FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
INSTRUKCJA: Instalacja Tomb Raidera 1 pod Windows XP/Vista/7
Autor Wiadomość
Zebius 
Podróżnik



Dołączył: 29 Wrz 2004
Posty: 424
Skąd: Lovitz
Wysłany: 08-02-2005, 18:04   INSTRUKCJA: Instalacja Tomb Raidera 1 pod Windows XP/Vista/7

INSTALACJA GRY TOMB RAIDER 1 POD WINDOWS XP.

Potrzebne są dwa darmowe programy:

1. Tomb Raider Advanced Installer v1.03
http://www.tombraiderchro...windowsxp2.html
(kliknij DOWNLOAD przy nazwie Tomb Raider I Installer)

2. VDMSound 2.1.0
http://vogons.zetafleet.com/viewtopic.php?t=2071
(kliknij napis GET IT HERE)

UWAGA :!: Poniżej opisałem instalację wykorzystującą patch dla kart z akceleracją grafiki 3D oraz program dgvoodoo (darmowy odpowiednik płatnego Glidosa), dzięki czemu poziom grafiki jest tylko minimalnie gorszy niż w Tomb Raider 2 (nie ma pikseli). Oczywiście za pomocą Tomb Raider Advanced Installera można też zainstalować zwykłą pikselowatą wersję.


- Po ściągnięciu tych programów, zainstaluj VDMSound, zrestartuj komputer.
- Włóż płytę z grą Tomb Raider do napędu CD lub DVD, jeżeli masz dwa to do tego o niższej (wcześniejszej) literze.

UWAGA :!: jeśli uruchomi się setup gry należy z niego wyjść, bo gra sie źle zainstaluje!

- rozpakuj ściągnięty plik tr1advinst.zip
- teraz instalujemy grę uruchamiając przed chwilą rozpakowany plik tr1setup.exe
- pojawi sie ekran powitalny, klikamy kolejno:
- 'Next'
- 'Tomb Raider Original' oraz 'Next'
- 'I would like to use dgvoodoo (included in setup)'
- 'Next'
- 'Yes, I want the installer to configure my sound card'
- 'Use IRQ 7' oraz 'Next'
- jeszcze raz 'Next'

W następnym okienku działamy w zależności od typu naszej karty graficznej:
- posiadacze kart graficznych ATI muszą zaznaczyć wszystkie trzy opcje, kliknąć 'Finish' a następnie 'OK'
- posiadacze kart graficznych NVidia ( i prawdopodobnie pozostałych) muszą mieć tylko dwie dolne opcje zaznaczone i kliknąć 'Finish'.


Uruchomił się panel konfiguracji dgvoodoo, a w nim:

- u góry 'Platform' przełączamy na DOS
- wybieramy zakładkę 'Glide'
- wybieramy rozdzielczość w jakiej chcemy grać, oraz częstotliwość odświeżania ekranu (Refresh rate). Najlepiej ustawić takie wartości jakich zwykle używamy w grach.
- można jeszcze zaznaczyc opcję 'Force bilinear filtering'
- potwierdzamy zmiany poprzez kliknięcie 'OK'



Teraz możemy spróbować uruchomić grę i tu znów postępujemy w zależności od naszej karty graficznej:

ATI:
- klikamy skrót na pulpicie 'Disable VDD Mode', pojawi się okienko z napisem 'Now you can run DOS-based Glide applications', nie wolno zamykać tego okienka!
- klikamy skrót 'Tomb Raider (Glide)'
- gramy
- po wyjściu z gry można dopiero zamknąć okienko z napisem
- tak postępujemy za każdym razem, tzn. zawsze okienko musi być w tle podczas gry

NVidia:
- klikamy skrót na pulpicie 'Tomb Raider (Glide)'
- gramy



PROBLEMY:

1. Gra wyskakuje do Windowsa przed początkowym filmikiem.
To znaczy, że coś jest nie tak w ustawieniach dźwięku w VDMSound.
- kliknij prawym klawiszem myszki na skrót Tomb Raider (Glide)
- wejdź we Właściwości
- w zakładce VDMSound kliknij Advanced
- kliknij zakładkę Sound Blaster
- DSP ver.: przestaw na 3.02 (Sound Blaster Pro 2)
- kliknij OK
- uruchom grę ponownie
- jeśli filmik intro nadal nie działa, powtórz procedurę tylko spróbuj innych ustawień.

