FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Wymagania Sprzetowe
Autor Wiadomość
adriano216 
Podróżnik



Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 572
Skąd: 29°58'N 31°07E
Wysłany: 06-08-2009, 20:31   

Spróbuj jeszcze odinstalować całkowicie stare sterowniki, zainstaluj najnowsze ze strony Nvidii i sprawdź czy gra działa dobrze. Masz w 100% wystarczającą konfigurację sprzętową dla TRU. Jeśli to nie pomoże to spróbowałbym jeszcze przeinstalować ponownie system. Podejrzewam, że podobne gry działają prawidłowo więc sprzęt powinien być w porządku.
_________________
 
 
Szalona101 
Praktykant



Dołączyła: 24 Sie 2009
Posty: 165
Skąd: Helheim
Wysłany: 11-10-2009, 19:01   

Nie wiedziałam gdzie napisać o tym problemie więc pisze tu. Kiedy chcę włączyć underworlda wyskakuje mi ta informacja:

Failed to initialize Direct3D with current settings.

Ktoś wie o co chodzi?? ;(
_________________
Bring Me To Life
 
 
uciu999 
Podróżnik


Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 255
Wysłany: 11-10-2009, 19:40   

Twój komputer najwidoczniej nie spełnia minimalnych wymagań gry. Taki sam komunikat miałem przy starym komputerze. Potrzebny Ci będzie upgrade sprzętu.

Tu masz wymagania dla TRU.
 
 
 
timo 
Student


Dołączył: 28 Lip 2009
Posty: 39
Wysłany: 17-10-2009, 12:01   

mam taki problem kiedy jestem na jakimś dużym obszarze w grze to lara nie chodzi mi płynnie co mam zrobić a może to błąd mam kartę nvidia geforce 8600gt 2 gb ram procesor duo 2 core
 
 
kluz_kaa 
Pierożek Kluzo



Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 1373
Skąd: The Island
Wysłany: 17-10-2009, 12:52   

Spróbuj zmniejszyć lub całkowicie wyłączyć antyaliasing (wygładzanie krawędzi). Ewentualnie możesz pokombinować coś z rozdzielczością obrazu, ale podejrzewam, że redukcja AA powinna w zupełności wystarczyć.
_________________
If you want to survive, you'll have to outwit, outplay and outlast the rest of them.
 
 
 
Szalona101 
Praktykant



Dołączyła: 24 Sie 2009
Posty: 165
Skąd: Helheim
Wysłany: 17-10-2009, 18:45   

Spoko już tego nie potrzebuje. :) Mam teraz Underworlda na laptopie taty (udało się wymusić szlochami :D ) Ale wielkie dzienx za pomoc. :)
_________________
Bring Me To Life
 
 
Dan86 
Student



Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 84
Skąd: Lublin
Wysłany: 07-11-2009, 13:36   

Czy dawne nie formatowanie kompa może mieć coś wspólnego z szybkością i działaniem gry? Bo jak instalowałem Underworlda i uruchamiałem, to przy ładowaniu pierwszego levela gra się zacięła, i musiałem uruchomić ponownie komputer. Mam kartę Geforce 7300 GS.
 
 
HarryCruise 
Gazela



Dołączył: 09 Cze 2007
Posty: 579
Skąd: Sawanna
Wysłany: 07-11-2009, 15:41   

Mam identyczny problem, poruszałem go w tym temacie: http://www.tombraiderforu...r=asc&start=250 Strona 11. I wyszło na to, że chyba tylko format może pomóc.
_________________

 
 
mikowhy 
Student



Dołączył: 26 Gru 2007
Posty: 34
Wysłany: 10-11-2009, 18:22   

czesc wszystkim.
pisze bo juz na starcie gry mam problem. i nie jest on zwiazany z graniem.
zakupilem i zainstalowalem TRU wczoraj. rozpoczynam gre i wszyyyyyyyyyystko mi zwalnia. czytalem gdzies ze czasem sie to zdarza na poczatku kazdego etapu.
ale grac sie nie da. wykonuje proste czynnosci,chce sie przemiescic gdzies dalej omijajac plomienie korytarzy ale Lara reaguje na moje komendy po 5sekundach. nie da sie zrobic doslownie nic! mysz rowniez dziala jak stara babcia. wychodzac z gry do menu glownego jest to samo. nie panuje nad mysza wcale.
zresetowalem komputer. zrobilem wiecej miejsca na kompie. dalej nic.

byc moze to kwestia wymagan sprzetowych ktorych nie spelniam czy jakiejs konfiguracji sprzetu.nie wiem.
moj laptop nie ma nawet 2ch lat. legenda i anniversay chodzily bez zarzutu.

prosze, POMOCY!
 
