Życiorys Lary Croft (reboot) |
Author |
Message |
Cez
World of Tomb Raider
|
Posted: 18-02-2013, 16:31 Życiorys Lary Croft (reboot)
|
|
|
Co sądzicie o nowej biografii Lary?
Mnie osobiscie niepokoi słowo "zaginęli" odnosnie jej rodziców. Wolałbym by po prostu było w tym miejscu "zgineli". Po co otwierac kolejna furtke do kolejnych poszukiwan rodzicow... Litosci...
Poza tym bio całkiem spoko, oby teraz tego kanonu trzymały sie wszelkie produkty zwiazane z TR, chocby nowe komiksy czy film. |
|
|
Kasiula1611
Student
|
Posted: 18-02-2013, 18:25
|
|
|
Ja nie mam żadnych zastrzeżeń co do nowej biografii. Wątpię, żeby w przyszłych częściach skupili się na jej rodzicach bo to już oklepany temat. Żyjmy nadzieją, że w końcu odnajdą ich kości gdzieś pod gruzami świątyni czy coś |
|
|
krtomb
WoTR Team
|
Posted: 18-02-2013, 18:59
|
|
|
Krytyka fanów odnośnie maglowania tematu zaginionej mamusi raczej będzie trzymała Crystalsów od tego tematu. Przypuszczam, że zależy im na tym, żeby z faktu bycia osobą "samotną" mogła zbudować w sobie siłę i determinację przetrwania i którekolwiek z rodziców stanowiłoby tylko zbędną przeszkodę... Zdaje się, że chcą temat rodziców permanentnie zamknąć i stąd informacja o tym że zaginęli i teraz jest sama. Z resztą biografia jest mało istotna - ważne żeby historia opowiedziana w grze była dobra i kompletna... |
_________________ "In place of a dark Lord you would have a queen! Not dark but beautiful and terrible as the dawn! Treatreous as the sea! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!" |
|
|
|
|
joker
Obieżyświat
|
Posted: 18-02-2013, 19:02
|
|
|
Dla mnie to skandal ! Całkowicie jestem na NIE. Zdegradować Larę z arystokratki do barmanki ? To jakiś żart chyba. Lara barmanka poklepywana po tyłku przez nabombionych facetów Rodzice archeolodzy ale chyba jacyś lipni skoro lara musi zapylać w barze. Ciekawe kiedy zaginęli jej rodzice i jak to się stało. Pewnie też ich wsysło do trójkąta bermudzkiego.
PS. Sorry w akcie przerażenia na widok newsa to była moja pierwsza myśl Później przeczytałem biografię. Jest logiczna i ma sens. Podoba mi się |
_________________ http://www.jokus2009.republika.pl
Miód jest dla mięczaków. Prawdziwi twardziele żują pszczoły! |
|
|
|
|
Cez
World of Tomb Raider
|
Posted: 18-02-2013, 19:13
|
|
|
joker wrote: | Sorry w akcie przerażenia na widok newsa to była moja pierwsza myśl |
Hehe, nie dziwie sie, bo tytuł newsa celowo ma wywołac szok i zachecic do przeczytania pełnej wersji A z niej wyraznie wynika, ze to była tylko jakas krotka, sezonowa praca barmanki w celu zarobienia na studia, i tyle
krtomb wrote: | Z resztą biografia jest mało istotna - ważne żeby historia opowiedziana w grze była dobra i kompletna... |
Jest wazna, bo na niej oparta bedzie fabuła nowej gry. By ja stworzyc musieli okreslic kim jest Lara i kim była przed ukazanymi wydarzeniami na statku. Tym razem przygotowano nowy kanon, ktorego bedą sie trzymac w nastepnych grach/filmach/komiksach. Koniec z setka roznych, sprzecznych wersji. |
|
|
lechu1235
Podróżnik
|
Posted: 18-02-2013, 21:25
|
|
|
Coś mi tu nie gra..
Quote: | Jej dzieciństwo upłynęło beztrosko i pozbawione było problemów. Dorastając, Lara spędzała czas ze swoimi rodzicami podczas wielu archeologicznych ekspedycji. |
Quote: | choć nie po raz pierwszy znalazła się na jego pokładzie. Spędziła bowiem wiele czasu na tym statku jako nastolatka, kiedy to jej ojciec zatrudniał Rotha na potrzeby ekspedycji, |
Quote: | By zarobić na zajęcia na uniwersytecie, kilkukrotnie pracowała na pół etatu, m.in. w barze. |
Po tym fragmentach wyraźnie widać że Lara miewała bardzo dobre kontakty z rodzicami.. Ponadto skoro stać ich było na wynajęcie łodzi na różne eskapady, to i również na studia Lary...
