FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
INSTRUKCJA: Instalacja Tomb Raidera 1 pod Windows XP/Vista/7
Autor Wiadomość
MekCal 
Obieżyświat



Dołączył: 28 Cze 2004
Posty: 1140
Wysłany: 05-09-2006, 18:24   

Tak, ale nie wiem czy dobry :P

Może przy użyciu Glidosa gra nie wieszałaby Ci się tak? :P Wtedy rozdzielczość wybiera się jeszcze przed uruchomieniem TR1 i gra działa w trybie hardware'owym :) Jaki masz system? :)
_________________

Let's playe z serii Tomb Raider
 
 
 
Sztepek 
Praktykant


Dołączył: 12 Kwi 2006
Posty: 126
Wysłany: 05-09-2006, 20:07   

XP

Mam nadzieję, że to pomoże... Tamte zwisy doprowadzały mnie do biaałej gorączki xP
 
 
tmerlin 
Praktykant


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 147
Skąd: Szczecin
Wysłany: 11-10-2006, 20:53   

A ja mam troche inne pytanie, odnosnie sterowania. Standardowo wczesniej (pod WIN9x) jak i w pozniejszych wersjach gry uzywalem klawiszy sterujacych. W przypadku zainstalowania gry wg opisu w tym dziale (nawet po instalacji standardowej) sterowanie klawisazmi kierunkowymi nie dziala poprawnie, tylko sterownie kierunkami na klawiaturze numerycznej, a do tej nie jestem przyzwyczajony. Czy mozna to jakos zmienic ??

Pozdrawiam
_________________
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
<- =MERLIN=->
 
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 25-10-2006, 10:48   

Próbowałeś zmienić to w opcjach? Włącz grę i wejdź w opcje sterowania, a potem konfigurację usera i tam sobie dopasuj. Chociaż pamiętam, że ktoś kiedyś mimo tego, że próbował ustawić, miał podobny problem. Napisz, czy działa, czy nadal się nie da ;)

:pozdro:
_________________
Miow.
 
 
 
tmerlin 
Praktykant


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 147
Skąd: Szczecin
Wysłany: 25-10-2006, 11:02   

No sprawa jest taka, ze niby moge sterowac klawiszami kierunkowymi, ale jest problem z kombinacja z klawiszem SHIFT, roznie reaguje, czesto po jakims czasie Lara zwalnia a potem znowu biegnie.
Sterowac mozna poprawnie na klawiaturze numerycznej po wylaczeniu Num Lock'a.
_________________
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
<- =MERLIN=->
 
 
 
darekch 
See you in Valhalla


Dołączył: 24 Gru 2005
Posty: 481
Skąd: Ostrowiec Św.
Wysłany: 21-11-2006, 18:23   

Ja już wcześniej wiele razy instalowałem TR1 pod WinXP i grałem w niego. Zawsze miałem tylko pewien problem, który ignorowałem. Wreszcie chciałbym go rozwiązać.

Instaluję TR1 zgodnie z instrukcją i działa mi bez zarzutu. Problem polega na tym, że nie widzę żadnej scenki FMV (czyli tej z ładniejszą grafiką ;) ). Słyszę dźwięki z tych filmików, np. Jak Lara rozmawia z Natlą przez komputer itp., ale nie widzę obrazu. Nigdy nie widziałem i to jest właśnie ten mój problem. Nie wywala mnie do Windowsa ani razu. Nic się nie dzieje oprócz tego, że Nie widzę obrazu, a słyszę tylko dźwięki w tych scenkach FMV.

Mam kartę graficzną VIA/S3G UniChrome Graphics. Jest to karta zintegrowana.

Grę zainstalowałem jak dla kart ATI, bo tylko wtedy gra wygląda i działa normalnie.

Bardzo proszę o pomoc z tymi filmikami FMV. Z góry dziękuję!
 
 
Zebius 
Podróżnik



Dołączył: 29 Wrz 2004
Posty: 424
Skąd: Lovitz
Wysłany: 22-11-2006, 18:59   

Obawiam się, że problem tkwi w tej wbudowanej grafice, bo niestety nie jest to dobry ani kompatybilny chip.

Można popróbować paru rzeczy, ale szczerze mówiąc wątpię, aby to pomogło. Ale spróbuj.

- odpal dgvoodoosetup, kliknij 'Dos', zakładka VESA, zaznacz 'Use built-in Vesa support'. Sprawdź, czy gra się uruchamia i czy widać filmy. Jeśli nie, to odhacz tę opcję w setupie dgvoodoo.

- prawy klik na skrócie Tomb Raider (Glide), zakładka VDMSound, odhacz 'Enable basic Vesa support', ewentualnie zaznacz, jeśli masz tę opcję niezaznaczoną. Sprawdź, czy pomogło, jeśli nie - wróć do poprzednich ustawień.

