FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy techniczne
Autor Wiadomość
Radek70 
Nowicjusz


Dołączył: 25 Gru 2016
Posty: 2
Wysłany: 25-12-2016, 20:01   

Witam
Czy spotkaliście się z problemem podczas uruchamiania gry - robi się czarny ekran i po chwili następuje crash z opisem:
Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH
Nazwa aplikacji: ROTTR.exe
Wersja aplikacji: 1.0.753.2
Sygnatura czasowa aplikacji: 5807b74b
Nazwa modułu z błędem: atidxx64.dll
Wersja modułu z błędem: 8.17.10.447
Sygnatura czasowa modułu z błędem: 4fd62484
Czy jest sposób na poprawę?
 
 
MaXoR 
Student



Dołączył: 08 Sty 2016
Posty: 62
Skąd: Via Caravelli
Wysłany: 26-12-2016, 18:42   

Radek70 napisał/a:
Witam
Czy spotkaliście się z problemem (...)


Osobiście z takim problemem się nie spotkałem ... i co więcej, nie używam sprzętu na bazie AMD. A więc o szczegóły się mnie nie dopytuj. Nie mniej, wygląda to na konflikt "czegoś" ze sterownikiem. TUTAJ znajdziesz opis typowych problemów z wymienionym przez Ciebie plikiem. Z kolei na jakimś forum natknąłem się na wzmiankę, iż np. aktualizacja Raptr może powodować jakieś problemy. Nikt nie mówi, że czegoś takiego - jak raz - używasz i tym bardziej nie jest to żadna wyrocznia. Ale aby dojść to pewnego ładu, postaraj się po prostu o sytuację uruchamiania gry "na czysto".
_________________
Nathan McCree to bez wątpienia wielki gość ...
 
 
Radek70 
Nowicjusz


Dołączył: 25 Gru 2016
Posty: 2
Wysłany: 26-12-2016, 21:46   

MaXoR - dzięki pomogło. Nawet nie skojarzyłem aby sprawdzić Advanced Micro Devices, Inc. Radeon DirectX 11. Po reinstalacji ruszyło. Jeszcze raz dzięki za podpowiedź.
 
 
MaXoR 
Student



Dołączył: 08 Sty 2016
Posty: 62
Skąd: Via Caravelli
Wysłany: 26-12-2016, 22:34   

Drobiazg ...

Miłego tomb-raiderowania! ;)
_________________
Nathan McCree to bez wątpienia wielki gość ...
 
 
tomashi 
Nowicjusz


Dołączył: 24 Sty 2017
Posty: 1
Wysłany: 24-01-2017, 18:36   

Posiada ktos spolszczenie do raise of ?
_________________
ss
 
 
Cez 
World of Tomb Raider



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 3987
Skąd: Tczew/3city
Wysłany: 24-01-2017, 20:14   

Spolszczenie? Ta gra jest spolszczona na każdej platformie, na której została wydana.
_________________
 
 
SlawoSlaw 
Nowicjusz


Dołączył: 01 Kwi 2017
Posty: 1
Wysłany: 01-04-2017, 10:10   

Witam. Kupiłem oryginalną grę, pograłem trochę czasu aż pewnego razu gra nie chce się odpalić. Wskakuje do menu i wyskakuje okno iż "program przestał działać"
Sprawdzałem spójność plików, reinstalowałem grę, niestety problem dalej się powtarza. Czy ktoś z was wie o co chodzi? Ze sprzętem jest wszystko ok, jak mówię grałem wcześniej bez problemów prawie że na maks. detalach, miejsca na dysku tez mam mnóstwo. Proszę o poradę.
 
 
krtomb 
WoTR Team



Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 1079
Skąd: Helheim
Wysłany: 02-04-2017, 14:18   

Jakaś konfiguracja sprzętowa? Specyfikacja kompa? Sterowniki graficzne przeinstalowane?
_________________
"In place of a dark Lord you would have a queen! Not dark but beautiful and terrible as the dawn! Treatreous as the sea! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!"
 
