FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Śnieg w Pradze (?)

Czy masz śnieg w The Monstrum Crime Scene?
Tak
51%
 51%  [ 83 ]
Nie
48%
 48%  [ 79 ]
Głosowań: 149
Wszystkich Głosów: 162

Autor Wiadomość
krtomb 
WoTR Team



Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 1066
Skąd: Helheim
Wysłany: 02-10-2009, 01:48   

istotnie jest opcja w debug menu aby uruchomić śnieg... zdaje się że w opji debug Visuals albo coś ale odhaczenie jej nic nie daje - wniosek jest jeden, opcja śniegu wydaje się być niezaimplementowana, jednak w przypadku niektórych konfiguracji sprzętowych może się okazjonalnie pojawić. Ale takie deliberacje jakie mają tutaj miejsce są tak burzliwe jakby przynajmniej uniemożliwiało to przejście do dalszego levelu... może jeszcze ktoś zacznie szukać Kurtisa w Monstrum Crimescene - bo przecież jak wspomniany śnieg, Kurtis występował na screenie przedpremierowym obok dziury w ścianie w kanałach pod Pragą...

[ Komentarz dodany przez: Integral: 02-10-2009, 10:51 ]
Nie podpowiadaj lepiej :o
_________________
"In place of a dark Lord you would have a queen! Not dark but beautiful and terrible as the dawn! Treatreous as the sea! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!"
 
 
Gold Girl 
Nowicjusz



Dołączyła: 03 Paź 2009
Posty: 24
Skąd: nigdzie
Wysłany: 10-10-2009, 14:42   

Nie wiem jaką mam karte graficzna ,bo ja w tych sprawach jestem zielona :|
Tak czy siak u mnie pada śnieg.
A co do okularów Croftówny... Raz je ma ,a raz nie co strasznie denerwuje ,a przynajmniej mnie.
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5679
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 10-10-2009, 16:35   

Cytat:
Tak czy siak u mnie pada śnieg.

To albo prosimy screena, albo nie pleść głupstw :)
_________________
 
 
Gold Girl 
Nowicjusz



Dołączyła: 03 Paź 2009
Posty: 24
Skąd: nigdzie
Wysłany: 11-10-2009, 13:31   

Nie plotę głupstw. Nie wiem jak jest u Was... :? Po prostu mówie prawde
I już dawno odstawiłam TR AoD ,ale może mam jakiś screen za czasów kiedy w to grałam.
 
 
Asyenna 
Odkrywca



Dołączyła: 10 Paź 2006
Posty: 1869
Wysłany: 11-10-2009, 13:34   

Chodzi o to że już wiele osób mówiło że ma ten nieszczęsny śnieg ale jakoś nikt nie potrafił na to dać dowodu. Zawsze kończyło sie na gadaniu.
Dlatego tak jak pisze K@t zrób screeny i pokaż nam ze faktycznie masz ten śnieg. :)
_________________
Grawitacja to nałóg z którym trudno zerwać.
 
 
Gold Girl 
Nowicjusz



Dołączyła: 03 Paź 2009
Posty: 24
Skąd: nigdzie
Wysłany: 11-10-2009, 13:51   

Chciałyście dostałyście :jumper:
http://img340.imageshack.us/i/monstum.png/
Jestem nowa na forum więc nie wiem jak się dodaje obrazki. Zapoznałam sie z regulaminem. :)
 
 
Asyenna 
Odkrywca



Dołączyła: 10 Paź 2006
Posty: 1869
Wysłany: 11-10-2009, 13:53   

No wybacz ale ja tu nie widzę padającego śniegu. :P Taki leżący na ziemi to standardowo wszyscy mają. :)

Padający śnieg -screen z PS2 (podał Zebius na pierwszej stronie tematu) http://www.tombraiderforu...es/aod_snow.jpg
_________________
Grawitacja to nałóg z którym trudno zerwać.
 
 
Gold Girl 
Nowicjusz



Dołączyła: 03 Paź 2009
Posty: 24
Skąd: nigdzie
Wysłany: 11-10-2009, 13:57   

Myślałam ,że chodzi ogólnie o śnieg. Mój błąd. :oops: Nie przypominam sobie ,żebym miała padający snieg... Uff. Jak spojrzałam na ten screen to cieszę sie ,że mi nie padał. :P
 
 
Aniaa 
Obieżyświat



Dołączyła: 08 Kwi 2007
Posty: 984
Wysłany: 11-10-2009, 14:16   

Byłam w trakcie poprawki, jeszcze nie skończyłam. Pisałam, że nie zauważyłam poprzedniejszych postów, które strasznie szybko zostały napisane, więc miałam pisać sprostowanie. W każdym razie dowód jest i niektórzy to mają szczęście.

