FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Klawiszologia
Autor Wiadomość
Grindy 
Obieżyświat



Dołączyła: 10 Paź 2006
Posty: 1198
Wysłany: 08-12-2008, 08:35   

Hm, ciekawa rzecz z tym head shotem...
Poćwiczyłam sobie nieźle na jednym z jaszczurów, :muhaha: tak że doszłam do pewnej wprawy z wyjątkiem jednej rzeczy; nie potrafię doprowadzić go do końca ze względu o którym ktoś już tu wspominał wcześniej; w momencie gdy czas zwalnia, Lara robi malownicze salto w tył, celuje i... no właśnie; w tym momencie należy naprowadzić celownik (czerwony) na szary, aby dobić gadzinę. Z tym że w tym momencie mysz przestaje w ogóle reagować. :O Wiem, ponoć trzeba "bardziej energicznie", ale albo jakoś mi ta "energia" nie wychodzi, albo... mam za małe biurko? :O

[ Komentarz dodany przez: Jerrem_Y: 09-12-2008, 15:34 ]
Z czułością myszy trzeba się pobawić.
_________________
:<D
:kawa:
It's not age honey, it's milage :D
 
 
aga13
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2008, 18:34   

Mnie strasznie przeszkadza kucanie i fikołki na Ctrl, a nie na Shifcie. Cholerne utrudnienie. Wyobrażacie teraz sobie skoczyć Larą takim dive jumpem w trakcie wolnego chodu? Trzeba nacisnąć 4 klawisze na raz! I to o tak niewygodnym położeniu! Paranoja!!!

[ Komentarz dodany przez: Jerrem_Y: 15-12-2008, 18:46 ]
O nie!!!!!!!!! Pamiętaj aby nie zmieniać tego czasem w odpowiednich ustawieniach sterowania w menu!!!!!!!!!!!!!!!! Bo jest to na 12345% NIEMOŻLIWE!!!!

:nietak:
 
 
Łukasz 
Podróżnik



Dołączył: 05 Lis 2007
Posty: 700
Skąd: Gorzów
Wysłany: 15-01-2009, 18:05   

No więc ja mam ustawienia tak.

chodzenie - strzałki
kucanie - Ctrl
skakanie - spacja
latarka- F
akcja - E
apteczka - V
hak - Q
zmiana broni - R
wy./wył. celowania pozycyjnego - Z
strzał - lewy przycisk myszy
namierzenie celu - prawy przycisk myszy
rzut granatem - Caps Lock

Ciężko mi było się na początku to wszystko opanować ale jakoś się przyzwyczajałem i się przyzwyczaiłem :) Dodam jeszcze, że takie ustawienia same mi się tak ustawiły :D
_________________


Co jest Gość ;)
 
 
 
Esmeralda 
Wombat



Dołączyła: 02 Lis 2008
Posty: 367
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 16-01-2009, 14:34   

Nie mogłam się przyzwyczaić do zmieniania broni. Zawsze próbowałam klawiszami z Legendy . Za to do CTRL szybko się przyzwyczaiłam.
 
 
BeBe44 
Student


Dołączyła: 27 Lis 2008
Posty: 37
Wysłany: 17-01-2009, 12:26   

Gram na xbox'ie i sterowanie jest świetne, sama lepiej bym tego nie wymyśliła. Nie tylko chodzi mi o pad ale o przypisanie funkcji przyciskom, na prawde ze sterowaniem nie miałam żadnych problemów.
 
 
Esmeralda 
Wombat



Dołączyła: 02 Lis 2008
Posty: 367
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 08-02-2009, 16:54   

Jak robi się headshota ? Próbowałam skoczyć na wroga z naciśnięciem adrenaliny i nacisnąć linkę , ale nie pojawiają mi się dwie tarcze , na które muszę nacelować .
 
 
adriano216 
Podróżnik



Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 572
Skąd: 29°58'N 31°07E
Wysłany: 08-02-2009, 17:00   

Było mówione, zajrzyj też do artykułu o sterowaniu w dziale TRU. Takie pytanie: tryb adrenaliny się aktywuje lecz nie widać celowników?
_________________
 
 
Adamaru 
Podróżnik



Dołączył: 12 Sie 2008
Posty: 641
Wysłany: 08-02-2009, 17:43   

A mi się bardzo fajnie steruje Larą. Szybko się przyzwyczaiłem. Powiem więcej: Tak się przyzwyczaiłem, że aż niewygodnie mi grać w Legendę czy Anniversary, więc także w tych obu częściach ustawiłem sobie tak jak jest w TR:U i to mi bardzo pasuje, nie powiem. Szkoda tylko, że trzeba ponoć grzebać w rejestrze systemu, by zmienić ustawienie skoku na PPM. To trochę naprawdę wkurza.
_________________
Yf a dą suwajf, nan of as łyl.
 
