FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
INSTRUKCJA: Instalacja Tomb Raidera 1 pod Windows XP/Vista/7
Autor Wiadomość
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 68
Wysłany: 07-04-2013, 20:13   

Mogę to zrobić, ale podczas instalacji Tomb Raidera na Dos Box wybierałam AutoDetect i było to :jęknięcie Lary" czy coś w ten deseń. Dźwięki normalnej rozgrywki są, nie ma tylko muzyczki w tle i odgłosów pobocznych, oradz dźwięku podczas niektórych filmików, powiedziałabym tych filmików z Larwsonem i Natlą na końcu, oraz po splądrowaniu grobowca Tichocana.


No i zaznaczam, ze jak instaluję TR1 tak jak każe płyta Ultimate Edition to dźwięki tła\muzyka\dźwięki na filmikach są. Czyli albo UE dodaje coś od siebie, albo ja coś źle robię.
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 07-04-2013, 20:36   

W takim razie nie wiem, co może być nie tak. Jeszcze raz przeinstalowałem u siebie grę i nie mam z nią najmniejszego problemu. No cóż, możemy jeszcze inaczej sprawdzić.

Poniżej wstawiam moją wersję dosbox.conf. Zrób kopię swojej a oryginał podmień z moją wersją. Możliwe, że będziesz musiała zmienić kod pod [autoexec] na taki, jaki masz u siebie. Jeżeli to nie zadziała, to chyba nie potrafię pomóc. ;)

http://www.mediafire.com/view/?agb9b23rrl633q0
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 68
Wysłany: 07-04-2013, 22:46   

Dzięki! :D Mam dźwięk. Musiałam mieć jakiś błąd w tym pliku konfiguracyjnym. Wydawało mi się od początku dziwne, że po instalacji według UE dodatkowe dźwięki są, a po wrzuceniu gry do na pewno nowszego DosBox'a, dźwięków nie ma... Ale teraz już jest git. Zatrzymam sobie ten plik. W ogóle to zrobiłam sobie na przyszłość plik tekstowy z wszystkimi tymi instrukcjami. Podejrzewam, że wcale nie muszę za każdym razem instalować wszystkiego według instrukcji, tylko nGlide musi być zainstalowany.

O i jeszcze w necie znalazłam jakiś patch, który ma naprawiać jakiś błąd na którymś lvl, dokładnie nie pamiętam. Na razie żadnych błędów nie naliczyłam, a jestem w połowie Świątyni Św. Franciszka. Jak coś się znajdzie, to spróbuję tego patcha.

A to jest mój plik konfiguracyjny:

http://www.mediafire.com/?pksoq9ufis49m16
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 08-04-2013, 12:13   

Ten patch naprawia błąd, który powoduje, że po przejściu Tomb of Qualopec następnym levelem nie jest St. Francis Folly, a City of Vilcabamba. Jako, że już jesteś w Grecji sądzę, że twoja wersja nie potrzebuje tego patcha. ;)
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
Rat90man 
Nowicjusz


Dołączył: 09 Kwi 2013
Posty: 4
Wysłany: 09-04-2013, 14:39   

Dzień dobry. Mam Windows 7 i TR UE kolekcja klasyki instaluje się i włącza bez problemów ale przedmioty takie jak apteczki widać przez ściany, idąc po np. pomoście widać przez podłogę filary podtrzymujące most itd. Wie ktoś może jak to naprawić?? Czy mogę teraz doinstalować gildos i vdmsound żeby chodziło normalnie i żeby była muzyka??
 
 
Rat90man 
Nowicjusz


Dołączył: 09 Kwi 2013
Posty: 4
Wysłany: 09-04-2013, 14:41   

A moja garta grafiki to AMD Radeon HD 7350
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 09-04-2013, 15:52   

Glidos jest płatny, a darmowa wersja nie działa z Windowsem 7. Możesz się jednak pozbyć tego problemu instalując TR za pomocą sposobu, jaki opisałem stronę wcześniej. ;)
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 68
Wysłany: 10-04-2013, 13:17   

Potwierdzam, po zainstalowaniu TR1 ręcznie na DosBoxie i zmianie rozdzielczości na 1024x768, gra wygląda o wiele lepiej, a jeśli do tego włączy się anti-liasing, to gra jak na swoje lata, wygląda wręcz pięknie :D

Czekam na instrukcję instalacji dodatku Unfinished Business ;) Już zapomniałam jaka jedynka jest wciągająca, ale powoli to sobie przypominam :P
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 10-04-2013, 14:59   

Instalacja Tomb Raider: Unfinished Bussiness przy użyciu Dosbox i NGlide.

