FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj




Poprzedni temat «» Następny temat
Wasza klawiszologia :)
Autor Wiadomość
uciu999 
Podróżnik


Dołączył: 18 Wrz 2008
Posty: 255
Wysłany: 02-12-2008, 21:16   

U mnie sterowanie było właściwie nie zmienione poza jednym szczegółem. Kucanie przypisałem do PPM. Głównie dlatego, że kiedy miałem użyć trybu adrenaliny palce mi się łamały przy próbie naciśnięcia shifta. Zrobiłem już tak przy demku. Z takim ustawieniem wykonywanie BT jest dla mnie dużo łatwiejsze :D
 
 
 
01anka 
Nowicjusz



Dołączyła: 31 Sty 2008
Posty: 10
Wysłany: 02-12-2008, 21:27   

mam gamepada`a? nazywa sie "tracer dual shock" klawisze maja inne numery niz je przypisuje zadaniom np. naciskam klawisz z nr 3 a podobno dziala 2 albo nie dziala ...jak np. chodzenie po prostu niektore klawisze czy tez funkcje nie dzialaja.... bede wdzieczna za pomoc
_________________
"Wszystko wskazuje na to, ze myliłyśmy się. Tyranozaury były padlinożercami." prof. Jack Horner
 
 
Adamaru 
Podróżnik



Dołączył: 12 Sie 2008
Posty: 641
Wysłany: 03-12-2008, 18:07   

Możesz wytłumaczyć to jaśniej? ;)
_________________
Yf a dą suwajf, nan of as łyl.
 
 
01anka 
Nowicjusz



Dołączyła: 31 Sty 2008
Posty: 10
Wysłany: 04-12-2008, 10:02   

Adamaru napisał/a:
Możesz wytłumaczyć to jaśniej? ;)
- jesli to ja mam wyjasnic...to napisz czego nie rozumiesz?
_________________
"Wszystko wskazuje na to, ze myliłyśmy się. Tyranozaury były padlinożercami." prof. Jack Horner
 
 
Łukasz 
Podróżnik



Dołączył: 05 Lis 2007
Posty: 700
Skąd: Gorzów
Wysłany: 07-04-2009, 14:29   

Ja chodzę oczywiście strzałkami. Inne czynności wykonuję klawiszami jakie mi zostały przypisane. A czy jest taka czynność jak szybszy bieg czy szybsze pływanie ? W niektórych przypadkach jednak by się to przydało.
_________________


Co jest Gość ;)
 
 
 
kluz_kaa 
Pierożek Kluzo



Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 1373
Skąd: The Island
Wysłany: 07-04-2009, 17:17   

Szybciej możesz pływać naciskając klawisz akcji (standardowo [E]), natomiast co do sprintu, to takowego w TRA nie ma.
_________________
If you want to survive, you'll have to outwit, outplay and outlast the rest of them.
 
 
 
queue 
Nowicjusz



Dołączyła: 23 Lut 2009
Posty: 4
Skąd: z przed kompa.
Wysłany: 11-04-2009, 08:20   

ja chodzę 'wsad'em. Później tylko dostosowuję klawisze akcji do wygody tak, zeby łatwo było mi wykonywać poszczególne czynności. według mnie tak jest łatwiej, bo wszystko ma sie w zasięgu jednej reki. ^^
_________________
4.
 
 
Polo_Gard 
Podróżnik



Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 604
Skąd: Kraków
Wysłany: 11-04-2009, 10:18   

Ja mam wszystkie klawisze ustawione domyślnie oprcz klawisza kucania (SHIFT). Zmieniłem go na klawisz F z Legendy. Cieszę się, jest fajnie :]
 
 
rocik 
Nowicjusz



Dołączyła: 12 Kwi 2009
Posty: 5
Wysłany: 14-04-2009, 18:19   

Ja poruszam się samą klawiaturą. Sterowanie myszką i WSADem to dla mnie czarna magia. Do poruszania Larą używam strzałek a reszta klawiszy jest od lewego do prawego shifta. Poruszam sie myszka tylko w TRU tam jakos łatwo mi to przyszło :]
_________________
HOP jedna nóżka, HOP druga nóżka, HOP trzecia nóżka, HOP czwarta nóżka :P
 