2. Nie widać Lary lub perspektywa jest dziwna.
- wejdź do katalogu C:\tombraid
- uruchom program dgvoodoosetup.exe
- u góry 'Platform' przełącz na DOS
- wybierz zakładkę 'Glide'
- zaznacz opcję 'Emulate W-buffering'
- kliknij OK

3. Kolory tekstur są dziwne, coś a'la negatyw
- wejdź do katalogu C:\tombraid
- uruchom program dgvoodoosetup.exe
- u góry 'Platform' przełącz na DOS
- wybierz zakładkę 'Glide'
- 'Colorkeying method' przestaw na 'Alpha-based'
- kliknij OK

4. Nie słychać utworu tytułowego ani odgłosów środowiska (szum wiatru itp.)

a. Masz wersję Sold-Out, można ściągnąć pliki audio z internetu i za pomocą nagrywarki i programu typu Nero wypalić nową płytkę z grą i ścieżką dźwiękową, instrukcja po angielsku i pliki są tutaj:
http://www.tombraiderhub.com/faq/traudio.html

b. Twój napęd CD/DVD, w którym jest płyta z grą nie jest połączony kabelkiem audio z kartą dźwiękową ani z płytą główną ze zintegrowanym dźwiękiem. Ten warunek MUSI być spełniony, żeby mieć te dźwięki w grze.

5. Gra chodzi za szybko
- kliknij prawym klawiszem myszki na skrót Tomb Raider (Glide)
- wejdź we Właściwości
- w zakładce VDMSound kliknij Advanced
- kliknij zakładkę Performance
- przeciągnij suwak w prawo, im dalej w prawo, tym gra będzie chodzić wolniej, popróbuj metodą prób i błędów

6. Widać linie w miejscach łączenia tekstur
- wyłącz anty-aliasing w sterownikach karty graficznej




TOMB RAIDER UNFINISHED BUSINESS (4 dodatkowe poziomy do TR1):

Można go zainstalować za pomocą powyższej instrukcji, trzeba mieć instalkę UNFINISHED BUSINESS. Jeśli jej nie macie, to można ją ściągnąć np. stąd:
http://www.tombraiderchro.../gold/demo.html
Jeśli zamierzamy grać w wersję software (z pikselami), to ściągamy Unfinished Business
Jeśli zamierzamy grać z użyciem dgvoodoo (czyli bez pikseli), to ściągamy Unfinished Business 3DFX edition.

Zainstaluj Unfinished Business, koniecznie do katalogu c:\tombraid
Dalej wszystko robi się tak samo jak dla zwykłego TR, tylko że podczas instalacji Advanced Installerem zamiast Tomb Raider Original wybieramy Tomb Raider Gold.


Powodzenia. Jak będziecie mieli kłopoty z instalacją to pytajcie w tym wątku.

P.S. Czy można by tą instrukcję przykleić? A może zamieścić na WOTR :?:


MACPHISTO
http://laracroft.pl/tr1xp.htm

[ Komentarz dodany przez: Cez: 09-12-2007, 16:26 ]
Info także w tych tematach:

http://www.tombraiderforu...topic.php?t=131

http://www.tombraiderforu...topic.php?t=178

INSTALACJA na Win7:

http://www.tombraiderforu...p=144728#144728
http://www.tombraiderforu...p=145256#145256
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Gość

Wysłany: 13-10-2005, 16:31   

 
 
Gość

Wysłany: 13-10-2005, 18:40   

 
 
Logio
Gość
Wysłany: 11-11-2005, 13:01   

 
 
Cez 
World of Tomb Raider



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 3986
Skąd: Tczew/3city
Wysłany: 11-11-2005, 13:48   

_________________
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 11-11-2005, 18:33   

_________________
Miow.
 
 
 
Logio
Gość
Wysłany: 12-11-2005, 15:57   

 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 12-11-2005, 16:06   

_________________
Miow.
 
 
 
ktoś:)
Gość
Wysłany: 07-01-2006, 17:31   

 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 07-01-2006, 17:41   

_________________
Miow.
 
 
 
PIo
Gość
Wysłany: 20-01-2006, 20:42   

 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 20-01-2006, 20:50   

_________________
Miow.
 
 
 
dAvv!d 
Podróżnik



Dołączył: 12 Kwi 2005
Posty: 211
Skąd: Białystok
Wysłany: 13-02-2006, 18:21   

Eh :( mam problem...
Dostałem dziś TR1... Zainstalowałem wszystko zgodnie z instrukcją podaną w pierwszym poście. Przed uruchomieniem gry kliknąłem na 'Disable VDD Mode', pokazało się te okienko, no i kliknąłem na ikonkę z grą... pojawił się czarny ekran i wywaliło mnie do windowsa ;( I tak jest za kazdym razem. Próbowałem już drugi raz instalować, ale nadal jest to samo :(
Czyli to oznacza, że nie pogram sobie w TR1?:(
 
 
 
Zebius 
Podróżnik



Dołączył: 29 Wrz 2004
Posty: 424
Skąd: Lovitz
Wysłany: 14-02-2006, 09:45   

Możesz jeszcze spróbować Glidosa lub grać w oryginalną wersję pikselowatą.

