FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Flight Patch, Cheat Engine - instrukcja, porady, pytania
Autor Wiadomość
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5681
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 29-06-2007, 11:19   Flight Patch, Cheat Engine - instrukcja, porady, pytania

Jak obiecałem - instrukcja.

Aby odwiedzić lokacje z filmików, potrzebne będą następujące narzędzia:

Cheat Engine 5.3
TRAFly


Instalujemy obydwa programy i uruchamiamy grę. Minimalizujemy TRA i uruchamiamy Flight Patcha.
Aktywujemy go wciskając F11 (także podczas gry). Klawiszami 1 i 2 "podnosimy" lub obniżamy pozycję Lary. Trzeba uważać, bo jeśli skoczymy lub zostaniemy trafieni przez przeciwnika, spadniemy w głąb levelu. TRAFly musi być aktywny, kiedy będziemy eksplorować miejsca z filmików.

Mając włączoną grę i aktywnego TRAFly, uruchamiamy Cheat Engine.
Wynajdujemy na liście TRA.exe (screen 1, czerwone kółeczko), a następnie klikamy Memory View (zielone kółeczko).


Na podglądzie pamięci klikamy raz na jedną z dolnych wartości (screen 2) i wciskamy Ctrl+G.


W okienku wpisujemy wartość 838348 i OK (Screen 3 ).


Na początku listy powinna nam się ustawić wpisana wcześniej wartość. Następnie klikamy na trzecią od prawej parę zer i zastępujemy ją liczbą 80 (screen 4).


Zostawiamy wszystko jak jest i wracamy do gry. Teraz po wybraniu scenki (z dodatków, czy w trakcie gry) będziemy mogli swobodnie zwiedzać daną lokację.

Wszystko jest bardzo proste i nie zajmuje dłużej niż pół minutki ;) Operację należy powtarzać za każdym razem, kiedy ponownie uruchamiamy grę. Wszystko sprawdziłem, działa na stówę, radzę DOKŁADNIE przeczytać instrukcję, obejrzeć screeny i przeanalizować kroki.



PS. Radzę utworzyć kopie zapasową profilu, bo jak wiadomo często występują problemy z save'ami po aktywacji scenek.
_________________
 
 
Birko 
Praktykant



Dołączyła: 14 Lut 2007
Posty: 150
Wysłany: 29-06-2007, 15:18   

Proszę nie śmiejcie się, ale jak się robi kopie zapasową profilu? I jak ją później uruchomić?
A tak wracając do tematu to Flight Patch jest super, można zwiedzić mnóstwo dziwnych miejsc (najlepsze było to, że mogłam pobiegać po tyranozaurze... oczywście po żywym tyranozaurze :> ). I miejsca z filmków też są super :) . Dzięki K@t, że podałeś jak to zrobić.
 
 
Jasmine 
Podróżnik



Dołączyła: 10 Sty 2006
Posty: 574
Wysłany: 29-06-2007, 15:21   

Trzeba profil skopiować gdzie indziej. A żeby później go uruchomić trzeba przegrać spowrotem na miejsce w którym był.
_________________


 
 
Birko 
Praktykant



Dołączyła: 14 Lut 2007
Posty: 150
Wysłany: 29-06-2007, 16:10   

Jasmine napisał/a:
Trzeba profil skopiować gdzie indziej. A żeby później go uruchomić trzeba przegrać spowrotem na miejsce w którym był.


To znaczy, że ten profil mam w jakimś folderze i wystarczy dać "kopiuj" i "wklej"? Bo tak to zrozumiałam. A raczej próbowałam zrozumieć bo jestem ciężko kapująca.

P.S. Sorry za krótki post, ale nie mogę edytować
:pozdro:
 
 
Jasmine 
Podróżnik



Dołączyła: 10 Sty 2006
Posty: 574
Wysłany: 29-06-2007, 16:26   

Chodzi o profil z savami. Znajduje się on w Documents and Settings... moje dokumenty - Eidos - Tomb Raider Anniversary.

I tak, wystarczy jak go skopiujesz i gdzieś wkleisz, w razie czego jak savy Ci się popsują będziesz mogła je zamienić.
_________________


 
 
Mai 
Podróżnik



Dołączyła: 01 Mar 2007
Posty: 203
Skąd: Opole
Wysłany: 29-06-2007, 17:45   

K@t, dzięki, że powiedziałeś o tych save'ach bo właśnie usunęło wszystkie save'y mojej siostry xD . Za pomocą tych programu udało mi się np. znaleźć Sciona w Kalkucie, znaleźc parę sekretów... Dzięki wielkie K@t za te programiki :) .
_________________
World is Mine
 
 
ciara-harris 
Nowicjusz



Dołączyła: 01 Lip 2007
Posty: 18
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-07-2007, 11:26   

