FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Kody, bugi, tricki!
Autor Wiadomość
Kaja8 
Nowicjusz


Dołączyła: 10 Cze 2009
Posty: 13
Skąd: Wimbledon
Wysłany: 18-07-2009, 13:54   

Jaunty napisał/a:
Mnie się ta sztuka udała. Najpierw musisz wejść na najwyższą przeszkodę na torze treningowym ( ta ze zjazdem na linie ). Potem dostajesz się na jej szczyt dzięki corner bugowi, a potem wystarczy skoczyć z rozbiegu na mur. Opis jak wykorzystać corner bug znajdziesz kilka postów wyżej.


Mogę wiedzieć gdzie jest ten post :??: bo ja go nie widzę a chciałabym sobie zrobić taki trick :( :bezradny:
_________________
Lara Croft (Kaja)
 
 
Phoebe Poison 
Podróżnik



Dołączyła: 10 Lut 2007
Posty: 646
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 18-07-2009, 14:02   

Tutaj masz fajnego gifa przedstawiającego corner bug :)



Musisz się ustawić w rogu w ten sposób, żeby noga i ręka Lary wchodziły trochę w ścianę, potem wystarczy skoczyć w miejscu kilka razy.
_________________
Pain looks great on other people
That's what they're for
 
 
 
Anaya_Imanu 
Nowicjusz


Dołączyła: 18 Lip 2009
Posty: 2
Skąd: Wmbledon
Wysłany: 21-07-2009, 09:51   

A ja ( zresztą chyba tak samo jak Kaja8 ) nie mogę sobie poradzić z wejściem na miejsce w którym można sobie tak poskakać i wejść na mur. ;( ;(
_________________
Lara Croft
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5682
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 21-07-2009, 10:08   

O ile pamiętam, to na to miejsce można się dostać dokładnie w ten sam sposób - dla ułatwienia, jest to chyba po prawej stronie, patrząc na drzwi prowadzące do holu.
_________________
 
 
Anaya_Imanu 
Nowicjusz


Dołączyła: 18 Lip 2009
Posty: 2
Skąd: Wmbledon
Wysłany: 21-07-2009, 16:09   

Ale chodzi ci o to główne wejście na przycisk? To ja tam próbowałam, i z lewej i z prawej i nie mogłam ;( ;( ;( ;( :( :( :( :(
_________________
Lara Croft
 
 
Madziula 
Podróżnik



Dołączyła: 16 Gru 2007
Posty: 669
Skąd: Kraków / Tarnów
Wysłany: 21-07-2009, 16:19   

Jeżeli chodzi o TR2 to corner buga można wykorzystać pod koniec toru przeszkód, na tym podwyższeniu, z którego potem zjeżdża się po linie. Potem trzeba skoczyć chyba na mur, przebiec kawałek i skoczyć na taki półokrągły dach (chyba nad basenem). Tam na rogu znowu możemy wykorzystać corner buga i wskoczyć na dach posiadłości ;)


EDIT:

Archiwalne, jeszcze z traider.pl:


Jak wskoczyć Larą wyżej?

Oto jeden ze znanych bugów, dzięki któremu Lara skacze wyżej niż dotychczas. Pozwala to na dostanie się do miejsc, gdzie zawodzi normalny sposób poruszania się Lary. Twórcy levelów robiąc plansze starają się by nie było takich miejsc, gdzie widać bezlitosną krawędź levelu, lub są po prostu „niewidzialne” ściany (jak to jest w przypadku wielu gier wyścigowych). Dzięki temu bugowi możesz sobie pochodzić po murze wokół domu Lary, ale tylko w TR II. W TR III bug ten działa, ale da się tylko „wisieć” na murze (Lara nie może się już wspiąć). Mimo tego można w TR II i TR III dostać się na dach domku. Bug ten nie tylko tam działa. Również można go zastosować we wszystkich levelach.
A oto dokładny przepis jak go wykonać (na przykładzie domku Lary):



1. Należy się dokładnie tak ustawić jak na screenie poniżej.
2. Jej prawa ręka powinna dotykać (a nawet trochę przenikać) do murku.



