FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc w przejściu
Autor Wiadomość
Menkaure 
WoTR Team



Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 1744
Skąd: Z Bulerbyn
Wysłany: 23-02-2016, 10:31   

Jak dobrze wycelujesz trującą strzałę to i dwóch na raz załatwisz :)
_________________
 
 
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 96
Wysłany: 23-02-2016, 13:25   

Dziękować, zastosuję się do porad.
 
 
jawamdam 
Nowicjusz


Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 3
Wysłany: 23-02-2016, 15:44   

Ktoś umiałby mi pomóc? Nie chcę zaczynać gry od nowa:P
 
 
Cez 
World of Tomb Raider



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 3986
Skąd: Tczew/3city
Wysłany: 23-02-2016, 16:39   

To jest prawdopdobnie bug, o którym powinienes powiadomic twórców albo firmę Nixxes zajmujaca się wersją PC. Bez patcha pewnie nie da rady tego naprawić.

Podobnie jak w przypadku TR9, równiez i w TR10 warto zapisywac grę np. co godzinke na różne sloty, by własnie nie było takiej sytuacji. To najwiekszy bład, gdy ktos korzysta tylko z jednego, domyslnego autosave'a.
_________________
 
 
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 96
Wysłany: 23-02-2016, 23:46   

Kalecząc, bo kalecząc, ale jakoś dotarłam do końca, ale szłam tylko fabularnie i nie chce mi się wracać po znajdźki. Zawsze sobie mówię, że wrócę po znajdźki, ale nigdy tego nie robię. Jak mam dosyć to odpuszczam na jakiś czas, a jak nie to zaczynam od nowa :P Tym razem staram się o 100%, co i tak mi się nie uda, ale pomarzyć wolno. Nie trafiłam po drodze na żaden, rozbrykany dźwig, więc widać jest on w jakimś pobocznym grobowcu, lub w krypcie.

Spoiler:
Muszę znaleźć też sposób na helikopter, bo strasznie topornie mi szedł. Tam można zeskoczyć poniżej, ale wtedy helik ginie mi z oczu i nie ma sensu w ogóle kazać Zofii strzelać, skoro nie mam pojęcia kiedy i w co ja mam strzelić.

Za to Konstantyn był banalnie prosty, aż za.


EDIT:

Cez napisał/a:


Podobnie jak w przypadku TR9, równiez i w TR10 warto zapisywac grę np. co godzinke na różne sloty, by własnie nie było takiej sytuacji. To najwiekszy bład, gdy ktos korzysta tylko z jednego, domyslnego autosave'a.


Jak Ty numerujesz te odsłony? Bo ja na Tomb Raider 2013 mówię "10", a na RotTR "11". Odsłony 1-5, wiadomo, klasyka, TRAoD 6, Trylogia 7-9, a te najnowsze dwie to 10 i 11. Tylko w obrębie Trylogii mam problem, czy za pierwszą część trylogii uznać Legendę, czy Anniversary. Rozumiem, że firma wydała Anniversary jako rodzaj bonusu, retrospekcji, jak zwał tak zwał, ale jakoś głupio mi nie przydzielić jej numeru.
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 1744
Skąd: Z Bulerbyn
Wysłany: 24-02-2016, 00:07   

TRA nie ma przypisanego numerka, więc numeracja Trylogii "Where's my mother" wygląda tak:
TR7 (Legenda),
TRA
TR8 (Underworld).
"Dziewiątka" to TR2013, a "dycha" - Ryż.
_________________
 
 
Cez 
World of Tomb Raider



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 3986
Skąd: Tczew/3city
Wysłany: 24-02-2016, 00:12   

Menkaure ma rację ;) TRA nigdy nie miało numerka, bo już za czasów wydania tej gry Crystalsi o bezpośrednim sequelu TR Legend, czyli o Underworld mówili na zasadzie tytułu roboczego TR8. Na WoTR od lat stosujemy właśnie tę numerację roboczą. TRA to po prostu TR1.1, jeśli na siłę mamy dać temu numer ;)

Ostatnio tę numerację potwierdził jeden z Crystalsów w wywiadzie: http://www.gameinformer.c...PostPageIndex=1

"I think a lot of things are super promising, but what’s most exciting to me is to just create that dialogue with the audience, just like between Tomb Raider 9 and Tomb Raider 10. "

