FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Bugi w grze
Autor Wiadomość
adriano216 
Podróżnik



Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 572
Skąd: 29°58'N 31°07E
Wysłany: 02-11-2008, 15:02   Bugi w grze

Gdy pierwszy raz zagrałem w demo już kilka błędów rzuciło mi się w oczy.

Gdy Lara trzymała się krawędzi gzymsu, strzelając z jednego pistoletu, nadeszła pora na przeładowanie. Dziwne było to, że w dół spadły dwa magazynki zamiast jednego.

Zdarzało się także, że Lara utkała pod wodą na otwartej przestrzeni z dala od skał. Musiałem wtedy wykonać kilka kombinacji żeby ruszyć ją z miejsca.

Kilka niedoróbek to jeszcze liście i spore łodygi przechodzące przez ciało Lary.

Czasem podczas skoków, brak jest płynnych animacji np. obrotu do przeciwległej ściany.

Ruchy kamery także są bardzo złe (szarpane, brak płynności), czasami utrudniają walkę, albo nie widać gdzie można skoczyć, pozostaje skok na ślepo.

Raz musiałem rozpocząć demo od początku gdyż kij, który położyłem na pochyłej powierzchni (lub oparłem się o ścianę) nie dał się ponownie podnieść.

Gdy włączymy lampkę i przybliżymy kamerę na twarz Lary, tak że znika, lampkę widzimy nadal - wisi w powietrzu zamiast zniknąć.

Po walce z tygrysami i powrocie na to miejsce po pewnej chwili, muzyka podczas walki włączała się ponownie i zapętla się w nieskończoność dopóki nie przejdziemy do innej części mapy.

Tylko tyle udało mi się znaleźć na samym początku. Mam nadzieję, że CD nadal pracują nad choćby tymi błędami.
_________________
 
 
TRA_Rulez 
Podróżnik



Dołączyła: 15 Cze 2008
Posty: 250
Skąd: Sopot
Wysłany: 02-11-2008, 15:09   

Właśnie zastanawiałam się w jakim czasie powstanie taki temat o bugach. Dość szybko... Z twojej listy adriano wynika że ta gra jest BARDZO zabugowana... więc tan temat będzie dosyć żywy :) Ja żadnego buga nie znalazłam (bo nie grałam w demo :hehe: ) Oby Kryształki to naprawiły.
_________________
Nie było ciastek więc kupiłem zaprawę murarską
- Johny Bravo
 
 
 
lathspell20 
Podróżnik



Dołączyła: 18 Wrz 2007
Posty: 275
Skąd: Katowice
Wysłany: 02-11-2008, 15:11   

ja znalazłam jeszcze taki (ale na niby-niedostępnej części lokacji z shivą): czasem lara dziwnie łapie się drążków i ciężko jest ruszyć ją w którąkolwiek stronę.
_________________

 
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 02-11-2008, 15:14   

Zapomniało się jeszcze, że Lara potrafi zawisnąć w powietrzu, wbić ręce w ścianę, albo złapać się i przeskakiwać z krawędzi na krawędź, by spaść(miałem tak przy posągu Shiva, gdy stałem na kolumnie, która prowadziła do pomieszczenia z zaciętym łańcuchem przez kij), albo też potrafi spaść na ziemię tak, żeby nic się jej nie stało, lub też w ogóle wpaść w ścianę i pojawić się w pomieszczeniu niżej.

Do tego cienie podczas jednego z filmików(na samym początku dema) dziwnie nakładają się na Larę, lub jej włos, który zalotnie wywraca się na drugą stronę.

W dodatku dużo miejsc ma tzw. niewidzialne ściany, przez co nie można min. pobiegać sobie po posągu Shiva.

