FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Wymagania Sprzetowe
Autor Wiadomość
szakal 
Nowicjusz


Dołączył: 21 Cze 2010
Posty: 2
Wysłany: 22-06-2010, 15:19   

ok za kilka dni pozyczed sie innej plyty od kumpla i sprawdze czy bedzie smigac odpisze ze kilka dni dzieki wszystkim za pomoc :jumper:
 
 
Nightwalker 
Nowicjusz



Dołączył: 05 Cze 2010
Posty: 11
Skąd: Wrocław
Wysłany: 27-07-2010, 01:04   

Na początek witam serdecznie wszystkich użytkowników forum!

Właśnie zabieram się za modernizację kompa (bardzo nieznacznie, bo robię to tylko dla TRU - to pewne oddanie z mojej strony) i ponieważ nie znam się za bardzo na sprzęcie mam pytanie do 'obeznanych' - czy procesor INTEL PENTIUM 4 3,2 GHZ, bądź INTEL CELERON 3,46 GHZ wraz z kartą GeForce od 7800 do modelu 8400 (waham się w tym przedziale) zapewnią mi udaną rozgrywkę? Niby podany sprzęt spełnia wymagania minimalne, ale nie chciałbym, żeby w praktyce się okazało, że gra będzie chodzić ledwo płynnie i to przy wyłączonych wszystkich efektach :P . Dodam, że reszta mojego komputerowego sprzętu spełnia wymagania, 'jedynie' procesor i karta graficzna nie dają rady.

Pozdrawiam :)
 
 
(--AGATA--) 
Praktykant



Dołączyła: 23 Paź 2008
Posty: 111
Wysłany: 27-07-2010, 12:05   

Witaj :)

Nie wiem czy jestem obeznana w tym temacie,ale na pewno uwielbiam tracić czas na przeglądanie i porównywanie sprzętu w rożnych,internetowych sklepach komputerowych,więc myślę,że coś tam mogę Tobie zasugerować.
Przyznam,że bardziej orientuje się w podzespołach spod skrzydeł AMD niż intela,głównie ze względu na niższe ceny,więc namawiałabym Cię do kupna płyty amd,najlepiej gigabyt-a i tylko pod nią dopasować całą resztę,czyli doszłyby Ci do kupienia,oprócz płyty,jeszcze pamięci.
Chciałabym także wiedzieć jakim budżetem dysponujesz,moim skromnym,wystarczy 1500 zł by kupić sobie
dobry 4-ro rdzeniowy procesor,dobrą kartę graficzną 1Gb,256 bit, dobrą pamięć 4GB i uzupełniającą wszystko płytę główną z wejściem Am3.
Najlepiej gdybyś miał 2000 zł,wtedy można by było zaszaleć i wybrać,albo lepszy procesor,albo lepszą
kartę graficzną i dokupić więcej pamięci,lub te dodatkowe 500 zł przeznaczyć na monitor Lcd z rozdzielczością ful-HD.


Podaje Ci kilka przykładowych zestawów.

Do 1500 zł

Płyta główna (AM3)
http://www.agito.pl/plyty...3148|264:428918

Procesory AMD 4-ro rdzeniowe
http://www.agito.pl/proce...459|5538:464954
http://www.agito.pl/proce...459|5538:464954

Karty graficzne
http://www.emarket.pl/kar...-box/p-c6700358
http://www.emarket.pl/kar...-box/p-c9400133


Pamięci DDR3
http://www.emarket.pl/pam...-amd/p-c0420209
http://www.emarket.pl/pam...dimm/p-c9851560
http://www.emarket.pl/pam...-cl9/p-c4310459

Trochę tańsza wersja,ponad 1000 zł

Płyta główna (AM2+)
http://www.emarket.pl/p%C...-atx/p-c6700432

Pamięć DDR2
http://www.emarket.pl/pam...-cl7/p-c9851490

Procesor AMD 3-rzy rdzeniowy
http://www.agito.pl/proce...0711|297:433028

Mam nadzieję,że choć trochę,to się Tobie przyda :D
_________________
One, two – EKO coming for you
Three, four – better lock your door
Five, six – grab your crucifix
Seven, eight – gonna stay up late
Nine, ten – Never sleep again
 