Czyli obecnie czekamy na TR11 ;)
_________________
 
 
MaXoR 
Student



Dołączył: 08 Sty 2016
Posty: 60
Skąd: Via Caravelli
Wysłany: 24-02-2016, 05:42   

jawamdam napisał/a:
Ktoś umiałby mi pomóc? Nie chcę zaczynać gry od nowa:P


Dorzucę swoje małe trzy grosze... bo także się nad tym zastanawiałem.
@Cez trafnie to zauważył, to pretenduje do miana perfidnego BUG-a. Jakimś bowiem cudem załadował Ci się wcześniejszy checkpoint a wydarzenia fabuły "poszły dalej". W takiej sytuacji, powinno być konsolowe rozwiązywanie problemu: tworzone automatycznie (i aktualizowane w trakcie gry) kopie zapasowe save'ów w oparciu o kluczowe punkty fabuły. Sugeruję opisać ten problem na oficjalnym forum square-enix

Przy okazji, garść porad dla @Alina ...
bo widzę zainteresowanie "brykającym dźwigiem" :D
Spoiler:

Można go spotkać (ten dźwig) w grobowcu z ostatniej lokacji, czyli Zaginionym Mieści i nie warto pomijać tego grobowca ... zyskujesz z niego upgrade strzał zapalających - grecki ogień! Niestety, mi nie było dane przed ukończeniem fabuły, wspominany dźwig mi "zwariował" i zabrakło możliwości otwarcie grobowca. :>

Natomiast helikopter... to w gruncie rzeczy całkiem prosta heca! Przede wszystkim, nie należy chaotycznie biegać po mapie i tym bardziej na oślep strzelać. Jak się wówczas dobrze przyglądniesz to bez trudu zauważysz, że ten śmigłowiec w rzeczywistości porusza się bardzo wolno i do tego w ograniczonym (wahadłowym) zakresie, coś ok. 100˚. Można się przed nim chować za najbliższymi przeszkodami niemal spacerowym krokiem, ale najlepiej w pobliżu schodków na wyższą kondygnację. Czekamy wówczas cierpliwie, aż się wystawi mniej więcej na środek (środkową część ruin), wbiegamy wtedy na te schodki, bo wyżej lepiej się strzela i boom! Przy odrobinie wprawy - jeden strzał, jeden trup. ;)

 
 
jawamdam 
Nowicjusz


Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 3
Wysłany: 24-02-2016, 09:40   

Witajcie, dzięki za odpowiedzi. Na szczęście miałem zrobionego save'a gdzieś na początku tej lokacji, więc 10 minut i już byłem przy dźwigu. Z ciekawości, skontaktuję się z nimi ws. tego problemu. Pozdrawiam,
 
 
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 96
Wysłany: 24-02-2016, 16:51   

Mam kolejny problem, przez który być może nie będę mogła mieć gry na 100%. I tak było mało prawdopodobne, że mi się to uda, ale przynajmniej mogłam pomarzyć...

Spoiler:

Nie zabrałam jednego dokumentu z zaznaczonego na mapie miejsca, dostać się tam mogłam drogą fabularną, po linie za sklepem. Niestety lina zniknęła, a od strony obozu drogę zastawia spychacz, koparka, jak zwał tak zwał. Z moją orientacją w terenie możliwe jest, że zwyczajnie nie znalazłam przejścia, ale tamten teren jest dość mocno ograniczony. Miejsce z liną prowadziło do filmiku, w którym Lara została schwytana, a Ana się ujawniła.


 
 
krtomb 
WoTR Team



Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 1079
Skąd: Helheim
Wysłany: 24-02-2016, 17:43   

Kiedy już opuścisz fabularnie ten obszar, zawsze możesz wrócić w trybie obozu. Z obozu którym się tu dostajesz, musisz po prostu cofnąć się i wydostać podziemnym, częściowo zalanym tunelem z powrotem do mapy głównej w miejscu do którego trafia się po ucieczce z budynku z Jacobem. Mapa jest w pełni możliwa do eksplorowania - ale fakt że sam za pierwszym razem się zgubiłem ;)
_________________
"In place of a dark Lord you would have a queen! Not dark but beautiful and terrible as the dawn! Treatreous as the sea! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!"
 
