This is only a print version to view the full version of the theme, click HERE
Forum World of Tomb Raider
Forum serwisu World of Tomb Raider

Classic Tomb Raider - Tomb Raider'y Klasyki vs. Tomb Raider'y nowej generacji

Jessica - 17-04-2004, 17:47
Post subject: Klimat
"Klasyczna" wersja Tob Raider'a miała swój klimat. W TAOD tego nie ma ,po za tym nie powinni zmieniać motywu przewodniego (muzyka) !
Charles - 17-04-2004, 22:30

TR 6 ma klimat zwłaszcza w Paryżu jest świetny, a muzyka jest bardzo dobra tylko trochę jej mało. Jest też motyw z TR 1 tyko musisz się wsłuchać nie mogli przecież dać tej samej melodii :P
Frodo_hobbitek - 20-04-2004, 15:55

Czemu nie mogli? Mogli, tylko nie chcieli :P Tego motywu prawie nie słychać. A klimat w starych TR rzeczywiście był lepszy. Zdrugiej jednak strony TAOD też jest dobry pod tym względem. Jest bardziej mroczny. SPAM (ikony mi sie źle wyświetlają ;P )Podobał mi się grobowiec pod Luwrem, chociaż był trochę niedorobiony.

EDIT BY GRZEKO
Co Ci się źle wyświetla? Nie dodaliśmy jeszcze emotki 'spam' (ale będzie :) ). Tamta nazywa się SPOILER :) i działa poprawnie -> :spoiler: :P

Charles - 24-04-2004, 11:48

Frodo_hobbitek wrote:
Czemu nie mogli? Mogli, tylko nie chcieli :P Tego motywu prawie nie słychać. A klimat w starych TR rzeczywiście był lepszy.

W poprzednich TR klimat był inny :P A nie mogli dać tej samej melodii, bo to było by nudne i zaraz wszyscy by mówili, że nie stać ich by zrobić nową melodię tylko ciągle ten sam motyw :P

Frodo_hobbitek - 26-04-2004, 14:27

Klasyczny temat muzyczy z TR wcale nie jest nudny. Przecież to tradycja!
Derdonka - 18-06-2004, 17:15

TR6 ma klimat - swoj wlasny, specyficzny. Mnie podoba sie ta odmiana, bo szczerze mowiac, mialam juz troche dosc lazenia po grobowcach i po calym "antycznym swiecie". A do tego muzyka jest swietna, grafika rowniez, miodzio.
Mr Macphisto - 18-06-2004, 18:20

Ja już chyba to mówiłem - też cieszę się z AOD w takiej formie jak jest bo obawiam się, że szósty raz (a w zasadzie to nawet dziewiąty) z kolei grobowce mogłyby lekko zanudzać...
Frodo_hobbitek - 19-06-2004, 13:25

Grobowcóe nigdy za mało. W końcu to TOMB Raider. Podoba mi sioę klimat TRAOD. Mam jedynie zastrzeżenia do tego poziomu, w którym Kurtis rozwala mutanty w Strahovie. To już nie TR tylko Quake albo inna rozwalanka. Muzyka - może być, choć kiedyś była lepsza. A motyw klasyczny rzeczywiście jest, ale trudno go wyłapać. Poza tym podoba mi się techno z Serpent Rouge, dobry podkład.
Mr Macphisto - 19-06-2004, 13:36

Może i nigdy za mało, ale za duzo zdecydowanie może być. Może i to jest TOMB Raider, ale już od dawna powoli odchodzono od klasycznego załóżenia gry. Kurtisa nie lubię, jego levele też średnio, ale mimo wszystko do Quake'a to mu jeszcze daleko :P Muzyka jest świetna, pierwszy raz jest... może dojrzalsza? Nie żeby strasze motywy mi się nie podobały, bo je lubiłem i to bardzo, ale przy muzyce z AOD większość z nich blednie.
Frodo_hobbitek - 20-06-2004, 13:52

Dojrzalsza? Nie wiem? Mnie się wydaje bardziej drętwa. Na pewno jest bardziej mroczna, ale brak w niej jakiegoś motywu przewodniego, który łatwo wpadałby w ucho i który można by zapamiętać.
Derdonka - 20-06-2004, 15:05

To teraz ja sie nie zgodze. Brak motywu przewodniego, ktory wpadalby w ucho? Ja nucilam sobie i intro i muze z SerpentRouge. Dla mnie osobiscie, muza w TRAOD jest najlepsza ze wszystkich poprzednich TR.
Kasia Trent - 22-06-2004, 09:32