 
adriano216 
Podróżnik



Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 572
Skąd: 29°58'N 31°07E
Wysłany: 08-02-2009, 18:09   

Tylko w przypadku dema trzeba szperać w rejestrze by ustawić skok na przycisku myszy. W pełnej wersji z myszką nie ma już problemów.
_________________
 
 
Carolyn 
Student



Dołączyła: 21 Paź 2008
Posty: 30
Skąd: D. G.
Wysłany: 28-02-2009, 07:56   

Pomocy. Może to trochę dziwne, ale nie potrafię uderzyć młotem Thora w ziemie. Ktoś wie jak to zrobić? Za pomoc z góry dzięki ;)
 
 
 
Esmeralda 
Wombat



Dołączyła: 02 Lis 2008
Posty: 367
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 28-02-2009, 08:44   

Chodzi ci o to jak rozbić te pieczęcie pod koniec ostatniego levelu ? Trzeba przycisnąć klawisz akcji , jeżeli nie zmieniałaś sterowania to będzie to klawisz ,,e" .
 
 
Carolyn 
Student



Dołączyła: 21 Paź 2008
Posty: 30
Skąd: D. G.
Wysłany: 28-02-2009, 09:13   

Nie o to, ale mimo wszystko dzięki. Chodzi mi o to, żeby po prostu uderzyć w ziemie. Czy tak się w ogóle da?
 
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5682
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 28-02-2009, 11:28   

Kiedy Lara ma kogoś "na celowniku", to dłużej przytrzymaj klawisz akcji.
_________________
 
 
Carolyn 
Student



Dołączyła: 21 Paź 2008
Posty: 30
Skąd: D. G.
Wysłany: 28-02-2009, 11:50   

Dzięki :)
 
 
 
bobonton2 
Podróżnik


Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 518
Skąd: P-ń
Wysłany: 10-06-2009, 14:03   

Hello! Mam problem z konfiguracją pada, firmy Manta. Ustawienia w grze są dostosowane do pada xbox360 i w moim przypadku wszystkie klawisze są pomieszane. Próbowałem przypisać odpowiednie klawisze tym z xboxa, ale nie da się. Ktoś wie jak to zrobić?
 
 
znudzony 
Nowicjusz


Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 15
Wysłany: 06-08-2009, 03:48   

Z klawiszologią w tej części to dla mnie istna rzeź - Lara umie 2 razy więcej , niż jest przycisków na joyku i jak to wszystko pomieścić? Nawet jak wyeliminowuję Walk, Pauzę i skradanie - to nadal jest za mało. A tak przy okazji - chodzicie gałką czy krzyżakiem?
 
 
Geralt 
Praktykant



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 186
Skąd: Gdynia
Wysłany: 06-08-2009, 08:08   

gałka słucha tylko sensownie po przełączeniu na analog ,ale pozostałe na data
nie wiem czy to problem ogólny ale jazda na motorze możliwa tylko lewo prawo a przód i tył klawiaturą to chyba jakiś błąd ja kiedyś o tym pisałem ale nikt mi nie odpowiedzial ,czy jeździłeś już motocyklem i jakiego pada używasz ?

jeśli zmieniasz ustawienia pada to nowość-gra nie nadpisuje poprzedniego ustawienia tylko
dodaje ,efekt ta sama funkcja występuje na kilku klawiszach.
trzeba najpierw skasować poprzednie ustawienie :narka:
_________________
prawdziwa cnota krytyki się nie boi
 
 
znudzony 
Nowicjusz


Dołączył: 03 Sie 2009
Posty: 15
Wysłany: 06-08-2009, 13:09   

wiem , że dopisuje , zamiast podmieniać, ale jakoś tam się dało po swojemu ustawić. W TRA było tak samo i też wykombinowałem, że było wszystko tak jak ja chciałem :) W ustawieniach są osobne ustawienia do sterowania motorem. Vehicle czy jakoś tak - może tam sobie poprzestawiaj to będzie jeździł jak należy :)
 
 
Tonetti 
Podróżnik



Dołączył: 10 Paź 2007
Posty: 237
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 06-08-2009, 18:23   

Ja na shifcie mam akrobacje, a na ctrl sprint. Po za tym niczego nie zmieniałem w sterowaniu. I co do tego trybu, w którym Lara robi headshot - nie umiem go wykonać. Gdy mam już zwolnione tempo to nie wiem jak do cholery przeciągnąć czerwony wskaźnik na ten szary.
 
