FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Konfiguracja
Autor Wiadomość
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 20-12-2008, 12:33   Konfiguracja

W razie czego proszę o przeniesienie ;>

No właśnie, mam GeForce 8600GT, czy ktoś może tu napisać, jak ustawić wszystko w konfiguracji TRAOD, by można było w 100% wykorzystywać możliwości graficzne gry? :'<
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
adriano216 
Podróżnik



Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 572
Skąd: 29°58'N 31°07E
Wysłany: 20-12-2008, 20:06   

Ja mam tak.
W ustawieniach Nvidia:
Filtrowanie Anizotropowe: x16
Filtrowanie tekstur: Wysoka Jakość
Limit rozszerzenia: Wyłącz
Max. liczb. wst...: 3
Potrójne buforowanie: Włącz
Praw. uj. tekstury: Użyj tego urządzenia
Synchronizacja pionowa: Wymuś włączenie
Ujemna komp. poz. szczegółów: Zablokuj
Wyg. krawędzi - przeźroczystość: Próbkowanie wysokiej jakości
Wyg. krawędzi - ustawienia: 8xS lub więcej
Wyg. krawędzi korekcja gamma: Włącz
Wymuś mipmapy: trójliniowe

Ustawienia w grze:


Mam nadzieję, że pomogłem.
_________________
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 28-12-2008, 15:36   

Aha, dzięki.

Wam też przy tych opcjach pojawiają się przyciemnione szybki w środku samochodu Boucharda? ;D
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
kwazar84 
Nowicjusz


Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 2
Wysłany: 30-12-2008, 02:00   Domyślne ustawienia

Witam,

Trochę bawiłem się ustawieniami grafiki w TRAOD, korzystałem nawet z tego posta. Namieszałem za bardzo i chciałbym wrócić do ustawień domyślnych. Niestety opcja przywracania domyślnych ustawień nie działa jak powinna, nadal niektóre opcje są zmienione, a ja nie pamiętam ich domyślnych wartości. Nie pomogło odinstalowanie całej gry oraz wyczyszczenie rejestru. W związku z tym mam dwa pytania:

1) Czy wie może ktoś z Was gdzie przechowywana jest konfiguracja gry?
2) Jeśli nie, to może ktoś jeszcze nie bawił się swoimi ustawieniami i mógłby wkleić mi screenshoty, tak jak w tym poście, ale z ustawieniami domyślnymi?

Z góry dzięki za odpowiedzi ;-)
 
 
Polo_Gard 
Podróżnik



Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 604
Skąd: Kraków
Wysłany: 31-12-2008, 11:44   

kwazar84, aby włączyć domyślne ustawienia w pierwszej zakładce dajesz default, ale to nie powinno być to. W drugiej zakładce (o nazwie twojej karty graficznej) masz tam okienko z sześcioma opcjami. Nazwane jest Default. Klikasz "Normal" i gotowe! Właśnie masz przywrócone ustawienia fabryczne (te które miałeś za pierwszym uruchomieniem gry) Mam nadzieję że pomogłem.

EDIT:

Są chyba dwie opcje ustawiania domyślnych ustawień. Czasem zależy od karty graficznej. Powiedz mi, jakie masz wYłączone opcje (te których nie da się zmienić) to Ci jeszcze pomogę ;)
 
 
kwazar84 
Nowicjusz


Dołączył: 30 Gru 2008
Posty: 2
Wysłany: 01-01-2009, 13:38   

Dzięki za odpowiedź Polo_Gard :-)

Polo_Gard napisał/a:
Klikasz "Normal" i gotowe!

Jak pisałem powyżej, nie wszystkie opcje wracają do domyślnych wartości. Na przykład "numery" [nie wiem co oznaczają] przy opcjach odbicia map sześciennych i cienie rzutowane po kliknięciu "Normal" pozostają takie same jak ustawiłem [a wiem, że domyślne były inne, nie pamiętam jednak jakie :-P ].

Polo_Gard napisał/a:
Powiedz mi, jakie masz wYłączone opcje (te których nie da się zmienić)

Wszystkie opcje poza "Użyj kompilatora Cg" da się zmienić. Kartę mam ATI Radeon HD 2600XT.
 