[ Komentarz dodany przez: e_g: 11-10-2009, 16:55 ]
to screen z PLAYSTATION 2!!!!!!!!!!1
 
 
Mr Macphisto 
Emocjonalny kaktus



Dołączył: 19 Gru 2003
Posty: 2192
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-10-2009, 14:28   

Jaki znowu dowód, god damn it?
_________________
...and touch the flame
 
 
Krewetka 
Nowicjusz


Dołączył: 02 Maj 2010
Posty: 15
Wysłany: 19-07-2010, 02:39   

Sam nie mam śniegu w Monstrum Crimescene, ale znalazłem wideo odnośnie tego poziomu, który jakimś cudem ma śnieg.
http://www.youtube.com/watch?v=NjCmj-slpuM
W opisie filmu pisze że gracz używa cheatu od Gameshark. Być może tym trainerem uaktywnił też śnieg.
 
 
K@t 
Spectre



Dołączył: 19 Kwi 2004
Posty: 5679
Skąd: Poproś Tatę
Wysłany: 19-07-2010, 10:11   

Gameshark jest do PS2, a tam śnieg pada normalnie, już bez żadnego kombinowania. Facet jedynie użył cheatów na latanie i podwójne pistolety.
_________________
 
 
Nana 
Nowicjusz



Dołączyła: 17 Maj 2016
Posty: 8
Wysłany: 26-05-2016, 17:49   

Wiadomo, że temat stary, ale temu graczowi udało się osiągnąć tak ładne wyniki, jeśli chodzi o grafikę TRAOD, że i mi przyszło trochę czasu spędzić nad ustawieniami, patchami... i skoro tak, to może wreszcie ucieszy kogoś widok mitycznego śniegu na PC...



Teoretycznie ekskluzywny dla PS2 efekt gorąca...



i całkiem ładna mgiełka w getto...

 
 
Cez 
World of Tomb Raider



Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 3979
Skąd: Tczew/3city
Wysłany: 26-05-2016, 18:23   

No to zdradź nam jak tego dokonałaś :) Napisz instrukcję co zrobić, by uzyskać taki efekt.
_________________
 
 
krtomb 
WoTR Team



Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 1066
Skąd: Helheim
Wysłany: 27-05-2016, 09:28   

Mgła czy efekt gorąca w TRAOD był zawsze na PC - przy nowych shaderach to nie było nic nieosiągalnego. Inaczej że grzebanie w rejestrze gry nawet przy FX śniegu nie dawało żadnych rezultatów więc - jeśli jest jakiś sposób to też jestem curious :P
_________________
"In place of a dark Lord you would have a queen! Not dark but beautiful and terrible as the dawn! Treatreous as the sea! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!"
 
 
Nana 
Nowicjusz



Dołączyła: 17 Maj 2016
Posty: 8
Wysłany: 27-05-2016, 11:41   

Sprawdziłam to na kilku komputerach, na kilku kartach i naprawdę trudno powiedzieć co sprawia, że śnieg na PS2 jest, a na PC niby nie ma ale może jednak jest. Mam wrażenie, że AOD zwyczajnie woli NVIDIA GeForce. Nie wiem jak jest z najnowszymi kombajnami, ale z tymi sprzed 2003 dało się negocjować.
W każdym razie co do sposobu... Jest to trochę metoda prób i błędów i od razu zaznaczam, że jeśli gra będzie miała w zwyczaju zacinać się przy ładowaniu Parisian Ghetto, to jesteście na dobrym tropie :P Przy kartach GeForce istnieje szansa, że po zainstalowaniu patcha v52 i ustawieniu grafiki (w grze i okienku ustawień) na najwyższe obroty pojawi się śnieg. Czasami i niższe, ale jak już mówiłam - próby, błędy, upór i irytacja. W moim przypadku najlepsze efekty to śnieg na całym placu oprócz rozmowy z Luddickiem. Znikał też, kiedy weszło się na fontannę, albo wróciło od Vasileya. Cóż poradzić, taka zmienna pogoda. ;)
Drogą zdecydowanie łatwiejszą i stabilniejszą jest po prostu zainstalowanie tego oto patcha, ale tutaj zyskamy cały pakiet zmian. Jako posiadaczka niereformowalnej (?) karty Radeon uczyniłam właśnie tak, bo niestety po trzech godzinach testowania ustawień, które zwykle dawały przynajmniej przelotne opady, tutaj zyskałam niewiele. Mi osobiście przypadł do gustu patch TRF. Przynajmniej warunki atmosferyczne są stałe, a animacje kuśtykającej z bólu Lary też cieszą oko.
Grę ustawiałam według tego, ale przy rozwiązaniu drugim jest to raczej czysto kosmetyczna sprawa.