 
Hiroko8431 
Student



Dołączyła: 10 Sty 2010
Posty: 44
Wysłany: 25-01-2010, 23:02   

Ja tylko z początkowego sterowania zmieniłam kucnięcie z Shiftu na Ctrl. Ogółem sterowanie dopasowane do rąk, nie trzeba ganiać palcami po klawiaturze. Wszystko jest OK.
_________________
,,Cieniu, nie próbuj działać jak słońce''

(Stare, egipskie przysłowie)
 
 
(--AGATA--) 
Praktykant



Dołączyła: 23 Paź 2008
Posty: 111
Wysłany: 13-07-2010, 08:19   

Wsad zamieniłam na standardowe strzałki.
Kucanie,strzelanie,zmiana broni i skakanie mam ustawione na myszce.
Akcja-prawy ctrl
Linka-prawy shift
chowanie broni-Prawy alt
Duża apteczka-spacja
mała apteczka-0 na numerycznej
celowanie precyzyjne-delete

Przy takiej konfiguracji klawiszy gra mi się wyśmienicie.

kiedy pierwszy raz miałam do czynienia z tomb raiderami od Crystalsów,uporczywie chciałam ustawić wszystko wyłącznie na klawiaturze,myślałam,że nie będę w stanie opanować jednoczesnego sterowania myszką i klawiaturą,bo nigdy nie grałam w gry gdzie takie rozwiązanie byłoby zastosowane,ale po wielu próbach,w końcu udało mi się dopasować do siebie odpowiednie sterowanie tak,że teraz nie wyobrażam sobie grania bez myszki,łapie za nią odruchowo nawet kiedy gram w Klasyki.
:pozdro: :wotr:
_________________
One, two – EKO coming for you
Three, four – better lock your door
Five, six – grab your crucifix
Seven, eight – gonna stay up late
Nine, ten – Never sleep again
 
 
Tambylec 
Praktykant


Dołączył: 08 Lut 2009
Posty: 103
Wysłany: 16-07-2010, 00:01   

Ja mam wszystko prawie po staremu, jeno klawisz skoku zamieniłem z klawiszem chodu. Bardziej mi takie coś pasuje. Jednak po długotrwałej sesji z previous-genowymi Tombami teraz muszę od nowa przyzwyczajać się do używania mychy, argh...
 
 
Krewetka 
Nowicjusz


Dołączył: 02 Maj 2010
Posty: 15
Wysłany: 19-07-2010, 03:14   

Wszystko mam wg. domyślnych ustawień, z tym że klawisze Z oraz X mam ustawione na Z-Strzał X-Wyceluj.
 
 
Black Angel 
Student



Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 62
Wysłany: 19-07-2010, 14:10   

Ja używam ustawień standardowych, bo zawsze kiedy przestawiam sterowanie muszę coś zepsuć więc nie ruszam :)
 
 
Andzia 
Nowicjusz



Dołączyła: 08 Lip 2010
Posty: 2
Wysłany: 20-07-2010, 12:23   

Hm a więc. :
bieganie/chodzenie- WASD (chodzenie wciśnięty lewy alt, skradanie wciśnięty klawisz R)
skok- prawy przycisk myszy
przewrót- F
strzał- lewy przyscisk myszy
akcja/interakcja <standard>- E
Ehh co tam jeszcze jest?..
aa.
Linka<harpun jak to niektórzy mówią :hehe: > - Q
tryb celowanie- Z
no i tam te różne akrobacje i skoki na główkę to nie wymieniam.. ;p :croft:
 
 
krtomb 
WoTR Team



Dołączył: 25 Lis 2006
Posty: 1066
Skąd: Helheim
Wysłany: 20-07-2010, 13:02   

Szkoda, że nie zrobili sterowania w TR Legend i Anniversary w taki sposób w jaki zrealizowali w Soul Reaver 2 - gdzie można było grać myszką i klawiaturą, ale jak się nie chciało, to można było tylko do klawiatury dostosować, a obrót kamery podpiąć przykładowo pod klawisze ponad WSAD-em, albo ponad Strzałkami Kierunkowymi. Takie sterowanie się sprawdzało i to całkiem dobrze. W TRach od Crystalsów tego niestety nie ma, a szkoda. Ja w Anniversary mam sterowanie jak w Legend, bo nie używam Manual Grab - które jest w tej grze tak potrzebne jak sonar w TRU :D
_________________
"In place of a dark Lord you would have a queen! Not dark but beautiful and terrible as the dawn! Treatreous as the sea! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!"
 
