FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Kody, bugi, tricki!
Autor Wiadomość
alicja-maria 
Student



Dołączyła: 20 Lip 2004
Posty: 52
Skąd: Poznań
Wysłany: 20-07-2004, 00:52   Kody, bugi, tricki!

Hej! Jestem nowicjuszką na dzień dzisiejszy tego forum. Gra Tomb raider[4] THE LAST REVELATION pochłonęła mnie niezmiernie. Uważam, że i grafika i animacje(nie miałam jeszcze porównania do nowej części-od środy już tak) są godne podziwu. Gdy zobaczyłam 1 część TR-grafika-ekhm..reszta też aż mnie przeraziło. Poznałam super koleżankę-Kasie Trent, która jeszcze bardziej wprowadziła mnie w tematy TR! Bardzo jej za to dziękuje!
Z chęcią podam wam kody do 4 części TR.
WCISKAĆ NA KLAWIATURZE mając:

-nastawione menu w trakcie gry na LOAD wciskaj HELP a następnie ESC...idziesz do nastepnego poziomu

-nastawione menu w trakcie gry na SMALL MEDIPACK wciskaj WEAPONS... masz tyle ile chcesz apteczek

-nastawione menu w trakcie gry na BIG MEDIPACK wciskaj GUNS...masz wszystkie bronie! z nieograniczoną liczbą naboji!

Mam nadzieję, że przydadzą wam się-jeśli jeszcze ich nie macie! A może wy macie jakies kody...najlepiej do TRAOD!! Do 3 też znam ale nie wiem czy wy chcecie..zresztą nie pamiętam wszytskich:)
 
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 20-07-2004, 08:20   

Jeśli już mowa o kodach, to polecam rozmawiać w tym topicu o kodach trickach i bugach.
Do TAOD kodów teoretycznie niema, ale za to jest programik, który umożliwia dostęp do różnych fajnych opcji. TRAOD SCU. A co daje? Podwójne pistolsy :mrgreen: , wszystkie bronie i ponoć możliwość używania chirugai jak się chodzi Kurtisem, ale niewiem, bo narazie zatrzymałam się na Parisian Ghetto. Można też wczytać sobie dowolny level, albo wybrany filmik i takie tam różne bajery :wink:
A co do tricków w TAOD, to się jeszcze nie zastanawiałam... Ja chyba żadnego nie odkryłam... Jedynie to, jak unikać niektórych mutantów w levelach z Kurtisem :mrgreen:
_________________
Miow.
 
 
 
Valkiria 
Obieżyświat



Dołączyła: 18 Gru 2003
Posty: 795
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 20-07-2004, 09:17   

Witam koleżankę :wink: . Lara zawsze będzie naj :) . A co do TRAOD SCU to w temacie TRAOD SCU jest więcej na ten temat naszych opinii i sprzeczności. A Kurtis potrafi używać chirurga (moja nazwa :roll: ). Zachęcam. Kody...kody...najlepszą zabawą jest granie bez nich, ale jak już się gre przeszło, albo ma się ją już w nosie to pobawić sie można.Czemu nie :mrgreen: .
_________________
Chi's Sweet Home <3
 
 
 
Cez 
World of Tomb Raider



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 3986
Skąd: Tczew/3city
Wysłany: 20-07-2004, 11:10   

temat jest nieco dziwaczny... lepiej byłoby to nazwać TR4... ale kasia ma tutaj rację.. najlepiej pogadać o bugach, kodach itd.. tego jeszcze nie ma.
_________________
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 20-07-2004, 11:18   

Valkiria napisał/a:
A Kurtis potrafi używać chirurga (moja nazwa :roll: ).

Potrafi? Grałaś już tak? Ale jak to jest? :550: On nim rzuca itd. czy tylko trzyma w ręce?

Gdzieś... chyba na forum TRPL czytałam, że jak się chce rzucić, to Kurtis się zacina. To prawda?
_________________
Miow.
 
