FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy techniczne
Autor Wiadomość
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 68
Wysłany: 18-02-2016, 11:19   

No to trudno, nie będę grała na najwyższych ustawieniach, z tej racji, że kompa mam od roku, więc nie będę teraz kupowała nowego pod jedną grę... Zwłaszcza, że grafika i procesor to chyba dwa najdroższe komponenty... Ja głównie pykam w Simsy i w Minecraft'a... Seria TR to jedyna gra akcji w jaką gram. Jakbym chciała kupić i7, to znowu nie wiadomo czy by pasował do mojej płyty głównej, do chłodzenia procka itp.


Czyli jak rozumiem, dodanie drugiej ósemki RAMu nic tu nie zmieni?
 
 
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 68
Wysłany: 18-02-2016, 14:39   

Odrobiłam lekcje. Żeby według Was, ta gra chodziła płynnie na najwyższych obrotach potrzebuję grafiki GTX 970 i Procka Intel i7. A to daje 3000 zł, według Alledrogo... Tak więc z takimi zmianami poczekam raczej do zmiany całego kompa.Ja kupuję nowy komputer raz na 5 lat, bo częściej mnie nie stać.
 
 
MaXoR 
Student



Dołączył: 08 Sty 2016
Posty: 52
Skąd: Via Caravelli
Wysłany: 18-02-2016, 15:01   

@Alina: Otóż to ;)

Natomiast pamięci, że tak powiem, dostawić można zawsze ... pytanie tylko, czy z powodu li tylko Tomb Raidera warto (?) W poprzednim poście celowo podkreśliłem słowo 'rekomendowane' - w tym pojęciu zawiera się także 8GB RAM. Mogę tu jedynie dodać, że przy takich relacjach cen, konsole stają się ciekawą alternatywą ...
 
 
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 68
Wysłany: 18-02-2016, 16:36   

Wiem, ale na konsoli nie pogram z trainerem, nie dodam sobie modów do gry itp itp. Oczywiście mówię tu teraz ogólnie, nie tylko o TR, bo dla jednej gry nie będę kupowała konsoli...

W sumie gram teraz na niemal najwyższych ustawieniach i nie mam przycinek, jedyne co, to nie mogę mieć tych Bardzo Wysokiej Jakości Tekstur, a jedynie Wysokiej Jakości Tekstury. Gra i tak wygląda lepiej niż poprzedniczka, ale chciałoby się mieć te najwyższe tekstury. Na moim sprzęcie jak dam najwyższej jakości tekstury, to mam przycinki, nie mocne jakieś, ale są. Powiem tak, do przycinek w The Sims 3 jestem przyzwyczajona i w tamtej grze by mi nie przeszkadzały takie przycinki. Ale TR to jednak gra akcji i czasem jedna przycinka może mnie kosztować oberwanie od kogoś z kałasza... :P
 
 
szpynda 
Nowicjusz



Dołączył: 29 Sty 2016
Posty: 15
Skąd: Malbork
Wysłany: 24-02-2016, 22:53   

Wtej grze Procesor nie jest ważny aż tak bardzo. Najważniejsza jest karta graficzna z dużą ilością VRAM oraz pamięć RAM. Nie wiem skąd te i7 wymyśliliście do Ryżu :)
_________________
i5 3570K@4,2GHz/GTX770@/8 RAM1600@2133MHz
 
 
daro85 
Nowicjusz



Dołączył: 06 Kwi 2014
Posty: 16
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 25-02-2016, 23:35   

Witajcie, mam pytanie przed zakupem najnowszej części TR...
Mogę się spodziewać w miarę płynnej rozgrywki chociaż na średnich ustawieniach graficznych na podanym niżej sprzęcie...?
Intel Core i7-5500U CPU 2.40GHz-3.00GHz (2 rdzenie)
Win 10 64-bit
RAM 8GB
NVIDIA GeForce 920M 4GB
 
 
MaXoR 
Student



Dołączył: 08 Sty 2016
Posty: 52
Skąd: Via Caravelli
Wysłany: 26-02-2016, 02:49   

szpynda napisał/a:
Nie wiem skąd te i7 wymyśliliście do Ryżu :)


Miałem nie odpisywać na sprawy oczywiste ...
Ale odpowiem: nie "myśmy wymyśliliśmy", tylko taka jest oficjalnie rekomendowana konfiguracja sprzętu i nie należy tego mylić z wymaganiami minimalnymi. Żadna to bowiem "hameryka", że gra będzie względnie przyzwoicie działać na słabszym zestawieniu. ;)

@daro85:

Proc i pamięć masz OK ... ale grafika ... BARDZO słabiutko !
920M jest oparty na starszej architekturze Kepler (a nie Maxwell) i generalnie w gry z np. 2013 - Tomb Raider, Battlefield 4, Bioshock Infinite itd. - można komfortowo grać na ustwieniach średnich. W przypadku RotTR będzie tylko gorzej. TUTAJ znajdziesz benchmark z którego wynika, że gra jest 'not playable' na większości testowanych laptopów.
 
 
Madziula 
Podróżnik



Dołączyła: 16 Gru 2007
Posty: 667
Skąd: Kraków / Tarnów
Wysłany: 26-02-2016, 03:44   

Ogólnie wydaje mi się, że nawet minimalne wymagania w tej grze są mocno zawyżone. Moja karta graficzna i procek "teoretycznie" nie spełniały minimalnych, a grałam na wysokich. Może i miałam szczęście, nie wiem, ale narzekać nie będę :D
_________________
 
 
 
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 68
Wysłany: 26-02-2016, 18:16   

Ja w tej chwili gram na dosyć wysokich ustawieniach i generalnie nie narzekam. Bywa, że w Dolinie Geotermicznej mi się momentami przytnie, ale ogólnie da się pograć w przyzwoitych warunkach. Większość rzeczy mam na ustawieniach wysokich, a tekstury na ustawieniach bardzo wysokich. Zresztą można sobie spoiler obejrzeć... Dałam spoiler, głównie po to, by witryny screenami nie zapychać. Ostatecznie udało mi się zmusić Steam'a do robienia fotek, bo żaden inny program nie chce robić screenów z tej gry, why? Normalnie mi wszędzie print screen działa, w RotTR, nie działa.

Spoiler:





 
 
Ar2r 
Obieżyświat



Dołączył: 10 Maj 2007
Posty: 810
Skąd: z podwóra
Wysłany: 26-02-2016, 21:11   

Spróbuj zaznaczyć w opcjach "Ekskluzywny pełny ekran" wtedy powinnaś już normalnie strzelać screenshoty klawiszem printscreen. Co do ustawień bardzo wysokich - to najwięcej zżerają tekstury, które potrzebują grafiki 6GB. GTX 980 nawet nie da rady płynnie odpalić gry w miejscach takich jak kompleks radziecki czy dolina geotermalna przy ustawieniach ultra (oczywiście mówimy tutaj o 60fps/1080p).
_________________
 
 
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 68
Wysłany: 27-02-2016, 14:31   

No na szczęście u mnie da się grać, tylko czasem gra się przytnie. Ogólnie, to przecież nie będę kupowała nowej grafiki po roku od zakupu kompa, nie stać mnie na takie fanaberie. Niech już ten wyścig technologiczny trochę przystopuje... Ja miałam analogiczną sytuację z TR 2013, komp miał z rok czy dwa, jak wyszła nowa Lara i mogłam mieć wszystkiego na maksa, nawet minimalnych przycinek nie było...


Tą opcję ekskluzywnego pełnego ekranu to mam zaznaczyć, czy odznaczyć? Bo mam to włączone cały czas... Spróbuję odznaczyć, zobaczymy co to da.
 
 
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 68
Wysłany: 28-02-2016, 01:15   

Na wypadek jakby komuś to miało pomóc, pomogło wyłączenie ekskluzywnego pełnego ekranu, mogę robić screeny klawiszem Print Screen. Nie wiem co ta funkcja w ogóle robi, ale ja zmiany w jakości nie widzę, zwykły pełen ekran nie wyświetla żadnych pasków Windowsa, więc będę grała tylko na zwykłym pełnym ekranie. Jednak Fraps nadal gry nie widzi, więc może macie patent na program, którym bym mogła Gameplay nagrać? Dla siebie, ale ja lubię nagrywać filmiki z TR, mam np większość etapu w Angli w TR Legend nagrane, bo lubię te dialogi Lary z chłopakami.
 