Kryształki mówili, że wrogowie są inteligentni, i że nie stają, gdy się wlezie na kamyczek, jak to miało miejsce w TRA, niestety, gdy ja wskoczyłem na murek, który był na wysokości kolan Lary, tygryski nagle się zatrzymały.
 
 
lathspell20 
Podróżnik



Dołączyła: 18 Wrz 2007
Posty: 275
Skąd: Katowice
Wysłany: 02-11-2008, 15:16   

pmkkoch napisał/a:
Kryształki mówili, że wrogowie są inteligentni, i że nie stają, gdy się wlezie na kamyczek, jak to miało miejsce w TRA, niestety, gdy ja wskoczyłem na murek, który był zaledwie parę centymetrów wysoki, tygryski nagle się zatrzymały.



a to ciekawe :) muszę sprawdzić, czy tak się dzieje rzeczywiście :p

[ Komentarz dodany przez: Cez: 02-11-2008, 15:19 ]
Dluzsze posty pisz! I odbierz prywatna wiadomosc.
 
 
 
KomandoSSka 
Nowicjusz


Dołączyła: 02 Lis 2008
Posty: 3
Wysłany: 02-11-2008, 15:42   

Nie wiem, czy tylko mi się tak dzieje, ale gdy włączam grę widać samą wodę, oczy Lary Croft oraz jej warkocz wirujący w powietrzu :hehe: . Błąd mija, gdy przełączę jakąś opcję. Dlaczego tak się robi? Wymagania spełniam, może to demo jest uszkodzone?
 
 
Mr Michał 
Nowicjusz


Dołączyła: 02 Lis 2008
Posty: 1
Wysłany: 02-11-2008, 15:45   

Mnie obobiście w demie najbardziej denerwóje :fire: :

-Za długie oddychanie pod wodą,
-Samo pływanie i walka w wodzię,
-To że kamera warjuje podczas walki,
-To że nie można ustawić funkcji w myszce.
-Niedociągnięcia w grafice,
-Skakanie po skałkach.

To denerwóje mnie najbardziej ale poza tym jest jeszcze pare rzeczy.
 
 
adriano216 
Podróżnik



Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 572
Skąd: 29°58'N 31°07E
Wysłany: 02-11-2008, 15:57   

TRA_Rulez napisał/a:
Z twojej listy adriano wynika że ta gra jest BARDZO zabugowana...


To tylko część, która przyszła mi akurat do głowy :) już na samych screenach czy filmikach dużo osób wyłapało różne błędy.

Napotkałem jeszcze taki bug, niedoróbkę: Przy jednym z sekretów skądś nieustannie wylatują nietoperze, zabijesz jednego, wylatuje następny i tak dopóki nie oddalisz się z tego miejsca.

Lara zapada się po łydki pod pokład, a podczas skoków na ściany statku, babrze się błotem...

I te cienie... ale nie chodzi o pikselozę, ale niezależnie od tego jak Lara daleko znajduje się od np. dna morza cień ma zawsze taką samą intensywność i tu się pytam: gdzie jest słońce, że te cienie takie intensywne?!

Kolejna niedoróbka: nie widać efektu podmywania skał przez wodę (woda wygląda jak plazma) co prawda coś tam bryzga czasem, ale nie widać by skały były mokre... I do ch...ry gdzie jest ta spływająca po Larze woda?! Bo jakoś nie widzę.
_________________
 
 
Madziula 
Podróżnik



Dołączyła: 16 Gru 2007
Posty: 667
Skąd: Kraków / Tarnów
Wysłany: 02-11-2008, 15:57   

Jeśli już o bugach mowa, to mnie przytrafiło się coś takiego, że Lara stanęła sobie w powietrzu...
Spoiler:
... nad opuszczoną już dłonią posągu Shivy:
http://img235.imageshack....ge=tru20pa5.png
i nie była to niewidzialna ściana tylko jakieś nierówne 'niewidzialne podłoże'


Potem się jeszcze tak dziwnie 'zmiksowała' i wywaliło grę do Windowsa ;) Za chwilę dam filmik.

EDIT:

Jest i filmik:
 
 
 
Avi_Versicolor 
Podróżnik



Dołączyła: 14 Cze 2007
Posty: 539
Skąd: Jurków
Wysłany: 02-11-2008, 18:18   

Matko...jeszcze nie grałam w demo (nadal pobieram),ale już widzę,że jest naszpikowane błędami. Ciężko pomyśleć jak będzie wyglądać pełna wersja, o ile bugi te nie zostały naprawione...Osobiście przyglądnę się temu nie wcześniej niż w we wtorek/środę...

