FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Glidos - super grafika w TR1
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: 08-09-2004, 15:21   Glidos - super grafika w TR1

Witam!
Mam do Was wielka prosbe. Jezeli jest ktos, kto posiada wersje glidosa bez tego latajacego loga to prosilbym o przeslanie na adres robertwpl@interia.pl.

Z gory dziekuje
 
 
MekCal 
Obieżyświat



Dołączył: 28 Cze 2004
Posty: 1140
Wysłany: 08-09-2004, 16:11   

Nie ma już wersji bez logo. Została ona usunięta z internetu, a w jej miejsce pojawiła się ta płatna z wielkim logiem Glidosa :p .
_________________

Let's playe z serii Tomb Raider
 
 
 
Frodo_hobbitek 
Obieżyświat



Dołączyła: 16 Gru 2003
Posty: 1239
Skąd: Sieradz
Wysłany: 08-09-2004, 16:14   

Poza tym ten gówniany program nie działa pod XP.
_________________
Niech Moc będzie z Tobą, Gość!
 
 
 
MekCal 
Obieżyświat



Dołączył: 28 Cze 2004
Posty: 1140
Wysłany: 08-09-2004, 16:17   

Nie działa pod XP? To chyba program wydany za czasów Windows 98, więc nic dziwnego :) . A ustawiłaś zgodność z Windows 98?
_________________

Let's playe z serii Tomb Raider
 
 
 
Gość

Wysłany: 08-09-2004, 17:06   

Wiem, ze w necie juz nie ma. Przynajmniej oficjalnie ale wyczytalem na tym forum, ze uzytkownik Cez (administrator) posiada takowa wersje u siebie na kompie. Wyslalem do niego w tej sprawie maila, ale nie odpowiada wiec napisalem tu.
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 11-09-2004, 10:54   

Żeby Glidos działał pod XP trzeba ponoć zainstalować Tomb Raider I 3dfx Patch. Ja zrobiłam już chyba wszystko co się dało, ale Glidos i tak mi nie działa. Pokazuje się wrong version of "tomb.exe" chociaż plik podmieniłam... A Glidos musi działać pod XP, tylko ja nie bardzo wiem jak to wszystko zrobić. Robiłam wszystko zgodnie z instrukcją ( www.glidos.net/install.html?lang=en ), ale i tak nic z tego nie wyszło :/
_________________
Miow.
 
 
 
MekCal 
Obieżyświat



Dołączył: 28 Cze 2004
Posty: 1140
Wysłany: 11-09-2004, 12:11   

Trzeba zainstalować patch do TR1 do kart Voodoo3, ważna jest ta "trójka" inaczej nie będzie działać. I masz rację, że musi działać, chociaż gdyby nie działało możnaby to uzasadnić (pisałem wyżej).
_________________

Let's playe z serii Tomb Raider
 
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 11-09-2004, 12:40   

Mek -> No to właśnie o tym patchu przecież pisałam :P
_________________
Miow.
 
 
 
MekCal 
Obieżyświat



Dołączył: 28 Cze 2004
Posty: 1140
Wysłany: 11-09-2004, 12:51   

Wiem, że o tym pisałaś, ale ja tylko chciałem trochę bardziej uściślić :D . Bo, np. jak się pobiera z TRPL to jest opisane jako patch do kart Voodoo3, ale też jest patch do kart Voodoo. Ale to 3dfx jest w 100% dobrze napisane :) .
_________________

Let's playe z serii Tomb Raider
 
 
 
Zebius
Gość
Wysłany: 27-09-2004, 10:10   

Zainteresowanych akceleracją 3d w Tomb Raiderze zapraszam do przeczytania mojego postu w temacie "Kłopoty z TR1 pod XP"
Zebius
 
 
Zebius 
Podróżnik



Dołączył: 29 Wrz 2004
Posty: 424
Skąd: Lovitz
Wysłany: 06-10-2004, 19:00   Super grafika dla Tomb Raider'a 1 i Glidosa

Nie znalazłem tu na forum żadnej wzmianki na ten temat, więc pragnę poinformować, że Glidos od wersji 1.26 obsługuje tekstury wysokiej rozdzielczości, tworzone przez fanów TR.
Pod adresem:
http://www.resonantedge.com/trx/
znajduje się projekt stworzenia nowych tekstur dla całego TR1, na razie dostępne jest tylko menu startowe i pierwszy poziom (Caves). Pliki i instrukcję znajdziecie na powyższej stronce.
Po zainstalowaniu, gra wygląda super (zobaczcie porównanie na obrazku), szkoda że to na razie tylko jeden poziom.
Glidos kosztuje 10 dolców, jak się go nie zarejestruje to trzeba oglądać wielkie obracające się logo, ale good news jest taki, że logo pojawia się dopiero od trzeciego levelu, tak więc w upiększone Caves każdy może sobie pograć za darmo. :lol:
(stara darmowa wersja Glidosa nie obsługuje ulepszonych tekstur).
Niecierpliwie czekam na następne poziomy.
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Pati 
Praktykant


Dołączyła: 18 Gru 2003
Posty: 148
Wysłany: 09-10-2004, 10:22   

Dziwne, czy tam są całkowicie zmienione tekstury? Bo wydaje mi się to zupełnie rózne od tradycyjnego TR1, czyż nie jest tak?
 
 
Zebius 
Podróżnik



Dołączył: 29 Wrz 2004
Posty: 424
Skąd: Lovitz
Wysłany: 09-10-2004, 11:12   

Spokojnie, Pati. To nadal nasz ukochany ale o wiele ładniejszy Tomb Raider.
Fakt - niektóre tekstury odbiegają kolorystycznie od oryginału, w innych trochę zmieniono wzór, dla mnie to jednak nie ma znaczenia, bo ogólnie wszystko wygląda bardzo ładnie. Zmienione jest też początkowe menu - tzn. obrazek z Larą i paszport (świetny!).