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5682
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 10-11-2009, 20:07   

O ile pamiętam to ktoś już prosił, żeby nie pytać "czy gra pójdzie" albo "dlaczego kiepsko idzie", jeśli nie podało się nawet specyfikacji kompa - trudno, żeby ktoś miał wziąć rozwiązanie problemu z kosmosu.
Jeśli rzeczywiście nie spełniasz wymagań, to chyba sprawa jest jasna - TRU w wersji PC jest wybitnie niezoptymalizowany i fakt działania TRL i TRA nie ma w tym wypadku znaczenia.
 
 
timo 
Student


Dołączył: 28 Lip 2009
Posty: 39
Wysłany: 11-11-2009, 15:43   

mam taki problem lara w niektórych momentach zaczyna powoli chodzić poprostu niepłynnie takim miejscem jest np. posąg w tajlandii karte graficzną mam 8600gt i gram bez antyaliasingu co jest grane?

pobrałem nawet najnowsze sterowniki i troche pomogło ale nie do końca

[ Komentarz dodany przez: Integral: 11-11-2009, 17:27 ]
Bądź cierpliwy i edytuj posty.
 
 
adriano216 
Podróżnik



Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 572
Skąd: 29°58'N 31°07E
Wysłany: 13-11-2009, 19:03   

Odsyłam cię do tematu "ukryte ustawienia graficzne". Są tam wskazówki jak rozwiązać ten problem. Oprócz karty graficznej musisz zwrócić uwagę czy pozostałe podzespoły komputera spełniają zalecane wymagania gry. Zbyt wiele zbędnych procesów w tle też ma wpływ na szybkość działania gry.
_________________
 
 
Adamaru 
Podróżnik



Dołączył: 12 Sie 2008
Posty: 641
Wysłany: 15-11-2009, 21:23   

Witam.

Mam małe pytanko. Zakupiłem nowy sprzęt, może i nie najlepszy, ale kupiłem taki. Moje pytanie brzmi, czy Tomb Raider: Underworld pójdzie mi na takim sprzęcie? A czy w ogóle się nie będzie zacinał nawet na najniższych ustawieniach? Od znajomych słyszę, że dobry sprzęt, ale wolę się zapytać tutaj.

ATi Radeon HD4650 1,00GB
3,00GB RAM,
Athlon II X2 245 (64bit) Dwurdzeniowy, 2.91GHz na rdzeń,
HDD 500GB

Spisałem info z instrukcji ;)
_________________
Yf a dą suwajf, nan of as łyl.
 
 
Asyenna 
Odkrywca



Dołączyła: 10 Paź 2006
Posty: 1869
Wysłany: 16-11-2009, 06:50   

Adamaru, najprościej sprawdzić sobie kompa przez tą stronę: http://cyri.systemrequirementslab.com/srtest/
A szczegółowo wymagania TRU masz opisane tutaj: http://www.laracroft.pl/tr8/tech.htm

Ale moim zdaniem gra powinna ci dobrze działać. Choć nie takie cuda działy się więc przetestuj kompa na stronie z pierwszego linka a gdyby jeszcze ci było mało to zawsze możesz ściagnać demo. :)
_________________
Grawitacja to nałóg z którym trudno zerwać.
 
 
e_g 
Odkrywca



Dołączył: 29 Kwi 2005
Posty: 1674
Skąd: Poznań
Wysłany: 16-11-2009, 10:35   

Mam bardzo podobnego kompa, o ile identycznego (trochę mniejszy dysk) i mogę zapewnić, że TRU będzie śmigał na najwyższych ustawieniach oraz AA 2x (na większym AA mogą zdarzyć się sporadyczne chrupnięcia).
_________________
 
 
 
Adamaru 
Podróżnik



Dołączył: 12 Sie 2008
Posty: 641
Wysłany: 16-11-2009, 11:27   

Z srtest.com mam wszystko PASS na minimum, w sumie na Recomended też, tyle że karta graficzna nie spełnia wymagań. Model jest za słaby (tam musi być GeForce 9800XT chyba a Radeon HD4800). Super!

