FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Klawiszologia
Autor Wiadomość
Kiba 
Podróżnik



Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 271
Skąd: Żory
Wysłany: 01-11-2008, 21:15   Klawiszologia

Tutaj możecie dawać swoje ustawiania klawiszy jak się dobrze gra, instrukcje na jakim klawiszu co się robi itp.
I mam pytanie czy to prawda że w TRU chodzi się na numerycznej?
 
 
 
Darkness 
Podróżnik



Dołączył: 03 Cze 2007
Posty: 303
Skąd: 3city
Wysłany: 01-11-2008, 21:24   

Kiba napisał/a:
I mam pytanie czy to prawda że w TRU chodzi się na numerycznej?


Ale bzdura! Chodzisz na WASD i myszka!

Ja mam chodzenia ustawione tak jak wyżej. Strzelanie LPM. Turlanie się/kucanie na F. Linka na F. A latarka na 2.
Jedynie ten nieszczęsny skok jest na spacji. Szkoda, że nie można sobie zmienić na myszkę!
_________________
Szanuję swój język, piszę poprawnie.
 
 
 
Nepheline 
Podróżnik



Dołączyła: 11 Lut 2007
Posty: 452
Wysłany: 01-11-2008, 21:26   

Jako, że nie znoszę grać na WSADzie ustawiam sobie klawisze tak i gra mi się bardzo wygodnie.

strzałkami się poruszam
skok - prawy shift/prawy klawisz myszy (było by miło...)
kucnięcie - prawy ctrl
akcja - Ins
hak - 1
strzał - lewy klawisz myszy
apteczki - home
zmiana broni - end
latarka - delete
muszę znaleźć dobry klawisz na sprint, tj gdyby w TR:U skok był pod myszką, to mogłabym wykorzystać wolny prawy shift
reszta klawiszy opcjonalnie.

Zobaczymy jaka konfiguracja będzie mi pasować na pojazdy, ale są też klawisze których na razie w ogóle nie używam np. odpowiadający za wolne chodzenie czy skradanie. Może w TR:U znajdą tym ruchom jakieś praktyczne zastosowanie...
 
 
kluz_kaa 
Pierożek Kluzo



Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 1373
Skąd: The Island
Wysłany: 01-11-2008, 21:52   

JEŻELI GRACIE NA STANDARDOWYCH USTAWIENIACH STEROWANIA, TO DARUJCIE SOBIE ICH OPISYWANIE TUTAJ.

Wracając do tematu. Wreszcie udało mi się wykonać headshota :D Od wczoraj się męczyłem, jak go wykonać, a to takie proste się okazało.

Na początku trzeba zapełnić cały pasek adrenaliny (żółta Lara). Następnie podczas walki, przy strzelaniu do przeciwnika, trzeba podejść blisko niego i nacisnąć Q. Lara wykona skok i pojawi się bullet time. Wtedy czerwony celownik przesuwamy za pomocą odpowiednich ruchów myszki (góra, dół, prawo, lewo, po ukosie itd.) w szarą tarczę. Gdy oba punkty się zbiegną naciskamy przycisk strzału.
_________________
If you want to survive, you'll have to outwit, outplay and outlast the rest of them.
 
 
 
Kiba 
Podróżnik



Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 271
Skąd: Żory
Wysłany: 01-11-2008, 22:14   

Nepheline poroponuję sprint wcisnąć na literkę "c", zobacz jak fajnie trzyma się w ten sposób rękę, WSAD i C. Świetnie!
 
 
 
Nepheline 
Podróżnik



Dołączyła: 11 Lut 2007
Posty: 452
Wysłany: 01-11-2008, 22:24   

Tylko zauważ, że ja nie gram na WSADzie, tylko na strzałkach jak w starym TR ;)
 
 
Aurelie 
Praktykant



Dołączyła: 17 Cze 2007
Posty: 127
Skąd: Łódź
Wysłany: 01-11-2008, 22:30   

Sterowanie : strzałki

Klawiatura numeryczna :
skok - 1
przewrót - 0
linka - 3
strzał - 4
interakcja - 5
sprint - delete
rzucanie - 7

Mysz :
lewy przycisk - strzał

Inne :
zmiana broni - insert
apteczka - home
latarka - delete
wyposażenie (mapa, kamera itd..) - tab

na WSAD to ja tylko w generally grałam i to bardzo dawno xD nie pasują mi klawisze liter do tomba a spacje, ctrl, shifty itd to używałam przy klasycznych tomb raiderach : 1-5 i jeszcze AOD
 