 
Nightwalker 
Nowicjusz



Dołączył: 05 Cze 2010
Posty: 11
Skąd: Wrocław
Wysłany: 27-07-2010, 22:28   

Wielkie dzięki za pomoc. Na pewno zasugeruję się płytą główną, którą oczywiście także muszę wymienić, by była kompatybilna z nowym procesorem. To wraz z kartą graficzną (obecna obsługuje wersję pixel shader'ów 1.4...) jest do wymiany, reszta jest w porządku albo była wymieniana jakiś czas temu - np twardziel, czy pamięć. W zasadzie wystarczy mi tylko taki sprzęt, który pociągnie TRU, bo w inne nowe gry nie gram z braku czasu.
W każdym razie jeszcze raz wielkie dzięki za propozycje, musiałaś nad tym stracić dłuższą 'chwilkę'. :)
 
 
Gosia1918 
Nowicjusz


Dołączyła: 21 Paź 2010
Posty: 2
Wysłany: 21-10-2010, 18:14   

Witajcie. Czy możecie mi powiedziec czy Tomb Raider Underworld (wersja kupiona kilka dni po premierze) będzie chodził bez problemów na notebooku Acer z procesorem Intel Core i3 2.13GHz?
 
 
Asyenna 
Odkrywca



Dołączyła: 10 Paź 2006
Posty: 1869
Wysłany: 21-10-2010, 18:30   

Gosia1918, a co z resztą sprzętu? Bo sam procesor to nie wszystko. :)
Wymagania gry masz tu:KLIKNIJ!!
Możesz też o ile masz tego laptopa podłączonego do netu odpalić (najlepiej pod IE) tę stronę:
Can You run it? i tam z listy wybrać TRU a dowiesz się czy sprzęt spełnia wymogi TRU. :)
_________________
Grawitacja to nałóg z którym trudno zerwać.
 
 
Gosia1918 
Nowicjusz


Dołączyła: 21 Paź 2010
Posty: 2
Wysłany: 21-10-2010, 19:46   

Asyenna resztę mam w porządku, tylko własnie z procesorem nie jestem pewna i dzieki za pomoc. :)
 
 
Krewetka 
Nowicjusz


Dołączył: 02 Maj 2010
Posty: 15
Wysłany: 25-10-2010, 10:09   

Wtam :D
Nie wiem gdzie to napisać, a ponieważ nie chcę zakładać (niepotrzebnie) nowych wątków, to piszę tu.
Otóż wczoraj kupiłem TRU. Podekscytowany, zainstalowałem grę. Jak tylko się zainstalowała, postanowiłem ją odpalić, a tu mi się pokazuje komunikat:
"No disc inserted.
Please insert the original Tomb Raider: Underworld CD/DVD"


Mam oryginalną wersję Underworlda + nie jest ona Sold Outem. Rozumiem że mój dysk może być niekompatybilny ale czy da się jakoś otworzyć tą grę? Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
:pozdro:
 
 
Tumanda 
Nowicjusz


Dołączyła: 14 Kwi 2011
Posty: 1
Wysłany: 14-04-2011, 10:48   

Mam pytanie, zainstalowałam Tomb Rider Underworld for windows i wszystko ok, tylko jak pokazuje się panel instalacji z opcjami obrazu to nie może się włączyć i pisze że z takimi ustawieniami nie można włączyć tego Direct3D i nie wiem co z tym zrobić :(
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 14-04-2011, 11:05   

Tu jest o tym temat:

http://forums.eidosgames....ead.php?t=81793

Cytat:
Q: Direct3d couldn't initialize A: graphics card is under spec


Wyglada na to, ze Twoja karta graficzna nie pociagnie TRU. Bedzie trzeba wymienic na lepsza. Ale sprobuj przeinstalowac sterowniki tak czy siak.
_________________
Miow.
 
 
 
Sollka02 
Nowicjusz


Dołączyła: 06 Lis 2008
Posty: 2
Wysłany: 17-04-2011, 19:20   

Sprawdzałam, jak z Underworldem poradzi sobie mój komputer. 1 PASS, mianowicie:

"Upgrade Suggested: Unfortunately, your Video Card does not meet this requirement.

Video Card
Recommended: nVidia GeForce 9800 GTX or ATI HD4800
You Have: Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family

Features: Recommended attributes of your Video Card
Video RAM: 256 MB/1.3GB (wymagane/te, które mam)
3D: Yes/Yes
Hardware T&L: Yes/Yes
Pixel Shader version: 3.0/4.0
Vertex Shader version: 3.0/4.0"

Co do gry, działa, obraz jednak zacina się niemiłosiernie. I niby wszystko spełnia, tylko rodzaj karty nie ten? :gupek:
 
 
Luthien 
Podróżnik



Dołączyła: 06 Lut 2007
Posty: 604
Skąd: Katowice
Wysłany: 17-04-2011, 20:26   

Sollka02 napisał/a:
Video RAM: 256 MB/1.3GB (wymagane/te, które mam)