Quote: | która kroczy przez życie w poszukiwaniu jego sensu i odpowiedniego kierunku, po tym jak jej rodzice zaginęli w trakcie jednej z ekspedycji. |
Z tego zdania wynika że rodzice Lary zaginęli nie tak dawno.. hmm, dziwne że nie pomyśleli o przyszłości swojej jedynaczki..
Może to i czepianie się szczegółów, ale jakoś za bardzo mnie to razi |
|
|
|
|
eee...mleko?!
Podróżnik
|
Posted: 18-02-2013, 21:45
|
|
|
Taka , naturalna ta biografia-nie ma tam napisane że jako dziecko podróżowała między wymiarami No i praca barmanki mnie nie dziwi - lepiej niż handel w zieleniaku |
|
|
|
|
Cez
World of Tomb Raider
|
Posted: 18-02-2013, 22:09
|
|
|
lechu1235 wrote: |
Po tym fragmentach wyraźnie widać że Lara miewała bardzo dobre kontakty z rodzicami.. Ponadto skoro stać ich było na wynajęcie łodzi na różne eskapady, to i również na studia Lary... |
Z dotychczasowych informacji wynika, ze Lara celowo wybrała mało znany uniwersytet oraz celowo odcinała sie od znanych rodziców (slynnych archeologow), by zyskac w ich oczach, by samodzielnie dojsc do sukcesu, nie kosztem sławnych rodziców. Na pewno to było powodem, dla ktorego wolała sama zapracowac sobie na studia niz wziac kase od rodziców. |
|
|
K@t
Spectre
|
Posted: 19-02-2013, 05:01
|
|
|
lechu1235 wrote: | Coś mi tu nie gra.. |
A co w tym dziwnego? Przecież oczywiste że jako pięciolatka nie jeździła na ekspedycje - pewnie zaczęła się tym interesować w wieku 15/16 lat i wtedy podróżowała już z rodzicami. Praca w czasie studiów już nijak się do "dzieciństwa" ma przecież. |
|
|
ninti
Obieżyświat
|
Posted: 19-02-2013, 16:03
|
|
|
Kaci, o 5 rano to już nie spałeś, czy jeszcze nie spałeś
ale coby nie oftopować .. <przegląda ostatnie dwie strony tematu>
Cez wrote: | Mnie osobiscie niepokoi słowo "zaginęli" odnosnie jej rodziców. Wolałbym by po prostu było w tym miejscu "zgineli". Po co otwierac kolejna furtke do kolejnych poszukiwan rodzicow... Litosci... |
No Cez, prosze Cie, myslę, że drugi raz wchodzenie w ten temat to to już by było ostre przegięcie. Może tym razem to Amelia szukałaby Ryśka |
_________________ Musisz wiedzieć, Guest, że jem mięso, palę, piję alkohol i biorę narkotyki. Jestem wotrowiczem, a wotrowicze takie rzeczy robią. |
|
|
|
|
K@t
Spectre
|
Posted: 19-02-2013, 20:44
|
|
|
Tradycyjnie, już nie |
|
|
Rob3rt
Podróżnik
|
Posted: 03-03-2013, 20:26
|
|
|
Nie czytałem nigdzie oficialnej wersji nowego życiorysu Lary, ale w recenzji w PSX Extreme czytamy
Quote: | Podczas jednej z wypraw matka i ojciec zginęli w niewyjaśnionych do końca okolicznościach. Lara została sama z ogromną foruną, jednak ani myślała o życiu w luksusie. |
To w końcu zgineli, czy zagineli? Bogaci i słynni? Niby piszą od nowa, a mamy Deja vu |
_________________ |
|
|
|
|
Cez
World of Tomb Raider
|
Posted: 03-03-2013, 20:38
|
|
|
http://www.laracroft.pl/lara.htm#bio4 tu masz przeciez nowa, oficjalna wersje, od ponad tygodnia
W angielskim oryginale jest słowo "missing" w kontekście rodziców, wiec na pewno chodzi o zaginięcie, a nie o śmierć. No chyba, ze z samej treści gry wynika, ze jednak zginęli i nie żyja. Redakcja PSX przeszła gre wiec moze wiedza wiecej. W kazdym razie w oficjalnej notce biograficznej jest mowa jedynie o zaginionych rodzicach. |
|
|
Adamaru
Podróżnik
|
Posted: 03-03-2013, 20:49
|
|
|
