FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Tomb Raider 1
Autor Wiadomość
Somlop 
Nowicjusz


Dołączył: 15 Sty 2014
Posty: 1
Wysłany: 15-01-2014, 16:11   

Mnóstwo wspomnień mam związanych z pierwszą częścią TR :)
_________________
dodatki do wnętrz
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5682
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 15-01-2014, 19:41   

Witamy i na przyszłość zachęcamy do nieco bardziej rozbudowanej wypowiedzi ;) .
_________________
 
 
Integral 
Archeolog



Dołączyła: 10 Cze 2006
Posty: 2536
Skąd: Sin City
Wysłany: 16-01-2014, 07:22   

Też mam mnóstwo wspomnień, w tym latanie za dzieciaka z dwoma pistoletami na wodę :p
_________________
Don't waste your time or time will waste you
 
 
dyshia 
Nowicjusz


Dołączyła: 17 Sty 2014
Posty: 2
Wysłany: 17-01-2014, 11:09   

To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich. :)
W tym wątku znalazłam informacje o programie xpadder, to pozwolę sobie opisać problem, jaki wystąpił... Wczoraj kupiłam pada, zainstalowałam xpaddera i zaczęłam grać w the last revelation. Wszystko było cacy, kilkukrotnie odpalałam grę i wszystko cały czas działało. Dzisiaj włączam grę spragniona dalszych przygód i ... zero reakcji. Program chodzi w tle, widzi wszystko, co robię z padem, ale tr jakby go nie dostrzegał, reaguje tylko na klawiaturę. Czy ktoś się zetknął z podobną sytuacją i może mi coś doradzić? Szperałam już w google i nic nie pomogło:/
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5682
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 17-01-2014, 11:27   

Wejdź w Options -> Control Configuration, a następnie zobacz, co masz obok Control Method; może zmieniło Ci na klawiaturę.
_________________
 
 
dyshia 
Nowicjusz


Dołączyła: 17 Sty 2014
Posty: 2
Wysłany: 17-01-2014, 16:41   

Już znalazłam rozwiązanie :gupek: po uporczywym wpatrywaniu się w program w końcu zorientowałam się, że do przycisków na padzie nie są przypisane żadne klawisze... Najwidoczniej nie zapisałam wczoraj tych ustawień. :P Sorry za zawracanie głowy.
 
 
Julka 
Student



Dołączyła: 07 Gru 2013
Posty: 85
Skąd: Kielce
Wysłany: 18-01-2014, 13:33   

Przepraszam za moją upierdliwość, ale na prawdę nie da się nic zrobić z tą muzyką w czasie gry w wersji TRUE? ;( Bo jak oglądam sobie walktroughs różne z jedynki, to mi się płakać chce. :(
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 1744
Skąd: Z Bulerbyn
Wysłany: 18-01-2014, 13:43   

Nie wiem czy nie wystarczy płyta audio z wypalonymi wszystkimi utworami z wersji PSX. Edycja TRUE instaluje ci obraz TR1 na dysku. Podepnij go pod wirtuala, zainstaluj i odpal CDaudio z nagranymi utworami (dostępne tutaj: Poradnik dźwiękowy TR1 z Glidosem ).
Nie wiem czy to zadziała.
Pamiętaj, że musisz zainstalowac grę z napędu niższego niż płyta audio.
_________________
 
 
Julka 
Student



Dołączyła: 07 Gru 2013
Posty: 85
Skąd: Kielce
Wysłany: 18-01-2014, 15:15   

Dzięki, już się biorę do roboty :)
 
 
Julka 
Student



Dołączyła: 07 Gru 2013
Posty: 85
Skąd: Kielce
Wysłany: 18-01-2014, 19:20   

Jest problem. Ściągam tego Audio Packa, z bratem, (zdolna ja sama nie dam rady :hehe: ) i on mi mówi, że jak jest TombRaiderAudio.exe to nie można wypalić płyty. Czy ja czegoś nie rozumiem, czy po prostu jestem głupia? :P ;(

PS. Sorry za zawracanie głowy, ale bez muzyki gra się okropnie ;(
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 1744
Skąd: Z Bulerbyn
Wysłany: 18-01-2014, 21:03   

ten program wam wypakuje pliki audio do osobnego folderu. będą chyba w mp3. wrzucacie do jakiejś wypalarki, działacie i zdajecie relację.
_________________
 
