FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Klawiszologia
Autor Wiadomość
m.i.c.h.a.ł 
Nowicjusz


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5
Wysłany: 03-11-2008, 19:35   

Aurelie Ja mam inne ustawienia ale jakoś sobie poradziłem. Wszedłem w WYSZUKYJ, tam wyszukałem URUCHOM i resztę zrobiłem według zaleceń K@ta i wszystko działa dobrze.
 
 
adriano216 
Podróżnik



Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 572
Skąd: 29°58'N 31°07E
Wysłany: 03-11-2008, 19:38   

Rozpracowałem w końcu załatwianie rekinów za pomocą granatów :D Trzeba cierpliwie czekać aż rybka zacznie atakować, w tym czasie trzymamy klawisze na (unik/kucnięcie) oraz (granat). Gdy rekin z impetem ruszy na nas rzucamy granat i w odpowiednim momencie robimy unik. Smacznego :P


Edit:
A jest może na pokładzie z nami jakiś programista? Może w rejestrze da się coś poprawić\zmienić na lepsze w grafice?
_________________
 
 
Igi^MBE 
⌖⌖⌖⌖



Dołączył: 11 Gru 2003
Posty: 1987
Skąd: Łódź
Wysłany: 06-11-2008, 19:03   

Kupiłem sobie takie coś:

Media-Tech Pathfinder mt1502. I pytanko: Kto juz z tego korzystał w TR albo czegoś w podobie? Tzn konkretnie interesuje mnie mianowicie jak używać drugiej gałki do obracania kamerki? Bo ogólnie - sobie tym czymś radzę, ale czasem by sie przydało przesunąć kamerę, bo jakieś drzewo, skała czy inny chuj zasłania. Żeby nie było, że admin offtopuje: Tak, tym zamierzam grać, w jakiejś dobrej konfiguracji.


EDIT: Ok, znalazłem. Jakby ktoś nie wiedział, a miał podobny problem - musi być tryb gałki załączony w konfigu pada i w menu jakieś game axes czy coś wybrać :)
 
 
 
Matteusz 
Podróżnik


Dołączył: 27 Kwi 2007
Posty: 337
Wysłany: 06-11-2008, 19:10   

Igi^MBE, jezeli masz opcje "Analog" to ja wlacz podczas gry wtedy uaktywnia ona funkcje obrotu kamery... Mam innego "zwyklego" pada nie takie cos kosmiczne :D Ale o wiele lepiej sie gra na padzie niż na klawiaturze :P

[ Komentarz dodany przez: Igi^MBE: 06-11-2008, 19:12 ]
Żadne tam kosmiczne, 40zł w lokalnym sklepie marki Kalafior :)

PS. Igi^MBE chodzi mi ze taki smieszny "kosmiczny" wyglad ma :D
 
 
adriano216 
Podróżnik



Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 572
Skąd: 29°58'N 31°07E
Wysłany: 22-11-2008, 23:36   

O jejku już myślałem, że umiem wykonać wszystkie triki związane z ruchami, a tu nagle Lara delfinkiem mi pływa :O Popisowo wygląda to ze skoku na główkę :D Dziwnie jednak pływa wolnym tempem, używa tylko nóg - zamiast tego mogli zostawić "żabkę".
_________________
 
 
Mattai 
Student


Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 35
Skąd: poznań
Wysłany: 23-11-2008, 00:10   

Mam takie pytanie. Był tu podany sposób na to, jak zrobić, żeby skok był na PPm. u mnie jest taki problem, że nie ma tego pliku input jak otwieram po kolei tak jak jest opisane. Jest jakiś inny sposób, że zrobić skok na PPM. Prosze o pomoc.
_________________
:D
 
 
adriano216 
Podróżnik



Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 572
Skąd: 29°58'N 31°07E
Wysłany: 23-11-2008, 00:16   

Musi być w rozwinięciu drzewa Tomb Raider Underworld pod folderem Graphic. Coś pewnie źle robisz, źle szukasz, albo usunąłeś ten wpis rejestru. Jeżeli dopiero zainstalowałeś grę, to musisz ją uruchomić by klucz w rejestrze został utworzony.
_________________
 
 
Mattai 
Student


Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 35
Skąd: poznań
Wysłany: 23-11-2008, 00:43   

No, ale już przeszedłem demo z 40 razy. Włączam regedit pojawia mi się jakieś HKEY, a nie HKCU, włączam te HKEY, potem Software, potem szukam Crystal i TRU DEMO, i nie ma nigdzie tego input :( .
_________________
:D
 
 
adriano216 
Podróżnik



Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 572
Skąd: 29°58'N 31°07E
Wysłany: 23-11-2008, 00:57   

Zapodaj screena bo nie mogę uwierzyć. Dla wyjaśnienia: HKCU = HKey_Current_User . A próbowałeś odinstalować Demo, usunąć następnie wpisy w rejestrze, a następnie ponownie zainstalować grę?
_________________
 