 
Polo_Gard 
Podróżnik



Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 604
Skąd: Kraków
Wysłany: 01-01-2009, 14:29   

To ja Ci radzę tak: spróbuj wszystkie opcje włączyć a niektóre, które się rozwija daj to co jest na samej górze w ten sposób spróbuj włączyćwszystko na maxa. Najlepiej w texture na listach dawaj Anisotropic, a wniektórych High. Wtedy kliknij Apply (bądź zastosuj, nie wiem do końca bo ustawienia mam akurat po angielsku), i uruchom grę. Jeśli będzie się zacinać lub nie będzie ci odpowiadała gierka, to odznacz kilka opcji, (najlepiej shader 2.0 i 1.4 (moim zdaniem) ) i w Texture zmniejsz trochę. Powinno być ok. Mam nadzieję że pomogłem. ;)
 
 
BeBe44 
Student


Dołączyła: 27 Lis 2008
Posty: 37
Wysłany: 10-03-2009, 17:04   

Zamierzam kupić sobie te część i mam takie pytanie, czy będzie chodzić na laptopie toshiba a300 - 149 ? Ma on zintegrowaną karte graficzną intel i procesor Intel® Core™2 Duo. Pytam bo nie znalazłam dema żeby przetestować czy będzie chodzić czy nie.
 
 
kluz_kaa 
Pierożek Kluzo



Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 1373
Skąd: The Island
Wysłany: 10-03-2009, 18:08   

Nie mam pojęcia co do karty, ale procesor jest ok. Co do grafiki, to zintegrowane chipsety są znacznie gorsze od tych produkowanych 'osobno', ale podejrzewam, że TAOD powinien ruszyć na tej konfiguracji.
_________________
If you want to survive, you'll have to outwit, outplay and outlast the rest of them.
 
 
 
MekCal 
Obieżyświat



Dołączył: 28 Cze 2004
Posty: 1138
Wysłany: 10-03-2009, 21:46   

BeBe44 napisał/a:
Pytam bo nie znalazłam dema


Wersja trial tej gry istnieje i ukazała się długo po premierze TAOD :P Pobiera się pełną wersję gry, ale można w nią grać tylko godzinę. Jeśli masz cierpliwość ściągać ponad 1 GB i zagrać, to podaję linka:

http://www.idg.pl/ftp/gry...rial.demo..html

BeBe44 napisał/a:
Zamierzam kupić sobie te część


Z drugiej strony można kupić raczej może bez testowania, bo gra powinna kosztować tylko 14,90 zł. I rzeczywiście więcej raczej warta nie jest :P
_________________
 
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 11-03-2009, 20:50   

Na laptopach TRAOD powinien pójść, jednak na niektórych mogą być znaczne spadki wydajności, a grafika hardware może nie działać, miałem taki przypadek na swoim laptopie ;)
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
Polo_Gard 
Podróżnik



Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 604
Skąd: Kraków
Wysłany: 22-04-2009, 20:48   

Witam. Mam pytanko. Chcę włączyć wszystkie ustawienia graficzne na maxa. Na samym początku tematu ktoś odpisał pmkkoch -owi jakąś konfiguracją ale chyba mi się nie za bardzo podoba. No... to wie ktoś może?
 
 
krtomb 
WoTR Team



Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 1066
Skąd: Helheim
Wysłany: 22-04-2009, 23:27   

Ja na swoim laptopku uruchomiłem TRAOD - chodził całkiem przyzwoicie - pojawiały się wszystkie efekty, a z kolei nie mam aż tak odjechanego Laptopa. Ale chodził na dobrej rozdziałce, TRAOD miał opcję zmiany na szerokokątny monitor - jaki mam w kompie i wszystko śmigał w porządku i tak przelazłem całą grę ;D
_________________
"In place of a dark Lord you would have a queen! Not dark but beautiful and terrible as the dawn! Treatreous as the sea! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!"
 