 
Julka 
Student



Dołączyła: 07 Gru 2013
Posty: 85
Skąd: Kielce
Wysłany: 20-01-2014, 21:17   

(pisane przez brata, nie na mnie krzyczeć za niewiedzę, ja tu tylko sobie spamuje) A więc tak: znaleźliśmy te pliki audio w glidosie, wygenerolwaliśmy obraz płyty ISO, zamontowaliśmy w wirtualnym napędzie. To tyle, jeżel chodzi o ostatnią Twoją instrukcję.
Problemem jest współpraca glidosa z już zainstalowanym TR1 w wersji TRUE. Po kliknięciu start game pokazuje się komunikat: "can't find "C:\Program Files (x86)\Eidos\Tomb Raider 1 Gold\DOSBox-0.73\dosbox.exe" ".\c\tombraid\tomb.exe" -exit -conf ".\DOSBox-0.73\dosbox.conf" -c "imgmount d '.\d\TR1.CUE' -t iso -fs iso". Tomb Raider is not istalled correctly for use with Glidos.". Jak ustawić poszczególne zakładki i czy w ogóle jest sens je ustawiać? (Dodam tylko, że ja tu nie miałam nic do gadania, bo oczywiście mój braciszek wszystko wie najlepiej i w ogóle po co wypalać płytę? :nietak: więc przepraszam za zawracanie głowy, again)
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 1744
Skąd: Z Bulerbyn
Wysłany: 20-01-2014, 21:35   

Wypalenie płyty to było kiedyś jedyne wyjście dla osób, które miały wersję z SoldOut i dwa napędy w piecu. Do wyższego wkładało się płytę z grą, do drugiego właśnie płytę CDaudio z dźwiękami. Zawsze pomagało. Nie wiem jak z nowymi systemami, czy się da. Możesz spróbowac też odpalić przez DOSboxa.
_________________
 
 
Julka 
Student



Dołączyła: 07 Gru 2013
Posty: 85
Skąd: Kielce
Wysłany: 21-01-2014, 17:12   

Ehh... Zabiję mojego brata. Oczywiście, bo on zna się najlepiej, po co stosować się do rad kogoś mądrzejszego? Powiedział, że to było kiedyś, i że skoro nie wiesz, jak to zrobić, to nie będzie ryzykował... Jak zwykle! Bo jeżeli ktoś nie wie wszystkiego o danym temacie, to mędrkuje, ale przecież on zna się na wszystkim i nigdy się nie myli! Tylko ciekawe czemu chciał cię pytać, skoro sam wie najlepiej? :nietak: Przepraszam za zawracanie głowy. Pięknie.. przez tego idiotę nie będę miała muzyki ;( . Dzięki za dobre chęci. Z moim braciszkiem nic się nie da zrobić... Dobra, kończę to wyżywanie się na nim i przepraszam jeszcze raz za zawracanie głowy.
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 1744
Skąd: Z Bulerbyn
Wysłany: 21-01-2014, 19:45   

Zawsze możesz mu kupić dobre piwo (albo kilka) i zaprosić do zapoznania się z tym tematem. Szczególnie z pierwszymi stronami. Niemal na każdej stronie jest jakaś prośba o pomoc z dźwiękami w wersji SoldOut lub dodaniem pozostałych ścieżek z wersji PSX. Niech poczyta rady osób, które siedziały nad tym konkretnym problemem. Zawsze też możesz sama usiąść z piwem (bezalkoholowym w Twoim przypadku) i spróbować dojść do rozwiązania problemu. Myślę, że zdobycie doświadczenia nikomu jeszcze nie zaszkodziło.
_________________
 
 
Julka 
Student



Dołączyła: 07 Gru 2013
Posty: 85
Skąd: Kielce
Wysłany: 21-01-2014, 20:19   

Porozmawiałam z nim (o dziwo, obyło się bez krzyków i wyzywania od różnych części ciała :p ) i pyta się Ciebie, Szanowny Menkurze:" No dobra, nawet jak wypalę płytę, to i tak melodie nie będą się uruchamiać w odpowiednim momencie, no bo triggerów się nie pakuje tam, nie?". Wprawdzie czytałam już kilka wcześniejszych postów... ale skoro on nie umie, to ja się nauczę, jeszcze nikt od tego nie umarł! :D
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5682
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 21-01-2014, 20:35   

Właśnie sęk w tym, że triggery są :) . Po prostu w oryginalnych TR1 na PC nie wypalano pełnej ścieżki dźwiękowej. Ludzie przecież od kilkunastu lat tak sobie radzili i grało.

