Tomb Raider (2013) - Co byście zmienili, a co zostawili w nowym TR ?
hawker - 08-10-2013, 15:37
W grę nie grałem dotąd więc o samej rozgrywce się nie wypowiem, natomiast nie podoba mi się wygląd Lary, zwłaszcza twarz. Wygląda jak zupełnie przeciętna dziewczyna. Nie widać w niej ani charakteru, ani inteligencji, ani pochodzenia. Nic co by przykuło uwagę i zasugerowało że mamy do czynienia z nieprzeciętną postacią. Dodając to do zarysu fabuły pomyślałem sobie "Typowa dzisiejsza moda. Zamiast wybitnej jednostki, mamy przeciętnego przypadkowego patałacha z którym każdy widz może się utożsamić. Zepsuli tak kilka filmów, zabrali się za gry". Z tego powodu do gry mnie nie ciągnie.
Shalryma - 08-10-2013, 23:58
@Hawker
Cały proces urealnienia Tomb Raidera(na ile "urealniona" może być gra wideo) polegało głównie na ewolucji bohaterki w stronę jak najzwyklej wyglądającej osoby i głównym punktem jego była zmiana wyglądu na normalniejszy.
Mówisz,że nie widzisz w bohaterce ani charakteru,ani pochodzenia-czy charakter nie jest tym,czego z definicji nie widać?
Nie do końca rozumiem,jak mógłbyś zobaczyć po niej pochodzenie.Jak widziałeś je wcześniej?Lara nie nosiła tarczy Croftów przyszytej do rękawa.
K@t - 09-10-2013, 08:27
hawker wrote: | W grę nie grałem dotąd więc o samej rozgrywce się nie wypowiem, natomiast nie podoba mi się wygląd Lary, zwłaszcza twarz. Wygląda jak zupełnie przeciętna dziewczyna. Nie widać w niej ani charakteru, ani inteligencji, ani pochodzenia. Nic co by przykuło uwagę i zasugerowało że mamy do czynienia z nieprzeciętną postacią. Dodając to do zarysu fabuły pomyślałem sobie "Typowa dzisiejsza moda. Zamiast wybitnej jednostki, mamy przeciętnego przypadkowego patałacha z którym każdy widz może się utożsamić. Zepsuli tak kilka filmów, zabrali się za gry". Z tego powodu do gry mnie nie ciągnie. |
Ale "stara" Lara też żadną wybitną jednostką z wyglądu nie była. Chyba że chodzi o wybitnie nierealistyczną, komiksową i przerysowaną karykaturę. Ja nadal utrzymuję, że najbardziej akceptowalny wizerunek Lary i stanowiący najfajniejszy balans (pomiędzy względnym realizmem, a komiksowością), to ten z komiksów z rysunkami Parka.
Nowa Lara wygląda jak należy, jeśli wziąć za wyznacznik standardy obowiązujące w "prawdziwym" świecie. Cudzysłów stąd, że nadal obracamy się tu jednak w bardziej hollywoodzkich wzorcach wyglądu; bo nie oszukujmy się, że to nadal mocno wyidealizowany obraz, jakkolwiek bliski rzeczywistości by nie był.
I jeszcze cytacik z działu TRL:
Quote: | Przypatrzysz się trochę większej liczbie ludzi w życiu to zmienisz zdanie nt. tego co jest nienaturalne. Ludzie miewają kuriozalne proporcje. |
Ja nie chcę chyba wiedzieć jakich ty ludzi widujesz, jeśli Lara z TRL jest dla Ciebie naturalna w jakimkolwiek aspekcie .
Vaherem - 29-10-2013, 12:39
@Hawker
Nie grałeś w grę i dlatego masz problem z nową Larą. Bo to nie niezmywalny makijaż, czy wyjątkowo piękna twarz i włosy mimo całego wycisku jaki dostaje stanowią o jej wyjątkowości. Byłem bardzo sceptyczny co do nowego Tomb Raidera, nawet po tym ślicznym trailerze cgi. Ale dopiero grając w grę, zrozumiałem, co stanowi o wyjątkowości Lary - to jej determinacja w dążeniu do celu mimo pojawiających się kolejnych przeciwności. To jest w tej grze piękne i stanowi o wyjątkowości Lary. Jest równie uparta jak Batman Również głos, który na początku mi się nie podobał, przekonał mnie w czasie gry, jest świetny!
A co bym zmienił w nowym Tombie? Będzie trochę spoilerów
- wywaliłbym scenę reanimacji Lary przez Rotha. Mogłaby tam po prostu stracić przytomność.
- Grobowce opcjonalne mogłyby być trochę dłuższe.
- Etap w jaskiniach geotermalnych powinien być dłuższy
- Pancernik na plaży wraków! Dlaczego nie możemy go eksplorować! Jak tylko pierwszy raz pojawiłem się na plaży, marzyłem żeby go zwiedzić... i nic! Argh!