 
Mattai 
Student


Dołączył: 23 Cze 2007
Posty: 35
Skąd: poznań
Wysłany: 23-11-2008, 10:33   

Kurcze, już wiem co zrobiłem źle. Wszedłem w inny Software. Teraz już wszystko jest w porządku. Dzięki za pomoc! :pozdro:
_________________
:D
 
 
Cez 
World of Tomb Raider



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 3978
Skąd: Tczew/3city
Wysłany: 23-11-2008, 10:42   

no wlasnie, w rejestrze jest kilka takich podobnych drzewek ;)

Tutaj macie spis wszytskich zakodowanych w rejestrze ruchów:

Action 0 = Interact
Action 1 = Grapple
Action 2 = Crouch/Roll
Action 3 = Jump
Action 4 = Target Lock
Action 5 = Shoot
Action 6 = Sprint
Action 7 = Grenade
Action 8 = Centre Camera
Action 9 = Manual Aim
Action 10 = Pause
Action 11 = PDA
Action 12 = Use Medipack
Action 13 = Camera
Action 14 = Light
Action 15 = Change Weapon
Action 16 = Right
Action 17 = Left
Action 18 = Down
Action 19 = Up
Action 20 = Walk
Action 21 = Vehicle - Shoot
Action 22 = Vehicle - Brake
Action 23 = Vehicle - Gas
Action 24 = Vehicle - Reverse

I numery, ktore trzeba wpisac, odpowiadajace trzem przyciskom myszki:

Key 96 = Left Mouse
Key 97 = Right Mouse
Key 98 = Mouse Mouse

--------------------------------------------------------

i moze teraz komentarz ode mnie. Niepojęte... NIEPOJĘTE jest dla mnie jak Crystalsi mogli w ostatecznej wersji zachowac takiego buga :/ Juz w demo ludzie to zgłaszali :/

Nie rozumiem takze po co oni na silę co częsc udziwniają sterowanie. W kazdej czesci na chama skok czy kucanie przestawiaja na inny klawisz. Po co? Tak trudno bylo zachowac ciaglosc i trzymac sie sterowania z TR7 i w TRA i w TR8? Jakos sterowanie od TR1 aż po TR6 praktycznie bylo bez zmian.

Jako, ze jestem przyzwyczajony do moich ustawien, przedstawiam je ponizej i polecam :p (te ustawienia mam niemal identyczne w TR7 i TRA):

WSAD - kierunki
E - interakcja
strzał - H/LPM
skok - PPM
linka - Q
sledz cel/wyciagnij bron - G/Spacja
kucanie - Shift
granat - T
ręczne celowanie - Z
ustawienie kamery - J
wolne chodzenie - Alt
skradanie sie - R (no tego akurat w TR8 nie ma, ale w TR7 i TRA bylo)
sprint - R (w TR8 zamiast tego skradania na R sobie to ustawilem)
zmiana broni - + (w TR7 End, ale tam to pasuje)
apteczka - 0
światło - F
_________________
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5679
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 01-12-2008, 19:21   

Okej, dałem się porwać modzie i zakupiłem pada :p Wprawdzie nie Xklockowy ale taki wzorowany na Dual Shocku, za 36 zeta.
Wszystko działa super, już zapomniałem jak to wygodnie jest móc rozsiąść się fotelu, bez pierniczenia się z myszką i klawiaturą.
_________________
 
 
01anka 
Nowicjusz



Dołączyła: 31 Sty 2008
Posty: 10
Wysłany: 02-12-2008, 22:30   

K@t napisał/a:
Okej, dałem się porwać modzie i zakupiłem pada :p Wprawdzie nie Xklockowy ale taki wzorowany na Dual Shocku, za 36 zeta.
Wszystko działa super, już zapomniałem jak to wygodnie jest móc rozsiąść się fotelu, bez pierniczenia się z myszką i klawiaturą.

- prosze, pomoz! mam "dual shocka" kalwisze nie dzialaja i nie umiemm ustawic...np. nie moge chodzic! kiedy chce chodzic ;(
_________________
"Wszystko wskazuje na to, ze myliłyśmy się. Tyranozaury były padlinożercami." prof. Jack Horner
 
 
Szynszyl 
Podróżnik



Dołączył: 23 Lis 2006
Posty: 658
Wysłany: 02-12-2008, 22:43   

:nietak:
Przede wszystkim, pada trzeba najpierw włączyć w ustawieniach gry aby zaczęła z niego korzystać, a dokładniej - w opcji GAMEPAD CONFIGURATION.
Później można już zmieniać wszystkie opcje dotyczące sterowania.
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5679
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 02-12-2008, 22:44   

Wgraj sterownik (jeśli były), sprawdź w menedżerze urządzeń, czy wykrywa pada. Najpierw podłącz pada, potem uruchom grę i w opcjach gry sprawdź, czy jego używanie jest zatwierdzone.
U mnie było wsio okej.
_________________
 
