tak samo, tak? Tylko już nie przez ten instalator.

Aha i jeszcze jedno. Nie mogę zmienić ikony TOMB.EXE. Poakzuje się kominikat: "LaunchPad". Wcześniej zmieniałam ikony normalnie, a teraz nie mogę. Jak mam to zrobić :?:
_________________
Miow.
 
 
 
Zebius 
Podróżnik



Joined: 29 Sep 2004
Posts: 419
Location: Lovitz
Posted: 29-11-2004, 14:53   

Cieszę się Kasiu, że Ci się udało :lol:

TR:UB zainstaluj normalnie (oczywiście wersję 3Dfx), a potem:
- kliknij prawym klawiszem na tombub.exe
- kliknij 'Run with VDMSound'
- zaznacz kolejno: 'Setup a custom configuration', 'Reuse an existing configuration'
- kliknij 'Browse' i wskaż plik tomb.vlp
- kliknij 'Otwórz', 'Dalej', 'Dalej'
- jeśli chcesz mieć skrót na pulpicie zaznacz 'Add a shortcut to my desktop'
- kliknij 'Zakończ'

Jeśli chcesz zmienić ikonkę do tak utworzonego skrótu, to kliknij prawym przyciskiem myszy na skrócie, wejdź we 'Właściwości', w zakładce 'VDMSound' kliknij 'Advanced', w zakładce 'Program' kliknij 'Change icon', wskaż plik ikony, potwierdź 'OK'.

Mam nadzieję że i z tym dasz sobie radę.

:lol:
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Display posts from previous:   
Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to:  

© 2002 - 2021 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo