FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy techniczne
Autor Wiadomość
Cez 
World of Tomb Raider



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 3986
Skąd: Tczew/3city
Wysłany: 09-03-2013, 01:52   Problemy techniczne

NIEAKTUALNE, POJAWIŁ SIĘ PATCH USUWAJĄCY PROBLEM

Na PC podczas gry w TR9 brakuje efektu rozbryzganej krwi czy kropel wody na ekranie "kamery". Ten fajny efekt występuje na PC tylko jeśli wyjdziemy z trybu pełnego ekranu do trybu w oknie. Zmiana tych trybów następuje poprzez wciśnięcie klawiszy Alt + Enter w czasie gry.

Zanim pojawi się patch, można wypróbować inny, skuteczny sposób. Problem rozwiązuje program emulujący pełny ekran podczas przebywania w trybie okna.

Ściągnij program >> https://gc-modding.googlecode.com/files/WindowedBorderlessGaming_1.1.1.2.zip

a następnie: *

1) Uruchom program i włącz grę
2) Upewnij się, że masz odpaloną grę w oknie (Alt + Enter)
3) Po tym jak masz włączoną grę w oknie, kliknij na pasku ikonę programu i wybierz "Add window F3"
4) Upewnij się, że dolny pasek zadań w Windowsie nie jest zablokowany
5) Wróć do gry w oknie i naciśnij F3 by uaktywnić tryb
6) Gra będzie od teraz w oknie bez ramek. Wyjdź z niej i wejdź do niej ponownie a będziesz się cieszyć grą na pełnym ekranie z tym trybem
7) Jeśli jakimś cudem nie włączy się pełny ekran, włącz go ręcznie

* instrukcja by v1per80, z moimi małymi poprawkami ;)
_________________
 
 
Ines 
Nowicjusz



Dołączyła: 19 Sty 2008
Posty: 25
Wysłany: 09-03-2013, 12:06   

U mnie, niestety, to nie zadzialalo. Pokazuje sie okienko "No window added"
 
 
 
Cez 
World of Tomb Raider



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 3986
Skąd: Tczew/3city
Wysłany: 09-03-2013, 12:15   

Wczoraj mi to działało, a dzis zostaje na dole widoczny pasek zadań... jak sie go pozbyc? Nie mam go zablokowanego, powinien zniknac.
_________________
 
 
Piterek 
Praktykant


Dołączył: 23 Mar 2008
Posty: 126
Wysłany: 09-03-2013, 12:24   

Wie ktoś może jakie ustawienie graficzne reguluje sprawę tych rozbryzgów? Wychodzi na to, że pewnie wydadzą patcha, żeby te efekty działały również na fullscreenie, ale mi one po prostu się nie podobają - zasłaniają za dużo ekranu i są sztuczne. Wolałbym więc już wcześniej się ubezpieczyć i jakoś je wyłączyć, zanim steam mi zupdatuje grę i będę się musiał z nimi męczyć.
 
 
 
Ar2r 
Obieżyświat



Dołączył: 10 Maj 2007
Posty: 810
Skąd: z podwóra
Wysłany: 09-03-2013, 12:27   

Po uruchomieniu gry miałem identycznie, Cez. Jednak gdy gra załadowała menu główne pasek sam zniknął. Może spróbuj po prostu od nowa wykonać kroki instalacji (może coś pomoże).
_________________
 
 
Cez 
World of Tomb Raider



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 3986
Skąd: Tczew/3city
Wysłany: 09-03-2013, 12:55   

Pomogło wybranie w opcjach tego programiku "Open game settings" i wpisanie mojej rozdzielczosci... Uff...

Cytat:
Wie ktoś może jakie ustawienie graficzne reguluje sprawę tych rozbryzgów?


Tego na konsolach chyba sie nie da wyłączyc, wiec jak bedzie to juz na stale na PC to pewnie bedzie podobnie.

Mi sie te efekty podobaja, tylko bardzo utrudniaja walke, gdy przeciwnicy rzucaja dynamit. Do tej pory nie rozumialem czemu on wlasciwie nie dziala. Ot rzucaja, wybucha tuz kolo mnie, Lara raz jęknie i tyle. A z właściwymi efektami graficznymi polega to na tym, ze po wybuchu dynamitu mamy rozbłysk, nic nie widac, dlatego trzeba tego unikac i odskakiwac. Teraz ten dynamit ma sens :p
_________________
 
 
Piterek 
Praktykant


Dołączył: 23 Mar 2008
Posty: 126
Wysłany: 09-03-2013, 20:07   

Dzisiejsza aktualizacja na Steam (około 100MB) wprowadza efekty krwi, wody, brudu etc. na fullscreenie. W sumie to nawet idzie się przyzwyczaić :P
 
 
 
Adamaru 
Podróżnik



Dołączył: 12 Sie 2008
Posty: 641
Wysłany: 09-03-2013, 20:13   

Brakowało też lens flary, która jest strasznie klimatyczna. Ale w sumie skoro jest patch to mało co o tym mówić :D
_________________
Yf a dą suwajf, nan of as łyl.
 
 
Cez 
World of Tomb Raider



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 3986
Skąd: Tczew/3city
Wysłany: 09-03-2013, 20:36   

Piterek napisał/a:
Dzisiejsza aktualizacja na Steam (około 100MB) wprowadza efekty krwi, wody, brudu etc. na fullscreenie. W sumie to nawet idzie się przyzwyczaić


Pospieszyli sie, super :) Tylko skutek uboczny mam taki, ze musialem zmienic grafike z Ultra na wysoka jakosc, bo sie przycina teraz na Ultra :p
_________________
 
 
Adamaru 
Podróżnik



Dołączył: 12 Sie 2008
Posty: 641
Wysłany: 09-03-2013, 20:48   

Cez napisał/a:
Piterek napisał/a:
Dzisiejsza aktualizacja na Steam (około 100MB) wprowadza efekty krwi, wody, brudu etc. na fullscreenie. W sumie to nawet idzie się przyzwyczaić


Pospieszyli sie, super :) Tylko skutek uboczny mam taki, ze musialem zmienic grafike z Ultra na wysoka jakosc, bo sie przycina teraz na Ultra :p


A z tymi włosami tressFX masz ten spadek? Bo właśnie podobno ludziom po tym patchu spada ilość fps, między innymi jak mają włączoną tą opcję...
_________________
Yf a dą suwajf, nan of as łyl.
 
 
Cez 
World of Tomb Raider



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 3986
Skąd: Tczew/3city
Wysłany: 09-03-2013, 21:52   

Adamaru napisał/a:
A z tymi włosami tressFX masz ten spadek?


Nie, w ogole tego efektu włosow nie mam, karta nie obsluguje.
_________________
 
 
Beni0o 
Nowicjusz


Dołączył: 09 Mar 2013
Posty: 1
Wysłany: 09-03-2013, 22:36   

:spoiler:
Witam. Mam pewien problem odnośnie gry. Przeszedłem 50% gry, w misji gdzie
Spoiler:
poszukuję archeologa w okularach (blondyn) udaję się na statek, którym płynęła Croft. Po pokonaniu tego olbrzyma i dostaniu się do środka statku, przechodzę obok pomieszczenia z otwartymi drzwiami

i gra automatycznie się wyłącza i wyskakuje komunikat o wyłączeniu się aplikacji z nieznanego powodu. Bardzo prosiłbym o pomoc w celu ominięcia tego "błedu" lub jego naprawieniu.

(Post skopiowany z innego tematu.
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1278
Wysłany: 09-03-2013, 23:07   

Piterek napisał/a:
Dzisiejsza aktualizacja na Steam (około 100MB) wprowadza efekty krwi, wody, brudu etc. na fullscreenie. W sumie to nawet idzie się przyzwyczaić :P

Nowy patch jest cudowny! Nie dość, że wprowadza w/w efekty, to jeszcze wyraźnie poprawia stabilność gry. Wcześniej musiałem grać na najniższych ustawieniach, ponieważ przy niektórych opcjach gra po prostu wyrzucała do pulpitu. Teraz mogę ustawić np. tekstury Ultra i na moim geforce 9800GT nie odczuwam spadku wydajności. :D
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
Cez 
World of Tomb Raider



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 3986
Skąd: Tczew/3city
Wysłany: 09-03-2013, 23:09   

pmkkoch napisał/a:
wyraźnie poprawia stabilność gry. Wcześniej musiałem grać na najniższych ustawieniach, ponieważ przy niektórych ustawieniach gra po prostu wyrzucała do pulpitu. Teraz mogę ustawić np. tekstury Ultra i na moim geforce 9800GT nie odczuwam spadku wydajności.


No to masz szczescie :p Mi sie pojawiły efekty, ktore chcialem (krople krwi itp), ale stabilnosc gry własnie siadła, musialem z ustawien ultra zmienic na wysokie, by nie cięło. Cos popieprzyli :p
_________________
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1278
Wysłany: 09-03-2013, 23:23   

Czytałem, że patch ten poprawia stabilność gry na sprzęcie Intel i Nvidia, a ja mam Intel Core 2 Quad Q6600 i Nvidia Geforce 9800GT, więc może to dlatego. Patch z pewnością dobrze się wywiązał w moim wypadku, ale wciąż są jeszcze te mniej poważne, acz uciążliwe bugi, np. dziwne miganie roślinności, którego nie potrafię jednak opisać. Coś jak zanikanie obiektów jak są za blisko kamery. ;)
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
Cez 
World of Tomb Raider



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 3986
Skąd: Tczew/3city
Wysłany: 09-03-2013, 23:29   

Heh, mam ten sam procesor, a grafike GeForce GTX 260.

Nie wiem czym jest ten cały ekskluzywny ekran, ale juz mi z tym działa.
_________________
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1278
Wysłany: 09-03-2013, 23:39   

Z tego co czytałem ekskluzywny ekran to po prostu zwyczajny, klasyczny fullscreen. Bez tej opcji gra włącza się w oknie rozciągniętym na cały ekran, co wyjaśniałoby spadek wydajności.
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
Gonzo100100 
Nowicjusz


Dołączył: 10 Mar 2013
Posty: 2
Wysłany: 10-03-2013, 12:14   

Witam, mam pytanie odnośnie włosów w jakości TressFX.
Mój sprzęt to GeForce 470 GTX, i5-2500k, 8GB RAM.
Grę skończyłem na ustawieniach ultra, czyli wszystkie suwaki na max poza jakością włosów bo gdy TressFX jest włączone, gra się bardzo zacina podczas celowania z dowolnej broni.
Mój problem polega na tym, że nie wiem czy zwyczajnie mam za słaby sprzęt, żeby wszystko ustawić na najwyższe ustawienia czy to raczej wina słabej optymalizacji efektu TressFX bo np teoretycznie gra nie powinna się zacinać z tym efektem włączonym na moim sprzęcie? Jeśli to wina optymalizacji to czy można spekulować, a raczej na ile jest to prawdopodobne, że zostaną wydane jakieś dodatkowe patche poprawiające zachowanie się włosów w grze? Dajmy na to jakbym za pół roku ponownie chciał przejść grę?
 
 
Bad Monster 
Nowicjusz


Dołączył: 04 Sie 2012
Posty: 25
Wysłany: 10-03-2013, 22:18   

Woohoo, jestem przeszczęśliwy, dzięki nowemu patchowi mogę grać z za słabą kartą graficzną! Co prawda nawet przy najniższej jakości na pełnym ekranie Lara porusza się jak czołg, ale w oknie nawet przy jakości normalnej jest o wiele lepiej. Niestety instalowałem grę używając aplikacji Steam i nie miałem możlwości wyboru języka (wcześniej odinstalowywałem grę) więc teraz mogę ustawić jedynie polskie napisy. Stąd też pytanie, jest może jakaś możliwość zmiany języku dubbingu, czy jestem zmuszony do reinstalacji?
 
 
Piterek 
Praktykant


Dołączył: 23 Mar 2008
Posty: 126
Wysłany: 10-03-2013, 22:24   

Możesz pobrać polski dubbing ze Steama. Biblioteka -> Tomb Raider -> PPM -> Właściwości -> Język. Tam możesz ustawić język na polski. Przed zmianą języka możesz chcieć zrobić kopię angielskiego dubbingu, bo ten po ściągnięciu polskiego zostanie usunięty (i w konsekwencji, żeby pograć po angielsku, będziesz musiał na nowo pobierać angielski dubbing). Waga pliku to około 1GB (?).
 
 
 
Bad Monster 
Nowicjusz


Dołączył: 04 Sie 2012
Posty: 25
Wysłany: 11-03-2013, 22:48   

Dzięki, udało się. Teraz tylko pojawia się jeden problem - podczas cutscenki w której pojawia się ten miły pan, którego mamy przygnieść skałą pojawia się informacja o błędzie i gra się wyłącza. Co robić? Może ktoś miałby save'a chwilę po tym wydarzeniu?
 
 
Bad Monster 
Nowicjusz


Dołączył: 04 Sie 2012
Posty: 25
Wysłany: 12-03-2013, 00:39   

Udało mi się znaleźć save'a, jednak po uruchomieniu gry i kliknięciu "kontynuuj" save jest uszkodzony. Kompletnie nie wiem gdzie popełniam błąd.
PF-Steam-userdata-125345246-203160-remote, podmieniam jeden z saveów... I nie działa. Liczę na pomoc.
 
 
cpablo 
Nowicjusz


Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5
Wysłany: 12-03-2013, 17:05   

Hej! :)
Mam taki drobny problem, nie jest specjalnie uciążliwy ale mimo wszystko jestem ciekaw czy ktoś z Was też tak ma i czy może da radę coś z tym zrobić. Otóż w trakcie gry na pewno zauważyliście, że dosyć często w prawym dolnym rogu pojawiają się litery TR. Domyślam się, że jest to autosave, u mnie działa w takich momentach jak zbieranie skrzynek, wchodzenie do nowej lokacji itp. Problem jest w tym, że w prawie każdym takim momencie gra na moment się ścina. Czy to jest wina ciągłego połączenia z internetem i tym bardziej Steamem? Dodam, że to na pewno nie ma związku z konfiguracją PC bo gra chodzi jak należy.
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 1744
Skąd: Z Bulerbyn
Wysłany: 12-03-2013, 19:10   

Każda znajdźka jest automatyczine zapisywana. Pewnie gra wywyła savea do Chmury i stąd takie ścinki. Próbowałeś grać offline ?
_________________
 
 
cpablo 
Nowicjusz


Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 5
Wysłany: 13-03-2013, 10:43   

@Menkaure Jeszcze nie próbowałem ponieważ nie wiem co się stanie z moimi zapisami. Kiedyś grałem w Just Cause 2 najpierw online potem kiedy włączyłem tryb offline to zdaje się, że pamiętało jakieś stare savy (?!). Powiedzmy, że jednak będzie ok i będę mógł grać od miejsca, na którym skończyłem, to czy gra będzie zapisywać postępy? I czy jeśli znowu włączę tryb online to będzie to jakoś zsynchronizowane?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.157 sekundy. Zapytań do SQL: 11