- Wilk! Ten wilk w jaskini i to głupie QTE! To najstraszliwszy przeciwnik z jakim kiedykolwiek spotkałem się w grach! Dlaczego nie można go zastrzelić, gdy na chwilę pojawia się w momencie w którym wchodzimy do jaskini? Ależ się wtedy denerwowałem!
To na razie tyle, przechodzę nowego Tomba trzeci raz, więc może coś mi jeszcze wpadnie do głowy:)
-
kwiatuszek - 23-11-2013, 16:53
Natla123 wrote: |
chce prawdziwą Larę a nie jakąś która ryczy z byle postrzału w ramię (lol)
|
Po pierwsze: To pierwsza wyprawa Lary. Jest jeszcze przerażoną dziewczyną.
Po drugie: I tak później jest Młodym Terminatorem .
Wracając do tematu, to jeszcze powiem, że brak mi skakania .
kwiatuszek - 22-12-2013, 15:58
What! ktoś mi posta editował chciałam napisać, że brak mi pływania. I Lara robi za słabe fikołki. Ten cały Von Croy jej niczego nie nauczył (bo w TLR Lara miała na początku 16 lat, co nie?).
Sas_ - 31-01-2014, 20:59
Po za wszystkim, to najlepiej było by zacząć od jej twarzy(a już w szczególności jeśli chodzi o wersje konsolową)
No powaga, zderzenie czołowe z walcem miała czy co?
http://www.ppe.pl/upload/..._1543760702.png
To ja poproszę jeszcze bułkę do tego pasztetu.
v1per80 - 01-02-2014, 19:27
Powiem szczerze, że twarz na PS4 w porównaniu do wersji PC z tressem wygląda blado Jak taka laleczka, w ogóle nie pasuje do klimatu otoczenia.
[ Komentarz dodany przez: K@t: 01-02-2014, 21:49 ]
Ja, natürlich.
Integral - 02-02-2014, 15:22
Może to pasztet, a może to po prostu zez i mało rozgarnięta mina. Wygląda jakby ją Legendy wyjęli.
Menkaure - 02-02-2014, 22:16
Czy to aż takie ważne? Przecież i tak najważniejsze w nowym modelu Lary jest to, że ma ruchomy wisiorek, którego w wersji PC nie ma.
Konsole 1, PC 0.
v1per80 - 03-02-2014, 13:55
Menkaure wrote: | Czy to aż takie ważne? Przecież i tak najważniejsze w nowym modelu Lary jest to, że ma ruchomy wisiorek, którego w wersji PC nie ma.
Konsole 1, PC 0. |
A co mnie jakiś wisiorek na brudnej i niebezpiecznej wyspie Jeśli jakaś gra wychodzi na konsole i na PC to zawsze na tej ostatniej będzie ładniejsza czy tego chcecie czy nie Widziałem PS4 i jeśli jest next gen to ja jestem królową pakistańską. Żeby gry w momencie wyjścia konsoli na start wyglądały gorzej niż na PC ? To co będzie za kilka lat ?
K@t - 03-02-2014, 14:53
Jak jest o jeden włos na głowie mniej, to to oznacza przewagę PC, ale jak są dodatkowe efekty i poprawki których na PC nie ma, to to jest "nieważne"?
Dobrze, że mi to wisi.
Menkaure - 03-02-2014, 17:25
K@t wrote: | Jak jest o jeden włos na głowie mniej, to to oznacza przewagę PC, ale jak są dodatkowe efekty i poprawki których na PC nie ma, to to jest "nieważne"?
Dobrze, że mi to wisi. |
Dlatego troszku sprowokowałem tą dyskusję, przyznam się bez bicia. Chciałem wrócić do tych świetnie wyrenderowanych włosów, których nie było na wydaniach konsolowych starej generacji i sprawdzić, jaka padnie odpowiedź na pełne wyposażenie modelu Lary w NG
K@t - 03-02-2014, 19:51
Nie no, ja wiem Odnoszę się do wypowiedzi samego Wajpera, bo byłem pewien, że dokładnie coś takiego się pojawi.
Menkaure - 03-02-2014, 21:43
Dobrze Cię zrozumiałem. Mój post miał być niewinnym zapalnikiem i pułapką.
v1per80 wrote: | Widziałem PS4 i jeśli jest next gen to ja jestem królową pakistańską. |
Są różnice i nawet użytkownicy PCtów widzą poprawy. Niewielkie, aczkolwiek są. W kilku miejscach widać niedociągnięcia (choćby wychwycony przez Kaciego kucyk pstrykający grawitacji w nos). Jednak przyznać musicie, że porównywanie screenów z dwóch różnych ujęć jest troszku nie fair
K@t - 04-02-2014, 08:54
Menkaure wrote: | . Jednak przyznać musicie, że porównywanie screenów z dwóch różnych ujęć jest troszku nie fair |
Dokładnie, dlatego dla wyrównania szans parę screenów z DE:
http://www.neogaf.com/for...&postcount=2391
|
|
|