 
v1per80 
Podróżnik



Dołączył: 23 Paź 2008
Posty: 349
Wysłany: 28-02-2016, 02:29   

Alina napisał/a:
Na wypadek jakby komuś to miało pomóc, pomogło wyłączenie ekskluzywnego pełnego ekranu, mogę robić screeny klawiszem Print Screen. Nie wiem co ta funkcja w ogóle robi, ale ja zmiany w jakości nie widzę, zwykły pełen ekran nie wyświetla żadnych pasków Windowsa, więc będę grała tylko na zwykłym pełnym ekranie. Jednak Fraps nadal gry nie widzi, więc może macie patent na program, którym bym mogła Gameplay nagrać? Dla siebie, ale ja lubię nagrywać filmiki z TR, mam np większość etapu w Angli w TR Legend nagrane, bo lubię te dialogi Lary z chłopakami.
Użyj tego http://www.faststone.org/FSCapturerDownload.htm Pozwala robić screeny z ekskluzywnym pełnym ekranem :)
_________________
I7 6700K@4.6Ghz+Spartan HE1024, Asrock Z170 Extreme4, 16GB Ram Kingstone HyperX DDR4 16GB 2400MHz @CL14, HDD 1.75TB+SSD Samsung Evo 850 250GB, Zotac GF GTX 1080 ExoArmor Black 8GB,TV LG42LD450+Projektor 3D Acer H5630 z 3D Vision 2,Oculus Rift CV1+Touch,Chieftec Nitro 88+SPS-850C 850W
 
 
 
Alina 
Student



Dołączyła: 01 Kwi 2013
Posty: 68
Wysłany: 28-02-2016, 14:26   

Hmmm... A coś do filmików znacie? Fraps już musi pójść do lamusa niestety...
 
 
szpynda 
Nowicjusz



Dołączył: 29 Sty 2016
Posty: 15
Skąd: Malbork
Wysłany: 06-03-2016, 19:25   

Mam i5 3570K czyli dość wekowy procesor. Gra działa tak samo prz stockowym zegarze 3,4GHz czy podkręconym 4,5GHz. Ogranicza mnie tylko moja karta graficzna GTX770 2GB VRAM. MSI Afterbyrner pokazuje zużycie maksymalne VRAM i RAM dochodzące pod 8GB. Procek natomiast chodzi na 50-60%. Ustawienia wysokie z włosami, 1080p/40 aby nie szarpało obrazu. Na i 3 Tomb Raider też działa całkiem nieźle. Potrzeba tylko dobrej karty graficznej. niestety port z konsol jest skopany.
_________________
i5 3570K@4,2GHz/GTX770@/8 RAM1600@2133MHz
 
 
violakutno 
Nowicjusz


Dołączyła: 13 Mar 2016
Posty: 1
Wysłany: 13-03-2016, 17:27   

Przeczytałam wątek. Nie znam się na tych Waszych wszystkich fachowych tekstach, ale z tego co moja 42 głowa zrozumiała to pewnie na jednym z moich kompów sobie nie zagram...a przypuszczam, że córka swojego mi nie odda..
Mam komputer Core i3 -3120m, 2,5GHz, 6,0GB Ram, kart graficzne Intel HD Graphics 4000 oraz AMD Radeon HD 7670m. System mam Windows 7 64 bit.
Pewnie raczej nic mi nie pomoże :(
Tak chciałam zagrać w mojego kochanego TR... wczoraj mężu grę mi sprawił a tu lipa :( gra się tnie jak pieron
 
 
dudi_mati 
Nowicjusz


Dołączył: 29 Sty 2016
Posty: 21
Wysłany: 16-03-2016, 00:51   

violakutno napisał/a:
Tak chciałam zagrać w mojego kochanego TR... wczoraj mężu grę mi sprawił a tu lipa :( gra się tnie jak pieron


Wnioskuję że grasz na laptopie, czyli pobierz i zainstaluj sterowniki do karty graficznej w wersji 16.2 (jest wersja 16.3, ale po instalacji zawiesza mi kompa przy uruchamianiu)
I wiadomo, następnie pobaw się ustawieniami graficznymi, powinno poskutkować, a jak by co to pisz na priv do mnie.
 
 
Tumberski 
Nowicjusz



Dołączył: 04 Mar 2014
Posty: 23
Skąd: Wioska
Wysłany: 16-03-2016, 20:43   

Zagrasz :-)
W zwykłym HD, w oknie z suwakiem ustawionym na około 30%, na średnio-wysokich ustawieniach ;-)
 
 
Geralt 
Praktykant



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 182
Skąd: Gdynia
Wysłany: 22-03-2016, 20:47   

