Tomb Raider (2013) - Tomb Raider - wrażenia z gry
janek04 - 07-03-2013, 18:20
Ja jastem zaraz po [spoiler:67e2b7df8b] smierci Alexa [/spoiler:67e2b7df8b] daleko mam jeszcze do happy endingu ? no spoilers pls
lechu1235 - 07-03-2013, 18:20
Quote: | Odnosnie optymalizacji to zlego slowa nie powiem, na moim lapku (karta graficzna jak to w lapu bez szalu) moglem grac na ultra wiec... czasami tylko scielo ale generalnie chodzilo plynnie. |
Jaką masz kartę graficzną? U mnie przez 5 minut chodzi płynnie po tym drastycznie zwalnia, aż muszę włączyć grę od początku... Już nie ogarniam.
kofeinu - 07-03-2013, 18:35
lechu1235 wrote: | Quote: | Odnosnie optymalizacji to zlego slowa nie powiem, na moim lapku (karta graficzna jak to w lapu bez szalu) moglem grac na ultra wiec... czasami tylko scielo ale generalnie chodzilo plynnie. |
Jaką masz kartę graficzną? U mnie przez 5 minut chodzi płynnie po tym drastycznie zwalnia, aż muszę włączyć grę od początku... Już nie ogarniam. |
AMD FirePro zintegrowana. Generalnie bez szalu. Procek i7 cztero-rdzeniowy. Wiekszosc gier ma klopoty z grafika, ale tutaj bylem pozytywnie zaskoczony
Cez - 07-03-2013, 20:21
Ej, czy wy macie na PC efekt kropel krwi rozbryzgującej sie na "kamere" gdy kogos sie zabije z bliska?
U mnie tylko na kamerze widac pył i wode. Krwi nie widze, a na roznych video w necie to widzialem.
cutek15 - 07-03-2013, 20:53
Ja nie mam, może to na lepszych kartach graficznych
larcia - 07-03-2013, 21:17
janek04 wrote: | Ja jastem zaraz po [spoiler:5b3bfbbcbd] smierci Alexa [/spoiler:5b3bfbbcbd] daleko mam jeszcze do happy endingu ? no spoilers pls |
Jestem w tym samym miejscu co janek04.
Podbijam pytanie Daleko jeszcze do końca?
Niektórzy piszą,że jak mają 75% gry to jest już koniec ..
TheZaack500 - 07-03-2013, 21:30
Jeszcze trochę zostało ; )
Godzinka, może więcej : D
Geralt - 07-03-2013, 22:02
Stawiam na explorację jak już ktoś napisał zajrzeć za każdy domek ,drzewo i kamień
Nie poto czekalem tyle lat na grę by ją przelecieć w kilkadziesiąt godzin , mogę grać
choćby miesiąc lub więcej ,przyjemności należy racjonować ,a poza tym .zostanie mniej czasu na oczekiwanie kolejnej części.
Jest super
krtomb - 08-03-2013, 00:54
Uff - a już się bałem że tylko u mnie nie ma tych kropelek wody i krwi - nie wiem czemu ich nie ma bo w końcu efekt jakoś tak słabszy bez nich - podobały mi się wszędzie gdzie je pokazywali
Maati - 08-03-2013, 00:59
Ciekawe na xboxie jest wszystko i krople wody i krwi, nawet i błota.
Quote: | Ja nie mam, może to na lepszych kartach graficznych |
Bez przesady, toż to w zasadzie nic.
krtomb - 08-03-2013, 01:04
Nie mam innej koncepcji... Szkoda, bo liczyłem na takie smaczki - nie umniejszając ocenie gry jest świetna
MackaN - 08-03-2013, 02:30
Ukończyłem grę wczoraj. Wady? Tylko 3 sloty na Save'y. Zdecydowanie za mało.
Gra jest Unchartetowa i bardzo przyjemna.
Otwarty świat? Hmm, raczej nie.
Świat dzieli się na Korytarz fabuły głównej, oraz odnogi opcjonalne.
Ale jeśli chodzi o upakowanie akcji to TR w niczym nie ustępuje Unchartetowi.
No i ma wielką zaletę, że da się grać na myszy i klawiaturze - A to zdecydowanie dla mnie bardziej intuicyjne sterowanie na tychże niż padowe.
janek04 - 08-03-2013, 09:37
Unchartedowa ? Po za duza iloscia strzelania nie ma nic w tej grze Unchartedowego. TR jest bardziej mroczny, gdzie Uncharted jest taki James Bond ani mroczny ani pogodny.
Cez - 08-03-2013, 10:24
janek04 wrote: | Po za duza iloscia strzelania nie ma nic w tej grze Unchartedowego. |
Nie, wcale... MASA rzeczy jest jak w Uncharted. Wszelkie ucieczki po walacych sie konstrukcjach np. Nie mowie, ze to zle, to bardzo dobrze Pod tym wzgledem TR jest nawet lepsze, uczen przebił mistrza! (po tym jak wczesniejszy uczen - Uncharted, przebił mistrza )
janek04 - 08-03-2013, 10:40
Umm bo w innych grach nigdy tego nie bylo ¬_¬ TR mial perwszy rozne artefakty wiec to nie jest Unchartedowe, historie sie roznia, postacie tak samo, environment tez. Ja nie wiem gdzie wy widzicie U w TR.
