This is only a print version to view the full version of the theme, click HERE
Forum World of Tomb Raider
Forum serwisu World of Tomb Raider

Classic Tomb Raider - TR1 Gold, TR2 Gold, Times Level

GeBeT - 28-08-2011, 21:09
Post subject: Ściągnąłem TR II Gold!!! :-)
W końcu po wielu naleganiach :hura: rodzice się zgodzili na ściągnięcie TR II Gold. Jutro postanowiłem, że sprawdzę, czy działa. :komp: W każdym razie już wiem, dlaczego to nie działało. Dlatego, że dodatek ma 16 MB, a folder, w którym była ta gra zainstalowana, ważył tylko 1 MB. To dlatego też nie działała mi oryginalna wersja podstawowego TR II. :mrgreen: Miała tylko 1,4 MB, a powinna mieć 68 MB, więc zainstalowałem crack'a. Warte zainteresowania jest także to, że crack był Sold Out, a jeśli miałem zainstalowaną wersję oryginalną, to w Sold Out pojawił się dźwięk. :) :narka:
GeBeT - 29-08-2011, 19:57

Zainstalowałem TR II Gold, ale mam problem. Jak wejdę, to wszystko działa, muzyka gra, tylko żaden klawisz nie działa i nawet nie mogę z tego wyjść, klikam strzałki, a pierścień się nie obraca :bezradny: , co to jest?! :o
jawi - 29-08-2011, 22:24

Podobny problem miałem jak podłączyłem pada. Na pewno nie masz nic podobnego wpiętego?
GeBeT - 30-08-2011, 10:25
Post subject: Pierścień w TR II Gold się nie rusza.
Nie, nie gram pad'em, nie mam nic podpiętego takiego typu, gram tylko klawiaturą :) . Od razu mówię, że próbowałem restartować kompa. :narka:
AleX Under - 20-10-2011, 01:58

Witam, szukałem odpowiedzi na ten problem ale NIGDZIE nie znalazłem (czy tutaj, czy na innych stronach, czy na stronach zagranicznych czy na YT - NIGDZIE nie mogę znaleźć rozwiązania). Chodzi o coś, co było poruszane w tym wątku już dwa lub trzy razy. Chodzi o niemożność grania w level New Vegas - po uruchomieniu lara ma własny tyłek na głowie, wciśnięcie klawisza wyciągnięcia broni powoduje machanie łapami, brak możliwości poprawnego zapisania i wczytania (zapisana gra po próbie wczytania wywala do Windy).

Mam wersję z TRUE (chociaż chyba ten bug pojawia się we wszystkich wersjach), korzystam z Visty, nie używałem żadnych kodów w czasie gry Błąd pojawia się przy wszystkich możliwych trybach zgodności. Próbowałem wgrać save od Stelli ale gra go nie widzi (tutaj może mnie poratujecie - co mogę robić źle? Zgodnie z instrukcją, plik z savem wklejam do katalogu z Goldem, ale gra go po prostu nie wychwytuje i save'a nie ma).

UPRZEJMIE PROSZĘ, wręcz NALEGAM o pomoc bo problem jest wbrew pozorom dość częsty a ciężko o rozwiązanie go ;) Mam nadzieję, że mój post nie zginie w nawale kolejnych, bez uzyskania rozwiązania problemu (tak, jak dwa poprzednie go opisujące...) .

Pozdrawiam :)

K@t - 20-10-2011, 09:16

Witamy:)

Wiele osób posiadających TR2 Gold z TRUE (czy w ogóle tę konkretną wersję gry, ze wspólnym instalatorem) ma problem ze skopanym levelem bonusowym.

Problem leży podobno w sterownikach do karty graficznej - swego czasu, na starszych sterownikach do mojej obecnej wszystko grało, teraz na zaktualizowanych również mam problem z udupioną Larą. Pozostaje jedynie, metodą prób i błędów, próbować instalować i usuwać sterowniki i sprawdzać czy gra hula jak należy (w zależności od wersji sterowników mogą pojawić się też inne problemy z renderingiem, np skopana tekstura nieba).
TR2 niestety tak już ma, a podobne cyrki zdarzają się czasem z TR3.

AleX Under - 20-10-2011, 12:51

Myślę, że jakby to był problem czysto graficzny, to w level dałoby się normalnie grać tylko ze skopaną grafiką, a tutaj zrobienie czegokolwiek i wczytanie gry jest niemożliwe. No ale może spróbuje coś ogarnąć i w tym kierunku. A może Virtual PC sobie zainstaluję? :P

Jaką masz kartę swoją droga? Ja mam NVidia GF 8500 GT (próbowalem zarówno na starszych, jak i najnowszych sterownikach).