- jeśli nic z tych rzeczy nie pomogło, ściągnij sobie program ESCAPEplay, jest np. na WOTR w dziale download. Przełącz pulpit w tryb 16-bitowy (ten program tego wymaga), odpal program i wczytaj sobie filmiki z płyty. Po obejrzeniu filmów przełącz się znów w tryb 32-bit.
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Serek 
Praktykant



Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 191
Skąd: Z Polski, nie??
Wysłany: 02-12-2006, 16:21   

Mi tam wszystko działa, tylko tej muzyki nie ma :( . Szkoda, bo jest największym atutem TR1, nie licząc samej Lar(w)y :D . Ale mimo wszystko - dzięki Zebius - przedtem TR1 mi w ogóle nie działał.
 
 
Malwinka 
Obieżyświat



Dołączyła: 13 Wrz 2004
Posty: 1159
Skąd: z wykopalisk
Wysłany: 07-12-2006, 15:23   

Postanowiłam sobie zagrac w TR1 dla odświeżenia pamięci :)
Wcześniej grałam na WMe chyba, a teraz mogłam wykorzystać instrukcje Zebiusa pod XP i pomimo iz mam wersje Sold Out moge grac z muzyka :)
Niedawno przechodzilam TRL z NG i teraz ciezko sie troche przestawic ze sterowaniem. No i Lara tak szybko sie porusza heh pewnie dlatego, ze 10 lat mlodsza :P
_________________
So, how u doinn?
 
 
 
Zebius 
Podróżnik



Dołączył: 29 Wrz 2004
Posty: 424
Skąd: Lovitz
Wysłany: 07-12-2006, 15:48   

@Malwinka
Skoro grałaś w TRL next-gen, to chyba masz wypasiony sprzęt? W takim razie polecam Glidosa i zestawy nowych tekstur do TR1. Wrażenie niesamowite. :) Szczegóły w odpowiednim temacie na forum.
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Hemulen 
Podróżnik



Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 322
Wysłany: 07-12-2006, 17:10   

Tylko, że Glidosa bez latających napisów nie tak łatwo znaleźć, a przynajmniej mi się to nie udało :)
_________________
Moje teksty o muzyce
 
 
 
Zebius 
Podróżnik



Dołączył: 29 Wrz 2004
Posty: 424
Skąd: Lovitz
Wysłany: 07-12-2006, 17:30   

Hemulen napisał/a:
Tylko, że Glidosa bez latających napisów nie tak łatwo znaleźć, a przynajmniej mi się to nie udało :)

To może podpowiem - google, wyszukiwanie zaawansowane, szukaj stron w języku rosyjskim, wpisz "tomb raider glidos" i się znajdzie. :)
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Hemulen 
Podróżnik



Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 322
Wysłany: 07-12-2006, 17:56   

Kiedyś byłem na jakiejś rosyjskiej stronie o TR, i znajdowały się tam linki do pełnej wersji. Niestety, nieaktywne, "usunięte z powodu interwencji pewnej formy" ;) No ale spróbuję. ;)
_________________
Moje teksty o muzyce
 
 
 
Serek 
Praktykant



Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 191
Skąd: Z Polski, nie??
Wysłany: 09-12-2006, 21:08   

A moglibyście mi powiedzieć, czy mogę mieć jednak tą muzykę do TR?? A jak nie to prosiłbym o kilka muzyk w formacie np. mp3. Please.
 
 
Zebius 
Podróżnik



Dołączył: 29 Wrz 2004
Posty: 424
Skąd: Lovitz
Wysłany: 09-12-2006, 23:13   

@Serek
Zajrzyj TUTAJ.
Jest tam pełna instrukcja po angielsku i linki do plików audio z Tomb Raidera.


DO MODERATORÓW:
Czy moglibyście poprawić link w moim pierwszym poście w tym temacie (Problemy, punkt 4a) na ten co podałem wyżej, bo adres uległ zmianie. Z góry dzięks ;)
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Serek 
Praktykant



Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 191
Skąd: Z Polski, nie??
Wysłany: 17-12-2006, 11:06   

Naprawdę bardzo proszę, aby ktoś mi to przetłumaczył. Albo chociaż po swojemu napisał w punktach jak to zrobić. Bardzo proszę, jest mi to bardzo potrzebne!
 
 
aeris 
Nowicjusz


Dołączył: 17 Gru 2006
Posty: 15
Skąd: Nowiak
Wysłany: 17-12-2006, 11:21   

Witajcie. Otóz nie wiem jak wypalić płytkę w trybie Mixed mode tak zeby mieć dzwiek w TR prosze o pomoc ;d