 
 
Charles 
Podróżnik



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 654
Skąd: Poznań
Wysłany: 20-07-2004, 12:12   

Kolejny raz mówię że potrafi nim rzucić :> Walczyć nim też potrafi ale gra potrafi wyrzucić w tym momencie do Windows albo Kurtis dostanie jakiegoś ataku i tracimy nad nim kontrolę :>
_________________

"Things happen to us. But it's our reactions that matter." - Sally
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 20-07-2004, 12:49   

Wracając do tematu kodów, to czy komuś działają kody w TR5?
Znam troszkę kodów do Chronicles, ale kilka razy próbowałam i nic. Są podobne do tych z TR4. A to może ja je podam:

Skok o level:
Wejdź do inventory i kliknij Load Game, a następnie wciśnij jednocześnie klawisze L I F T

Wszelka broń:
Idź do inventory i wskaż na dużego medipaka, a następnie przytrzymaj klawisze CTRL

Wszystkie przedmioty:
Wejdź do inventory i wskaż na mały medipak, a potem przytrzymaj jednocześnie klawisze A L T G R

God mode:
Idź do inventory i weź flary, trzymając wciśnięte klawisze F I R E


Te powyższe kody mi nie działają, ale znalazłam jeszcze inne, których nie próbowałam:


W przypadku kiedy nie masz kompasu:

Nieskończona ilość dużych apteczek
Uwaga: Trik działa tylko gdy mamy jedną dużą apteczkę i niepełne życie.
Włączamy ekwipunek i podświetlamy dużą apteczkę. Wciskamy 9 i przytrzymujemy przez ok. 3 sek. Puszczamy (powinno pisać Large medipac) i używamy apteczkę. Wychodzimy z ekwipunku i wchodzimy z powrotem. Powinniśmy mieć nieskończoną ilość dużych apteczek.

Nieskończona ilość małych apteczek:
Uwaga: Trik działa tylko gdy mamy jedną małą apteczkę i niepełne życie.
Włączamy ekwipunek i podświetlamy małą apteczkę. Wciskamy 0 (zero) i przytrzymujemy przez ok. 3 sek (powinno pisać small medipac). Używamy apteczkę i wychodzimy z ekwipunku. Wchodzimy z powrotem i mamy nieskończoną ilość małych apteczek.


Jeżeli chodzi o god mode, to czasem jak się naprawdę bardzo zdenerwuję, bo nie mogę czegoś przejść, to używam healtpatcha, ale później nie można go usunąć :/ Trzeba odinstalować grę. Zawsze kopiuje save'y i instaluję TR na nowo. Ale narazie użyłam tego tylko raz, w bibliotece w TR4, gdy gonił mnie upierdliwy ognik i za nic nie mogłam go się pozbyć, a jakoś trzeba było otworzyć drzwii...
_________________
Miow.
 
 
 
Charles 
Podróżnik



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 654
Skąd: Poznań
Wysłany: 20-07-2004, 12:58   

To też było już chyba mówione że owe kody nie działają w wersji eropejskiej :> Nie ma kofów do TR 5 dla wersji eropejskiej i dobrze bo po co wam kody :P :>
_________________

"Things happen to us. But it's our reactions that matter." - Sally
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 20-07-2004, 13:24   

Ja tam kodów nie używam, bo to psuje całą grę. Tamto, to był krytyczny wyjątek :>

Jest taki jeden program, tylko nie pamiętam jak się nazywa. Można tam sobie wyznaczyć jakie Lara będzie miała bronie, ile będzie apteczek, sekretów, przedmiotów itd.
Raz go włączyłam, ustawiłam wszysto na maxa i włączyłam TR5. Wybrałam UZI, ale broń była niewidoczna. Postrzelałam sobie trochę... śmiesznie, to wyglądało. Lara strzelająca rękami :mrgreen: A jak próbowłam wziąźć KH Gun (w Streets Of Rome), to gra wyłaziła do windowsa.
_________________
Miow.
 
 
 
Frodo_hobbitek 
Obieżyświat



Dołączyła: 16 Gru 2003
Posty: 1239
Skąd: Sieradz
Wysłany: 20-07-2004, 20:15   

Niestety, z tego nie wiem nie ma kodów do TR5 na PC do wersji dostępnej w Polsce. Ja pzeszłam wszystkie TR-y bez kodów i teraz gram na kodach, bo nie chce mi się drugi raz szykać tych wszystkich broni.
_________________
Niech Moc będzie z Tobą, Gość!
 
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 23-09-2004, 12:03   

Powracając jeszcze do chirugai... Przechodziłam TAOD z TRAOD SCU i doszłam do Sanitarium. Ale nie mam chirugai :551: A słyszałam, że powinno być :placz: Może coś muszę zrobić :?:
_________________
Miow.
 