krtomb napisał/a:
Mgła czy efekt gorąca w TRAOD był zawsze na PC - przy nowych shaderach to nie było nic nieosiągalnego. Inaczej że grzebanie w rejestrze gry nawet przy FX śniegu nie dawało żadnych rezultatów więc - jeśli jest jakiś sposób to też jestem curious


Minęłam na yt filmik o ekskluzywnych dla PS2 elementach TRAOD i tam je wymieniono, więc dodaję screeny. Od razu zaznaczam, że na PS2 nie grałam w AOD nigdy, więc można mi dużo wmówić. ;)

Powodzenia cierpliwości, ale od razu polecam drogę na skróty, bo to cały wachlarz nowości.
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 28-05-2016, 22:14   

Śnieg na PC można osiągnąć tylko i wyłącznie za pomocą łatki znanej jako "Sasho's Movement Patch". Wszystkie inne informacje jakoby śnieg był dostępny w oryginalnych wersjach gry to czyste kłamstwo. O ile jeszcze ewentualnie mógłbym zrozumieć działanie śniegu na konkretnych konfiguracjach, "okazjonalne" opady w trakcie rozgrywki to już zupełna bzdura. Sascho sam napisał, że gra w wersji vanilla sprawdza "if some bool is true"(http://www.tombraiderforums.com/showpost.php?p=6534028&postcount=151), co oznaczałoby, że musi być konkretny typ sprzętu do jego uruchomienia. Sascho wyłączył to sprawdzanie i dlatego w jego patchu śnieg działa u każdego.
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
Nana 
Nowicjusz



Dołączyła: 17 Maj 2016
Posty: 8
Wysłany: 29-05-2016, 22:03   

Okazjonalny to złe słowo, mogę to porównać do momentów gdzie stojąc koło np. drzewa odwracamy się lekko, a ono "znika" albo miga. Błąd w grafice i już, tak to pojmuję. A skoro jakiś element jest od początku wadliwy, mogę tylko powiedzieć co na swojej drodze napotkałam, a jak to działa i czemu... Bzdura nie bzdura, faktem jest że ta gra umie zaskoczyć, a śnieg to kropla w morzu takich błędów-niuansów-niedopracowań. :) A to co opisałam wcześniej, to tylko trop i domniemania na podstawie własnych doświadczeń z grą. Dzięki za wyjaśnienie jak patch działa i czemu sam efekt działać bez niego nie chciał. To zdecydowanie do mnie przemawia i zgadzałoby się z tym co wspomniałam wcześniej; konkretne ustawienia konkretnego sprzętu. Byłam trochę zdziwiona, że lepszy sprzęt nie oznacza "taki, jakiego oczekuje gra".
 
 
pmkkoch 
Obieżyświat



Dołączył: 23 Wrz 2006
Posty: 1275
Wysłany: 10-06-2016, 17:32   

Działający śnieg w Monstrum Crimescene na oryginalnej wersji PC gry(lub na którejś z oficjalnych trzech łatek) to mit. Gra ma bodaj 13 lat a nie ma ani jednego filmiku ukazującego choćby jedną drobinkę śniegu(co jest zaskakujące zważywszy na to, że FRAPS i inne programy nagrywające doskonale radzą sobie z TRAOD). Dopiero "Sasho's Movement Patch" to zmieniło. Z tego też powodu śmiem sądzić, że wszelkie informacje jakoby śnieg działał niektórym graczom bez w/w patcha to albo wspomnienia wersji na PS2, albo najzwyczajniej w świecie kłamstwa.
_________________
"I hear the click-clack of your feet on the stairs. I know you're no scare-eyed honey.
There'll be a feast if you just come upstairs, but it's no hanging matter. It's no capital crime."

 
 
Menkaure 
WoTR Team



Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 1744
Skąd: Z Bulerbyn
Wysłany: 12-06-2016, 14:19   

Na forum_którego_nazwy_się_nie_wypowiada jest patch, który dodaje śnieg w Pradze, Lara/Kurtis kuśtykają przy niskiej energii - efekty super :)
AoD jest super!!
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.156 sekundy. Zapytań do SQL: 12