Ja zdecydowałem zakupić xboksa i mam na wiele lat,bez sensu pakowałem szmal w grafikę procki płyty itd a starczało na jedno wydanie Lary,bo przy kolejnym wydaniu trzeba było znowu coś kupić żeby gra śmigała,zakup consoli to chyba jednak mniejszy wydatek
_________________
prawdziwa cnota krytyki się nie boi
 
 
v1per80 
Podróżnik



Dołączył: 23 Paź 2008
Posty: 349
Wysłany: 22-03-2016, 20:56   

Na najniższych ustawieniach będziesz miała ok 25 klatek, czyli źle nie będzie. Będzie to wyglądać jak na X360 :)
_________________
I7 6700K@4.6Ghz+Spartan HE1024, Asrock Z170 Extreme4, 16GB Ram Kingstone HyperX DDR4 16GB 2400MHz @CL14, HDD 1.75TB+SSD Samsung Evo 850 250GB, Zotac GF GTX 1080 ExoArmor Black 8GB,TV LG42LD450+Projektor 3D Acer H5630 z 3D Vision 2,Oculus Rift CV1+Touch,Chieftec Nitro 88+SPS-850C 850W
 
 
 
indy0705 
Nowicjusz


Dołączył: 19 Cze 2016
Posty: 1
Wysłany: 19-06-2016, 11:48   

Nie wiem, czy piszę w odpowiednim temacie, ale jeżeli pytanie dotyczy zagadnień technicznych to stwierdziłem, że to będzie dobry wątek. W każdym razie przechodząc do meritum sprawy, mam do was pytanie. To będzie standardowe pytanie w stylu: "Czy gra mi pójdzie". Od razu zaznaczam, że obecnej konfiguracji kompa nie będę upgrade'ował, gdyż chcę sobie niedługo kupić dosyć mocnego lapka. Jak wam się wydaje (być może już ktoś testował RotTR na podobnej konfiguracji), czy gra będzie grywalna na:

AMD Athlon II x4 640 3GHz
GeForce 450 GTS
4 GB RAM DDR3 (będę rozszerzał do 8GB)

Z góry piszę, że nie będę grał w rozdzielczości 720p, ani tym bardziej 1080p. Mam monitor o rozdzielczości 1366x768, więc nie jest to duża rozdzielczość :)
 
 
v1per80 
Podróżnik



Dołączył: 23 Paź 2008
Posty: 349
Wysłany: 30-06-2016, 20:44   

Średnie detale 1280x1024 około 30 klatek sąsiad ma na podobnym PC. 1360x768 to jednak nieco mniej pikseli, więc powinno być git :)
_________________
I7 6700K@4.6Ghz+Spartan HE1024, Asrock Z170 Extreme4, 16GB Ram Kingstone HyperX DDR4 16GB 2400MHz @CL14, HDD 1.75TB+SSD Samsung Evo 850 250GB, Zotac GF GTX 1080 ExoArmor Black 8GB,TV LG42LD450+Projektor 3D Acer H5630 z 3D Vision 2,Oculus Rift CV1+Touch,Chieftec Nitro 88+SPS-850C 850W
 
 
 
Maczosss 
Nowicjusz


Dołączył: 18 Lip 2016
Posty: 1
Wysłany: 18-07-2016, 16:08   

Witam. Zakupiłem nowego tomb ridera i niestety natrafiłem na dziwne zjawisko. Nie ważne czy gram na maxymalnych czy na minimalnych ustawieniach to mam gigantyczne ścinki. Mówię tu o takich trwających nawet kilka sekund (nawet w menu po wyjsciu). W tescie graficznym na max ustawieniach mam średnio 30 klatek bo raz jest 149 a raz 0.2 fps. Mam geforca 970 i 8 gb ram, procesor intela i5. Czy to wina zbyt małej ilości pamięci RAM czy dysku HDD. Proszę o rade. Sterowniki do karty zainstalowałem najnowsze, dodam tylko, że w żadnej innej grze nie mam takiego problemu. Gram w Wiedźmina 3 na ustawieniach Uber i śmiga w full Hd bez ścinki.
 
 
leven 
Nowicjusz


Dołączył: 11 Sie 2016
Posty: 4
Wysłany: 14-08-2016, 13:25   

Mało RAM-u.

U mnie system monitował o małej ilości RAM w TR i musiałem zwiększyć SWAP do 5GB.

System masz na HDD czy SSD ?

No i zainstaluj najnowsze sterowniki graficzne 368.81.
 
 
jolajola1 
Praktykant



Dołączyła: 26 Cze 2006
Posty: 118
Skąd: stolyca
Wysłany: 17-08-2016, 23:06   

Przeszłam Rice of TR w trybie najstraszniejszym i teraz chcę zagrać w DLC
jak mam to zrobić, jak kupić, i jak wejść w odpowiedni tryb ?

podpowie mi ktoś?
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.162 sekundy. Zapytań do SQL: 10