Posiadasz zintegrowaną kartę graficzną, która do gier się po prostu nie nadaje. Te 1.3 GB to pamięć RAM Twojego komputera, z której korzysta karta, a nie faktyczna pamięć karty. Przy tej karcie nie pograsz w nowsze tytuły.
_________________
 
 
Viekas 
Nowicjusz



Dołączyła: 27 Maj 2011
Posty: 27
Wysłany: 27-05-2011, 20:21   

Planuje zakup TRU, nie jestem pewna co do karty graficznej ale mam nadzieję, że jakoś to wszystko wyjdzie. :p Generalnie spełniam wymagania ;)
 
 
damian07 
Nowicjusz


Dołączył: 28 Cze 2011
Posty: 2
Wysłany: 28-06-2011, 13:21   

Witam. Mam pewien problem z TRU. Otóż rok temu zakupiłem grę w serii Premium Games lecz miałem za słaby sprzęt i mi niestety gra nie ruszyła. W zeszłym tygodniu zaopatrzyłem się w nowy sprzęt i dalej mam problem tylko, że inny :( . Po zainstalowaniu gra się spokojnie odpala, chodzi na max ustawieniach graficznych lecz po kilku, kilkunastu minutach grania wywala mi do Windowsa error "Program Tomb Raider: Underworld przestał działać". Konfiguracja mojego kompa to:

Windows 7 Home Premium 32 bit z service packiem 1
DirectX 11
AMD Athlon II x4 640 3.0GHz
4 Gb RAMu
Płyta główna Gigabyte MA78LMT-S2
Grafika GeForce 450 GTS 2Gb

Próbowałem już uruchamianie z trybami zgodności i nic to nie dało :(
Na pewno nie ma problemu z płytką bo u kuzyna spokojnie na XP-ku gra chodzi.
Mam nadzieję, że ktoś na tym forum wie jak rozwiązać ten problem.
 
 
Viekas 
Nowicjusz



Dołączyła: 27 Maj 2011
Posty: 27
Wysłany: 28-06-2011, 21:57   

Może coś nie tak ze sterownikami jest..?
 
 
damian07 
Nowicjusz


Dołączył: 28 Cze 2011
Posty: 2
Wysłany: 29-06-2011, 09:04   

Raczej nie bo komp jest calkowicie nowy, poinstalowane nowe stery itp.
 
 
R4idery 
Student



Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 43
Skąd: Kraków
Wysłany: 22-07-2012, 17:40   

Odpaliłem Underworlda na moim laptopie (dość starym z 2007 roku) i mi klatkuje tak że ledwo co da się poruszać Larą. Na tym samym sprzęcie przeszedłem TRL i TRA i nawet się nie cięło (poza niektórymi miejscami na Atlantydzie gdzie widać było płynącą lawę)
Zastanawiam się czy dałoby się wyłączyć z gry efekt płomieni - to prawdopodobnie przez nie tak mi się tnie TRU ??
 
 
Kosior 
Nowicjusz



Dołączył: 05 Paź 2010
Posty: 21
Wysłany: 22-07-2012, 19:45   

Tyle, że TRU ma już wyższe wymagania niż Anniversary i Legend.
_________________
"Stałem się śmiercią, niszczycielem światów"

 
 
R4idery 
Student



Dołączył: 22 Cze 2012
Posty: 43
Skąd: Kraków
Wysłany: 23-07-2012, 19:16   

Uff, jakoś przeszedłem pierwszy kawałek. Dobrze, że nie było bossa, bo nie wyobrażam sobie poważnej walki przy takich lagach. Fajnie było na statku, ale szkoda że przeciwników było tak mało
 
 
eee...mleko?! 
Podróżnik



Dołączył: 14 Cze 2012
Posty: 207
Skąd: Mandżugoria
Wysłany: 16-08-2012, 15:21   

U mnie na laptopie toshiba (satellite A300D) :tak: działa OK (with help gamebooster )

Minimum: Bardzo płynnie bez najmniejszych lagów.
Full:Niewielkie lagi , ale da się grać .

Bebechy :
Procek: AMD Turion(tm) X2 Dual-Core Mobile RM-74 o szybkości 2.2 GHz Performance Rated at: 3.74GHz
grafika:ATI Mobility Radeon HD 3470
Video RAM 1.6 GB
3D Yes
Hardware T&L Yes
Pixel Shader version 4.1
Vertex Shader version 4.1
Ram:4 GB

P.S Co oznacza Performance Rated at: 3.74GHz :??:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.158 sekundy. Zapytań do SQL: 10