Tomb Raider (2013) - Problemy techniczne
Cez - 26-03-2013, 17:10
krtomb wrote: | UPDATE dla posiadaczy kart nVidia - dziś z datą 25/03/2013 na oficjalnej stronie nvidia.pl pojawiły się oficjalne sterowniki |
Super! Beta niewiele mi pomogła, bo przed betą miałem ustawienia na Ultra i było w miarę ok, po instalacji Ultra musialem zmienic na Wysokie. Teraz znowu ustawilem na Ultra i gra sie nie tnie Mam GeForce GTX 260, zajebista karta, mam ją chyba ponad 5 lat i w każdą grę gram na maksymalnych ustawieniach jakie są do wyboru. Ekstra włosów Lary niestety do wyboru nie mam, wyłączona jest u mnie ta opcja, bo aż tak zajebista ta karta widocznie nie jest
peju - 27-03-2013, 20:19
Sluchajcie,
posiadacze srednich mocy kart GeForce (seria GTX 450/460/550/560/650/660) raczej nie maja za wiele co liczyc na patchy ale mozna pomoc sobie samemu w opcjach graficznych gry.
Oto jak mozecie zoptymalizowac ustawienia graficzne tak aby poziom detali byl "na maksa" i miec wlaczony TresFX:
Przede wszystkim jak ktos nie wierzy badz chce miec kontrole nad wydajnoscia, polecam sciagnac darmowy (dla podstawowych funkcji) program FRAPS, zainstalowac i uruchomic. Potem uruchomic gre. Program w ten sposob w lewym gornym rogu bedzie nam wyswietlac FPSy. I teraz tak: zabawa bedzie polegac na wylaczeniu badz zmiejszeniu niektorych funkcji. Ktos powie: "zaraz, zaraz, jaka to gra na maksa?" I slusznie, ale nie bedziemy dotykac kluczowych funkcji jak detale tekstur, cieni czy najwazniejszego TressFXa a skupimy sie na pozostalych parametrach. W zasadzie to sprawdzalem co te funkcje daja, porownywalem, zauwazalem co sie zmienia i powiem ze prawie niewiele a jednak wiele przypieszy kompa. No dobra, na pierwszy ogien idzie:
Teselacja wylaczamy
Wysoka Precyzja wylaczamy
potem
Glebia ostrosci NORM
SSAO NORM
Mozna tez zmienic:
Filtrowanie tekstur
Antualising
ale niekoniecznie calkowicie wylaczajac a jedynie nieco zmniejszajac.
Pozostale opcje zostawiamy na maks, w tym wlaczony postprocessing. Bez niego tez podpijemy nieco FPS ale ucierpia bardzo efekty swietlne - np na poczatku gdy Lara ucieka z jaskini (scenka QTE) w strone bialego swiatla to bez postprocessingu tam juz nie ma bialego swiatla a jest ciemna plama
[ Komentarz dodany przez: K@t: 27-03-2013, 20:39 ]
Wystarczy w jednym temacie.
Cez - 27-03-2013, 20:44
peju wrote: | Sluchajcie,
posiadacze srednich mocy kart GeForce (seria GTX 450/460/550/560/650/660) |
Średnich? Ja mam 260 i jest przezajebista I mi patch pomógł oraz ostateczne sterowniki.
marrrcin - 27-03-2013, 20:47
Peju działa świetnie, tylko, czy da się w jakiś sposób podczas gry usunąć te żółte, oczoje*ne cyferki w lewym górnym rogu?
K@t - 27-03-2013, 20:50
marrcin - a jak chcesz kontrolować liczbę FPS wyłączając te cyferki? Kiedy będzie już hulać jak należy, to po prostu wyłącz Frapsa.
Zresztą te cyferki da się wyłączyć, z tego co pamiętam.
peju - 27-03-2013, 21:33
marrrcin, hehe... Fraps to program ktory nie ma nic do obnizenia detali. Nie musisz go w ogole instalowac ani wlaczac. To tylko bys mogl sobie porownac ilosc kl/sek w grze przy roznych ustawieniach.
roho - 28-03-2013, 13:28
Mam taki problem.
Po sciagnieciu wszystkich update i najnowszych sterownikow do nvidia, mam gre tylko w czerwonym kolorze.
screenshot:
help.
barteknowacki - 28-03-2013, 22:58
Cez wrote: | peju wrote: | Sluchajcie,
posiadacze srednich mocy kart GeForce (seria GTX 450/460/550/560/650/660) |
Średnich? Ja mam 260 i jest przezajebista I mi patch pomógł oraz ostateczne sterowniki. |
Ja mam GT220 padaczke, mimo wszystko byłem zaskoczony wydajnością, myślałem że będzie gorzej. Generowało mi praktycznie cały czas 24-26 fps czyli taki "filmowy" klimacik miałem
peju - 29-03-2013, 01:34
barteknowacki, zgadza sie tylko o jakich detalach i ustawieniach mowimy? na tych kartach nawet maks detali nie ustawisz bo te opcje sa w ogole nie dostepne.
Cez - 29-03-2013, 10:42
peju wrote: | barteknowacki, zgadza sie tylko o jakich detalach i ustawieniach mowimy? na tych kartach nawet maks detali nie ustawisz bo te opcje sa w ogole nie dostepne. |
Pokaze Ci moje ustawienia przy GF GTX 260, z tego co widze to tylko nieaktywne mam lepsze włosy i tesselacje, cokolwiek to jest. Czegos jeszcze mi brakuje do maxa?
barteknowacki - 29-03-2013, 12:28
Na maksymalnych jakie mogę ustawić, oprócz wygładzania ponieważ mnie ten efekt denerwuje. Przy włączonym wygładzaniu 2-3 klatki mniej.