 
Tendi 
Nowicjusz


Dołączyła: 07 Kwi 2017
Posty: 2
Wysłany: 07-04-2017, 07:55   

Jeśli grę masz na steamie, to w opcjach włącz taką opcję jak "sprawdź spójność plików gry". Mi to pomogło, a miałam identyczny problem :)
_________________
I'm in charge now! Prywatnie Ania. Pracuje jako księgowa Wałbrzych
 
 
Krystian1009 
Nowicjusz


Dołączył: 05 Cze 2012
Posty: 15
Skąd: Midgard
Wysłany: 26-06-2017, 13:25   

Mam problem z odpaleniem gry.

Mianowicie ustawiać mogę ją jak chcę, ale gdy klikam Graj, wyskakuje mi informacja jak na załączniku, czyli, że do uruchomienia potrzebna jest zgodność z DirectX11 (mam go na kompie), a sterownik lub moja karta nie obsługuje akceleracji 3D w ramach Direct'a 11.
Próbowałem z ustawieniem w DXCPL, które ponoć pomaga, noo...mi nie pomogło :(

Spróbuję zaktualizować sterowniki od karty ze strony Nvidii ponownie, ale nie wiem co mam zrobić jak i to nie zadziała. Czy rzeczywiście nic nie można zrobić, jak tylko kupić nowy sprzęt? :/
_________________
,,Życie jest pełne niespodzianek"
 
 
MaXoR 
Student



Dołączył: 08 Sty 2016
Posty: 62
Skąd: Via Caravelli
Wysłany: 26-06-2017, 15:47   

Krystian1009 napisał/a:
Mam problem z odpaleniem gry.
(...)


Nie tylko na różnych internetowych STRONACH, ale również i na pudełkach z grami umieszczane są informacje nt. wymagań sprzętowo-programowych... I jakbyś był łaskaw wyciągnąć z tego wnioski i napisał o jaki sprzęt w Twoim wypadku chodzi, to zamiast zgadywać, być może ktoś w tej sprawie coś by doradził.
_________________
Nathan McCree to bez wątpienia wielki gość ...
 
 
Geralt 
Praktykant



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 188
Skąd: Gdynia
Wysłany: 12-10-2017, 07:56   

Cez,a myślałem że (dotyczy artykułu) gdy zrezygnuję z gry na kompie ,by co chwila nie walczyć z ulepszeniami i kupiłem Xbox one S oraz TV 65 cali 4K ,to okazuje się że w 4K nie pogram ? :( bo consola nie taka ;)
_________________
prawdziwa cnota krytyki się nie boi
 
 
Kloik 
Nowicjusz


Dołączył: 12 Paź 2017
Posty: 1
Wysłany: 12-10-2017, 10:09   

Czemu konsola nie taka? Xbox one S miał przecież obsługiwać 4K. Czyżby jedno pod jakimiś specjalnymi warunkami?
_________________
Pełno Lary w mojej głowie i serduszku. umowa kupna sprzedaży samochodu - zapraszam.
 
 
MaXoR 
Student



Dołączył: 08 Sty 2016
Posty: 62
Skąd: Via Caravelli
Wysłany: 12-10-2017, 10:45   

Kloik napisał/a:
Czemu konsola nie taka? Xbox one S miał przecież obsługiwać 4K. Czyżby jedno pod jakimiś specjalnymi warunkami?


Ano pod "specjalnymi" ... ;)
Wsparcie 4K jest dla video i Blu-ray, a gry tylko przeskalowane.
Jeżeli ma być faktyczne 4K, to trzeba zainwestować w Xbox One X (Project Scorpio).
_________________
Nathan McCree to bez wątpienia wielki gość ...
 
 
Cez 
World of Tomb Raider



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 3987
Skąd: Tczew/3city
Wysłany: 12-10-2017, 16:38   

To jest problem obecnej generacji konsol. Od samego startu jest to bardzo słaba generacja, która była tylko nieco lepsza od poprzedniej. Między PS2 a PS3 przepaść była ogromna, a między PS3 a PS4 bardzo skromna. PS4 Pro czy też analogiczny Xbox One X ma tę różnicę powiększyć, ale kosztem właśnie tego, że nabywcy wcześniejszych wersji tej generacji mogą o 4K pomarzyć.