 
lucas1987dion 
Student



Dołączył: 31 Paź 2008
Posty: 91
Skąd: Poland
Wysłany: 21-11-2009, 01:14   

Polecam pobrać najnowsze biblioteki cg.dll, cgGL.dll, cgD3D8.dll, cgD3D9.dll, cgD3D10.dll i wkleić do je do katalogu bin w folderze Eidos Interactive/TRAOD/bin, gra musi być w najnowszej wersji (0.52). Teraz odpalamy Launcher i dajemy na Settings (Konfiguracje), zaznaczamy Użyj kompilatora Cg (Use Cg Compiler). Jeśli posiadamy Vistę lub 7, to tworzymy skrót na pulpit, pliku TRAOD_P4, a w opcjach uruchamiania (w linijce element docelowy, target w angielskim) dodajemy po spacji ''-DX10'' lub ''_DX10'' bez cudzysłowiu. Na moim GeForce 260GTX działa na Viście x64 SP2! I to w trybie DX10, a efekty są niesamowite!! Aby cieszyć się DX10 na Viście lub Win7, musimy posiadać kartę grafiki minimum GeForce 8xxx series, albo Radeon HD2xxx series. TR6: TRAOD w DX10 :mrgreen2:
Ale nawet na Win XP gra wygląda niemal tak samo dobrze. Jeśli dałem to w złym miejscu, to bardzo proszę przenieść :) :pozdro:
_________________
AMD Phenom II X4 965@3.80GHz, 4GB RAM DDR3@1406MHz, nVidia GeForce GTX 460 1GB Palit Sonic Platinum, 1TB + 250GB HDD Samsung, Acer G24', DVD-RW x18 SAMSUNG, Auzen X-FI Prelude 7.1, Gigabyte AM3 790XT USB3, Chieftec CFT 600w.
 
 
 
kluz_kaa 
Pierożek Kluzo



Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 1373
Skąd: The Island
Wysłany: 21-11-2009, 12:00   

lucas1987dion, możesz dać jakieś screeny z TAOD pod DX10? :)
_________________
If you want to survive, you'll have to outwit, outplay and outlast the rest of them.
 
 
 
lucas1987dion 
Student



Dołączył: 31 Paź 2008
Posty: 91
Skąd: Poland
Wysłany: 21-11-2009, 17:19   

@ kluz_kaa - proszę bardzo, kilka screenów bez AA, bo są problemy z ''antialiasingiem'' w DX10. Jednak w grze jakość jest o wiele lepsza.
http://www.image-share.co...?img=96/103.jpg
http://www.image-share.co...?img=96/104.jpg
http://www.image-share.co...?img=96/105.jpg
http://www.image-share.co...?img=96/106.jpg
http://www.image-share.co...?img=96/107.jpg
http://www.image-share.co...?img=96/108.jpg
http://www.image-share.co...?img=96/109.jpg
http://www.image-share.co...?img=96/110.jpg
http://www.image-share.co...?img=96/111.jpg
http://www.image-share.co...?img=96/112.jpg
_________________
AMD Phenom II X4 965@3.80GHz, 4GB RAM DDR3@1406MHz, nVidia GeForce GTX 460 1GB Palit Sonic Platinum, 1TB + 250GB HDD Samsung, Acer G24', DVD-RW x18 SAMSUNG, Auzen X-FI Prelude 7.1, Gigabyte AM3 790XT USB3, Chieftec CFT 600w.
 
 
 
Polo_Gard 
Podróżnik



Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 604
Skąd: Kraków
Wysłany: 21-11-2009, 19:38   

Może mi ktoś dać link do pliku cgD3D10.dll ? Chyba że jak ktoś ma DiretX10 to już to ma? Bo mam wszystkie te dll tylko brakuje mi tego jednego. Bardzo proszę o odpowiedź.
PS. W googlach nie mogę znaleźć :[
 
 
lucas1987dion 
Student



Dołączył: 31 Paź 2008
Posty: 91
Skąd: Poland
Wysłany: 21-11-2009, 20:32   

Polo_Gard@ Ściągnij najnowszą wersję Nvidia Cg ToolKit, zainstaluj i skopiuj odpowiednie pliki (w/w). W pakiecie Nvidia ToolKit są wszystkie te pliki w najnowszej wersji October 2009. :pozdro:
_________________
AMD Phenom II X4 965@3.80GHz, 4GB RAM DDR3@1406MHz, nVidia GeForce GTX 460 1GB Palit Sonic Platinum, 1TB + 250GB HDD Samsung, Acer G24', DVD-RW x18 SAMSUNG, Auzen X-FI Prelude 7.1, Gigabyte AM3 790XT USB3, Chieftec CFT 600w.
 