Połączone

Tak! Taak! Działa! Zainstalowałem demo, ustawiłem wszystko tak jak mówił e_g, no i jest! Ani jednej ścinki, śmiga cudownie, grafika jest wspaniała! W tygodniu trzeba zakupić TR: Ultimate Edition i pograć w Tomb Raider: Underworld! A na dowód załączam screenshota:
_________________
Yf a dą suwajf, nan of as łyl.
 
 
bastet_ch 
Student



Dołączyła: 06 Mar 2008
Posty: 65
Wysłany: 13-12-2009, 15:40   

A ja chciałam spytać: pod Windows 7 chodzi?

[ Komentarz dodany przez: e_g: 14-12-2009, 15:35 ]
Tak.
 
 
Adamaru 
Podróżnik



Dołączył: 12 Sie 2008
Posty: 641
Wysłany: 14-12-2009, 16:13   

Hmm dziwne. Na drugim komputerze mojej siostry, gdzie zainstalowała sobie Windows 7 i TR:U nie szło. Kartę graf. ma ASus hd 3850, procesor i7, ram 3,25gb i pisało o jakimś operating system not coś tam coś... Tata mi powiedział, że gra może nie obsługiwać Win7. :gupek:
_________________
Yf a dą suwajf, nan of as łyl.
 
 
ZacykoO 
Nowicjusz


Dołączył: 14 Gru 2009
Posty: 4
Skąd: Malbork
Wysłany: 14-12-2009, 16:28   

Witam wszystkich i każdego z osobna.
Też mam problem z TRU.
Instaluję gierkę, włączam menu, wybieram" Nowa Gra" 1 Etap się ładuje i wszystko śmiga...
...no i przestaje ;D .
Gdy już mam zacząć grę komputer się resetuje.
Nie mam akurat instrukcji PC'a pod ręką ale wiem że gdy kiedyś już je sprawdzałem i powinno chodzić.
Proszę o Pomoc może ktoś już miał taki problem?
_________________
PDA są wodoodporne więc można z nimi pływać.
...Chyba że je zjecie, wtedy będziecie musieli odczekać godzinę...
 
 
 
Asyenna 
Odkrywca



Dołączyła: 10 Paź 2006
Posty: 1869
Wysłany: 14-12-2009, 17:12   

ZacykoO, podaj dokładną konfigurację swojego komputera. Takie zachowanie wskazywałoby na przegrzewanie się karty graficznej podczas obciążenia jakim jest odpalenie gry. Albo zasilacz nie daje rady.
Ale bez konkretnych danych raczej tylko można zgadywać.
_________________
Grawitacja to nałóg z którym trudno zerwać.
 
 
Jerrem_Y 
Obieżyświat



Dołączyła: 05 Mar 2006
Posty: 1017
Skąd: Poznań
Wysłany: 14-12-2009, 19:10   

ZacykoO napisał/a:
Witam wszystkich i każdego z osobna.
Też mam problem z TRU.
Instaluję gierkę, włączam menu, wybieram" Nowa Gra" 1 Etap się ładuje i wszystko śmiga...
...no i przestaje ;D .
Gdy już mam zacząć grę komputer się resetuje.


Taki problem pojawiał się już u bardzo wielu użytkowników gry, w tym u mnie. Rozwiązaniem jest zaktualizowanie sterowników do karty graficznej.
 
 
ZacykoO 
Nowicjusz


Dołączył: 14 Gru 2009
Posty: 4
Skąd: Malbork
Wysłany: 15-12-2009, 07:14   

Jeremm_Y chciałem Ci z całego serca podziękować, ponieważ TRU leżało u mnie nie ruszone od zeszłej gwiazdki ( ;( ) i muszę powiedzieć, że powoli traciłem nadzieje ale udało się!! Wreszcie!!