Cez wrote: | W angielskim oryginale jest słowo "missing" w kontekście rodziców, wiec na pewno chodzi o zaginięcie, a nie o śmierć. No chyba, ze z samej treści gry wynika, ze jednak zginęli i nie żyja. Redakcja PSX przeszła gre wiec moze wiedza wiecej. W kazdym razie w oficjalnej notce biograficznej jest mowa jedynie o zaginionych rodzicach. |
[spoiler:0a1a132d69]Grim potwierdza w grze poprzez jeden z dokumentów, że ojciec Lary nie żyje. Wciąż jednak nie wiadomo, czy potwierdzona śmierć, czy uznany za nieżywego, bo zaginął. [/spoiler:0a1a132d69] |
_________________ Yf a dą suwajf, nan of as łyl. |
|
|
|
|
cwiektorr
Nowicjusz
|
Posted: 04-03-2013, 19:03
|
|
|
Nowa biografia spoko (choć odbiega od oryginału) byle jej w przyszłości znowu nie zmieniali |
_________________ Murawa się rozrasta kiedy się podlewa |
|
|
|
|
Rob3rt
Podróżnik
|
Posted: 04-03-2013, 19:45
|
|
|
Cez, gdzieś mi umkło słowo "angielskiej", bo oficialną z WoTR po tłumaczeniu czytałem kilka razy, stąd moje pytanie "zgineli, czy zagineli?" |
_________________ |
|
|
|
|
Cez
World of Tomb Raider
|
Posted: 04-03-2013, 19:48
|
|
|
Rob3rt wrote: | "zgineli, czy zagineli?" |
Robercie Pacz 4 posty wyżej. Zaginęli w oficjalnym bio. |
|
|
Szymon_Trent
Obieżyświat
|
Posted: 06-03-2013, 22:50
|
|
|
A powiedzcie mi w ogóle, bo już na jakiś czas odleciałem od świata TR... Nowy Tomb Raider i jego nowa Lara Croft, nie mają już kompletnie NIC wspólnego ze starą serią? To kompletnie odizolowana historia? Zupełnie nowa, nie związana ze starymi? |
_________________ http://wmojejopinii.wordpress.com/ |
|
|
|
|
Integral
Archeolog
|
Posted: 06-03-2013, 23:24
|
|
|
Tak
Na wotr znajdziesz nowy życiorys Lary, względny opis nowej gry etc etc
Oczywiście jeśli będziesz uparty znajdziesz pewne powiązania m. in. jesli chodzi o imię i nazwisko głównej bohaterki, ale generalnie reboot mówi sam za siebie. |
_________________ ; p ; >> |
|
|
|
|
System32
Student
|
Posted: 10-03-2013, 12:28
|
|
|
Odświeżenie Lary było strzałem w dziesiątkę. Nowa biografia jest również niczego sobie.
Pokochałem Larę na nowo, chodź na początku mnie trochę irytowała Ale później już było coraz lepiej |
|
|
|
|
pmkkoch
Obieżyświat
|
Posted: 10-03-2013, 13:07
|
|
|
Z początku byłem całkowicie na nie jeśli chodzi o reboot Lary, ale teraz, po przejściu gry muszę przyznać, że było to konieczne. Od czasów TR2 Lara była właściwie wyłącznie utożsamiana z wielkimi cyckami i skąpym ubraniem, a raz nawet miała swoją sesyjkę w playboyu. Ponadto z każdą częścią zmieniał się jej wygląd, charakter, głos, jedyne co zostawało to spluwy i właśnie te cycki. Nawet jej biografia to, proszę wybaczyć określenie, po prostu burdel. Lara od Core inna, Lara od Crystalsów inna, Lara z filmów inna, Lara z komiksów inna etc. Teraz przynajmniej mają zamiar to jakoś ujednolicić.
Jednakże szkoda, że reboot dostała sama Lara, a wszystkie inne znane postacie zostały po prostu usunięte. Nie podoba mi się, że Werner Von Croy, moja ulubiona postać w serii została zastąpiona przez maksymalnie nudnego i łatwego do zapomnienia Rotha, [spoiler:bc8a7e27d0]którego trzeba było specjalnie uśmiercić żeby ktoś w końcu zwrócił na niego uwagę.[/spoiler:bc8a7e27d0]
Nie podoba mi się również rzekome zaginięcie rodziców Lary w biografii oraz
[spoiler:bc8a7e27d0]coraz częstsze wspomnienia dotyczące ojca wraz z rozwojem fabuły.[/spoiler:bc8a7e27d0]
Po prostu nie chcę kolejnego melodramatu o poszukiwaniach rodziców Lary, którzy zostali uśmierceni przez Natlę(a racja, teraz to reboot, nazwijmy ją więc Fatla) i Lara musi ich szukać przez następne trzy gry.