 
 
Polo_Gard 
Podróżnik



Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 604
Skąd: Kraków
Wysłany: 22-11-2009, 08:33   

Dzięki, mam wszystkie pliki, zrobiłem wszystko i ustawiłem, dopisałem -DX10 i zapisałem ale jak uruchamiam to jest błąd :( Co mam zrobić? I czy AoD z TRUE jest w wersji 0.52 ??

EDIT: Udało mi się! Dopisałem do skrótu który mi się pojawił automatycznie po instalacji i... działa! JEZU lucas1987dion DZIĘKI! TR AoD jest teraz wspaniały! Tym bardziej jak wszystko jest pozaznaczane w ustawieniach a niektóre są... właśnie. W niektórych opcjach mogę ustawić 128bit np. tekstury czy coś... to chyba najlepsze prawda?
 
 
lucas1987dion 
Student



Dołączył: 31 Paź 2008
Posty: 91
Skąd: Poland
Wysłany: 22-11-2009, 16:10   

No tak, 128Bit i 64bit tak, ale patrz uważnie aby to były tekstury z głęgią 32bit, czyli np. 128bit@32, a nie 128@16bit, tak samo 64bit@32 a nie na 64@16bit. Mozesz też użyć ''polepszaczy'' w ustawieniach sterownika karty graficznej. ;) :pozdro:
_________________
AMD Phenom II X4 965@3.80GHz, 4GB RAM DDR3@1406MHz, nVidia GeForce GTX 460 1GB Palit Sonic Platinum, 1TB + 250GB HDD Samsung, Acer G24', DVD-RW x18 SAMSUNG, Auzen X-FI Prelude 7.1, Gigabyte AM3 790XT USB3, Chieftec CFT 600w.
 
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 27-11-2009, 18:50   

Mi również wyrzuca błąd; i też mam Vistę 64-bit.
http://ifotos.pl/zobacz/rqhqsp.jpg - Oh Well...
Zaś kiedy ustawiam _DX10 w skrócie launchera i włączam grę, to, poza nowymi opcjami w konfiguracji, nic nowego nie widzę.
Btw - Twój poradnik jest wyjątkowo skąpy. Mógłbyś dokładniej opisać co i jak?

A, racja. Mam GeForce 9800GT
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
Polo_Gard 
Podróżnik



Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 604
Skąd: Kraków
Wysłany: 27-11-2009, 19:08   

Dopisz -DX10 a nie _DX10 nigdy się nie spotkałem z _DX10... a zaznaczyłeś Użyj Kompilatora Cg??? Może to tego wina... ja zrobiłem wszystko jak było w instrukcji i mi działa. Tobie na pewno też się uda! A może to wersja starsza? Czy ty instalujesz najnowszą? 0.52 ??
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 27-11-2009, 19:19   

Tak, jest to wersja 0.52, gdyż moja płyta była fabrycznie spatchowana do tejże wersji.
Co do CG Compilatora i/lub -dx10, jak wyłączę/usunę któreś z tych, to znika albo jedna/dwie linijki(w zależności co zostało wyłączone) albo cały błąd(jeśli wszystko), jednak wolałbym uruchomić grę wraz z oba dodatkami.
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
Polo_Gard 
Podróżnik



Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 604
Skąd: Kraków
Wysłany: 27-11-2009, 19:33   

To ja już nie wiem :nie: Może ktoś inny Ci pomoże. Może jeszcze usuń grę, zainstaluj od nowa, i włącz w ustawieniach... właśnie! Może trzeba też włączyć inne opcje w ustawieniach żeby Cg dobrze działało. Może... ale przeinstaluj grę, ustaw wszystko na full-maxa i dopisz do elementu docelowego: -DX10
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 27-11-2009, 19:38   

Ustawione wszystko na maxa, gra godzinę temu zainstalowana, specjalnie, by przetestować owe ustawienia. Niestety, nic nie działa zarówno na minimum, jak i maximum w ustawieniach.
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.175 sekundy. Zapytań do SQL: 11