K@t - 20-10-2011, 12:57

Mam tę samą, co chyba niestety ostatecznie wyjaśnia problem ;-) Nie pamiętam już dokładnie na których sterownikach wszystko działało, bo z klasykami miałem swego czasu sporo problemów. Na obecnych driverach występuje jedynie sytuacja z Nightmare in Vegas, więc dałem sobie spokój z dalszym kombinowaniem.
AleX Under - 20-10-2011, 18:38

Może ktoś mógłby pomóc savem z edycji TRUE z początku poziomu?
Vanilia - 20-10-2011, 21:01

Właśnie niedawno przechodziłam ten poziom, więc (może) mogę pomóc.
AleX Under - 20-10-2011, 21:18

Lol, to samo co z savem Stelli - gdzie bym nie wkleił pliku, gra go nie widzi (zarówno folder Tomb Raider 2 Gold jak i podfolder GOld i podfolder data podfolderu Gold).
Łukasz - 30-10-2011, 23:40

Ja grałem we wszystkie dodatki i mam zamiar na temat nich się wypowiedzieć :)

TR1 Gold - całkiem niezły dodatek. Co prawda jest bardzo krótki i da się go szybko przejść, ale można zagrać. Wpierw wracamy do Egiptu, a potem na Atlantydę. Z tego co ja zrozumiałem to chodzi o to, że Lara wraca do Egiptu po to, by odnaleźć posąg kota. Tak przypuszczam, ponieważ w drugiej części możemy zobaczyć tego kota w piwnicy Lary. Z kolei myślę, że na Atlantydę wracamy po to aby dokończyć tam swoje zadanie :) Nasuwa się tylko pytanie jakie zadanie. Na pewno jest jakiś ważny powód. Ale kiedy w ostatnim poziomie wskoczyłem do wody, popłynąłem dalej i nagle gra się skończyła, to się trochę zdziwiłem :shock:

TR2 Gold - moim zdaniem jest to właśnie najlepszy dodatek ze wszystkich. Głównie z uwagi na klimat. Również dali nam cztery poziomy, ale tym razem wszystkie na tej samej lokacji, czyli Alasce. Choć udało mi się odblokować bonusowy poziom w Las Vegas :) Fabuła jest tu bardziej rozjaśniona, bo główny cel to poszukiwanie tytułowej złotej maski. Zresztą dwa razy przechodziłem ten dodatek i nadal uważam go za świetny. Ale właśnie za drugim razem odblokowałem ten dodatkowy poziom i pierwszy raz w niego zagrałem. Uważam że jest świetny. Zwłaszcza moment walki z T-Rexem :D Mimo wszystko cały dodatek ma w sobie to coś, że po prostu chce się w niego grać.

Times Level - ściągnąłem ten poziom i w niego zagrałem. Co prawda jest on krótki, ale jednak przyjemny. Z tego co zauważyłem jest to poziom, który widzimy w menu gry, ale pewnych miejsc jednak nie zauważamy. Na przykład nie było tego miejsca ze spadającym mostem, albo tego gdzie Lara wepchała mumię w kolce :p Ale mimo wszystko poziom został fajnie zaprojektowany :) Pewnie za pomocą Room Editora.

K@t - 31-10-2011, 09:50

Nie grałeś we wszystkie dodatki - gdzie jest NAJLEPSZY z nich, czyli The Lost Artifact?

A The Times to nie jest Gold, ani dodatek (mimo że potocznie jest tak nazywany) - to tylko promocyjny level dodawany swego czasu do jednego z numerów The Times'a.

Łukasz - 31-10-2011, 11:46

Tak się składa, że grałem w The Lost Artifact. Nie wypowiedziałem się na temat niego, bo jest osobny temat. Wkrótce jednak się wypowiem również na temat tego dodatku w tamtym temacie :p Mimo wszystko moim najlepszym dodatkiem jest The Golden Mask. Jest bardzo klimatyczny i ma w sobie ten nastrój. Ogólnie lubię wszystkie dodatki :)
Integral - 01-11-2011, 18:41

K@t wrote:
A The Times to nie jest Gold, ani dodatek (mimo że potocznie jest tak nazywany) - to tylko promocyjny level dodawany swego czasu do jednego z numerów The Times'a.

Już któryś raz tłumaczysz to Łukaszowi z tego co pamiętam. Twardy zawodnik :brwi: .

No i odnośnie pominiętych dodatków - gdzie największy (?) oficjalny dodatek do serii TR - Legęda???

[ Komentarz dodany przez: K@t: 01-11-2011, 19:12 ]
Nie największy, TRC było dłuższe :( Jak każdy inny Gold w sumie.

[ Komentarz dodany przez: Integra: 01-11-2011, 20:22 ]
No TRC miało fabułę przecież, to ciągle będzie dodatek?

[ Komentarz dodany przez: K@t: 01-11-2011, 20:25 ]
Lost Artifact też miał. Wprawdzie tylko na loadscreenach, ale i tak ciekawszą niż TRL :D

Madziula - 30-03-2012, 21:17

Mam takie pytanie do osób, które grały w bonusowy lvl TR2 Gold 'Nightmare in Vegas' i miały problem z 'dupogłowiem Lary' (wiem, że kilka takich osób było i niestety wiedzą o co chodzi) ;) Czy ktoś się może dowiedział, lub przez przypadek odkrył jaka jest przyczyna tego uniemożliwiającego skończenie gry buga?