 
 
Jaunty 
Obieżyświat



Dołączył: 26 Lis 2004
Posty: 1124
Skąd: Getto Północ
Wysłany: 28-11-2004, 15:43   

WOW !!! O tym corner bug to jeszcze w życiu nie słyszałem ! Wczoraj w nocy dzięki niemu udało mi się zwiedzić cały dach domu Lary ! Na PSX taki efekt można było uzyskać dzięki Action Replay - tak przystawka do konsoli. Tylko, że tam wystarczyło wcisnąć podczas skoku przycisk L1 i wtedy to były prawdziwe jaja !!! Nawet sobie nie wyobrażacie co ta zabaweczka potrafiła zrobić z TR2 - w głowie się nie mieści !!! W domu Lary dzięki niej można było załatwić Larze tzw. Battle Suit - zrobiony z części jej ciała, wyglądał bosko !!! Szkoda, że nie mogę załatwić żadnego screena :( . Największy ubaw miałem jednak w Wenecji, tam kod gry po prostu rąbał się na całego. Z początku objawiało się to jedynie przez pozostawanie w powietrzu szczątków przeciwników rozwalonych granatnikiem - permanentnie ! W niektórych miejscach "zawisały" w powietrzu błyski strzałów z pistoletów, krew przeciwników, rozbite kawałki szyb, rozpryski wody. Ale to nic. W pewnym momencie bowiem zaczęły mnie ścigać DRZWI ! Za każdym razem, gdy próbowałem spojrzeć w którąkolwiek stronę drzwi przesuwały mnie. Wisiały w powietrzu obok mnie bez względu na to gdzie się znajdowałem ! Z resztą etapów było chyba wszystko w porządku. Ale musicie przyznać, że to dość niezwykłe doświadczenia :) .
 
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 28-11-2004, 17:23   

No niewątpliwie ;) Mi tylko raz zdarzyło się, że ktoś zawisł w powietrzu :( ;) Za to dzisiaj jak grałam w HL, to nie raz tak było. Zleciało mi coś z góry prosto na łeb, a potem sie odsunęłam, to to cały czas wisiało w powietrzu :lol: Zabite też :lol:
_________________
Miow.
 
 
 
Paciej 
Łakocie i Witaminy


Dołączył: 28 Mar 2005
Posty: 1825
Wysłany: 28-03-2005, 20:04   

A ja znam poważny bład w AOD, w fmv. Nie wiem, może jest on tylko u mnie ale nie sądzę ( wgrałem patha PL ). Lara po misji w Luwrze i pod Luwrem jedzie z Bouchardem autem do apartamentów von Croya, tyle tylko że obraz za samochodem nie zmienia się, Lara i Bouchard niby jadą ale stoją w miejscu.
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 28-03-2005, 20:09   

Tak, to występuje w TAOD u wszystkich ;) Okazuje się, że Von Croy mieszka zaraz obok Luwru, lol :lol: Zabawnie to wygląda ;)
_________________
Miow.
 
 
 
Paciej 
Łakocie i Witaminy


Dołączył: 28 Mar 2005
Posty: 1825
Wysłany: 28-03-2005, 20:51   

Nawet nie musieliby jechać :wink:
 
 
A_DAM 
Podróżnik



Dołączył: 15 Kwi 2005
Posty: 738
Skąd: Surrey ;)
Wysłany: 17-04-2005, 20:24   

ja tam gram bez kodow, czasem zerkne do solucji, jak sie juz calkeim zawiesze.
co do przeciwnikow, to jeszcze nei mialem na razie z zadnym problemu, ze bym go nie mogl przejsc gralem w 1,2,5 i czesc 3 - mam swoje sposoby ;)
a wracajac do glownego watku. to ja tam jestem glupi chyba, bo tych bugow nie umiem wykorzystywac wcale, znalazlem kilka opisow, ale wg zadnego z nich nic mi sie nei udalo osiagnac
_________________
...:::...
Moje słitaśne Forum[/size]
 
 
BlackAlchemist 
Nowicjusz



Dołączył: 07 Kwi 2005
Posty: 22
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 17-04-2005, 23:20   