Ewentualnie zawsze możecie skorzystać z installera, wyposażonego m.in. w pełną ścieżkę dźwiękową:
http://www.tombraiderhub.com/faq/tr1_adv.html

Program oczywiście dla tych, posiadających pełną wersję TR1.
_________________
 
 
Julka 
Student



Dołączyła: 07 Gru 2013
Posty: 85
Skąd: Kielce
Wysłany: 21-01-2014, 21:30   

Dzięki Kacie, ale poszperałam trochę w tym topicu i znalazłam jakąś instrukcje Ceza sprzed ok. 3 lat, gdzie w niej mówi, jak zrobić muzykę w TR1 bez Glidosa itepe. Na razie ją wypróbuje, jak nie zadziała, to użyję tego linku. ;)
A co do triggerów:haha, to się Miruś zdziwi, był przekonany, że trzeba je wypalić:D no cóż, okazuje się, że nie zawsze wie wszystko najlepiej...
 
 
Menkaure 
WoTR Team



Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 1744
Skąd: Z Bulerbyn
Wysłany: 21-01-2014, 21:40   

Płyty TR1 i TR2 to płyty ze ścieżką audio i plikami gry. Gdy ją włożysz do wiezy to będzie grała muzyka jak przy odtwarzaniu normalnego kompaktu. Bez trigerów ;) Wydanie SoldOut nie zawierało ani jednego pliku audio. Ci, którzy chcieli je dodać mając takie wydanie po prostu wypalali płytę z samymi plikami muzycznymi w formie AudioCD. Gra huczała sobie osobno w jednym napędzie, a muzyka grała z drugiego. Działało zawsze, sam z tego korzystałem. Nie wiem jak z nowymi systemami Windows. Dawno nie grałem w TR1.
_________________
 
 
Artur 
Nowicjusz



Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 12
Wysłany: 11-04-2014, 17:46   

Cześć. Gram sobie dzisiaj i coś nacisnąłem - chyba F12 - i gra wyskoczyła mi do okienka.
I tak teraz się męczę, żeby z powrotem dać na full screen i nie mogę...

Sory, pomylił mi się temat - chodzi o TR2
 
 
 
dumb0 
Nowicjusz


Dołączył: 22 Lut 2014
Posty: 2
Wysłany: 11-04-2014, 21:35   

Artur napisał/a:
Cześć. Gram sobie dzisiaj i coś nacisnąłem - chyba F12 - i gra wyskoczyła mi do okienka.
I tak teraz się męczę, żeby z powrotem dać na full screen i nie mogę...

Sory, pomylił mi się temat - chodzi o TR2


Prawdopodobna kombinacja to Alt + F12. W moim przypadku konieczne jest ponowne uruchomienie gry po tym zabiegu.
Jeśli nie działa, odpal plik SETUP.EXE znajdujący się na płycie z grą i ustaw tryb pełnoekranowy. To samo można uzyskać odpalając aplikację Tomb2.exe z parametrem: -setup.
 
 
Artur 
Nowicjusz



Dołączył: 01 Sty 2012
Posty: 12
Wysłany: 11-04-2014, 22:11   

Dzięki, zrobiłem w inny sposób: reinstal i w backup przy pierwszym odpaleniu exe jest konfiguracja grafiki i obrazu
 
 
 
kafik 
Nowicjusz


Dołączył: 20 Lut 2015
Posty: 6
Wysłany: 22-02-2015, 11:29   

Dawno nikt o nic nie pytał :-) to ja trochę ruszę temat. Kupiłem kolekcję tomb raider ultimate edition. Zainstalowałem TR1, po pierwsze jak polepszyć grafikę ?? bo pikseloza a na YT oglądam gameplaye i są o niebo lepsze. Druga sprawa konfiguracja pada, przypisałęm klawisze programowo xpadderem i teraz tak, robiąc przewrót włącza mi się razem z przewrotem inventory, strzelając lara skacze w tył itp. Jak to poustawiać żeby w końcu pograć ?? ?? ?? Proszę o pomoc, bo grę mam już 2 tyg i jeszcze nie grałęm :P
 
 
kafik 
Nowicjusz


Dołączył: 20 Lut 2015
Posty: 6
Wysłany: 23-02-2015, 10:57   

Nikt już tutaj nie zaglada ?? :(
 
 
krtomb 
WoTR Team



Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 1079
Skąd: Helheim
Wysłany: 23-02-2015, 18:42   

Spośród osób czytających regulamin raczej nie...

Reszta aktywnie korzysta ze stronki i forum we wcześniejszych tematach :)
_________________
"In place of a dark Lord you would have a queen! Not dark but beautiful and terrible as the dawn! Treatreous as the sea! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.141 sekundy. Zapytań do SQL: 10