Właśnie zabieram się za dodatek, a pamiętam że jak grałam ostatnio to miałam z tym właśnie problem i ostatecznie musiałam sobie odpuścić (a próbowałam na 3 różnych kompach) :( Pomóżcie, bo przeszłam już wszystkie części TR + dodatki po sto razy i jednak czuję pewien niedosyt :/

Madziula - 02-04-2012, 14:26

Sorry za post pod postem, ale chciałabym sama odpowiedzieć na swoje pytanie :D Otóż najprostsze rozwiązanie okazało się skuteczne - wystarczyło pobrać save'a z początku tego bonusowego lvl-u i wszystko śmiga :) że też wcześniej na to nie wpadłam :]

A tak poza tym - 'Nightmare in Vegas' strasznie mi się spodobał, taka fajna zmiana klimatu :P

Łukasz - 23-01-2013, 20:17

Zacząłem przechodzić TR1 Gold, gdyż niedawno przeszedłem TR1, więc zaraz potem zabrałem się za dodatek ;) Ogólnie zamierzam przejść wszystko po kolei przed premierą dziewiątej części, czyli potem TR2, TR2 Gold itd. Ale piszę, gdyż mam pytanie, które mnie nurtuje już od dawna. Chodzi właśnie o TR1 Gold, a dokładnie o poziom Temple of the Cat. Jak jesteśmy w takim jasnym miejscu i zjedziemy po pochyłościach w dół to Lara ginie nam bez żadnego powodu. Chyba, że jest jakiś powód przez który Lara nam ginie, ale o tym nie wiem :p Gdyby ktoś coś wiedział na ten temat to prosiłbym o odpowiedź :)
Zaqwes - 02-05-2013, 18:04

Witam was.
Mam dosyć dziwny problem. Nie mogę zainstalować dodatkowego poziomu The Times. Instalator zatrzymuje się na 23% podczas gdy wypakowuje plik tomb4.exe po czym pokazuje się taki błąd:
http://img19.imageshack.u...beztytuuxhq.jpg

System jaki posiadam to Windows 7 Home Premium 64bit. Tryby zgodności były zmieniane na wszystkie możliwe oraz wyłączyłem funkcje DEP na instalatorze.
The Times ściągałem z trzech różnych źródeł. Dodam, że kolega z takim samym systemem też ma problem.

K@t - 04-05-2013, 13:27

Czyli to najprawdopodobniej problem z kompatybilnością na Windzie 7. O ile ktoś nie znajdzie jakiegoś obejścia, albo nie stworzy instalatora pod "siódemkę" to z gry nici niestety :(
Madziula - 06-05-2013, 18:46

A mnie taki błąd wyrzucało właśnie na xp, a na win7 zainstalowało się bez problemu ;)
adi - 20-07-2014, 12:37

A ja lubię zarówno TR1 jak i TR2 gold. Oba dodatki są bardzo ciekawe,mają niesamowity klimat.Pamiętam jak po raz pierwszy w Egipcie w TR1gold wyszłam pod niebo pełne gwiazd.Albo jak w TR2gold znalazłam się w dżungli,w której biegały yeti(?).Dziwiło mnie tylko co robiły leżące wilki,które wybuchały na Alasce(?). Jednak jeśli chodzi o fabułe w TR1gold to jest ona nie zrozumiała.Ale poza tym jest fajny.W The lost artifact i Times level jeszcze nie grałam,ale zamierzam zagrać.
Mumia - 19-11-2014, 21:22

Jeżeli chodzi o fabułę TR2 gold to jest ona... ciekawa ze względu na połączenie dżungli i Alaski :??: jednak mam problem z bonusowym levelem... w związku z tym pytam się: Czy to normalne, że Lara ma d :censored: ę na szyi? Co z tym można zrobić? Gdy próbuję wyjąć jakąkolwiek broń to Lara bierze w rękę swoje wiszące na szyi cztery litery i zaczyna nimi machać... ( na prawdę :!!: ) Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Proszę o pomoc... :(
Madziula - 20-11-2014, 20:11

Ja miałam tak samo i jedynym rozwiązaniem okazało się pobranie save'a z początku tego levelu. Tutaj link do save'a ze strony http://tombraiders.net/ : >>KLIK<<
Shady-Yo - 17-07-2016, 14:56

Tomb Raider: Unfinished Business

Dla mnie bardzo dobry dodatek i trochę dziwią mnie niektóre recenzje. Gra ma w sobie właściwie wszystko to co było najlepsze w podstawie, a może i nawet ciekawsze poziomy w sensie rozmaitości pułapek. Poza tym wydaje się, że wszystkie te poziomy są trudniejsze niż to, co mieliśmy w podstawie i wymagają nieco więcej skilla niż zwykle. Szczególnie levele w Atlantydzie. Co jeszcze? Zaskoczyła mnie trochę długość, bo jednak nie jest to wcale takie krótkie granie. Poziomy są rozbudowane i przebijają pod tym względem wiele leveli z podstawy. Sporo różnych dróg, tajemniczych zakątków i ogólnie nawet można się niekiedy pogubić. Dlatego jeszcze raz podkreślę, że gdzieś nie bardzo rozumiem rozczarowania widzów :) Na pewno było to lepsze niż dodatek do dwójki. 8/10.