 
 
adriano216 
Podróżnik



Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 572
Skąd: 29°58'N 31°07E
Wysłany: 02-11-2008, 14:44   

Ja tradycyjnie poruszam się na AWSD,
E - interakcja,
R - granat,
Q - linka,
Z- ręczne celowanie,
C - kamera (którą wolałbym na kółku od myszki),
X - zmiana broni,
SHIFT - chodzenie,
CTRL - sprint,
SPACJA - skok (który także wolałbym na myszce),
F - kucanie,
1 - apteczka,
2 - latarka,
TAB - pda,

Teraz jestem na etapie odkrywania różnych fikołków, które Lara potrafi wykonywać z udziałem klawisza F i SPACJA.
_________________
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 02-11-2008, 14:53   

Ja od czasu, kiedy zacząłem się uczyć grać na klawiszach TRA, używam tylko i wyłącznie WASD, co jest bardzo wygodne i w wielu grach ułatwia mi poruszanie się ;3

Jedynie ustawiłem sobie bieg i skakanie na boki na Shift, jak w TRA, a tak to ustawienia fabryczne. Ot co. Chyba sobie tak ustawię w TRAOD.
 
 
Tonetti 
Podróżnik



Dołączył: 10 Paź 2007
Posty: 237
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 02-11-2008, 21:07   

E - interakcja,
R - granat,
Q - linka,
T- ręczne celowanie,
DELETE - zmiana broni,
SHIFT - chodzenie i akrobacje
CTRL - sprint,
SPACJA - skok (nie wiem czemu każdy woli skok na myszce, a mi się wygodniej skacze spacją)
Z- kucanie,
1 - apteczka,
2 - latarka,
TAB - pda,
W - góra
S - dół
A - lewo
D - prawo
 
 
L_w_T 
Student



Dołączyła: 08 Lip 2008
Posty: 58
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 03-11-2008, 14:21   

Ja mam ustawienia fabryczne tylko że schylanie się mam na Shifcie a rzut granatem na rolce od myszy :)
_________________
 
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5679
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 03-11-2008, 14:44   

No, nareszcie ustawiłem sobie skok pod prawy przycisk myszki i skonfigurowałem resztę sterowania podobnie, jak w TRA. Od razu czuć różnicę, gra się i przede wszystkim walczy o niebo lepiej.

edit

zapędziłem się, można przenieść do odpowiedniego tematu ;)
 
 
Nepheline 
Podróżnik



Dołączyła: 11 Lut 2007
Posty: 452
Wysłany: 03-11-2008, 15:02   

K@t -> można wiedzieć jak ustawiłeś sobie ten klawisz pod skok?
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5679
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 03-11-2008, 15:14   

Odpowiedź na posta Nepheline:

Trzeba wejść do edytora rejestrów (uruchom ->regedit) i następującego folderu:

HKCU\Software\Crystal Dynamics\Tomb Raider: Underworld Demo\Input

Klucze i wartości odpowiadają poszczególnym ruchom, oraz klawiszom jakie są pod nie przypisane.
Trzeba znaleźć klucz 3 i ustawić mu wartość ("modyfikuj") na 97:



Po odpaleniu gry będzie można skakać, używając PPM. Warto wejść w opcje i "wymazać" PPM z opcji celowania, gdyż czasem Lara wariuje.
 
 
Nepheline 
Podróżnik



Dołączyła: 11 Lut 2007
Posty: 452
Wysłany: 03-11-2008, 15:50   

Dzięki wielkie - działa :D . Ale radocha, od razu gra się przyjemniej, wchodzenie na krawędzie/tyczki też zyskało nowy wymiar :) . Szczerze mówiąc w chwilach rozpaczy ;) myślałam nawet nad tym, że ten skok musi być gdzieś przypisany w plikach, no i jak to dobrze, że ktoś obyty doprowadził tę myśl do końca ;) . Mam tylko nadzieję, że w pełnej wersji gry naprawią jednak ten błąd i nie trzeba będzie bawić się w małego programistę ;) .
 
 
(--AGATA--) 
Praktykant



Dołączyła: 23 Paź 2008
Posty: 111
Wysłany: 03-11-2008, 16:59   

K@t a jak przypisać rolce myszki kucanie(turlanie)?
 