Ja nie zamierzam dawać ani złotówki na to żenujące przedłużanie słabej generacji i czekam na PS5.
_________________
 
 
Geralt 
Praktykant



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 188
Skąd: Gdynia
Wysłany: 14-10-2017, 11:10   

Cez-Jaki Ty jesteś nieprzystępny i niepodatny ;) na reklamy (mnie zmanipulowali) ;(
gdyby wszyscy tak myśleli, to z czego ci bidusie z microsoftu by żyli , :mrgreen2: :mrgreen2: :mrgreen2: :mrgreen2: :jumper:
_________________
prawdziwa cnota krytyki się nie boi
 
 
MaXoR 
Student



Dołączył: 08 Sty 2016
Posty: 62
Skąd: Via Caravelli
Wysłany: 15-10-2017, 01:35   

@Geralt:

Nie przejmuj się konsolami... nie ma sprzętu na "całe życie". ;)
Ja np. dobrze pamiętam czasy gdzie VGA (640x480) było standardem, a SVGA rarytasem. Do TR1 specjalnie dokupiłem wówczas na raty (bo za gotówkę nie było mnie stać) akcelerator 3Dfx - efekt "zmiękczenia" tekstur był po prostu boski! :mrgreen2: ... i ewolucja trwa do dzisiaj ... tyle, że rozmawiamy o 4K.
_________________
Nathan McCree to bez wątpienia wielki gość ...
 
 
Geralt 
Praktykant



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 188
Skąd: Gdynia
Wysłany: 15-10-2017, 15:33   

Właściwie ,czego się czepiam , w tej chwili to co widzę w 65 c jest super i co to miałbym jeszcze ujrzeć :jumper: sam nie wiem
_________________
prawdziwa cnota krytyki się nie boi
 
 
MaXoR 
Student



Dołączył: 08 Sty 2016
Posty: 62
Skąd: Via Caravelli
Wysłany: 15-10-2017, 22:00   

Cała ta rozmowa bardziej by pasowała do "problemów technicznych" ... ;)
a widzę, że bez szerszego objaśnienia się nie obejdzie, zatem posłuchaj:

Zwiększona rozdzielczość 4K-UHD, bo tak właśnie prawidłowo powinno się to określać, dotyczy tylko i wyłącznie obrazów statycznych (czyli nieruchomych). Przy obrazach ruchomych jego ostrość (tzw. rozdzielczość dynamiczna) gwałtownie spada i z różnych pomiarów może się nawet okazać, że jest gorsza, niż w najlepszych telewizorach Full HD. Kolejna sprawa, to rzeczywista jakość obrazu - Ultra HD ma owszem 4 razy więcej pikseli, ale absolutnie nie oznacza to, że jest 4 razy lepszej jakości, i jeżeli np. jakiś sprzedawca to tak zachwala, to opowiada bzdury, bo pion i poziom są tylko podwojone. Jeszcze inna sprawa, to odległość z której ten TV oglądasz. Zaleca się, aby była to co najmniej dwukrotność przekątnej, lecz nie może być przesadnie duża, bo zwyczajnie przestaniesz widzieć szczegóły (no chyba, że będziesz oglądał to przez lornetkę). Tak jest, wielkość ekranu przy 4K (a tym bardziej 8K) ma podstawowe znaczenie, ponieważ rozmiar pojedynczego piksela staje się coraz mniejszy. Przy materiałach filmowych można by tu jeszcze mówić o stopniu kompresji, czyli tzw. przepływność (bitrate) - to także przekłada się na jakość obrazu, ale jest to już oddzielny temat.

Odnosząc to wszystko do konsoli, to dobre przeskalowanie obrazu może być w wielu wypadkach po prostu trudne do odróżnienia od rozdzielczości natywnej. Inną sprawą jest także to, że obraz 4K-UHD wymaga sporej mocy obliczeniowej od sprzętu przy jednoczesnym zachowaniu komfortu grania. Żaden to bowiem interes, gdy przy złożonej scenie ilość fps-ów będzie znienacka drastycznie spadać. I na ten przykład porównując obecne (nazwijmy, że przejściowe) platformy pod względem samej wydajności graficznej, to:

Xbox Scorpio: 6 TFLOPS, 326GB/s, 12GB GDDR5
PS4 Pro: 4.12 TFLOPS, 218 GB/s, 8GB GDDR5

Wyraźnie widać przewagę Xboxa, ale prawda jest taka, że żadna z nich nie jest na chwilę obecną jakimś "wejściem na salony" - 4K przy 60 fps-ach zdecydowanie nie uciągną. Ciekawą dopiero propozycją może być rzeczywiście PS5. Tym bardziej, że wielu analityków prorokuje odpowiedź SONY szybszą, niż dotychczas miało to miejsce - konkurencja robi swoje (haha). A poza wszystkim, to nie ma złotego środka na wybór - różne są biblioteki gier, jakieś tytuły na wyłączność ... oraz własne gusta. :hehe:
_________________
Nathan McCree to bez wątpienia wielki gość ...
 