Też próbowałem bawić się z kodami, ale po to aby tylko sprawdzić, czy dzałają. Przechodzenie gry na skróty nie daje żadnej satysfy. Próbowałem się też z kodem TR :mrgreen: , ponieważ chciałem odpalić grę/levele z dysku, więc przekładałem różne wersje exe'ków z różnych wariantów danej części (z gry, dema), a nawet uruchamiałem je pod debugerem i szukałem miejsc w pliku, gdzie program woła o płytkę lub funkcji API, z których korzysta program odwołołując się do plików user32.dll lub kernel32.dll. Udało mi się tylko znaleźć funkcję GetDriveTypeA(), jako punkt wejścia w bibliotece *.dll, ale w exe'ku dla TR3. :? . Chciałem wtedy odpalić levele ściągnięte z netu przy pomocy oryginalnego exe'ka, bo w/g instrukcji nic nie działało.
_________________
Bez komentarza...
 
 
lara_croft 
Archeolog



Dołączyła: 27 Mar 2005
Posty: 3352
Skąd: prawie in Pzn-ń
Wysłany: 27-04-2005, 19:08   

Ja znam ciekawy trick do TR3:)

(znalazłam książeczkę z kodami ze starego numeru CDA, więc to tutaj napiszę)

Chcecie zobaczyć "znudzoną" (od 'nude' :lol: ) Larę?

Edytuj plik config.txt. Na jego końcu dodaj dwie linie:
DAT 0401
CHEAT 1

Teraz wystartuj grę. Podczas jej trwania naciśnij [Alt] + [Shift] + [Ctrl] + [E] (nie pamiętam, czy to wciskało się razem, czy po kolei - sprawdźcie). W każdym razie efekt będzie....efektowny :wink:
 
 
Kasia Trent 
Tomb Raider



Dołączyła: 22 Cze 2004
Posty: 5878
Skąd: Bristol
Wysłany: 27-04-2005, 19:20   

Ja nawet nie chcę patrzeć. Nie mam ochoty. Bo i po co? :p To głupie...
_________________
Miow.
 
 
 
Cinek 
Obieżyświat



Dołączył: 13 Lut 2005
Posty: 918
Wysłany: 27-04-2005, 19:43   

Mi ten 'czit' ze 'znudzoną' Larą wcale nie działa. :( Pamiętam jak siedzieliśmy z kumplem, waląc w te klawisze, a Lara nic :P Stała nadal w ciuchach :mrgreen: LOL :P Jak zrobisz tego screen'a to zamieść go tu :D
_________________
 
 
 
A_DAM 
Podróżnik



Dołączył: 15 Kwi 2005
Posty: 738
Skąd: Surrey ;)
Wysłany: 29-04-2005, 21:20   

heh, a nie suzkalas tych metod wykorzystywania bugow, ktore umozliwiaja przejscia szybsze leveli?...
moze pozniej posuzkam to zmaieszcze
_________________
...:::...
Moje słitaśne Forum[/size]
 
 
Cinek 
Obieżyświat



Dołączył: 13 Lut 2005
Posty: 918
Wysłany: 29-04-2005, 22:01   

lara_croft napisał/a:
W mordke jeża....Próbowałam wykonać tego tricka ze 'znudzoną' Lara, ale cuś mi to nei wychodzi :| :518: ...Ale się temu dziwię - kiedyś to mi się udało zrobić, a teraz jakos nie wychodzi :518: :placz:


A wtedy, gdy Ci się udało wykonać ten trick, jaki był efekt? :D


MACPHISTO
Nude-ny :P
 
 
 
lara_croft 
Archeolog



Dołączyła: 27 Mar 2005
Posty: 3352
Skąd: prawie in Pzn-ń
Wysłany: 30-04-2005, 12:46   

Wtedy, jak mi sie udało zrobić ten trick, to widok był....no po prostu strasznie mnie zatkało..Naga Lara...Takiego czegoś w zyciu nie widziałam (tzn. żeby taki trick w grze wyszedł)..Tego się nie da opisać kilkoma zdaniami, to trzeba zobaczyć...Jk mi sie kiedys uda znowu ten trick wykonac, to obiecuje, że go tutaj zamieszczę :wink:
 
 
A_DAM 
Podróżnik



Dołączył: 15 Kwi 2005
Posty: 738
Skąd: Surrey ;)
Wysłany: 30-04-2005, 15:05   

pewnie stozki z kuleczka na wierzcholku.?
_________________
...:::...
Moje słitaśne Forum[/size]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.199 sekundy. Zapytań do SQL: 10