3. Spójrz w górę. Widzisz? To jest za wysoko na jej skok. Ale i tak się tam zaraz dostaniesz :-)



4. Teraz tylko raz skocz.



5. Po wykonaniu skoku Lara powinna stać w taki sposób jak na poniższym screenie (lekko „wbita” w murek). Gdyby się tak jednak nie stało, spróbuj kilka razy poskakać. Gdyby i to nie pomogło, to musisz się lekko obrócić w lewą lub w prawą stronę (pojedyńczo klikając na klawisz obrotu). I znów spróbuj skoczyć. I tak aż do skutku. Jak nie w lewą stronę to w prawą. Jeżeli nic z tego, to spróbuj odejść od tego rogu i ponownie podejdź do tego rogu (najlepiej używając Shifta) i dokładnie ustaw Larę w kącie.



6. Ponownie wykonaj skok. Jak widać to na screenie Lara jeszcze bardziej się „wbije” w murek i...



7. ...i dziwnym sposobem ląduje na wyższej półce. W tym samym miejscu w Tomb Raider III zobaczysz po lewej stronie czerwony kwadrat. Wystarczy tam wskoczyć, a następnie z rozbiegu skoczyć ku poziomej płaszczyźnie na dachu domku.



Udało się! Podobnie jest z wejściem na dach domku w Tomb Raider II. Ustawiamy się w podobny sposób (screen poniżej) i skaczemy. Aby dojść do tego miejsca należy z wcześniejszego murku (na który wskakiwaliśmy) zeskoczyć na mur otaczający całą posiadłość.



Po skorzystaniu z tego bugu przekonasz się o istnieniu „niewidzialnych” ścian, gdyż twórcy gry nie przewidzieli, że ktoś może tam wejść, ponieważ ruchy Lary na to nie pozwalają.
_________________
 
 
 
Ciamajda100XD 
Nowicjusz



Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 3
Wysłany: 22-08-2009, 15:38   

Hej czemu gdy wykonuję kombincę ruchów w TR2 ( FLARA , KROK PRZÓD , KROK TYŁ , TRZY OBROTY I SKOK TYŁ-PRZÓD ) to lara mi wybucha ? :(
 
 
lechu1235 
Podróżnik



Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 433
Skąd: Poznan*
Wysłany: 22-08-2009, 16:26   

Lara wybucha tylko wtedy gdy coś zrobisz źle np. nie zapalisz flary
sorry za krótki post.
 
 
Ciamajda100XD 
Nowicjusz



Dołączył: 20 Sie 2009
Posty: 3
Wysłany: 23-08-2009, 10:14   

Ale ja wykonuję wszystko " patrz post wyżej "
Ciamajda100XD napisał/a:
( FLARA , KROK PRZÓD , KROK TYŁ , TRZY OBROTY I SKOK TYŁ-PRZÓD )
 
 
adriano216 
Podróżnik



Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 572
Skąd: 29°58'N 31°07E
Wysłany: 08-11-2009, 14:42   

Od poniekąd gram w Tomb Raider II próbuję wykonać ten trik, w końcu dzisiaj podczas zwykłej gry przez przypadek mi się to udało :D



Co więcej łódka powoli przesuwa się ku gzymsie i gdy trafi na Larę, ona automatycznie do niej wskakuje.
_________________
 
 
Anika 
Student



Dołączyła: 27 Lis 2008
Posty: 70
Skąd: Croft Manor
Wysłany: 09-06-2010, 16:30   

To ja mam piracką wersję?! :szok:
*Oddycha głęboko*
Shit, nie miałam pojęcia... dostałam ją w spadku po koleżance, nie wiem skąd ona miała, ale jestem szczerze zaskoczona.
Ta gra wyprawia coraz dziwniejsze rzeczy...
Oto początek lvlu Trajan's Market - wejście do inwentarza przypłacam szczęką na ziemi:


Skąd się tam wziął ten zawór - pojęcia nie mam O_o
_________________
Kochamy corner bug w Tomb Raiderach *^^*
 
 
 
Integral 
Archeolog



Dołączyła: 10 Cze 2006
Posty: 2536
Skąd: Sin City
Wysłany: 09-06-2010, 21:46   

I dlatego nie warto w ogóle grać w piraty :p . Zainwestuj lepiej w legalną wersję, poza oficjalnymi powodami może się okazac, że tej w ogóle nie da się przejść.