 
K.C.T.R 
Nowicjusz


Dołączyła: 11 Paź 2009
Posty: 29
Wysłany: 11-11-2010, 15:00   

Nie mogłam znaleźc właściwego tematu,więc napiszę tutaj :) Czy w TR:A na PS2 jest możliwa walka wręcz?Bo czytałam,że na PC można walczyc wręcz i nie wiem czy na PS2 też istnieje taka opcja :)
 
 
Remek333 
Student


Dołączył: 27 Lut 2010
Posty: 60
Skąd: Skątowni
Wysłany: 11-11-2010, 17:04   

Pierwszy raz słyszę żeby w TRA możliwa była walka w ręcz.
 
 
K.C.T.R 
Nowicjusz


Dołączyła: 11 Paź 2009
Posty: 29
Wysłany: 11-11-2010, 19:17   

Remek333 napisał/a:
Pierwszy raz słyszę żeby w TRA możliwa była walka w ręcz.

W dziale TRA na laracroft.pl ,w 'poddziale' Sterowanie
Cytat:


• Walka wręcz

Gdy zwierzę podbiegnie lub podpłynie do Lary i zacznie ją szarpać, należy energicznie wciskać strzałki w bok lub A i D. Można również nacisnąć w takiej sytuacji klawisze E i S. Lara odepchnie się od napastnika.

Gdy zwierzę przewróci Larę na ziemię, szybko naciśnij Spację, aby błyskawicznie się podnieść.

Jeśli chcesz przeciwnikowi odebrać broń, tarczę itp., rzuć w jego kierunku linkę z hakiem, korzystając z klawisza Q.


Niestety,jest tylko sterowanie na PC :)
 
 
NataliaXrose 
Student



Dołączyła: 09 Lis 2010
Posty: 41
Skąd: Kielce
Wysłany: 12-11-2010, 16:38   

Ja nic a nic nie zmieniłam przyzwyczaiłam się do TRL i tam było podobne sterowanie tylko że w TRL zmieniłam to że kucanie była Shift :)
_________________
Prowadzę zagrajmy http://www.youtube.com/user/RoseXlara?feature=mhum
 
 
Invicta 
Podróżnik



Dołączyła: 22 Cze 2011
Posty: 283
Skąd: Znikąd :)
Wysłany: 14-07-2011, 17:18   

Ja nie zmieniałam nic poza skakaniem i kucaniem. Zmieniłam na z i x, sama nie wiem, dlaczego akurat tak, może dlatego, żeby w walce jedną ręką biegać, drugą robić uniki, w międzyczasie strzelać. No i palce mi jakoś odruchowo właśnie tam idą :) . Poza tym bez zmian.
_________________
Śmierć z nutką ironii zawsze boli...
 
 
kvl 
Nowicjusz


Dołączył: 03 Sty 2013
Posty: 4
Wysłany: 24-03-2013, 16:36   

Niedziałający walk na padzie. No właśnie spotkał się już ktoś z czymś takim ? Mam pad rumblepad 2 i "walk" ustawiam na 10 i nie działa, zauważyłem że jak się gra analogiem to są 3 poziomy chodzenia: skradanie, walk i bieg. Dodam że jak nacisnę na padzie "walk" -"10" i na klawiaturze "w" to działa, ale "walk" na padzie plus Dpad lub analog do oporu to nie działa. Proszę o odpowiedź na powyższą zagadkę.
 
 
kwiatuszek 
Praktykant



Dołączyła: 21 Maj 2013
Posty: 140
Skąd: Hogsmeade
Wysłany: 24-05-2013, 06:41   

Ja domyślny ;) i love U, WSAD!
_________________
alphabet boy
 
 
kwiatuszek 
Praktykant



Dołączyła: 21 Maj 2013
Posty: 140
Skąd: Hogsmeade
Wysłany: 24-05-2013, 06:43   

A no i Chód to alt. Legend i Underworldzie sterowanie ustawiłam jak w Anniversary.
_________________
alphabet boy
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


© 2002 - 2017 World of Tomb Raider | WoTR na Facebooku



Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Więcej o cookies powie Ci wujek Google.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0.136 sekundy. Zapytań do SQL: 11