Te programy są boskie. Dzięki, K@t :) :) :) :)

A tak w ogóle to czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak mogę się dostać do lokacji z filmiku rozpoczynającego grę, tam gdzie uderza ten meteoryt, ja próbowałam ale nie wychodzi mi ;(

Będę wdzięczna za podpowiedź
_________________

 
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5681
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 02-07-2007, 14:29   

Musisz ściągnąć specjalnego Save Editora, w tej chwili nie mam linka pod ręką.
Należy wczytać cutscenke i dosłownie sekundę przed pojawieniem się load screenu zminimalizować grę i powtórzyć operacje opisane wyżej.
_________________
 
 
tmerlin 
Praktykant


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 147
Skąd: Szczecin
Wysłany: 02-07-2007, 15:07   

ciara-harris napisał/a:
A tak w ogóle to czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak mogę się dostać do lokacji z filmiku rozpoczynającego grę, tam gdzie uderza ten meteoryt, ja próbowałam ale nie wychodzi mi ;(


Meteoryt?? Przegapiłem coś ??
_________________
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
<- =MERLIN=->
 
 
 
Szynszyl 
Podróżnik



Dołączył: 23 Lis 2006
Posty: 658
Wysłany: 02-07-2007, 19:00   

:aaa: Można się tam dostać? Przecież ta eksplozja to jest filmik! :p Przynajmniej w wersji PS2, może na PC jest inaczej.
Na początku myślałem że to scenka z gry, bo jest nawet tak "stylizowana", tzn. brak antyaliasingu itp., ale odpaliłem pliczek PPS z płytki na PieCu (odtwarza go Media Player :p tylko że bez dźwięku) i okazuje się że to filmik...
Jak odblokuję textureless mode to się upewnię jak to jest xD
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5681
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 02-07-2007, 20:20   

No mówię przecież, że MOŻNA się tam dostać. Trzeba tylko ściągnąć Save Editor -

http://rapidshare.com/files/36886515/TRALoader.exe

Następnie wczytujemy pierwszą scenkę ( z menu Loadera ofkoz, nie uruchamiamy wcześniej gry) i kiedy tylko zrobi nam się czarny ekan wciskamy ALT+Tab, odpalamy Cheat Engine i robimy to, co opisałem w pierwszym poście. Potem wracamy do gry.

http://img162.imagevenue....Y_122_863lo.JPG
_________________
 
 
ciara-harris 
Nowicjusz



Dołączyła: 01 Lip 2007
Posty: 18
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-07-2007, 12:09   

Dzięki wielkie K@t, spróbuję xD :pozdro:
:pozdro:
_________________

 
 
 
FallenAngel1996 
Praktykant



Dołączyła: 27 Cze 2007
Posty: 175
Skąd: Dolina Godryka
Wysłany: 03-07-2007, 15:50   

Może moje pytanie będzie nieco nie na miejscu, ale: skąd wziąć Flight Patch???
_________________
" Każdy, kto stanie między mną a tym kamieniem, zginie" Lady L. Croft

www.amylee-blog-o-mnie.blog.onet.pl <- Mój skromny blog

http://www.funkaromansuxd.ddl2.pl/news.php <- mała stornka o HP
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5681
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 03-07-2007, 15:57   

Z linka w pierwszym poście ?
_________________
 
 
FallenAngel1996 
Praktykant



Dołączyła: 27 Cze 2007
Posty: 175
Skąd: Dolina Godryka
Wysłany: 04-07-2007, 16:37   

OKi....sorry zagapiłam się.....

i jeszcze jedno pytanko; co zrobić żeby on działał w grze i ile czasu powinien się ściągać? (bo tak jakoś za szybko to trwało)


EDIT___
Acha, i co powinno być po rozpakowaniu bo u mnie jest tylko jedna ikonka
:pozdro:
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5681
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 04-07-2007, 16:40   

Boże...
To ma być jedna ikonka.

Po za tym po co ja pisałem tą instrukcję w ogóle ?
_________________
 
 
BeyonceK 
Praktykant



Dołączył: 15 Maj 2007
Posty: 128
Skąd: Wrocław
Wysłany: 04-07-2007, 17:09   

Ja kiedyś próbowałem zainstalować ten Flight Patch, ale po wciśnięciu F11, wywalało mnie do windowsa i zamykało grę :609: .
 
 
 
FallenAngel1996 
Praktykant



Dołączyła: 27 Cze 2007
Posty: 175
Skąd: Dolina Godryka
Wysłany: 04-07-2007, 17:41   

Po za tym po co ja pisałem tą instrukcję w ogóle ?