W każdym razie, khem, myślę, że deinstalacja i rytualne spalenie spuścizny po koleżance będzie w sam raz ;) .
_________________
Don't waste your time or time will waste you
 
 
Adamaru 
Podróżnik



Dołączył: 12 Sie 2008
Posty: 641
Wysłany: 09-06-2010, 22:14   

Sorry za offtop, ale jak widzę Anika ma wersję PL... to klasyczne TRy są też w PL? Czy to tylko jakiś niedorobione pirackie spolszczenie...?
jeszcze raz sory za offtop.

[ Komentarz dodany przez: Cez: 09-06-2010, 22:15 ]
własnie dlatego jest to pirat :P TR1-5 nigdy nie były w wersji PL.

[ Komentarz dodany przez: Integral: 09-06-2010, 22:25 ]
To nie jest polska wersja... to jest wersja polskawa :mrgreen: . "Prawie" robi wielką różnicę.
_________________
Yf a dą suwajf, nan of as łyl.
 
 
Anika 
Student



Dołączyła: 27 Lis 2008
Posty: 70
Skąd: Croft Manor
Wysłany: 10-06-2010, 02:04   

Cytat:
I dlatego nie warto w ogóle grać w piraty :p . Zainwestuj lepiej w legalną wersję, poza oficjalnymi powodami może się okazac, że tej w ogóle nie da się przejść.

W każdym razie, khem, myślę, że deinstalacja i rytualne spalenie spuścizny po koleżance będzie w sam raz ;) .

KWIK XD
Wyobraziłam sobie płytospalenie na stosie xD
Fakt, posiadanie pirata mocno mną tąpnęło, ale, Integralu, jeśli chodzi o przejście - to moja koleżanka wielokrotnie przeszła całość, więc pod tym względem jest normalna... z tym, że jak ją spalę, zakopię i odprawię mantry, to nie będę mieć w ogóle piątki, a to już nie jest git... na razie pobuszuję w niej jeszcze, zobaczymy chociaż jakie niespodzianki może w sobie kryć *^^* a ja już się rozglądam za oryginałem.
Owszem, wersja jest polskawa, ponieważ napisy są po polsku, ale filmiki już oryginalnie ę ęglysz.
Mam nadzieję, że mnie nie zjecie za zaposiadanie czegoś takiego *spuszcza łepek* bo niby skąd mogłam wiedzieć, że to podróba? Koleżanka oddała mi swoją kolekcję Croftową, zapewniając mnie, że wszystkie płytki to jak bumcykcyk oryginały i w ogóle ;(
A, jeszcze jedno, co chyba ma związek z tym, że to nie oryginał - w filmikach zawsze głos mija się z obrazem. Lara rusza gębą a tu już głos Pierre'a -.- irytujące, doprawdy...
_________________
Kochamy corner bug w Tomb Raiderach *^^*
 
 
 
Integral 
Archeolog



Dołączyła: 10 Cze 2006
Posty: 2536
Skąd: Sin City
Wysłany: 10-06-2010, 02:26   

Anika napisał/a:
Integralu

:roll: Wy to robicie specjalnie!!

Anika napisał/a:
Owszem, wersja jest polskawa, ponieważ napisy są po polsku, ale filmiki już oryginalnie ę ęglysz.

A to nie to, jest jeszcze inna piracka odtwórczość polegająca na "polonizacji" także samych cut-scenek. I to rzeczywiście jest "polskawe", tak z rosyjska chyba nawet w Lublinie nie zaciągają :p .

Anika napisał/a:
Mam nadzieję, że mnie nie zjecie za zaposiadanie czegoś takiego

Już dawno byłabyś... zjedzona, gdybyśmy mieli to zrobić.