Co potrzebne:

- Tomb Raider zainstalowany opisanym przeze mnie sposobem ze strony 17 tematu(link ).
- Plik "Tomb Raider - Unfinished Business (3DFX) Full" (tr1gold3dfx.zip) ze strony WOTR(http://laracroft.pl/download.htm).

1. Ściągnięty plik tr1gold3dfx.zip wypakowujemy do folderu "tombraid", znajdującego się w folderze dosboxa.
2. Robimy kopię dosbox.conf i zmieniamy nazwę na np. dosbox_TRUB.conf
3. Otwieramy dosbox_TRUB.conf, znajdujemy wpis [autoexec] i usuwamy to co pod nim jest. Zamiast tego wpisujemy:
Kod:

[autoexec]
mount C "." -freesize 1000
imgmount D ".\tombeng.cue" -t cdrom
C:
cd tombraid

4. Zapisujemy i wychodzimy z dosbox_TRUB.conf
5. Tworzymy nowy plik tekstowy i otwieramy go. W środku wpisujemy:
Kod:

".\dosbox.exe" -conf ".\dosbox_TRUB.conf"

6. Zapisujemy, a następnie zmieniamy nazwę i rozszerzenie pliku na np. "TRUB.cmd". Ważne jest, by rozszerzenie pliku było *.cmd a nie *.txt
7. Uruchamiamy plik TRUB.cmd
8. W nowootwartym oknie dosboxa wpisujemy trub3dfx i klikamy enter.
9. klikamy Y gdy dosbox spyta się "Unzip files?". Czekamy aż instalator rozpakuje pliki.
10. Po skończeniu wpisujemy exit i klikamy enter.
11. Ponownie otwieramy plik dosbox_TRUB.conf i na samym końcu dopisujemy:
Kod:

tombub
exit

12. Gotowe. TRUB zostało zainstalowane i można je uruchomić za pomocą pliku TRUB.cmd

---

Mogłem wcześniej napisać, ale nie wiedziałem dokładnie jak zrobić, by dosbox korzystał z dwóch różnych plików dosbox.conf. Okazało się, że odpowiedź miałem pod samym nosem - TR z Ultimate Edition. Były tam właśnie pliczki cmd, które otwierały każdy albo TR1, albo TRUB. Skopiowałem sposób, chociaż trochę przerobiłem, żeby każda gra miała swój własny config, a zatem było łatwiej zrobić ewentualne zmiany. ;)

EDIT(dla postu niżej): Rat90man - cieszę się, że już wszystko działa. :D

Btw - czy mógłby ktoś dodać linki do moich postów na początek tematu? Ten sposób powinien działać dla każdego, kto ma windowsa vista/7 bądź system 64-bitowy.
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

  
 
 
Rat90man 
Nowicjusz


Dołączył: 09 Kwi 2013
Posty: 4
Wysłany: 10-04-2013, 15:04   

Dziękuje Pmkkoch. Bugi znikły i wygląda pięknie!
 
 
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 68
Wysłany: 10-04-2013, 16:59   

Dzięki wielkie za poradnik o Unfinished Business! :D Tylko ja blondynka wpisałam Twoją nazwę obrazu płyty zamiast swoją i nie mogłam uruchomić dodatku ;) Ale na wpadłam na to co jest grane i poprawiłam nazwę. Dodatek działa, choć nigdy przedtem w niego nie grałam, więc trochę potrwa zanim rozgryzę jak to przejść :P
 
 
Rat90man 
Nowicjusz


Dołączył: 09 Kwi 2013
Posty: 4
Wysłany: 10-04-2013, 17:20   

Po instalacji wd. instrukcji Pmkkocha mam mały problem z dźwiękiem podczas biegu słychać syczenie i co jakiś czas takie pierdnięcie głośników niby nic wielkiego ale drażni mnie to. Da się coś z tym zrobić?? I czy teraz mogę w dowolniej chwili grzebać w ustawieniach nGlide czy musi zostać wszystko tak jak ustawiłem przy instalacji??
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 10-04-2013, 18:32   

Alina też miała problemy z dźwiękiem i pomogło jej ściągnięcie mojego pliku dosbox.conf. Możesz też spróbować, tylko pamiętaj o zmianie tekstu pod [autoexec]. :)

http://www.tombraiderforu...p=145166#145166

Co do nGlide - tak, możesz zmieniać w każdej chwili w Start/Programy/NGlide/Configurator. ;)
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
Cez 
World of Tomb Raider