Cez - 08-03-2013, 10:55
janek04 wrote: | Ja nie wiem gdzie wy widzicie U w TR. |
Patrz mój post wyżej Uncharted przeciez zapoczątkowało modę na takie oskryptowane sekwencje akcji. Nawet w Assassin's Creed zaczelo sie to pojawiac od Brotherhood, czyli juz PO wydaniu Uncharted 2. TR9 czerpie najlepsze pomysły z serii Uncharted i Assassin's Creed i dodaje swoje własne, sprawdzone z poprzednich czesci.
v1per80 - 08-03-2013, 13:47
W 2D gra jest ładna ale do Crysisa jej daleko. W 3D jednak gra rozkłada Crysisa na łopatki. Czemu ? Otóż jest tam pierwsze w historii gier 3D 3D, gdzie obiekty wychodzą poza ekran. Takie świecące kule czy przedmioty które oglądamy w inventory i je odpowiednio obrócimy, to mamy je zaledwie centymetry od siebie. Jaka gra tak ma ? Dlatego jest to najlepsze 3D w historii gier i filmów (a gier to na pewno) jakie widziałem. Nawet w Avatarze w Cinema City obiekty nie "podchodziły" aż tak blisko widza. Oczywiście takie coś uzyskamy chyba tylko, jeśli mamy 3D vision, gdyż żeby taki efekt uzyskać, musimy ustawić max głębie w adapterze i to połączyć z suwakami od 3D w opcjach gry. Efekt gnieciecie 3D w każdej grze (i chyba filmie) jakie widziałem. Jeśli znajdziecie jedną grę (nie film bo jednak ktoś z was może być fanem filmów 3D i widzieć jakiś z lepszym 3D) i udowodni, że jest w niej lepsze 3D (gra musi mieć przedmioty wychodzące z ekranu, a nie samą głębie, bo ta jest w każdej grze po ustawieniu 3D) przysięgam, że więcej nie napiszę ani o 3D ani projektorze. Oczywiście z takim efektem w filmikach miejscami skacze i to w 720p do czasem nawet ok (na oko) 18 klatek, ale tak jest rzadko i tylko w filmikach. Sama gra już jest płynniutka (na pewno powyżej 30 klatek bez większycvh spadków), a wszystko inne, w tym włosy są ustawione na max. Do tego zapomniałem jeszcze o atakujących wilkach. Naprawdę można się ich wystraszyć. Sama gra im dalej tym lepiej. U mnie kandydat na 10/10. Crysis ma 9-tkę i to się raczej nie zmieni. Tomb Raider ma właściwie wszystko, czego ja zawsze szukałem w grach: niesamowite efekty 3D, piekielnie wciągające momenty i w ogóle mógłbym tak wymieniać i wymieniać kilka godzin (wczoraj byłem strasznie śpiący i nawet mi się grać nie chciało, a jak zacząłem to pograłem kolejne 3H, tyle, że musiałem wstawać o 8.30, tak to siedziałbym dłużej niż do 2.30). Oczywiście ocena jest pod kątem dzisiejszych gier, bo jeśli chodzi o klimat, to najlepsze były, są i będą TR 1 i 2.
kluz_kaa - 08-03-2013, 15:29
Gra ukończona. 5 dni. 78%.
Moją recenzją napiszę w innym terminie jak już ochłonę i ukończę grę 100% ale już teraz mogę powiedzieć jedno: RE-WE-LA-CJA! Takiego Tomb Raidera jeszcze nie było i IMO jest to najlepsza gra w całej serii.
janek04 - 08-03-2013, 15:47
Ja wlasnie tez ukonczylem gre w 92% ^_^
Co do postaci Sam mi ukradla serce, fajna z niej dziewucha. Ogolnie podobaja mi sie postacie w TR bo nie sa za bardzo wykombinowane. W duzo grach postacie sa za bogate, a przeciez w prawdziwym zyciu wiekszosc z nas byla by nijaka w grze.
Czekam na nastepny etap w zyciu Lary, cos mi sie zdaje ze nastepna gra bedzie jeszcze lepsza. W koncu powiew swiezosci na rynku gire jest, fabula w TR nie byla copy cat z innych gier. Co lepsza wyglada na to ze pozklejali ja z filmow i seriali takich jak LOST, Descent etc.
Environment w grze moze nie byl jakis roznorodny ale to nie przeszkadzalo a wrecz bylo przyjemne. W starych Tomb Riderach za bardzo skakali po lokacjach i nie mozna bylo sie w nie wczuc i zaglebic w kulture.