Anika napisał/a:
A, jeszcze jedno, co chyba ma związek z tym, że to nie oryginał - w filmikach zawsze głos mija się z obrazem. Lara rusza gębą a tu już głos Pierre'a -.- irytujące, doprawdy...

Dziwię się w ogóle, ze chce Ci się w to grać w takim razie. Jak by nie było - koniec tematu, nie potrzeba więcej dowodów, że piraty są generalnie o kant kuli rozbić chociażby z tego powodu, że nabywa się kota w worku.
_________________
Don't waste your time or time will waste you
 
 
CoralinaAmelia 
Nowicjusz



Dołączyła: 22 Mar 2010
Posty: 16
Skąd: W-ch
Wysłany: 08-07-2010, 21:47   

jadę sobie skuterem śnieżnym w tr2 w Tybecie, wpadam do dziury i już chcę otworzyć menu żeby sobie wczytać grę, atu lara na skuterze obrót o 180 i ląduje miękko na ziemi :gupek: :D
_________________
"Jack? Jack is dead, my friend. You can call me JOKER! And as you can see, I'm lot happier!"
 
 
 
Madziula 
Podróżnik



Dołączyła: 16 Gru 2007
Posty: 669
Skąd: Kraków / Tarnów
Wysłany: 09-07-2010, 17:28   

Zaczęłam dzisiaj grać w czwórkę i w lvl'u KV5 Lara razem z autkiem zapadła się częściowo pod ziemię, i za nic nie mogła się ruszyć :P

screen: http://i32.tinypic.com/208cppf.jpg

Jeszcze dodatkowo, podczas minimalizacji alt + esc, coby zapisać screena, wywaliło mi błąd 'wystąpił problem z aplikacją, bla bla bla...' :/ Pierwszy raz mi się coś takiego zrobiło, na szczęście miałam save'a :)
_________________
 
 
 
krtomb 
WoTR Team



Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 1079
Skąd: Helheim
Wysłany: 09-07-2010, 17:50   

Jak pierwszy raz grałem w TR3 miałem taką dziwną wersję, gdzie te fragmenty meteorytu miały śmieszne nazwy: Pointy Stick of Jedi - to jedna z nich. Dziś już jej nie mam, ale pamiętam że tam była nawet taka opcja graficzna, że Lara po wyjściu z wody zostawiała mokre ślady stóp za sobą na powierzchniach piachu i żwiru, a kody wywoływało się nie pistoletami a flarą jak w TR2 :D Nie mam już tej płytki, ale zdziwienie miałem niezłe jak zobaczyłem nazwy tych artefaktów :D Dziś mam wszystkie oryginały z TRUE :D więc nie można powiedzieć, że się piracę :P
_________________
"In place of a dark Lord you would have a queen! Not dark but beautiful and terrible as the dawn! Treatreous as the sea! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!"
 
 
Madziula 
Podróżnik



Dołączyła: 16 Gru 2007
Posty: 669
Skąd: Kraków / Tarnów
Wysłany: 14-07-2010, 15:23   

TR4, City of the Dead. Podniosłam sobie rewolwer, a Larze takie coś się w rękę zrobiło :|



Wyciągnięcie i schowanie broni nie pomogło, jednak w zależności od tego jaką broń Lara przed chwilą trzymała, układ ręki nieco się zmieniał (jak na screenach). Lornetka również nie naprawiła błędu, podobnie jak ponowne uruchomienie gry :O Dopiero wyciągnięcie flary rozwiązało problem.

Błąd był na szczęście nieszkodliwy, nie przeszkadzał w kucaniu, czy chwytaniu krawędzi :)

W ogóle, gram w TR4 dopiero drugi raz i wydawało mi się, że ma najmniej bugów ze wszystkich Tombów, a tu takie niespodzianki :P
_________________
 
 
 
stokrotek 
Nowicjusz


Dołączyła: 27 Paź 2010
Posty: 1
Wysłany: 27-10-2010, 12:12   gold

Mój bug wygląda następująco i chyba będę musiała przejść grę od nowa bo mam tylko 1 save.
 