Pamiętaj żeby nie instalować gry automatycznie z płyty, tylko poprzez TR Advanced Installer. Przed powtórną instalacją najlepiej wykasować wszystko z katalogu C:\tombraid (savegamy mogą zostać). VDMSound MUSI być zainstalowany, a komputer zrestartowany.

Domyślam się, że masz kartę ATI, skoro klikasz 'Disable VDD Mode'? Jaki konkretnie model?
Jeśli znasz angielski to
TUTAJ znajdziesz dokładny opis instalacji z obrazkami i najczęściej spotykane problemy.
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Elwood_Blues
Gość
Wysłany: 21-02-2006, 19:00   

Ludzie, skandal!
Jestem troche poddenerwowany wiec moze zaczne od poczatku.
Po zapoznaniu sie z instrukcja powyzej przystapilem do instalacji gry. Zaopatrzylem sie w tym celu w TRAI, VDMSound i Glidosa. Przebieg instalacji zgadzal sie absolutnie do joty i wszystko gralo pieknie do rzeczonego 3 etapu gdzie pojawilo sie logo i cala gra w pupe żbika. Wiec zaopatrzylem sie w dgvoodoo i instalacja od nowa. Wszystko szlo pieknie do czasu... Gra zainstalowana pojawila sie ikonka (oczywiscie nie rozpoznawalna przez system pomimo moich usilnych prob ustawienia programu dgvoodoo do odpalenia go) i w katalogu z gra odpowiednie pliczki. Odpalam Setup ustawiam wszystko, zatwierdzam i odpalam exe. I tu pierwsze zdziwienie. Zamias programu slysze tylko odglos jaki wydaje Windows przy okienkach informacyjnych (takie ping) i nic... I tak trzydziesci razy. Zmienialem wszystko. Ladowalem pliki dgvoodoo do katalogu windowsa, zmienialem, updatowalem, wszystko. Dodam tylko ze gdzies doszukalem sie ze w sklad programu powinien wchodzic pliczek glide.ovl (chyba tak to sie nazywa), a ja po sciagnieciu programu z 10 roznych zrodel nie znalazlem takiego pliku. Owszem glide2x.ovl jest ale glide.ovl nie. Niewiem co robic, spedzilem caly bozy dzien przy tym siedzac i zadnych efektow.
Prosze specow o pomoc!
 
 
Zebius 
Podróżnik



Dołączył: 29 Wrz 2004
Posty: 424
Skąd: Lovitz
Wysłany: 21-02-2006, 21:52   

Elwood_Blues -> spokojnie, bez nerwów. ;)

Advanced Tomb Raider Installer (aktualna wersja to 1.05) zawiera wszystkie pliki niezbędne do grania z dgvoodoo, w tym glide2x.ovl, który jest biblioteką Glide dla systemu DOS, a stary Tomb Raider był przecież napisany pod DOS-a. Ponieważ wcześniej grałeś z Glidosem, sugeruję odinstalować całkowicie TR, bo te programy się "nie lubią". Wyczyść cały katalog c:\tombraid, zostaw sobie tylko save-y i zainstaluj od nowa TR Advanced Installer wybierając dgvoodoo. Powinno się udać jeśli będziesz działać według instrukcji.

Napisz tu ewentualnie na jakim grasz sprzęcie, to może pomóc ustalić dalsze działanie.
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Elwood_Blues
Gość
Wysłany: 22-02-2006, 00:46   

Po pierwsze, dziekuje za zainteresowanie moim problemem :wink:
Po drugie mam ATRI w wersji 1.0.5.48. Instaluje wedlog instrukcji. Program instaluje gre, instaluje rowniez dgvoodoo. VDMSound jest instalowany przeze mnie wczesniej. Jest to wersja 2.0.4. ATRI tworzy skrot na pulpicie nie rozpoznawalny przez zaden program. To po pierwsze, a poza tym, tak jak pisalem wyzej, progrem dgvoodoo.exe po odpaleniu nie powoduje nic poza dzwiekiem systemowym.
Moj sprzet to AMD 2500, 768 RAM, Windows XP SP 1. Ale nie wiem co to ma do rzeczy, raczej nic :)
Pozdrawiam
 