Szkoda tylko że pracuje nad tym tylko jedna osoba, tak więc na tekstury do kolejnych poziomów przyjdzie nam jeszcze długo poczekać. :/
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Jaunty 
Obieżyświat



Dołączył: 26 Lis 2004
Posty: 1124
Skąd: Getto Północ
Wysłany: 28-11-2004, 15:19   

A ja mam z Glidosem naprawdę straszny problem: wszystkie tekstury w grze mieszają się i czasem rozciągają. Cały ekran wygląda jak kolorowa breja :( . Do tego dochodzi jeszcze to cholerne logo, które zasłania pół ekranu. A na deser: muza, którą ściągnąłem z netu do TR1 teoretycznie powinna działać z Glidosem, a tak nie jest. Nowych teksturek z resonantedge nawet już nie chciałem wypróbowywać :) .
 
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 28-11-2004, 17:26   

Dlatego ja wolę grać bez Glidosa. Niby z nim gra się ładniej, ale jak mam oglądać ślicznie obracające się logo, to dziękuję :/
_________________
Miow.
 
 
 
MekCal 
Obieżyświat



Dołączył: 28 Cze 2004
Posty: 1140
Wysłany: 28-11-2004, 18:29   

Co wy mówicie? Przecież starsza wersja 1.6 Glidosa jest bez loga i można bez problemu grać, a grafika jak w TR2. Pisałem już o tym kiedyś.
A ja jak gram z Glidosem nie mam żadnych problemów z teksturami i w ogóle żadnych.
_________________

Let's playe z serii Tomb Raider
 
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 28-11-2004, 19:12   

No dobra Mek, a masz tą wersję? :shock:
_________________
Miow.
 
 
 
Zebius 
Podróżnik



Dołączył: 29 Wrz 2004
Posty: 424
Skąd: Lovitz
Wysłany: 28-11-2004, 22:28   

Ja miałem z tą starą wersją Glidosa problem, nie mogłem jej za Chiny odpalić pod XP :(
ale teraz gram z dgvoodoo, które jest za darmo a jakość grafiki taka sama jak w Glidosie,
tylko, że się trzeba dłużej pobawić z konfiguracją.
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 28-11-2004, 23:08   

Zebius, że tak spytam, jaką masz kartę graficzną :?:
_________________
Miow.
 
 
 
Zebius 
Podróżnik



Dołączył: 29 Wrz 2004
Posty: 424
Skąd: Lovitz
Wysłany: 28-11-2004, 23:39   

Cześć Kasiu! Ja mam staruteńką GeForce2 MX, na Gwiazdkę będę miał nową kartę, bo już w niewiele nowości mogę pograć :(
W każdym razie wszystkie TR, również jedynka z dgvoodoo chodzą mi bardzo płynnie.
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 29-11-2004, 10:52   

Nie łapię się trochę z tym dgvoodoo i mam pytanie. Mam NVIDIĘ GeForce FX 5200, ruszy mi TR1 z tym dgvoodoo :?:
_________________
Miow.
 
 
 
Zebius 
Podróżnik



Dołączył: 29 Wrz 2004
Posty: 424
Skąd: Lovitz
Wysłany: 29-11-2004, 11:54   

Kasiu, masz kartę graficzną dużo lepszą od mojej, możesz spróbować, na pewno się uda. Zamieściłem instrukcję po angielsku tu:
http://www.tombraiderforu...11;t=001378;p=1

Już kilka osób zgłaszało, że u nich to działa. Jak będziesz miała problemy, to pytaj, na pewno coś zdziałamy. :lol:
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 29-11-2004, 12:38   

Dzięki Zebius, pokombinuję :wink:
_________________
Miow.
 
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 29-11-2004, 13:14   

Zebius, wszystko działa jak należy :!: :520: :520: :520: Dzięki! :lol:

A TR:UB instalować tak samo, tak? Tylko już nie przez ten instalator.

Aha i jeszcze jedno. Nie mogę zmienić ikony TOMB.EXE. Poakzuje się kominikat: "LaunchPad". Wcześniej zmieniałam ikony normalnie, a teraz nie mogę. Jak mam to zrobić :?:
_________________
Miow.
 
 
 
Zebius 
Podróżnik



Dołączył: 29 Wrz 2004
Posty: 424
Skąd: Lovitz
Wysłany: 29-11-2004, 14:53   

Cieszę się Kasiu, że Ci się udało :lol:

TR:UB zainstaluj normalnie (oczywiście wersję 3Dfx), a potem:
- kliknij prawym klawiszem na tombub.exe
- kliknij 'Run with VDMSound'
- zaznacz kolejno: 'Setup a custom configuration', 'Reuse an existing configuration'
- kliknij 'Browse' i wskaż plik tomb.vlp
- kliknij 'Otwórz', 'Dalej', 'Dalej'
- jeśli chcesz mieć skrót na pulpicie zaznacz 'Add a shortcut to my desktop'
- kliknij 'Zakończ'

Jeśli chcesz zmienić ikonkę do tak utworzonego skrótu, to kliknij prawym przyciskiem myszy na skrócie, wejdź we 'Właściwości', w zakładce 'VDMSound' kliknij 'Advanced', w zakładce 'Program' kliknij 'Change icon', wskaż plik ikony, potwierdź 'OK'.

Mam nadzieję że i z tym dasz sobie radę.

:lol:
_________________
Nie lubię sygnaturek.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.148 sekundy. Zapytań do SQL: 10