P.S.Mr Michał, proszę...pilnuj choć trochę ortografii,bo wiele błędów naprawdę razi...
_________________
A kiedyś Wielki Łowca odejdzie...

www.versicolor.blog.onet.pl
 
 
 
bibi1991 
Nowicjusz


Dołączył: 02 Lis 2008
Posty: 1
Wysłany: 02-11-2008, 19:03   

ja też mam jeden bug, mianowicie zaraz na początku dema tak niefortunnie skoczyłem do wody, że Lara sobie normalnie po dnie chodziła i nie brakowało jej tlenu

obrazek pokazujący, że to prawda
 
 
trójka 
Student



Dołączyła: 14 Lip 2008
Posty: 43
Wysłany: 02-11-2008, 19:07   

Nie kumam trochę. Mam demo TRU, ale jak gram tam przy tym posągu to nie mam tak, że mogę do niego podejść jakąś drogą tylko widzę go z daleka. Może jest jakaś droga do tego posągu, której nie zauważyłam ??? Co do bugów to ja znalazłam taki, że jak się idzie w prawo od wejścia naprzeciw Shivy to nie muszę się schylać tylko wystarczy, że skoczę W TĄ belkę, a od razu Lara znajduje się na tym słupku za nią [belką]. A i jeszcze jedno. Kto widział tego jaszczura chodzącego po posągu ??? To tworzy taki okropny nastrój wspinasz się, a nagle w oddali na posągu widać ogromnego jaszczura. Raczej nie kupię sobie full wersji, bo to jest dla mnie przerażające [pająki, szkielety, jaszczury łażące po ścianach]. Pzdr dla wszystkich :)
_________________
...
 
 
L_w_T 
Student



Dołączyła: 08 Lip 2008
Posty: 58
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 03-11-2008, 15:04   

Zauważyliście że jak lara ma coś na celowniku , a np. pień zasłania obiekt , i Lara strzela do pienia to przeciwnik traci życie :??: :gupek:

[ Komentarz dodany przez: kluz_kaa: 03-11-2008, 15:49 ]
Sama celujesz do pienia.
_________________
 
 
 
assassin2601 
Nowicjusz


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 3
Wysłany: 03-11-2008, 16:21   

lathspell20>>> Jak ci się udało dojść do dalszej części dema?

Mam taki problem. Na moim sprzęcie sa dziwnie poszarpane cienie. Nie wie ktoś co z tym zrobić. Dodam tylko, że najnowsze stery


Najśmieszniejszym bugiem zauważonym przeze mnie było wtedy, kiedy lara bo bullet time strzelała do wrogów w spowolnionym tępię przez cały czas. Skończyło się to wtedy, kiedy znowu wcisnąłem Q.

P.S. Nie wiecie co trzeba zmienić w rejestrze, żeby możliwa była opcja zmienienia poziomu trudności?
_________________
Mój sprzęt
procek Core2Duo E8200 2.66 GHz grafika GeForce 9600 GT RAM 4GB płyta główna GIGABYTE GA-P35C-DS3R
Windows XP Professional SP3
  
 
 
Matteusz 
Podróżnik


Dołączył: 27 Kwi 2007
Posty: 337
Wysłany: 03-11-2008, 16:25   

assassin2601 napisał/a:
Mam taki problem. Na moim sprzęcie sa dziwnie poszarpane cienie. Nie wie ktoś co z tym zrobić.
Nic z tym nie zrobisz bo to wina dema nie Twoja kazdy sopotkal sie z takim problemem. Bylo to juz mowione chyba pare postow wczeniej.

assassin2601 napisał/a:
P.S. Nie wiecie co trzeba zmienić w rejestrze, żeby możliwa była opcja zmienienia poziomu trudności?