 
Zebius 
Podróżnik



Dołączył: 29 Wrz 2004
Posty: 424
Skąd: Lovitz
Wysłany: 22-02-2006, 08:30   

Hm, trudna sprawa. Pytając o sprzęt miałem głównie na myśli kartę graficzną, pewnie masz ATI, skoro próbujesz odpalać voodoo.exe? Poza tym sugeruję użycie najnowszej wersji VDMSound czyli 2.1.0, bo to z nią był testowany ATRI. Jeśli nie wychodzi ci z tą wersją dgvoodoo spróbuj najnowszą 1.40+. LINK
Poniżej są moje ustawienia z jakimi gram.
EDIT: czemu obrazki się nie wyswietlają?
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Gość

Wysłany: 22-02-2006, 14:02   

No postepy sa. VDMS 2.1.0 dziala perfekcyjnie, tylko ze..... Jest kłopot nr. jeden w liscie klopotow z Twojej instrukcji. Po intrze CORE wywala do windozy. I za cholere nie moge ustawic poprawnie. Nie ma zadnej auto konfiguracji? Albo jakichs ustawien optymalnych? O co wogole chodzi?
 
 
Pavku 
Nowicjusz


Dołączył: 22 Lut 2006
Posty: 6
Skąd: Gdynia
Wysłany: 22-02-2006, 19:14   

Witam. Mam problem, nie wiem jak wypalic gre z utworami muzycznymi, czytałem ta strone po angielsku ale nieiwem dokladnie jak to zrobić :/
1.Przegrałem do katalogu na dysku całą zawartośc płyty na ktorej jest Tomb Raider 1
2.Sciagnąłem utwory muzyczne (jest ich 10 w formacie wma)

1.I teraz problem, do jakiego katalogu ja mam je przegrać ?? Do tego "DATA " ??
2.Czy mam zmieniac nazwy tych utworów czy wrzucic takie jakie sa (sa ponómerowane np. "01 - Track 1.wma")
3. Co zrobic z tymi plikami co sa w tym katalogu DATA ? (skasowac, ale jakie bo jest ich troche, dokladnie 28 w srod nich zdjecia w formacie PCX oraz pliki z formacie PHD , mysle ze to sa te muzyczne ktore nie dzialają, ale nie ma ich 9 tylko kilkanascie)

I na koncu wypalic to w nero o formacie mixed-mode tak?

Prosze bardzo o pomoc! :|
 
 
 
Pavku 
Nowicjusz


Dołączył: 22 Lut 2006
Posty: 6
Skąd: Gdynia
Wysłany: 22-02-2006, 19:49   

Ale ze mnie LOL :shock: , pierwszy raz nagrywałem w tym trybie Mixed Mode i sie troche zamieszałem, ale juz skumałem wszystko, wypaliłem i dziala pieknie :browar:
 
 
 
Boone 
Obieżyświat



Dołączył: 22 Lut 2006
Posty: 947
Wysłany: 24-02-2006, 12:24   TR Audio

Jeżeli chodzi o Audio CD do TR1 to warto spróbować nagrac osobna płytę tak ze ścieżkami audio jeśli sie ma dwa napędy na płytę... Ja tak zrobiłem w przypadku TR2 i wszystko działa bardzo dobrze.Gra z muzyka od razu zyskała wiele wiecej...
 
 
szusti 
Nowicjusz


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 2
Wysłany: 05-09-2006, 09:21   

ja mam taki kłopot ze nie mam głosu w takich krotkich filmikach pod koniec niektorych leveli (nie chodzi o fmv) czy to ma zwiazek z wersją soldout i z tym ze nie ma muzyki ?
 
 
szusti 
Nowicjusz


Dołączył: 05 Wrz 2006
Posty: 2
Wysłany: 05-09-2006, 10:24   

he he juz jest dobrze i to wszystko przez ta wersje soldout bez dzwieku... a w tr2 wogole mi nie chodzily te krotkie filmiki a jak zrobilem plyte audio i wszystko gra!!
dzieki za info o audio cd !! pozdro.
 
 
Sztepek 
Praktykant


Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 126
Wysłany: 05-09-2006, 18:13   

A ja mam tak: gdy gram w TR, zawsze jest taki moment przy starcie (gry lub menu) że z całkowitej ciemności robi się normalnie (takie przejście, żeby było ładniej). No i, jak wiecie, TR ma dwie możliwe rozdzielczości, więc gdy gram na tej wyższej, przy 50 % uruchomień w tym momencie gra się zacinała i pomagał tylko reset. Gdy lara ginęła lub wyłączałem grę, zawsze ustawiałem tą gorszą rozdzielczość, by potem, po wczytaniu, móc spowrotem ustawić na tę wyższą, co zapobiegło tym zwisom. Ale w menu nie da się ustawić gorszej rozdzielczości i w rezultacie 50 % uruchomień TR kończy się zwisem ; /

Ma ktoś na to pomysł?

:pozdro:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.217 sekundy. Zapytań do SQL: 11