 
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 96
Wysłany: 24-02-2016, 17:47   

Tunel jest zablokowany, a woda za płytka, by nurkować... :(
 
 
Madziula 
Podróżnik



Dołączyła: 16 Gru 2007
Posty: 669
Skąd: Kraków / Tarnów
Wysłany: 24-02-2016, 21:23   

Dodam tylko tyle, że WSZYSTKIE znajdźki można zebrać po skończeniu fabuły. Nie ma takiego miejsca, do którego nie dałoby się wrócić.
_________________
 
 
 
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 96
Wysłany: 24-02-2016, 22:20   

Dobra, oczywiście macie rację, tylko ja ślepnę na stare lata. Jak mogłam nie zauważyć tej drabinki... Mało tego, że nie zauważyłam drabinki w pierwszym podmokłym tunelu, to potem to już w ogóle się zgubiłam. Biegałam z 15 minut po tym obozowisku z laptopami, zanim się połapałam, którędy do obozu... Jeśli mi się uda zrobić tą grę chociaż na 90%, to będę bardzo zdziwiona. Ale to dobrze, że twórcy tyle tego zrobili, bo gra się przyjemniej.
 
 
szpynda 
Nowicjusz



Dołączył: 29 Sty 2016
Posty: 15
Skąd: Malbork
Wysłany: 24-02-2016, 22:30   

To jak trafić do tego dokumentu? Też go zostawiłem i mimo powrotu nie mogłem przejść do niego. Ale to było jeszcze przed skończeniem fabuły. No i takie pytanie jak zapalić ten najodleglejszy stos z (wyzwanie z kartuszami)? Zasięg za krótki, a ten bliższy kartusz płonie... Ten gdzie byli Nieśmiertelni przy nim :P
_________________
i5 3570K@4,2GHz/GTX770@/8 RAM1600@2133MHz
 
 
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 96
Wysłany: 24-02-2016, 23:09   

Ja zbieram znajdźki w trakcie fabuły, po prostu zwlekam z jej ruszeniem dalej, żeby zdążyć wszystko zrobić przed końcem, bo po fabule zwykle już mi się nie chce biegać za znajdźkami, już po dzwonku :)

Spoiler:

Po dokument, to idzie się do obozu, a potem takim tunelem z płytką wodą i na końcu jest drabinka. Samo dotarcie do dokumentu, jak już zauważyłam tą drabinkę, było łatwe (przy okazji rozwaliłam też laptopy do wyzwania), tylko potem się pogubiłam. Biegałam w kółko i nie mogłam znaleźć drogi powrotnej do obozu. Teraz myślę, że w tamtym fragmencie mapy już mam wszystko zrobione.
 
 
jolajola1 
Praktykant



Dołączyła: 26 Cze 2006
Posty: 118
Skąd: stolyca
Wysłany: 26-02-2016, 00:06   

szpynda napisał/a:
To jak trafić do tego dokumentu? Też go zostawiłem i mimo powrotu nie mogłem przejść do niego. Ale to było jeszcze przed skończeniem fabuły. No i takie pytanie jak zapalić ten najodleglejszy stos z (wyzwanie z kartuszami)? Zasięg za krótki, a ten bliższy kartusz płonie... Ten gdzie byli Nieśmiertelni przy nim :P




żeby dało się dosięgnąć najodleglszy stos do podpalenia - to trzeba wrócić do PIERWSZEGO używanego trebusza
 
 
 
adriano216 
Podróżnik



Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 572
Skąd: 29°58'N 31°07E
Wysłany: 01-03-2016, 22:38   

Cześć,
Powiedzcie mi proszę jak powtórzyć nieukończone wyzwanie? Dokładnie chodzi mi o Grobowiec Proroka i "zadymę" w nim.
Wybrałem powtórz rozdział ale po ponownym zdejmowaniu kadzideł wynik nie zmieniał się.
Wybrałem zły tryb powtórzenia poziomu?

I drugie pytanie.
Jak bardzo opłaca się zbierać karty ulepszeń i powtarzać poziomy aby zdobywać dodatkowe punkty np. Za świetliki? Czy lepiej iść standardowym tokiem gry?
Jak dla starego weterana serii to za dużo jest tych udziwnień rozgrywki i nie mogę pierwszy raz w życiu połapać się na celach gry :(
_________________
 
 
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 96
Wysłany: 01-03-2016, 23:27   

Powtórka poziomu tu chyba nic nie da. Akurat Syria jest specyficzną lokacją, nie ma w niej obozu, więc raczej wszystko trzeba zrobić za pierwszym podejściem. Ja 3 razy zaczynałam od nowa, żeby mieć ją na 100%.
 