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 3979
Skąd: Tczew/3city
Wysłany: 12-04-2013, 22:10   

pmkkoch >> dodalem do pierwszego posta. Sam musze w koncu wyprobowac te metode. A czy Twoja instrukcja wyjasnia tez jak wlaczyc ten antyaliasing i wyzsza rozdzielczosc?
_________________
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 13-04-2013, 00:55   

Wyższą rozdzielczość? Tak. Jest to jedno z ustawień NGlide, które się robi zaraz po instalacji, a które można również później zmienić. Antialiasing niestety nie, bo to zależy od sterowników karty graficznej. W przypadku nvidii wystarczy włączyć poprzez panel sterowania nvidia, tak jak dla każdej innej gry. Na Radeonach pewnie działa to podobnie. ;)
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
Cez 
World of Tomb Raider



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 3979
Skąd: Tczew/3city
Wysłany: 13-04-2013, 01:14   

Widze na pasku ikonke panelu sterowania nVidia, ale nie widze tu zadnych opcji z gier. Gdzie tego szukac? ;) Screen please :D
_________________
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 13-04-2013, 10:22   









Dla Tomb Raiderów powinno wystarczyć. W przypadku gier z innych serii może być to bardziej problematyczne, ale wtedy się używa programu nvidia inspector. Ale to już niezwiązane z TR1, ani z żadnym klasykiem. ;)
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 68
Wysłany: 13-04-2013, 16:17   

Ja ustawiłam u siebie anti-liasing na 8x z jakimiś tam cyferkami. Bardzo dobrze to wygląda.
 
 
mati90b 
Student


Dołączył: 24 Gru 2009
Posty: 39
Wysłany: 25-06-2013, 12:39   

pmkkoch napisał/a:
1. Ściągamy dosboxa(20130205.7z) ze strony: http://ykhwong.x-y.net/xe/dosbox_data/143
2. Wypakowujemy. Może być wypakowany gdziekolwiek.
3. Jeżeli mamy obraz płyty kopiujemy go do folderu z dosboxem. Jeżeli nie, przechodzimy do następnego punktu.
4. Szukamy pliku dosbox.conf i otwieramy w edytorze(np. notatnik). Szukamy wpisu "memsize" i dajemy mu wartość 63. Szukamy wpisu "cycles" i dajemy mu wartość "fixed 75000".
5. Na samym końcu szukamy wpisu [autoexec] i pod spodem wpisujemy:
Jeżeli mamy obraz płyty:
Kod:
mount C "." -freesize 1000
imgmount D ".\nazwa obrazu płyty" -t cdrom
C:

Jeżeli nie:
Kod:
mount C "." -freesize 1000
mount D "litera napędu cd, np. D:" -t cdrom
C:

6. Zapisujemy zmiany i uruchamiamy dosbox.exe
7. W nowootwartym oknie wpisujemy D: i klikamy enter.
8. Następnie wpisujemy INSTALL i klikamy enter. Rozpoczynamy proces instalacji Tomb Raidera.
9. W momencie, gdy gra zapyta gdzie zainstalować grę, zostawiamy wszystko tak jak jest i kontynuujemy instalację.
10. Gdy instalator poprosi o skonfigurowanie karty dźwiękowej klikamy Auto Detect i kontynuujemy instalację.
11. Po zakończeniu instalacji znowu pojawi się okno komend. Zamykamy dosboxa(jeżeli dosbox złapał myszkę należy zamknąć za pomocą alt+f4 bądź wpisując exit i klikając enter).
12. Ściągamy i instalujemy NGlide ze strony producenta: http://www.zeus-software.com/downloads/nglide
13. Po zainstalowaniu uruchamiamy konfigurację (Start/Programy/NGlide/Configuration) i ustawiamy wartości wedle uznania.
14. Wracamy do folderu dosboxa i usuwamy plik glide2x.dll
15. Otwieramy plik dosbox.conf i szukamy wpisu [autoexec]. Na samym dole(pod tym co wcześniej wpisaliśmy) dajemy:
Kod:
cd TOMBRAID
tomb.exe
exit

16. Zapisujemy.
17. Ściągamy plik VooDoo Rush Patch for PC ze strony http://tombraiders.net/stella/downloads.html
18. Wypakowujemy, kopiujemy plik tomb.exe z archiwum i podmieniamy z tym w folderze dosbox/tombraid.
19. Uruchamiamy grę.