 
Aurelie 
Praktykant



Dołączyła: 17 Cze 2007
Posty: 127
Skąd: Łódź
Wysłany: 03-11-2008, 17:14   

a czy powie mi ktoś jak nacelować na głowę np. tygrysa w bullet time ? Umiem zrobić samo spowolnienie gdy Lara skoczy na przeciwnika ale za nic nie wiem jak nakierować czerwony celownik na szary.. próbuję myszą, strzałkami, wsadem i nic...
 
 
 
marrrcin 
Praktykant



Dołączył: 01 Mar 2008
Posty: 142
Skąd: Underworld
Wysłany: 03-11-2008, 17:21   

K@t napisał/a:
Trzeba wejść do edytora rejestrów (uruchom ->regedit)

Jak to zrobic? Przepraszam za kłopot ale jestem ciemny w tych sprawach.
Aurelie napisał/a:
Umiem zrobić samo spowolnienie gdy Lara skoczy na przeciwnika

A ja nie umiem, jak to zrobic?
:pozdro:
_________________
Oczy są zwierciadłem duszy. Mówią o człowieku więcej, niż on sam chciałby o sobie powiedzieć.
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5679
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 03-11-2008, 17:22   

marrrcin napisał/a:

Jak to zrobic? Przepraszam za kłopot ale jestem ciemny w tych sprawach.


No przecież napisałem :p Bardziej szczegółowo : START -> Uruchom -> itd.
 
 
m.i.c.h.a.ł 
Nowicjusz


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5
Wysłany: 03-11-2008, 17:27   

Podczas walki z tygrysem zdarzyło mi się na niego wskoczyć (wtedy zaczyna się bulet time), ale nie wiem jak to zrobiłem :hehe: Po prostu strzelałem i skakałem i się udało. Sam bym chciał się dowiedzieć jak to się robi :!!:
  
 
 
m.i.c.h.a.ł 
Nowicjusz


Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 5
Wysłany: 03-11-2008, 17:40   

Jak można ustawić modyfikacje w myszce w Windows Vista bo tu nie ma URUCHOM :??: Z góry dziękuje.
  
 
 
Aurelie 
Praktykant



Dołączyła: 17 Cze 2007
Posty: 127
Skąd: Łódź
Wysłany: 03-11-2008, 17:44   

Altair napisał/a:
A jak sie robi bulet time? ;)


bullet time kiedyś ktoś tłumaczył jak zrobić ale powtórzę.. kiedy strzelasz do przeciwnika i jesteś blisko niego (najlepiej na wprost) naciśnij skok i szybko klawisz odpowiadający lince magnetycznej.. trudne ale po którymś razie powinno wyjść

natomiast ja spytam się po raz trzeci xD jak naprowadzić czerwony celownik na szary w tym nieszczęsnym bullet time ??
 
 
 
Aurelie 
Praktykant



Dołączyła: 17 Cze 2007
Posty: 127
Skąd: Łódź
Wysłany: 03-11-2008, 17:55   

Windows Vista :



Windows XP :

 
 
 
kluz_kaa 
Pierożek Kluzo



Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 1373
Skąd: The Island
Wysłany: 03-11-2008, 18:08   

Aurelie, jak sama jesteś taka bystra, żeby pouczać innych, że coś zostało wyjaśnione wcześniej, to czemu sama się do tego nie stosujesz?
_________________
If you want to survive, you'll have to outwit, outplay and outlast the rest of them.
 
 
 
Aurelie 
Praktykant



Dołączyła: 17 Cze 2007
Posty: 127
Skąd: Łódź
Wysłany: 03-11-2008, 18:36   

kluz_kaa napisał/a:
Aurelie, jak sama jesteś taka bystra, żeby pouczać innych, że coś zostało wyjaśnione wcześniej, to czemu sama się do tego nie stosujesz?


problem w tym że pisałam że myszka mi nie działa przy bullet time i chcę wiedzieć czy da się zrobić to inaczej ?? ...

[ Komentarz dodany przez: kluz_kaa: 03-11-2008, 18:40 ]
Myszka musi ci działać; jeżeli funkcjonuje podczas eksploracji, to nie ma innego wyjścia.

edit :

już wiem na czym polegał mój błąd.. odpaliłam teraz TRU i zobaczyłam że przy bullet time muszę o wiele bardziej energicznie ruszać myszą bo wskaźnik bardzo wolno się przesuwa po ekranie.. przepraszam za moją upierdliwość co do BT.. teraz już wiem jak to robić..
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.149 sekundy. Zapytań do SQL: 11