 
Madziula 
Podróżnik



Dołączyła: 16 Gru 2007
Posty: 669
Skąd: Kraków / Tarnów
Wysłany: 02-03-2016, 00:42   

Alina napisał/a:
Powtórka poziomu tu chyba nic nie da. Akurat Syria jest specyficzną lokacją, nie ma w niej obozu, więc raczej wszystko trzeba zrobić za pierwszym podejściem.

Obozy są i to aż 3, ale pojawiają się dopiero po ukończeniu wątku fabularnego.

adriano216 napisał/a:
Powiedzcie mi proszę jak powtórzyć nieukończone wyzwanie? Dokładnie chodzi mi o Grobowiec Proroka i "zadymę" w nim.

Wystarczy się tam wrócić używając szybkiej podróży i wtedy dokończyć wyzwanie :)
_________________
 
 
 
adriano216 
Podróżnik



Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 572
Skąd: 29°58'N 31°07E
Wysłany: 03-03-2016, 22:18   

Madziula, a co z kartami, punktami i świetlikami? Przechodzić i zdobywać od razu czy to nie ma wpływu na główną rozgrywkę?
_________________
 
 
Madziula 
Podróżnik



Dołączyła: 16 Gru 2007
Posty: 669
Skąd: Kraków / Tarnów
Wysłany: 03-03-2016, 23:52   

Ja w ogóle nie grałam z tymi kartami modyfikującymi rozgrywkę, w ogóle nawet nie powtarzałam poziomów. Jedynie po skończeniu wątku fabularnego wróciłam się do niektórych lokacji pozbierać brakujące znajdźki, żeby mieć grę na 100% :)
_________________
 
 
 
szukamszczescia 
Nowicjusz


Dołączył: 09 Gru 2014
Posty: 6
Wysłany: 23-03-2016, 12:49   

Też mam z tym problem na PC. Nie mogę skoczyć na główkę z tej najwyższej platformy. Gra podpowiada żeby wciskać Spacje. z Kolei niektórzy piszą żeby użyć klawisza c. Czy ktoś mogłby napisac jak to poprawnie zrobić na PC. Czy trzeba skakać z rozbiegu (shift)???





isabel22 napisał/a:
hey,

Nie potrafię skoczyć na główkę z ostatniej najwyżej położonej platformy (wyzwanie w geotermicznej dolinie) zaraz obok obozu "szczyt góry" pozostałe skoki poszły gładko, a na tej ostatniej próbowałam już chyba 50 razy, nie wiem może robię coś źle - mam wersję na PC - wciskam spację i klawisz C i nic - może ma ktoś jakiś pomysł?
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 1744
Skąd: Z Bulerbyn
Wysłany: 23-03-2016, 19:30   

A to na PC nie ma możliwości przypisania dowolnego klawisza odpowiedniej czynności? Zasiedziałem się w konsolach, dawno nie grałem już na PC.
Na WoTR jest klawiszologia w dziale RoTR, sprawdź jakiej tam użyć kombinacji - http://www.laracroft.pl/tr10/ster.html

Może za wcześnie/za późno skaczesz ?
_________________
 
 
krtomb 
WoTR Team



Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 1079
Skąd: Helheim
Wysłany: 23-03-2016, 21:41   

Z tym osiągnięciem jest problem nawet na konsolach. Widziałem filmik na Youtube gdzie trzeba ułamek sekundy odczekać po wykonaniu skoku, bo ona tego ponoć od razu nie wyłapuje czy jakoś tak. Parę razy kombinowałem i wkurzało mnie to, dlatego tylko raz przeszedłem tą grę na 100% a potem już tylko znajdźki zbieram, a na resztę mam wywalone, bo już dla mnie za dużo tego. Wolę sekrety niż durne osiągnięcia, a jeśli już to nie tak irytujące...
_________________
"In place of a dark Lord you would have a queen! Not dark but beautiful and terrible as the dawn! Treatreous as the sea! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.204 sekundy. Zapytań do SQL: 11