Wchodzisz w opcjach PLAYER TAILORING i ustawiasz sobie wedlug wlasnego upodobania.
 
 
assassin2601 
Nowicjusz


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 3
Wysłany: 03-11-2008, 16:31   

Matteusz napisał/a:
assassin2601 napisał/a:
Mam taki problem. Na moim sprzęcie sa dziwnie poszarpane cienie. Nie wie ktoś co z tym zrobić.
Nic z tym nie zrobisz bo to wina dema nie Twoja kazdy sopotkal sie z takim problemem. Bylo to juz mowione chyba pare postow wczeniej.

assassin2601 napisał/a:
P.S. Nie wiecie co trzeba zmienić w rejestrze, żeby możliwa była opcja zmienienia poziomu trudności?


Wchodzisz w opcjach PLAYER TAILORING i ustawiasz sobie wedlug wlasnego upodobania.


Tylko, że te opcje są szare- nieaktywne. Poza tym nie zauważyłem żadnej zmiany poziomu trudności. Walki są łatwe mimo ustawienia less i extra

PS Nie łapę o co chodzi z tym "nie rządź się" Chodzi o mój sprzet czy co? Na kazdym forum podaje w przypisie sprzęt, żeby w razie problemów nie musiał pisać po 10 razy tego zamego. Poza tym moj sprzet nie jest jakis super extra. Crysis sie na nim wieszał!
_________________
Mój sprzęt
procek Core2Duo E8200 2.66 GHz grafika GeForce 9600 GT RAM 4GB płyta główna GIGABYTE GA-P35C-DS3R
Windows XP Professional SP3
 
 
Matteusz 
Podróżnik


Dołączył: 27 Kwi 2007
Posty: 337
Wysłany: 03-11-2008, 16:45   

assassin2601 napisał/a:
PS Nie łapę o co chodzi z tym "nie rządź się"


Grrr... takie cos moze ustawic sobie kazdy. Gdy ty wchodzisz widac Twoj login jezeli ktos inny np. Marysia to bedzie tam jej nick :fire:


assassin2601 napisał/a:

Tylko, że te opcje są szare- nieaktywne. Poza tym nie zauważyłem żadnej zmiany poziomu trudności. Walki są łatwe mimo ustawienia less i extra


No a ja mam wsyztsko mozliwe do wlaczenia, wiec dziwie sie ze Ty nie... Moim zdaniem rozgrywka ulega zmianie gdy przelaczymy na inne opcje...
 
 
assassin2601 
Nowicjusz


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 3
Wysłany: 03-11-2008, 16:57   

rzeczywiście jest różnica ale dopiero kiedy rozpocząłem nowa grę kontynuacja starej z nowymi ust. nic u mnie nie dala

Nie wiecie jak w demie można się tam dostać?


assassin2601 napisał/a:
PS Nie łapę o co chodzi z tym "nie rządź się"

[quote="Matteusz" Grrr... takie cos moze ustawic sobie kazdy. Gdy ty wchodzisz widac Twoj login jezeli ktos inny np. Marysia to bedzie tam jej nick :fire: [/quote]

Och najmocniej przepraszam pana nie wiedziałem ze mam być alfą i omegą. Jeszcze raz przepraszam za moje posty. Jak coś pominąłem to tez przepraszam. W ogóle przepraszam ze istnieje.
_________________
Mój sprzęt
procek Core2Duo E8200 2.66 GHz grafika GeForce 9600 GT RAM 4GB płyta główna GIGABYTE GA-P35C-DS3R
Windows XP Professional SP3
  
 
 
marrrcin 
Praktykant



Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 142
Skąd: Underworld
Wysłany: 03-11-2008, 17:03   

assassin2601 napisał/a:
Nie wiecie jak w demie można się tam dostać?

Wiemy, ale tam nie ma drzwi to tylko tak wygląda. Tam jest tylko jakas nagroda do zebrania. A żeby tam dojsc to trzeba skoczyc przy tych dwoch słupach w lewo.
:pozdro:
_________________
Oczy są zwierciadłem duszy. Mówią o człowieku więcej, niż on sam chciałby o sobie powiedzieć.
 