Ja się zgodzę, że muza w TAOD jest dobra, ale nie tak klimatyczna jak w poprzednich TR. Pamiętacie TR5? Przy każdym wrogu inny dźwięk, zawsze się wiedziało, że zaraz coś wyleci i to dodawało trochę smaczku... A w TAOD? Wrogowie (o ile już się trafią, bo większość gry to bezsensowne łażenie) wylatują niewiadomo skąd i dlaczego, i nigdy jeszcze żadnego się nie przestraszyłam.
Mr Macphisto - 22-06-2004, 13:14

TR5 to zupełnie inna gra niż AOD. Nowy TR jest o wiele bardziej mroczny, a o jakości muzyki niech świadczy fakt, że soundtrack został wydany na audio CD. No i to własnie dźwięk był najlepiej oceniany z całej gry :P
Frodo_hobbitek - 22-06-2004, 15:11

To, że soundtrach wydano na CD to tylko chwyt marketingowy :P Poza tym muzykę z poprzednich TR, a przynajmniej niektóre utwory można ściągnąć z netu i samemu zrobić soundtrack :P Skrzypce z Wenecji i bębny z dżungli rules!
Mr Macphisto - 22-06-2004, 17:24

To, że soundtrack wydano na CD świadczy o jego jakości, bo gdyby nie było się czym chwalić to chwyt marketingowy byłby nieudany. Muzyki z poprzednich TR nie trzeba ściągać z netu bo ona jest normalnie dostepna na płytach z grą :P (poza TR3, ale i do tego jest odpowiedni program).
Frodo_hobbitek - 23-06-2004, 19:42

Jaki? :P
Mr Macphisto - 23-06-2004, 20:08

Już powiedziałem: odpowiedni :P
MekCal - 01-07-2004, 18:16
Post subject: W czym TR1-TR5 są lepsze od AOD?
Grzeko wrote:
Dobra, starczy już tego offtopicu Jak chcecie o Angel of Darkness to nie tutaj. Jeśli chcecie o wspaniałości starej serii to załóżcie odpowiedni topic. Tutaj mówimy o pojazdach.

No to proszę bardzo, Grzeko. Jest nowy topic, zgodnie z Twoim życzeniem. Tylko musiałem dać w tytule AOD, bo z TAOD by się cały nie zmieścił :D .

Kasia Trent - 01-07-2004, 19:19

No dobra, to zgodnie z tytułem topicu... Klasyczne Tomby są lepsze od TAOD, ponieważ:
- Jest lepsze sterowanie
- Cała gra toczy się głównie o artefakty
- Lara nosi szorty i turkusową bluzeczkę
- Jest więcej zagadek
- Jest lepszy klimat
- Jest więcej wrogów :502:
- Więcej się skacze
- Lara mniej gada, a więcej robi :)
- Są dwa pistolce :guns: (Chociaż w TAOD też ostatnimi czasy, ale po zainstalowaniu TRAOD SCU).
- Są pojazdy (wykluczając Chronicles)
Mogłabym tu wymieniać jeszcze full przykładów...

A co to tego jaki powinien być nowy, siódmy TR, to myslę, że klasyka powinna się "odrodzić" tzn. wszystkie wymienione wyżej elementy powinny wrócić do gry :mrgreen:

Cez - 02-07-2004, 15:20

mimo wszystko TR6 ma śliczną grafikę i to jest DUŻY plus :)
Kasia Trent - 02-07-2004, 20:51

Grafikę może i tak, ale za to ile błędów...
Cez - 05-07-2004, 14:36

z tego co slyszałem, to patche likwidują większą częśc błędów. Nie bez powodu dali aż trzy patche... no ale więcej sie wypowiem jak przejdę TR6.... :|
Kasia Trent - 05-07-2004, 16:31

Pathe likwidują niektóre błędy, ale nadal pozostaje nam okropne sterowanie i różne niedociągnięcia. Np. schody oteksturowane tylko z jednej strony :/
Barbie - 05-07-2004, 20:16

Mi TAOD się podoba, ale rzeczywiście złe sterowanie, brak pojazdów, brak jednego pistoletu (itd.) są strasznie i okropnie wkurzające :P
Tak więc, według mnie w TR1 - 5 są lepsze bronie, sposoby poruszania się Lary, a także pojazdy (bo w TAOD ich nie ma) :) No i trochę fajniej jest szukać artefaktów niż uciekać przed policją :mrgreen: Trudno powiedzieć czy klimat jest lepszy... W każdym razie inny :)

Kasia Trent - 05-07-2004, 21:02

Prawdę mówiąć, to do poruszania sie Lary nic nie mam. Nie chodzi o sterowanie, ale o ruchy. Fajnie się skrada, czołga itd. tylko trochę za bardzo się garbi jak wchodzi po schodach.