Jeżeli po logo 3dfx gra się zawiesza to trzeba sprawdzić czy wartość cycles to "fixed 75000" a memsize 63. Jeżeli menu kręci się bez udziału klawiatury trzeba zmienić wartość w "joysticktype" na "none".


Mam problem kiedy wpisze Install i dam enter wyskakuje mi komunikat "this program cannot be run in dos mode" pomocy :(

Edit:

Ok poradziłem sobie wystarczyło dopisać frazę .CUE
_________________
TR1 jest najlepsze "stare ale jare"
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 31-08-2013, 14:24   

Tomb Raider + Unfinished Business + dosbox + nGlide

Jest to gotowy, skonfigurowany dosbox wraz z nGlide i poradnikiem jak go uruchomić. Wystarczy płyta TR1 lub jej obraz(np. z UE) oraz edycja dwóch plików dosbox.conf i dosbox_TRUB.conf by uruchomić grę z wyższą rozdzielczością na nowych systemach.

Poradnik znajduje się w archiwum.

DOWNLOAD

Zrobiłem powyższą paczkę po to, by nie trzeba było wykonywać wszystkich tych kroków opisanych w moich wcześniejszych postach. Od TR1 Installera by gidierre różni się to tym, że nie ma instalatora, a dosbox może działać bez premierowej wersji płyty, a więc i dla tych, którzy mają np. pierwszego Tomb Raidera z Ultimate Edition.

No i prosiłbym teraz, żeby ktoś to dla mnie przetestował, czy działa również u innych i czy poradnik jest zrozumiały. Fajnie by też było, gdyby link pojawił się w pierwszym poście tematu, aby nie zginął gdy pojawią się nowe posty. :p
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
krtomb 
WoTR Team



Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 1066
Skąd: Helheim
Wysłany: 31-08-2013, 19:52   

Jeśli mam edycję Ultimate Edition to co mam wpisać jako obraz płyty jeśli mam grę w pełni zainstalowaną na dysk, ale nie mam tam pliku ISO?
_________________
"In place of a dark Lord you would have a queen! Not dark but beautiful and terrible as the dawn! Treatreous as the sea! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!"
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 31-08-2013, 20:05   

W przypadku TR1 w wersji Ultimate Edition trzeba najpierw zainstalować tamtą wersję TR1, potem wejść do folderu "Tomb Raider 1 Gold\D" i skopiować pliki TR1.bin i TR1.cue do głównego folderu mojej wersji. Potem trzeba wpisać jako obraz płyty TR1.cue :)
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
krtomb 
WoTR Team



Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 1066
Skąd: Helheim
Wysłany: 31-08-2013, 20:14   

O widzisz - na to bym nie wpadł - działa jak złoto... No prawie - nie mam muzyki w menu i tła w grze, ale nie wiem czy to nie wina wersji bo jakoś nie widzi mi się, żeby to była wina tego programu. Inne dźwięki są, tylko tych w tle nie ma.
_________________
"In place of a dark Lord you would have a queen! Not dark but beautiful and terrible as the dawn! Treatreous as the sea! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!"
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 01-09-2013, 00:04   

A to dziwne. Sprawdziłem i u mnie dźwięk działa. Sprawdź, czy w dosbox.conf w [autoexec] masz ustawione dokładnie tak:

Kod:
imgmount D: ".\[b]TR1.cue[/b]" -t iso


.cue, nie .bin

Jeżeli to nic nie zmienia, zawsze możesz znaleźć ten kawałek kodu w [autoexec]:

Kod:
tomb.exe
exit


I przed obiema linijkami dopisać #. Następnie:
- otwórz dosbox.exe
- wpisz setup
- wciśnij auto-detect, potem test i jeśli słychać dźwięk, wciśnij continue, potem save settings i w linii komend wpisz exit(i enter).

Usuń dopisane wcześniej # z powyższych dwóch linijek i przetestuj grę.
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
Azarien 
Nowicjusz


Dołączył: 26 Paź 2013
Posty: 1
Wysłany: 26-10-2013, 22:00   

Jeśli ktoś ma problem z czarnym ekranem w wersji z TRUE, trzeba:
1. zaktualizować dosboksa do wersji 0.74 (wystarczy podmienić exeka dosbox.exe)
2. w pliku dosbox.conf zmienić output=opengl na output=direct3d
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.255 sekundy. Zapytań do SQL: 10