Robie wszystko jak napisałeś, włączam, wciskam F11 potem 1 i 2 a nic się nie dzieje!! :fire: :fire: :fire: :fire:
_________________
" Każdy, kto stanie między mną a tym kamieniem, zginie" Lady L. Croft

www.amylee-blog-o-mnie.blog.onet.pl <- Mój skromny blog

http://www.funkaromansuxd.ddl2.pl/news.php <- mała stornka o HP
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5681
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 04-07-2007, 17:55   

Trzymaj nerwy na wodzy.

Tu jest wersja dla TRA.exe z polskiej wersji (5mb i 8mb) - http://www.speedyshare.com/735684616.html

A tu dla wersji 19 mb - http://www.speedyshare.com/446749439.html
_________________
 
 
FallenAngel1996 
Praktykant



Dołączyła: 27 Cze 2007
Posty: 175
Skąd: Dolina Godryka
Wysłany: 05-07-2007, 09:05   

Dzięki i sorry, trochę mnie Lara zdenerwowała.....
_________________
" Każdy, kto stanie między mną a tym kamieniem, zginie" Lady L. Croft

www.amylee-blog-o-mnie.blog.onet.pl <- Mój skromny blog

http://www.funkaromansuxd.ddl2.pl/news.php <- mała stornka o HP
 
 
Domino14 
Student



Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 80
Wysłany: 20-11-2007, 22:15   

ej a daloby się tak smao zrobic w TRL? odrazu mowie ze takiego topica tam nie znalazlem i wole sie upewnic niz zakladac nowy topic...
 
 
Neona 
Podróżnik



Dołączyła: 17 Cze 2007
Posty: 410
Skąd: Poznań
Wysłany: 21-11-2007, 17:14   

Domino14 napisał/a:
odrazu mowie ze takiego topica tam nie znalazlem

A mi się zdawało ze jest topic Programy do TR Legend
Domino14, przecież przesyłałam tobie kiedyś TRLfly na PW, były dwie wersje i obie mi działają (na polską), to dlaczego tobie miałyby nie działać? Znajdź tę wiadomość na skrzynce PW i podążaj za wskazówkami.
Tylko nie idź w stronę światła...

EDIT:
No! Masz chłopie placek! :
Cytat:
Domino14, działa na polską wersję wersja 1.2 . trzeba tylko uważnie poczytać na tym forum jak sięzna angielski. Nie wolno tobie włączać TRLFly przed rozpoczęciem gry-bo wtedy na pewno nie zadziała. Musisz włączyć grę, wyjść za pomocą Alt+Ctrl+Delete. Wchodzisz do programu zostawiasz go na pulpicie i klikasz na zminimalizowaną wcześniej grę. Właśnie sobie latam . I pamiętaj żeby włączyć przycisk F 11 (muszę kopiować cyferki bo mam włączonego Fly'a) Na 100% zadziała jak zrobisz tak jak opisałam

Z góry przepraszam za OffTopa ale musiałam wytłumaczyć... :offtopic:
 
 
Domino14 
Student



Dołączył: 12 Wrz 2007
Posty: 80
Wysłany: 21-11-2007, 19:29   

mi chodzilo o to czy da sie w TRL wejsc w te filmiki tak jak w TRA ^^
:pozdro:
 
 
Ciumcialumcia 
Nowicjusz



Dołączyła: 19 Mar 2008
Posty: 26
Skąd: Zza gór i pól
Wysłany: 19-03-2008, 11:05   

Hej! Jstem tu nowa i mam pytanie.
Robię wszysciutko jak K@t napisał, i gdy wybiorę w dodatkach scenkę to ona po prostu się wyświetla, a potem znowu jest menu. Nie mogę ich eksplorować. Co robić?
I czy przy włączonym FlightPatchu lara ma być w pozycji stojącej?
_________________
Onen i-Estel Edain,u-chebin Estel a nim

Quel ra, mallon! Elen sila lúmenn omentielvo! Aa' menealle nauva calen ar' malta

www.rivendell.ddl2.pl -> Fani Tolkiena, rejestrować się!
 
 
TUSIA 
Praktykant



Dołączyła: 15 Kwi 2007
Posty: 124
Skąd: Zadupie ;p
Wysłany: 26-08-2008, 16:08   

K@t napisał/a:

Aby odwiedzić lokacje z filmików, potrzebne będą następujące narzędzia:

Cheat Engine 5.3
TRAFly


Mam pytanie... Jak chcę ściągnąć TRAFly to mój Avast mówi, że znalazł Trojana.
Czytałam gdzieś, że co niektóre "takie" programy są wykrywane jako wirusy, ale chcę mieć pewność... Czy aby na pewno tam jest jeszcze TRAFly??
_________________
"Lucy I'm back!!"
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.175 sekundy. Zapytań do SQL: 10