 
Łukasz 
Podróżnik



Dołączył: 05 Lis 2007
Posty: 701
Skąd: Gorzów
Wysłany: 12-01-2011, 19:47   Burial Chambers

Nie wiedziałem gdzie to zapisać, ale tu chyba będzie najlepiej :p
Otóż zauważyłem dwie ciekawe rzeczy w poziomie Burial Chambers.
Jak zbieram ze stołu SCARAB TALISMAN i idę korytarzem gdzie trzeba zabić wszystkie szakale to nagle słyszę dźwięk kręcących się ostrzy tam gdzie wcześniej trzeba było je ominąć zaraz po tym jak wkładało się HAND OF ORION. Nie wiem jakim cudem je słychać, bo w końcu są one trochę daleko. Jakby co to słychać je za każdym razem jak to przechodzę, ale nie wiem czy tak miało być. Potem jak dochodzę ponownie do dużej jaskini to już ich nie słychać. Czy u wszystkich je słychać w miejscu o którym wcześniej wspomniałem? Dodam, że mają taki specyficzny dźwięk :D
Drugą rzeczą o jakiej chciałem powiedzieć jest to, że jak wkładam w miejscu z piaskiem GOLDEN SERPENT i SCARAB TALISMAN i podnoszę się dzięki piaskowi do góry to w pewnym momencie słychać wycie szakali. I jestem ciekawy skąd je słychać? Gdzie? Zza ściany? Przecież wszystkie szakale w tym poziomie zabiłem, więc o co biega ?

Będę wdzięczny jak ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tymi dwoma rzeczami i czy one u kogoś też wystąpiły. Nie uważam, że to są bugi w grze, ale chociaż chcę wiedzieć o co chodzi ;)
_________________
Witaj Gość
 
 
 
lechu1235 
Podróżnik



Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 433
Skąd: Poznan*
Wysłany: 13-01-2011, 19:43   

Podepnę się :)
Nie wiedziałem że w TR2 w Lara's Home, te drzwi się otwierają (przejście z kuchni do sali balowej):

 
 
bobonton2 
Podróżnik


Dołączył: 31 Sie 2007
Posty: 518
Skąd: P-ń
Wysłany: 28-01-2011, 22:54   

Tyle lat gram w Tomb raidery, a dopiero dzisiaj odkryłem, że jednak da się strzelać podczas skoku na główkę :D Nigdy wcześniej nie przyszło mi do głowy, żeby nacisnąć spację zaraz po alt+shift.
 
 
Anika 
Student



Dołączyła: 27 Lis 2008
Posty: 70
Skąd: Croft Manor
Wysłany: 07-02-2011, 01:50   

Łukasz, nie przejmuj się tym błędem, też go mam - słyszę to idiotyczne wycie niewidzialnych szakali oraz słyszę zgrzyt ostrzy, mimo że są na drugim końcu levelu. To może mieć związek z tym, że ten lvl (Burial Chambers) jest zrobiony na jednej płaszczyźnie w edtytorze i te pomieszczenia na owej płaszczyźnie znajdują się obok siebie, ale oddzielone ścianą.
Co to szakali - pojęcia nie mam, co to wyje i dlaczego. Wszystkie te psie syny powykańczałam, a dźwięk nadal jest. Może to fantomy? Może to ma wprowadzić jakiś element grozy...? Pojęcia nie mam. Nie szkodzi grze, to łaskawie pozwalam, żeby zostało.
I tyle z rozkminy xD
_________________
Kochamy corner bug w Tomb Raiderach *^^*
 
 
 
lechu1235 
Podróżnik



Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 433
Skąd: Poznan*
Wysłany: 07-02-2011, 10:58   

bobonton2, Ja też o tym nie wiedziałem ;) Mam obcykane wszystkie TR'y.
Chociaż animacja tego nie wygląda jakoś niesamowicie. Ale to fajna ciekawostka.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.255 sekundy. Zapytań do SQL: 10