 
Igi^MBE 
⌖⌖⌖⌖



Dołączył: 11 Gru 2003
Posty: 1987
Skąd: Łódź
Wysłany: 03-12-2008, 08:25   

Dokładnie. Pada trzeba włączyć w opcjach gry - i nieco przekonfigurować. Przynajmniej w moim dualszokopodobnym za ~40pln firmy media-tech. Mianowicie:
- Wywalić pauzę spod lewej gałki żeby uniknąć frustracji, mozna tam wcisnąć chodzenie powoli.
- MOŻNA zrobić coś z granatami, ale to nieobowiązkowe
- MOŻNA gdzieś wcisnąć apteczki
- TRZEBA przypisać gaz i hamulec motoru pod guziki - u mnie gałka NIE działa, tzn dział tylko lewo/prawo :) A hamulec przydaje się do poślizgów i skoków :)
 
 
 
01anka 
Nowicjusz



Dołączyła: 31 Sty 2008
Posty: 10
Wysłany: 03-12-2008, 09:30   

:D jeju...jasne, ze wiem, ze trzeba pada wlaczyc w opcjach gry... problem z tym, ze niby ustawiam odpowiednie ruchy pod guziczkami a Lara reaguje jedynie na niektore... a niektore jakby nie istnialy
_________________
"Wszystko wskazuje na to, ze myliłyśmy się. Tyranozaury były padlinożercami." prof. Jack Horner
 
 
Mr Macphisto 
Emocjonalny kaktus



Dołączył: 19 Gru 2003
Posty: 2192
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-12-2008, 12:29   

To ja od siebie jeszcze dodam, że wibracje w Microsoftowym padzie też trzeba aktywować ręcznie w menu. Domyślnie są wyłączone, a bez nich wiele tracimy :)
_________________
...and touch the flame
 
 
lola24 
Nowicjusz



Dołączyła: 05 Gru 2008
Posty: 10
Wysłany: 05-12-2008, 19:47   

Czy w TRU można ustawić kamerę tak aby można było ją ustawiać za pomocą prawej gałki analogowej na padzie, ja cały czas próbuje i nic. Grać na padzie i myszce to już trochę przesada :) . W inne grałam na PS2, więc nie było problemu,a to jest mój pierwszy Tomb Raider na komputer więc na klawiaturze grać nie umiem :) . A tak przy okazji cześć wszystkim.

:narka:
_________________
Lara Croft is eternal...
 
 
Asyenna 
Odkrywca



Dołączyła: 10 Paź 2006
Posty: 1869
Wysłany: 05-12-2008, 20:07   

lola24, ja gram na padzie Xbox360 dla Windows. I od razu domyślnie miałam ustawione że na prawej gałce jest sterowanie.
A w ogóle mozesz tam na tej gałce cokolwiek ustawić. :)
_________________
Grawitacja to nałóg z którym trudno zerwać.
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5679
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 05-12-2008, 20:08   

Lola - kilkanaście postów wyżej Igi wyjaśnił co trzeba ustawić, żeby prawa gałka funkcjonowała jak należy :)
_________________
 
 
lola24 
Nowicjusz



Dołączyła: 05 Gru 2008
Posty: 10
Wysłany: 05-12-2008, 21:36   

Sorki, ale nie zauważyłam tego posta i dzięki za pomoc :P
_________________
Lara Croft is eternal...
 
 
r2d2 
Nowicjusz


Dołączył: 06 Gru 2008
Posty: 1
Wysłany: 06-12-2008, 13:51   

Witajcie forumowicze :) Mój problem może wydać się dla Was śmieszny, ale jestem początkujący wiec proszę o wyrozumiałość ;P Otóż chodzi o to, że kiedy próbuje zrobić headshota za nic w świecie nie mogę najechać czerwonym celownikiem na główkę przeciwnika ;/ Dodam, że gram na dualshocku od PS2. Proszę o pomoc i pozdrawiam.
 
 
lola24 
Nowicjusz



Dołączyła: 05 Gru 2008
Posty: 10
Wysłany: 06-12-2008, 18:48   

Czy ktoś, kto gra w TRU na joy-padzie mógłby napisać jak ustawił sterowanie tak żeby wszystko zmieściło się na padzie i nie trzeba było grać padem i klawiaturą :p
_________________
Lara Croft is eternal...
 
 
Mr Macphisto 
Emocjonalny kaktus



Dołączył: 19 Gru 2003
Posty: 2192
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-12-2008, 15:04   

Microsoftowy ma wszystko ustawione automatycznie. Nie wiem jak to jest z innymi. Ale w instrukcji jest wszystko rozpisane, więc można sobie z tego skopiować.
_________________
...and touch the flame
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.17 sekundy. Zapytań do SQL: 11