Rozumiem że są ograniczenia jak TressFX czy tesselacja ale mimo wszystko Ta karta jest nieprawdopodobnie słaba ale rozgrywkę umożliwia
peju - 29-03-2013, 13:00
Cez, musielibysmy dokladnie porownac co brakuje i na jakim poziomie sie konczy u ciebie. Te "tylko" lepsze wlosy to sa "aż" lepsze wlosy bo cala dyskusja rozbija sie wlasnie o nie. Gdy to wylacze, to mam naprawde niezla wydajnosc. Teselacja to wlasnie nowosc w gtx 4xx, 5xx i 6xx. Nowa niby supertechnologia ale i niedoceniania i nie wykorzystywana i ledwo jak na obecna chwile widoczna. Za to tez źre mnostwo pamieci i zasobow grafy. Podobnie jak TressFx odpowiada za pojedyncze wlosy tak teselacja "rozdrabnia" koncowki krawedzi roznych bryl czy cos w stylu. Kurcze, w benchmarkach tak to swietnie widac a w grach ledwo co.
Dodatkowo Twoja karta nie obsluguje DirectX 11 wiec tu tez zadne opcje nie pomoga bo masz tylko do DX10.
v1per80 - 01-04-2013, 20:28
W zasadzie nie wiedziałem gdzie to umieścić.
http://www.mediafire.com/?q5ss4wypyugnab7
Macie efekt Post Procesingu w TR. Skopiujcie zawartość do katalogu głównego, ale na wypadek zapiszcie to też w innym by pamiętać te pliki, by w razie jakby Wam się to nie podobało, wiedzieć, co skasować. Ja osobiście polecam, zmienia grę nie do poznania.
peju - 01-04-2013, 21:04
fajnie by bylo wrzucic jakis filmik porownawczy do tego sweetfx, bo nie moge nic znalezc na YT. Sa filmy ale bez porownan z wlaczonym tym efektem i bez wiec w zasadzie nic nie widze co sie zmienilo.
marrrcin - 01-04-2013, 21:13
Do katalogu głównego?: Tomb Raider/ SteamApps/ common/ Tomb Raider ????? Tutaj
Małolat - 01-04-2013, 21:23
Nie wiem jak wam ale mi to wygląda na nieco żywsze kolory niczego więcej nie dostrzegam ale to pewnie dlatego, że się nie znam heh.
http://sfx.thelazy.net/games/screenshot/751/
http://gamexeon.com/wp-co...etfx-on-off.jpg
v1per80 - 02-04-2013, 07:35
marrrcin wrote: | Do katalogu głównego?: Tomb Raider/ SteamApps/ common/ Tomb Raider ????? Tutaj |
Tak
przed
po
Zmiany to:
Optymalne wyostrzenie textur postaci oraz otoczenia - (sprawiają wrażenie, że są lepszej, jakości)
• Poprawione oświetlenie
• Poprawione cieniowanie
• Korekcja efektów HDR
• Jeszcze bardziej mroczna, brudna i posępna grafika
• Poprawiona jakość niektórych efektów
• Lepiej zbalansowana paleta kolorów
krtomb - 02-04-2013, 11:35
Niestety użycie tego powoduje, że odpalenie gry jest absolutnie niemożliwe. Wrzuciłem to do katalogu wskazanego wyżej, sprawdziłem ustawienia i heja - gra się nie uruchamia. Po usunięciu tych plików wszystko wróciło do normy...
Scion - 02-04-2013, 20:19
IMO wygląda gorzej. Robi się albo za kolorowo, albo za ciemno. Nie wiem, może się nie znam. Innych różnic nie widzę.
peju - 02-04-2013, 22:55
no tak jak myslalem... zabieg jak przy niektorych obrobkach zdjec... podbic cienie, podniesc kontrast i fotka sprawia wrazenie ostrzejszej zamiast zamglonej. nic to ze traci sie detale w cieniach i jest tym miejscu niemal jednolite czarne tlo. podobny efekt mozna uzyskac w zabawie suwakami od monitora.
v1per80 - 03-04-2013, 11:54
peju wrote: | no tak jak myslalem... zabieg jak przy niektorych obrobkach zdjec... podbic cienie, podniesc kontrast i fotka sprawia wrazenie ostrzejszej zamiast zamglonej. nic to ze traci sie detale w cieniach i jest tym miejscu niemal jednolite czarne tlo. podobny efekt mozna uzyskac w zabawie suwakami od monitora. |
Tak, szczególnie shaderów i HDR'a :E
Cez - 04-04-2013, 14:53
v1per80 wrote: | Macie efekt Post Procesingu w TR. |
Skad to masz, to jakis fanowski plik?
Rzeczywiscie fajnie to wyglada
haughton - 04-04-2013, 15:52
Może to kwestia ustawień monitora, ale u mnie te pliczki bardzo ładnie podkręciły efekty graficzne w otwartych lokacjach. W podziemiach, tunelach itp za to jest teraz ciemno jak wiadomo gdzie.
peju - 04-04-2013, 21:22
haughton, juz bez tego w tunelach i grobowcach bylo ciemno wiec nawet nie chce sprawdzac jak teraz jest.
peju - 16-04-2013, 20:39
Cez wrote: | Czegos jeszcze mi brakuje do maxa? |
Cez, dopiero teraz zauwazylem ze dodales screena z opcjami. moze temat juz mniej aktualny ale tak ku wyjasnieniu
nie masz wsparcia DirectX 11 co wspomnialem
Antyaliasing - po FXAA sa jeszcze dwa poziomy => 2xSSAA i 4xSSAA
Cienie maks poziom Ultra
Glebia Ostrosci i SSAO tu moze byc rowniez Ultra
No i brak teselacji
|
|
|