 
MekCal 
Obieżyświat



Dołączył: 28 Cze 2004
Posty: 1140
Wysłany: 07-08-2009, 16:36   

Użyj myszki... :P Myszką można poruszać ten czerwony celownik. Jak już go nakierujesz na głowę przeciwnika (czyli na ten szary), strzelaj.
_________________

Let's playe z serii Tomb Raider
 
 
 
Geralt 
Praktykant



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 186
Skąd: Gdynia
Wysłany: 10-08-2009, 13:38   

dzięki ,nie zauważyłem tych ustawięń (nie sądziłem że takie mogą być osobno) zwrócę uwagęi dzięki
_________________
prawdziwa cnota krytyki się nie boi
 
 
Olamagato 
Nowicjusz


Dołączył: 17 Sie 2009
Posty: 20
Skąd: inąd
Wysłany: 22-08-2009, 14:54   

Jeżeli komuś jest zbyt mało klawiszy, to polecam kupno myszki z większą ilością przycisków i przypisanie im różnych akcji. Szczególnie przydatne jest przypisania funkcji klawisza W (czyli strzałka do góry) do przycisku rolki standardowej myszy. Wtedy można Larą biegać samą myszą, a tylko do akrobacji trzeba używać lewej ręki.
Natomiast najwygodniejsze sterowanie jest wtedy gdy lewą ręką steruje się joyem od pada, a prawą myszką. Wykorzystane są wtedy zalety obu sposobów sterowania - wygodne kierowanie ruchem i precyzyjne celowanie.
Jeszcze innym ciekawym sterowaniem jest użycie specjalnego sterownika, który tłumaczy prawego joya pada na ruch myszki. Wtedy myszy, ani klawiatury nie trzeba w ogóle używać bo celowanie padem i obrót kamerą jest niemal tak precyzyjne jak na myszy.

Z drugiej strony chyba najgorszym sposobem sterowania jest przypisywanie klawiszy nawigacyjnych z klawiatury (strzałki, home, end...) bo wtedy albo co chwila odrywa się rękę z myszy, albo dla odmiany używa lewej ręki po prawej stronie klawiatury.

[ Komentarz dodany przez: e_g: 22-08-2009, 15:04 ]
Ten post dla żartu jest napisany, tak?

Do komentarza - Nie. Ja tak gram. Każdy ze sposobów wypróbowałem.
_________________
Jeżeli możesz kierować poczynaniami inteligentnej, wysportowanej i pięknej dziewczyny z arystokratycznej rodziny, mającej cel w życiu, ciekawą robotę, kupę kasy i fantastyczną figurę, to nie może to być prawda. To musi być Tomb Raider... :)
 
 
SodeNoShirayuki 
Nowicjusz



Dołączyła: 08 Lis 2009
Posty: 12
Skąd: Soul Society
Wysłany: 28-11-2009, 18:50   

Prowadzenie Larą klawiszami W/S/A/D jest wygodne, tylko że przewrót/opuszczenie się w TRL to było F, w TRA to był Shift, a w TRU Ctrl x_o Czy z każdą częścią mam z innym przyciskiem się oswajać? Po co? Nie wystarczy dać raz, a dobrze?
_________________

Gość waiting for you message.

We fear that we cannot see...
 
 
Esmeralda 
Wombat



Dołączyła: 02 Lis 2008
Posty: 367
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 28-11-2009, 19:52   

Zawsze można zmienić to w ustawieniach, a nie przyswajać sobie inny przycisk.

[ Komentarz dodany przez: Integral: 29-11-2009, 00:49 ]
Przyswajać...?
 
 
Adamaru 
Podróżnik



Dołączył: 12 Sie 2008
Posty: 641
Wysłany: 05-01-2010, 20:34   

Cytat:
Tylko w przypadku dema trzeba szperać w rejestrze by ustawić skok na przycisku myszy. W pełnej wersji z myszką nie ma już problemów.


O rany dopiero teraz to przeczytałem ... xD Ale spoko, bo nawet nie próbowałem zmieniać, sądziłem że jak w demie, tak i w full :P


Ja mam pada Apollo GP3020 i jest do kitu! Przyciski prawej gałki odpowiadają przyciskom 1,2,3,4 : /. W każdym padzie tak jest? Wychodzi na to, że nie mam jak poruszać kamerą :-(
_________________
Yf a dą suwajf, nan of as łyl.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.147 sekundy. Zapytań do SQL: 11