Mam jednak nadzieję, że to tylko bzdurne obawy, które się nie sprawdzą. Oby to był tylko taki easter-egg żeby Lara bardziej przypominała Larę(choć wolałbym, żeby trzymali się biografii Core a nie swojej starej, która była kiepska).
[ Komentarz dodany przez: Integral: 10-03-2013, 15:30 ]
Spoilery!!!!! |
|
|
|
|
Nepheline
Podróżnik
|
Posted: 10-03-2013, 13:49
|
|
|
A ja pomimo, że polubiłam rozbitków (choć ci najciekawsi zginęli na wyspie) to nie chciałabym aby w nowej części były jakieś poważniejsze odwołania do nich. Takie ciągnięcie staroci moim zdaniem zabijało klimat TR i robiła się z tego telenowela brazylijska. Jeszcze pół biedy jak zrobili to w AOD bo oprócz "starego" Von Croya była masa nowych postaci i akurat fabuła szóstki była całkiem OK, to w trylogii jednak sknocili to na maxa. Starali się niby zgrabnie sklecić wątki matki, ojca, Amandy i Natli (a jeszcze dopple coś tam ), ale wyszło to niezgrabnie i nieciekawie. Oczywiście i samej Larze brakowało emocji, teraz jest zupełnie inna, dużo lepsza IMHO.
Wolałabym aby postawili na swoim i nie popełniali starych błędów w nowej części np. roztrząsając historię kuzynki ciotecznej babki Rotha, tylko zaczęli zupełnie nową historię z nowymi postaciami. Mała wzmianka, nostalgiczna, jak najbardziej tak, bo to zawsze miło zobaczyć, ale zdecydowanie nie jeżeli chodzi o budowanie całej fabuły na starych wydarzeniach.
To ciężka sprawa tak naprawdę, bo mało wiemy o nowej Larze, każdy chciałby więcej, ale z drugiej strony zagłębiać się w jej dramaty rodzinne i po raz tysięczny słuchać o zmarłym ojcu, matce i psie chyba nikt nie ma ochoty. Wzmianki o ojcu OK, ale tak jak to było tutaj, raz na jakiś czas i starczy. Myślę, że mimo wszystko da się opowiedzieć historię Lary bez popadania w przydługawego tasiemca. |
|
|
|
|
lechu1235
Podróżnik
|
Posted: 10-03-2013, 14:33
|
|
|
Quote: | [spoiler:5807c1ecb5]coraz częstsze wspomnienia dotyczące ojca wraz z rozwojem fabuły.[/spoiler:5807c1ecb5] |
Ja to zinterpretowałem jako "bramkę" do kolejnych eskapad
[spoiler:5807c1ecb5]Lara pod koniec ma wyrzuty sumienia, że przez tyle lat nie wierzyła w ojca, w jego teorie. I że zna tyle legend, mitów od niego że, musi je posprawdzać.[/spoiler:5807c1ecb5] |
|
|
|
|
Cez
World of Tomb Raider
|
Posted: 11-03-2013, 16:52
|
|
|
Ja bym wlasnie chcial, by wzorem serii Uncharted, w kolejnych czesciach była jakas stała, chocby nawet drugoplanowa postac sposrod tych z czesci aktualnej. Elena, Chloe czy Sully - sa nieodłacznym elementem Uncharted, wiec licze na to, ze w TR10 pojawi sie choc na chwile
[spoiler:57e3c44f55]Sam, Reyes lub Jonah.[/spoiler:57e3c44f55] |
|
|
mprinz
Nowicjusz
|
Posted: 11-03-2013, 17:13
|
|
|
Ja też jestem za powrotem postaci w dalszych częściach , tyle w dziennikach było o ich uczuciach, obawach i historii.
[spoiler:5082ffc8e1]Np. bardzo polubiłem Reyes , wydaje się ciekawa postacia zwłaszcza ,że jest mechanikiem i w przyszłości mogła by larze pomoc udoskonalać jakies maszyny przedmioty itp[/spoiler:5082ffc8e1] |
|
|
|
|
|