A teraz mam inny problem : Gra się strasznie zacina.
Czy patch załączony na stronie pomoże?
_________________
PDA są wodoodporne więc można z nimi pływać.
...Chyba że je zjecie, wtedy będziecie musieli odczekać godzinę...
 
 
 
Asyenna 
Odkrywca



Dołączyła: 10 Paź 2006
Posty: 1869
Wysłany: 15-12-2009, 15:28   

W moim przypadku TRU na laptopie z Vistą muliło się bardzo mimo że wymagania gry sprzęt spełniał.
Po nieudanej aktualizacji sterowników musiałam stawiać system na nowo i o dziwo to właśnie pomogło. Na czystym systemie gra ruszyła już tak jak powinna.
Choć z czasem miejscami zarywało ale niewiele.
_________________
Grawitacja to nałóg z którym trudno zerwać.
 
 
Zu 
Nowicjusz



Dołączył: 01 Sty 2010
Posty: 8
Wysłany: 18-01-2010, 13:35   

Nie wiem czy to dobry temat, ale skoro ktoś wymyślił dość radykalną metodę walki ze spambotami i nowego założyć nie mogę...

Mam Underworlda z TR: Ultimate Edition od Cenegi. I mam problem z zainstalowaniem tej gry. Mianowicie wszystko trwa dobrze aż do momentu, kiedy pasek postępu dojdzie mniej więcej do połowy. Wówczas otrzymuję komunikat następującej treści. Po kliknięciu OK instalacja zostaje przerwana w pół sekundy, a na swoim dysku widzę zostawione luzem pliki gry ("bigfile000" i "bigfile001"), z którymi nie idzie zrobić niczego innego, jak wywalić do kosza. Próbowałem dwa razy i efekt był ten sam. Za drugim spróbowałem instalować grę po zdefragmentowaniu dysku systemowego i dysku przeznaczonego na grę - żadnego efektu to nie dało, a innej rady Readme nie podawało.

Dodam tutaj, że podobny problem miałem z TR: Legend, zamieszczonym na jednej płycie z Anniversary - z tym, że ta gra zachowywała się naprawdę dziwnie. Najpierw wyskoczył komunikat o błędzie dysku twardego albo napędu DVD (nie pamiętam - wiem, że napisane tam było o czymś nazywającym się "Vx/Xv", "Fx/Vx" czy coś takiego, a dowiedziałem się co to znaczy dopiero po zajrzeniu na Wiki). Za drugim razem proces zatrzymał się gdzieś w 1/3 i ani myślał ruszyć dalej - a w trakcie instalacji napęd DVD wydawał niepokojące odgłosy, jakby rysowała się płyta (i faktycznie dookoła krańców płyty można było zauważyć drobne smugi, choć nie wyglądały na poważne). Za trzecim wyskoczył komunikat o błędzie urządzenia czy programu - nie pamiętam (a nie zrobiłem wtedy screenów, wybaczcie). Dopiero za czwartym razem gra raczyła się zainstalować, ale z taaaaaaaakim mozołem. Z Anniversary nie miałem żadnych problemów, mimo, że było na tej samej płycie...

Na dysku przeznaczonym na grę mam 16,7 GB miejsca, na systemowym 8,7. Czy jest jakaś rada na kapryśne zachowanie programów instalacyjnych?
 
 
Asyenna 
Odkrywca



Dołączyła: 10 Paź 2006
Posty: 1869
Wysłany: 18-01-2010, 16:55   

Zu, jeśli chodzi o gry z wydania TRUE to zajrzyj do tego tematu: http://www.tombraiderforu...r=asc&start=300

Wiele osób pisało tam o problemach z działaniem poszczególnych części i najpewniej i twój problem tam został poruszony. :)

EDIT:
a sam błąd CRC to problem z odczytem danych z płytki. Najczęściej jest to wina porysowanej płytki albo tak jak w przypadku TRUE błąd podczas tłoczenia gry. Wiele osób miało taki problem.
Rozwiązaniem była instalacja z użyciem innego napędu niz dotychczasowo używany.
Albo wymiana felernej płytki u wydawcy.
Ale szczegóły to już do doczytania w powyższym temacie.
_________________
Grawitacja to nałóg z którym trudno zerwać.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.174 sekundy. Zapytań do SQL: 11