 
Geralt 
Praktykant



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 188
Skąd: Gdynia
Wysłany: 18-10-2017, 16:29   

Wow,a nie mówiłem że to bardzo proste ;( :mrgreen2:
_________________
prawdziwa cnota krytyki się nie boi
 
 
MaXoR 
Student



Dołączył: 08 Sty 2016
Posty: 62
Skąd: Via Caravelli
Wysłany: 18-10-2017, 18:55   

...Dlatego wcześniej mówiłem... abyś się nie przejmował konsolami. :P ;)
_________________
Nathan McCree to bez wątpienia wielki gość ...
 
 
Geralt 
Praktykant



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 188
Skąd: Gdynia
Wysłany: 20-10-2017, 15:29   

I tak właśnie robię ,przestaję się przejmować , bez stresu :> :pozdro:
_________________
prawdziwa cnota krytyki się nie boi
 
 
Blejd 
Nowicjusz


Dołączył: 06 Gru 2017
Posty: 1
Wysłany: 06-12-2017, 15:26   

Witam
Mam taki problem przy probie uruchomienia gry wyskakuje mi cos takiego :

Currently your game purchase cannot be re-validated successfully, please wait 24 hours and try again.'
and link here :
i link pod jaki mnie skierowuje.
https://support.codefusion.technology/rotr54675345/?e=88500006&t=DN0200000163&l=polish

Gra jest na steam i w steam miałem dodaną tylko jedną osobe w zaufanych komputerach , teraz ja wykasowalem i dostep do konta mam tylko ja , zmienilem haslo i maila i od kilku dni wyskakuje mi powyzsze info , o o co chodzi ??

Proszę o Pomoc.
Pozdrawiam
 
 
Geralt 
Praktykant



Dołączył: 05 Paź 2005
Posty: 188
Skąd: Gdynia
Wysłany: 14-12-2017, 09:29   

Niestety ja gram na Xbox-się i nie znam sprawy, ;(
mam problem osobisty ,a wiem że na tym forum jest grupa autorytetów którzy pomogą :mrgreen2: A oto pytanie- do czego te nieszczęsne kart w sklepie ,bo nie odczułem posiadania :jumper:
_________________
prawdziwa cnota krytyki się nie boi
 
 
MaXoR 
Student



Dołączył: 08 Sty 2016
Posty: 62
Skąd: Via Caravelli
Wysłany: 14-12-2017, 20:58   

Geralt napisał/a:
Niestety ja gram na Xbox-się i nie znam sprawy, ;(
mam problem osobisty ,a wiem że na tym forum jest grupa autorytetów którzy pomogą :mrgreen2: A oto pytanie- do czego te nieszczęsne kart w sklepie ,bo nie odczułem posiadania :jumper:


Ja osobiście za żaden autorytet się nie uważam ... :D
Ale odpowiem - karty służą do personalizowania rozgrywki w dodatkowych trybach. Jest to coś w rodzaju kupowania umiejętności i wyposażenia - lepsza broń, odporność na obrażenia itp. Ale i nie tylko, można tym również swoje możliwości zmniejszać - chodzi o to, aby gracz miał poczucie pewnego dealu - przejdziesz jakiś tryb w bardziej utrudniony sposób i masz coś w zamian.

Wszystko to ma niby służyć uatrakcyjnieniu gry ponad jej standardowe ramy, ale moim zdaniem nie jest to zgodne z duchem Tomb Raidera. Na tym forum już o tym wspominałem - poziom trudności powinien przede wszystkim wynikać z samej natury gry, a nie ze sztucznego manipulowania jakimiś ustawieniami. Gra bowiem staje się wówczas bardzo umowna... jeżeli np. odgórnie założymy, że jednym strzałem likwidujemy konkretnego przeciwnika.
_________________
Nathan McCree to bez wątpienia wielki gość ...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.163 sekundy. Zapytań do SQL: 10