 
Aurelie 
Praktykant



Dołączyła: 17 Cze 2007
Posty: 127
Skąd: Łódź
Wysłany: 03-11-2008, 17:41   

assassin2601 napisał/a:
Nie wiecie jak w demie można się tam dostać?


Musisz najpierw dotrzeć do tego momentu :


* tutaj gdzie musisz skakać szybko po kolumnach aby dostać się do miejsca, w którym Lara może się bezpiecznie złapać

teraz gdy normalnie szedł byś na równoważnię zatrzymaj się i spójrz w lewo - zobaczysz na lewej kolumnie miejsce gdzie możesz skoczyć i zawisnąć.. aby tam dotrzeć naciśnij szybko strzałkę w lewo i skok..



niedaleko jest równoważnia.. przejdź po niej a na końcu się opuść i przeskakuj na kolejne występy na kolumnach aż dotrzesz w miejsce gdzie chcesz trafić..

 
 
 
Asyenna 
Odkrywca



Dołączyła: 10 Paź 2006
Posty: 1869
Wysłany: 03-11-2008, 18:27   

Aurelie, a właśnie dziś kombinowałam jak tam wejść -tak myślałam ze tam musi dać się przeskoczyć.
:)
assassin2601, gdybyś przeczytał ten temat http://www.tombraiderforu...wtopic.php?t=17 -Regulamin to wiedziałbyś o co chodzi z tym nickiem w sygnaturkach innych userów. :)
_________________
Grawitacja to nałóg z którym trudno zerwać.
 
 
adriano216 
Podróżnik



Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 572
Skąd: 29°58'N 31°07E
Wysłany: 03-11-2008, 18:39   

Mi też udało się dostać na sam dół :D Polecam bug z kijem, moim zdaniem jest najprostszy. A tu mały dowód:
_________________
 
 
Kiba 
Podróżnik



Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 271
Skąd: Żory
Wysłany: 03-11-2008, 19:17   

Moim Zdaniem najszybszy sposób na dostanie się na dół to ten z dźwignią:
Spoiler:
Biegniemy i skaczemy w stronę dźwigni, obróceni twarzą do niej w pewnym momencie gra się zetnie na 5 sekund a po ponownym powrocie do realiów Lara pojawia się na dole :)
 
 
 
trójka 
Student



Dołączyła: 14 Lip 2008
Posty: 43
Wysłany: 10-11-2008, 19:35   

Ja mam takie błędy, do których sama doprowadziłam xD . A więc jak dochodzi się do drugiej walki z tygrysami to tam trzeba przejść po występie do takiego miejsca i wejść pod drzewo i się walczy. Ja byłam już w tym miejscu, ale skoczyłam w bok, dzięki czemu stanęłam na daszku. Stamtąd zaczęłam strzelać do tego tygrysa, który był tam wyżej (inaczej tego nie umiem opisać) on wtedy zeskoczył i skakał sobie przez murki w kółko(x]) Potem tak stanęłam, że miałam na celowniku drugiego tygrysa tego, co był w krzakach i oczywiście dostał serię. Potem spadłam i pojawiłam się w tym miejscu za schodami, ale ten tygrys, do którego strzelałam (ten w krzakach) gapił się na mnie :hehe: więc dałam mu z granata i jego ciało do mnie spadło. Noi dobra. Tamten se skakał więc stojąc na tym daszku przebiegłam przez wystającą podłogę, która była podtrzymywana przez kolumnę i zaczęłam strzelać, ten drugi tygrys do mnie przybiegł, strzeliłam do niego, a on skoczył w bok tak go dziwnie ścięło i spadł na du i się zabił :D trzeciego normalnie musiałam załatwić. :pozdro:
_________________
...
 
 
Aurelie 
Praktykant



Dołączyła: 17 Cze 2007
Posty: 127
Skąd: Łódź
Wysłany: 10-11-2008, 21:52   

Kiba próbowałam Twojego sposobu kilkakrotnie i niestety kiedy skaczę w stronę dźwigni Lara do niej się 'przykleja' - tak jak przy skokach między kolumnami..
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.253 sekundy. Zapytań do SQL: 10