P.S Zdaje mi sie ze podczas treningu w TR 1 lara dawała instrukcje. Jednak nie widze tego Audio w zestawie muzyczek ma to ktos?
_________________

 
 
 
aeris 
Nowicjusz


Dołączył: 17 Gru 2006
Posty: 15
Skąd: Nowiak
Wysłany: 17-12-2006, 13:45   

Dobra udało sie nagrac ale teraz kolejna przeszkoda. Otóz nie pojawia mi sie okno po klikknienciu na Disable VDD mode ma ktos moze na to jakąs rade?
_________________

 
 
 
dagisa 
Praktykant


Dołączyła: 23 Gru 2006
Posty: 102
Wysłany: 05-01-2007, 11:14   

Mam pewien problem z TR1. Zainstalowałam wszystko zgodnie z instrukcją i gra działa bez zarzutów, gdyby nie jeden szczegół: nie mogę obejrzeć filmików. Zamiast nich widzę coś w stylu jak w TV gdy nie odbiera program - takie szumy. Wcześniej zamiast DGVoodoo miałam zainstalowanego Glidosa i problem ten nie występował (odinstalowałam go, bo miałam problemy z innymi rzeczami) - stąd przypuszczam, że nie jest to wina mojej grafiki. Czy ktoś ma na to jakiś pomysł? Prawdopodobnie mam źle skonfigurowanego DGVoodoo.
 
 
gizio 
Praktykant


Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 136
Skąd: Temple Ruins
Wysłany: 07-01-2007, 11:45   

cześć ukończyłem kiedyś tr2 i tr2 gold, tr3 i tr3 gold, tr4 ,tr5, tr legend na ng i chciałbym przed wyjściem tra pograć w tr1 instaluje wszystko tak jak w instrukcji i na voodoo v1.31 jest tylko czarne tło a uruchamiając z glidos gram ale w 3 levelu jest napis.szukałem starszych wersji i na 1.32, 1.33, 1.35 ten napis jest.
co zrobić żeby grać dzieki glidos ale bez napisu?
jak znacie wersje starsza to prosze o link.
mój sprzęt to Geforce 7900gs jeśli to ma znaczenie.
dzieki
 
 
Grindy 
Obieżyświat



Dołączyła: 10 Paź 2006
Posty: 1198
Wysłany: 07-01-2007, 12:01   

Z tego co się orientuję, to inna wersja sprawy nie załatwi. Rzecz w tym, że wersje bezpłatne Glidosa mają napis ;) . Przeszukaj posty Zebiusia; on wspominał, że wersję Glidosa bez napisu można ściągnąć z rosyjskich stron, a nawet chyba na czyjąś prośbę dawał linka... :)
_________________
:<D
:kawa:
It's not age honey, it's milage :D
 
 
gizio 
Praktykant


Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 136
Skąd: Temple Ruins
Wysłany: 07-01-2007, 12:34   

nie znam rosyjskiego wiec nie wiem która jest bezpłatna i bez napisu. szukałem tam ale sporo by mi pomogło gdybym wiedział jaki nr ma ta wersja lub poprostu jakiś link.
bo o to jak uruchomić voodoo sie już nie pyta bo o tym sporo było i mi nie działa wiec jestem skazany na glidos. tzn potrzebuje sie tylko pozbyć napisu.niemam też muzyki a tylko dzwieki świata ale taki problem to nie problem bo ważne że gra działa.
 
 
Szymon_Trent 
Obieżyświat



Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 1170
Skąd: Polska :D
Wysłany: 16-01-2007, 08:01   

Zebius, Słuchaj Zebius mam ściągnięte wszystko z TR1. zrobiłem zgodnie z instrukcjami i i tak mi nie wchodza filmiki :aaa: . Gdy użyłem glidosa były filmiki, ale Lara aslbo zamieniała się w reklame glidosa, albo było tyle niedociągniąć (puste pola itd.) że aż żal patrzeć :609:
_________________
http://wmojejopinii.wordpress.com/
 
 
ADR 
Podróżnik


Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 354
Wysłany: 16-01-2007, 17:37   

ja yez kiedys gralem w tr1 , lecz z tego co pamietam, tio z programem dgvoodoo, czy jakos tak to sie nazywalo :) . Instrukcje instalacji znalazlem na traider.pl ...
Z glidosem nie instalowalem, poniewaz najnowsza wersja jest platna, a te starsze darmowe nie chcialy mi chodzic.
 
 
Barbie 
Odkrywca


Dołączyła: 23 Gru 2003
Posty: 1557
Wysłany: 17-01-2007, 22:26   

Instrukcja jest tutaj: http://www.laracroft.pl/tr1xp.htm albo w pierwszym poście tego tematu.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.136 sekundy. Zapytań do SQL: 11