Finalna walka jest super, kocham design pomieszczenia w ktory sie odgrywa. [spoiler:fcf092206f] Sun Queen wyglada nie ziemsko, a jej armia fajnie sie prezentuje, szkoda ze dopiero sa pod koniec gry [/spoiler:fcf092206f] Ostatnia cut scenka nie jest powalajaca, mozna powiedziec ze jest troche zenujaca. Mogli ja bardziej rozwinac, a nie 5-10 sek i koniec ¬_¬ pozal sie boze. Tomb Raiderowi dam 9.3/10 za gre ogolna, a 8.5/10 za gre w serii, jak dla mnie za malo bylo mystycznosci.
Magda - 08-03-2013, 15:48
Nie przeszłam jeszcze całej gry, ale juz jestem chyba u końca bo 70pare% juz przeszłam. Atmosfera, grafika, rozne dodatki wprowadzone jak pd, czy ulepszenia broni, luk, polowanie itp. - super. Natomiast fabułą jak narazie nie jestem zachwycona, uwazam ze w poprzedniej trylogii była lepsza. Bohaterowie tez nie sa ciekawi, Sam to w ogóle jakies niewiadomo co, ciągle tylko Lara do niej krzyczy Sam oh Sam! a ta do Lary, Lara oh Lara! Wkurza mnie ta postac najbardziej, jest taka nijaka i infantylna. Ten doktorek tez sztampowy rodzaj charakteru w tego typu sytuacji, to samo Tanaya i ten gruby. Ogólnie rzecz ujmując to wszystkiemu co jest w tej grze daje 10, ale fabule tylko 6.
Maati - 08-03-2013, 18:17
Quote: | Oczywiście ocena jest pod kątem dzisiejszych gier, bo jeśli chodzi o klimat, to najlepsze były, są i będą TR 1 i 2. |
A kiedy właśnie TR stara się wyrwać z tego kanonu w którym postrzega się obecne gry to słyszę 'Crysis3'. Jedna z najbardziej miałkich gier, obecnie nazwano by ją plastik. I piszę to też bo po raz kolejny czytam Twojego posta i widzę tylko jeden aspekt - grafika. Oczywiście rozumiem Twoje zamiłowania i zainteresowania, wszystko bardzo dobrze ale grafika sama w sobie nie jest celem, jest środkiem do jego osiągania - kreuje klimat. Ja cię nie atakuję i nie staram obrazić,tylko zwracam uwagę na ten aspekt.
Magda - 08-03-2013, 18:49
Maati wrote: | Quote: | Oczywiście ocena jest pod kątem dzisiejszych gier, bo jeśli chodzi o klimat, to najlepsze były, są i będą TR 1 i 2. |
A kiedy właśnie TR stara się wyrwać z tego kanonu w którym postrzega się obecne gry to słyszę 'Crysis3'. Jedna z najbardziej miałkich gier, obecnie nazwano by ją plastik. I piszę to też bo po raz kolejny czytam Twojego posta i widzę tylko jeden aspekt - grafika. Oczywiście rozumiem Twoje zamiłowania i zainteresowania, wszystko bardzo dobrze ale grafika sama w sobie nie jest celem, jest środkiem do jego osiągania - kreuje klimat. Ja cię nie atakuję i nie staram obrazić,tylko zwracam uwagę na ten aspekt. |
Moim zdaniem najważniejszym aspektem gry jest fabuła, grafika jest gdzieś na końcu. Właśnie dlatego czuje sie zawiedziona najnowszym Tomb raiderem.
Maati - 08-03-2013, 18:57
Przyznaję, że fabuła TR nie jest rozbudowanym potworem. Gdy zagram jeszcze raz, gdy przetrawię w 100% historię TR to o tym napiszę więcej, ale podoba mi się. Historia jest ciekawa i wciąga, przede wszystkim TR niesie różne wartości i pokazuje Lare w ciekawym świetle.
Magda - 08-03-2013, 19:09
Maati wrote: | Przyznaję, że fabuła TR nie jest rozbudowanym potworem. Gdy zagram jeszcze raz, gdy przetrawię w 100% historię TR to o tym napiszę więcej, ale podoba mi się. Historia jest ciekawa i wciąga, przede wszystkim TR niesie różne wartości i pokazuje Lare w ciekawym świetle. |
Nie mówię, że jest zła Po prostu spodziewałam się czegoś lepszego, jeśli chodzi o fabułę, niż w poprzednich częsciach - trylogii, a w mojej ocenie fabuła nowego TR jest gorsza. Dlatego właśnie napisałam, że jestem zawiedziona. Do tego zawiedziona byłam postaciami, wszystkie takie nijakie, albo sztampowe. I Sam swoją ifnantylnością strasznie mnie irytowala.
Cez - 08-03-2013, 21:01
v1per80 wrote: | W 3D jednak gra rozkłada Crysisa na łopatki. |
Moze zadam głupie pytanie, ale spytam, bo sie nie znam. Wy czesto tu zreszta zadajecie głupsze
Napisz please co musze zrobic, by wlaczyc tryb 3D? Po pierwsze - trzeba miec specjalny monitor? A moze wystarcza okulary jakies? A po drugie - gdzie w opcjach sie wlacza wyświetlanie obrazu w 3D? Do tego trzeba miec hiper ultra karte grafiki? Czy na konsolach tez mozna czy to tylko na PC?
|
|
|